Várva várt terasznyitás: konkrét szabályzat hiányában a külföldi példákat követve készülnek a vendéglátósok

Krónika 2020. május 29., 08:48 utolsó módosítás: 2020. május 29., 09:41

Gőzerővel készültek már a hét folyamán a hétfői terasznyitásra az erdélyi és partiumi városokban működő vendéglők, bárok, kávézók, közben pedig az önkormányzatok is vizsgálják, hogyan tudnak segíteni a hosszú kényszerszünetre küldött ágazaton.

Hétfőtől benépesülhet. Óvintézkedések mellett indul újra a vendéglátóipar Fotó: Haáz Vince

Másfél hónap után újra kedvenc kávézójuk teraszán ihatják meg hétfőn a feketét a romániai állampolgárok, megehetnek egy nem otthon készült vagy nem műanyag dobozban házhoz szállított sültet, a baráti „kocsmázásra” vágyók pedig leguríthatnak közösen egy mentás limonádét, csapolt sört vagy fröccsöt, miután június elsejétől kinyithatnak a vendéglátóipari egységek teraszai.

Körvonalazódó feltételek

Hogy konkrétan milyen szabályrendszer mellett fogadhatnak vendégeket a vendéglátó-ipari egységek, csütörtökön este még nem volt ismert. Klaus Iohannis államfő csütörtök délután a kormány több miniszterével folytatott egyeztetését követően jelentette be, hogy jövő hónap elejétől kinyithatnak a teraszok, de csak bizonyos óvintézkedések betartásával, amelyeket a későbbiekben közölnek majd. Egyelőre annyit árult el, hogy

az asztalok között legalább két méternek kell lennie, és egy asztalnál legtöbb négy személy foglalhat helyet.

Néhány órával korábban Virgil Popescu gazdasági miniszter arra tett ígéretet, hogy „valószínűleg péntekig” elkészül az egészségügyi minisztériummal közösen kidolgozott rendelet a szabályrendszerről.

Dragoș Anastasiu vállalkozó, a Román–Német Kereskedelmi Kamara elnöke közben arról beszélt, szerinte egészen biztos, hogy a személyzetnek – a pincéreknek és a konyhán dolgozóknak egyaránt – maszkot kell viselniük, és az asztalokat is rendszeresen kell fertőtleníteni.  Robert Chioveanu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke közben arról számolt be, hogy a gumikesztyű viselését is előírják az alkalmazottak számára. Közölte egyúttal: nem lesz kötelező lemérni a teraszok vendégeinek a testhőmérsékletét, ennek eldöntése a teraszt üzemeltető vendéglő, kávézó, vagy bár tulajdonososától függ majd. „Ez az intézkedés, az általános egészségi állapot figyelemmel kísérésével együtt, azonban mindenképpen kötelező lesz a vendéglátóipari egységek alkalmazottai esetében” – emelte ki Chioveanu.

A külföldi példákból indultak ki
a vendéglátók

A vendéglátóiparban érdekelt vállalkozók már a hét folyamán teljes gőzzel készültek a teraszok megnyitására. Mint a Krónika munkatársainak kérdésére elmondták,

konkrét elvárások híján a más országok által bevezetett legszigorúbb óvintézkedéseket veszik alapul, és abban bíznak, hogy bár a román kormány késlekedik az elvárások megfogalmazásával, ezekkel eleget tesznek azoknak.

„Takarítunk, fertőtlenítünk, úgy helyezzük el az asztalokat, hogy betartsuk a távolságot” – avatott be a részletekbe Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetségének (SVESZ) elnöke. A vállalkozó hasznosnak tartja az asztalfoglalást, az előzetes bejelentkezést. Hangsúlyozta, mindenképpen biztonságosabb az előírásokat, óvintézkedéseket betartó egységeknél megszervezi a családi, baráti összejöveteleket, mint a magánlakásokban, vagy kivonulni egy erdei menedékházba.

