HIRDETÉS

Tanévlezárásra törekednek az erdélyi magyar egyetemek

Bálint Eszter , Kiss Judit 2020. április 26., 15:24 utolsó módosítás: 2020. április 26., 15:32

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet is új kihívások elé állította a koronavírus megjelenése és terjedése miatt bevezetett rendkívüli állapot, ám a Krónikának nyilatkozó rektorok szerint a magyar felsőoktatási intézmények, az oktatók és a hallgatók egyaránt megbirkóznak a feladattal.

Függnek egymástól. A PKE a hallgatói száz százalékát eléri a digitális platformokon keresztül Fotó: Partiumi Keresztény Egyetem Nagyvárad

Hogyan sikerült átállni az online oktatásra, és miként befolyásolja a tanév lezárását a járványhelyzet? – kérdeztük Dávid Lászlótól, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorától. „Amikor áttértünk az online oktatásra, az első kérés az volt, nehogy azt tegyük, hogy kizárólagosan meghatározunk egy olyan felületet, amelyet bizonyos tanárok nem ismernek. Eddig is voltak sokan olyanok, akik pl a Moodle segítségével kommunikáltak a diákokkal, feladatokat adtak ki, bizonyos szinten online oktatást végeztek.

Ajánlást adtunk, úgy tértünk át az online oktatásra, hogy mindenkinek meghagytuk a szabadságot, hogy milyen felületet használjon, de megkérdeztük a tanárok meglátásait is. A hallgatók bekapcsolódnak, és működik a tanítás”

– mondta a rektor.

A gyakorlati oktatás sínyli meg a leginkább a szükségállapotot

Kifejtette, majdnem teljes egészében meg lehet tartani a kurzusokat, leszámítva a gyakorlati oktatást, hiszen a Sapientiának jellegzetesen gyakorlati képzései is vannak. Ilyen a mérnökképzés – a mérnökhallgatók száma a hallgatók összlétszámának felét meghaladja. „Figyelembe kellett vennünk ezért a lehetőséget, hogy akár a tanév megnyújtásával, tömbösítve meg lehessen tartani a gyakorlati órákat, amikor erre majd lehetőség nyílik. Külön kellett választani a végzős és nem végzős évfolyamokat;

előbbiek esetében abból indultunk ki, hogy minden hallgatónak meg kell adni a lehetőséget, hogy az idén végezzen, tegyék le az államvizsgát, és valamilyen módon később megszervezzük a licencvizsgák megvédését”

– mutatott rá a rektor. Dávid László azt mondta, reménykedik, ezt meg is tudják valósítani a végzősök és mesterisek esetében is.

Dávid László Fotó: Sapientia.ro

A kisebb évesek esetében azt a feltételt vették figyelembe, hogy lehetnek olyan tantárgyak, amelyek leadását nem lehet befejezni az idén azért, mert a gyakorlati képzés feltételeinek nem lehet megfelelni. „Ebben az esetben ha a krediteknek jó részét megszerezték ezeknél a tantárgyaknál, jövőre úgy fogjuk megteremteni a lehetőséget, hogy úgy teljesíthessenek a diákok, hogy a kevesebb kreditpontot fogadjuk majd el teljes értékű teljesítésnek.

Tehát nem kötelezzük a hallgatókat arra, hogy a 60 kreditpont jelentse az év lezárásának feltételét, hanem kevesebbet is elfogadunk azzal a feltétellel, hogy a jövőben teljesítsék az elmaradt krediteket anélkül, hogy bármi hátrányuk származna akár az ösztöndíj odaítélésekor, akár abban, hogy tandíjmentes státust nyerhessenek el”

– mutatott rá az egyetem vezetője. Kitért arra is, hogy mivel az egyetem négy helyszínén működik a 31 alapképzési szak, készítettek körképet arról, hogyan sikerül az online oktatást végezni: a visszajelzések szerint több mint 90 százalékban jól működik.

„A vizsgák egy részét megpróbáljuk online felületen lebonyolítani. A diákoknak évközi feladatokat is teljesíteniük kell, és azok beleszámíthatnak a jegybe, ugyanakkor olyan teszteket készítenek a tanárok, amelyek kitöltésének időkorlátja van, és megvan a lehetőség arra is, hogy szóbeli vizsgát online tartunk” – mutatott rá a rektor.

Rámutatott, át kellett szervezni azokat az évfolyamokat, ahol írásbeli vizsga van, és sok a hallgató, száznál is többen egy vizsgára. Ebben az esetben a kötelezően előírt, szakonkénti két alkalom nem elegendő, hogy a vizsgákat megtartsák.

Reménykedem, teljes egészében lezárható lesz ez a tanév, és megpróbáljuk úgy megszervezni, hogy a diákoknak semmilyen kára ne származzon”

– mondta a rektor.

Zökkenőmentes volt az átállás a PKE-n

„Amilyen gyorsan érkezett a rendkívüli helyzet, éppen olyan gyorsan tudtunk átállni” – jelentette ki a Krónika érdeklődésére Pálfi József, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem rektora. Mint részletezte, az elmúlt esztendők reformjai ilyen szempontból is hasznosnak és eredményesnek bizonyultak, sok mindent korszerűsítettek az utóbbi időben, és most azt kellett aktívabb módon gyakorlatba ültetni. A hallgatóknak több platform közvetítésével juttatják el a tananyagot.

„Eddig is rendelkezésünkre állt a Vénusz nyilvántartó rendszer, ahol az oktatók már korábban is feltölthették előadásaikat.

Ezt most mind az oktatók, mind pedig a hallgatók sokkal inkább elkezdték használni.

Ezen kívül van az egyetemen a Moodle rendszer, amely például az ismeretek ellenőrzésére is kiváló lehetőséget nyújt – ez tesztet generál, ezáltal az oktató is pontosan láthatja azt, hogy a hallgatónak mennyire sikerült átvennie az anyagot. Sokan a Google Meeten keresztül tartják az előadásokat. Ehhez okostáblát is csatlakoztatnak, a hallgató kérdez, válaszol, és így nagyon interaktív lesz az egész óra. De tovább sorolhatnám például a Skype, Messenger, Whatsapp lehetőségeket. Így alapvetően mindenki megtalálta a számára megfelelő platformot, amelyen a hallgatókkal tartja a kapcsolatot” – ecsetelte az online oktatás mikéntjét a rektor.

Pálfi József Fotó: Partiumi Keresztény Egyetem

Kérdésünkre, hogy a diákok megközelítőleg hány százalékát éri el a PKE ezeken a platformokon, Pálfi leszögezte: a hallgatók 100 százalékát.

Az értesítéseket e-mailben küldik ki számukra a titkárságon dolgozók. A tanulmányi felelősök valamennyi hallgatóval folyamatosan és rendszeresen tartják a kapcsolatot, közben pedig a tehetséggondozó iroda online is a hallgatók rendelkezésére áll, ha bármilyen problémájuk adódna.

„Természetesen a személyes kapcsolatot, amelyhez hozzászoktunk, semmi sem pótolja, ez tény, de tudomásom szerint nincs olyan, hogy nem érjük el a hallgatót, vagy a hallgató nem tudná elérni valamelyik tanárt, valamelyik titkárságot. A könyvtár is online működik folyamatosan, de kérhetnek könyvet a hallgatók, és a kollégák is igyekeznek biztosítani számukra. Igyekszünk odafigyelni minden olyan kérdésre, amelyek akár a hallgató eltűnésére vagy lemorzsolódására utalna, de eddig nem érzékeltük ezeknek a jeleit” – jelentette ki