Dóci Lóránt, egy sepsiszentgyörgyi bisztró társtulajdonosa is arról számolt be, hogy a külföldi példákat szem előtt tartva készülnek a nyitásra, a munkatársaik arcpajzsot viselnek, egyszer használatos, lebomló tányérokat-poharakat szereztek be azoknak a vendégeknek, akik ezt biztonságosabbnak tartják,

nem adnak papírra nyomtatott menüt, hogy ne járjon kézről kézre, a kínálatot online lehet majd megtekinteni.

Az asztalokat közben úgy helyezték el, hogy tartani lehessen a távolságot, beszerezték a fertőtlenítőszereket. „Ennél a román kormány sem várhat el többet” – összegezte a vállalkozó.

De mi lesz a besétálókkal?

Pósa Tibor, a rendezvényeket és bulikat is szervező nagyváradi Gekko Pub menedzsere is abbéli reményének adott hangot megkeresésünkkor, hogy három hónap után ismét tudnak vendégeket fogadni. „A hét elején elkezdtük előkészíteni az óvintézkedéseket, amelyeket a végleges szabályrendszerrel fogunk kiegészíteni. Egyelőre az asztalokat helyeztük el távolabb egymástól, nagyobb pohárkészlettel tervezünk az állandó fertőtlenítés miatt, illetve ideiglenesen rendeltünk műanyag poharakat is, amelyeket a vendégek használat után eldobhatnak az erre kijelölt szemetesekbe. A terasz bejáratánál, a pultnál, és a mellékhelyiségekben is elhelyeztünk kézfertőtlenítésre alkalmas szereket, továbbá a személyzetnek is vásároltunk maszkokat és kesztyűket” – mesélte el a népszerű diákkocsma menedzsere.

Ami még egyelőre szürke folt, az a foglalási rendszer működése – nem tudjuk pontosan, hogyan fogjuk elkerülni és kezelni a besétáló vendégeket”

– fogalmazta meg aggályát is Pósa Tibor.

Aki a csobbanni vágyóktól függ,
nem derűlátó

Hiába nyithatnak a szabadtéri vendéglők hétfőtől, a szovátai étterem- és kávézótulajdonosok nem túl derűlátóak. Nem is a járvány miatt, mint inkább azért, mert jól tudják: a fürdőtelepen lényegében a Medve-tó megnyitása után startol az élet. Addig viszont még legalább három hetet várniuk kell.

A június elseje itt soha nem jelentett nagy bummot, a strandidény beindultáig csak a hétvégi forgalomra lehet alapozni”

– vélekedett Fülöp László polgármester, aki megválasztása előtt jó pár éves idegenforgalmi tapasztalatot szerzett.

A marosvásárhelyi magyarok egyik közkedvelt terasza a víkendtelepi Sólyom vendéglő. Bár jó tágas, csúcsidényben sokszor lehetetlen asztalt találni. A vendéglő tulajdonosa, Sólyom Sándor mégsem derűlátó. „Kétlem, hogy június elseje után levernék a helyet. Egy-egy lángos sütéséből és eladásából pedig aligha tudunk megélni” – vélekedett a vállalkozó. Sólyom azzal érvelt, hogy vendéglője, akárcsak a többi víkendtelepi szolgáltatóegység, strandfüggő. Amennyiben a Székelyföld legnagyobb szabadidőközpontja csak a sétáló közönség előtt nyílik meg, egyik víkendtelepi vendéglős sem számíthat igazán nagy forgalomra.

Segítenék a vendéglátósokat

A Krónika ugyanakkor arra is kíváncsi volt, hogy az önkormányzatok mennyiben próbálnak meg segíteni a vendéglátóipari vállalkozásoknak, vilniusi példára terveznek-e például nagyobb teret biztosítani a teraszok számára, ahol a tér jellege ezt lehetővé teszi, ezáltal biztosítva, hogy a fizikai távolságtartás mellett ne kelljen félházzal üzemelniük, vagy készülnek-e konkrét anyagi segítségre, akár adókedvezmény, akár támogatás formájában.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a vendéglátósokhoz hasonlóan egyelőre a teraszok megnyitásának szabályozására vár, hogy az alapján módosítsa a vendéglátókkal köztérfoglalásra kötött bérleti szerződéseit. Antal Árpád polgármester kérdésünkre elmondta, azt tervezik, hogy ha a teraszok tulajdonosai korábban száz négyzetméteren tíz asztalt helyeztek ki, és most az előírás miatt a tíz asztalt már háromszáz négyzetméterre tudják kitenni, akkor

a megnövekedett felületet ugyanakkora összegért adja bérbe az önkormányzat.

Ráduly Róbert egy héttel ezelőtt arról beszélt a Krónikának, hogy az általa vezetett Csíkszeredában „a nyár egy bizonyos napra esik, utána már le is lehet engedni a napernyőket, és be lehet szedni az asztalokat”. Ezért nemigen látja értelmét annak, hogy a polgármesteri hivatal a dolgok elébe rohanjon.

Cosmin Blaga, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szóvivője szerint egy, a sepsiszentgyörgyihez hasonló megoldás csak akkor jöhetne szóba, ha az önkormányzat is úgy döntene. Ahhoz viszont valakinek ki kellene dolgoznia a határozattervezetet, ami Blaga tudomása szerint még nem történt meg.

Kolozsvárott a helyhiány gátolja a kezdeményezés átvételét. Lapunk megkeresésére Oláh Emese alpolgármester a Karolina (Múzeum) tér és környéke zsúfoltságát hozta fel,

azt semmiképpen nem szeretnék, ha a teraszok kinyúlását a járókelők szenvednék meg.

Ami a vendéglátó-ipari vállalkozások esetleges támogatását illeti, kérdésünkre közölte, alakult egy munkacsoport, amelynek feladata az lesz, hogy konzultáljon a különböző gazdasági ágazatok képviselőivel, és a közvita során elhangzó javaslatok mentén állítja majd össze a kincses város önkormányzata gazdaságtámogató intézkedéscsomagját.

Nagyváradon is elemzik egyelőre, hogy miként tudna az önkormányzat a vendéglátóipar megsegítésére sietni – jelentette ki a Krónika megkeresésére Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó. Hozzátette: június első felében, rendkívüli tanácsülés keretében születik majd meg a végső döntés a témában.

A szovátai önkormányzat is kivár; a fürdővárosban működő vendéglátók érdekképviseleti egyesülete adókedvezményért folyamodott a helyi hatósághoz, az elöljárók viszont úgy döntöttek, hogy később tárgyalnak a kérésről. „Tökéletesen megértem a vállalkozókat, de nekik is figyelembe kell venniük, hogy az önkormányzatnak is jelentős bevételkiesése volt” – hívta fel a figyelmet Fülöp László polgármester.

Sokaknak hiányzott, ostrom jöhet

Úgy tűnik, lesz dolguk és bevételük a vendéglátósoknak a nyitást követően – egy, a Hospitality Culture Institute által készített felmérés szerint a romániai lakosság 75 százaléka mondta azt, hogy mielőbb szeretne eljutni egy vendéglőbe. Megjegyezzük ugyanakkor, hogy a közvélemény-kutatás az ország nagyvárosaira jellemző, a kérdezőbiztosok bukaresti, brassói, temesvári, kolozsvári és jászvásári lakosokat faggattak arról, hogy mennyire várják a vendéglátóipari egységek újranyitását. A „hagyományos” vendéglőket választják majd a legtöbben, a megkérdezettek 47 százaléka jelölte meg ezt a választ, nem sokkal utánuk, 45 százalékkal a gyorsétkezdék következnek, és 35 százalék mondta azt, hogy a szupermarketek készételt kínáló részlegén fogja megvásárolni a kívánt falatokat. Arra a kérdésre, hogy mitől éreznék magukat biztonságban, 78 százalék azt mondta, csakis olyan helyre tér be, ahol van fertőtlenítés, 77 százalék nagyobb távolságot vár el az asztalok között, 69 százalék pedig amúgy is a nyitott tereket, vagyis a teraszokat tartja csak biztonságosnak jelen pillanatban.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.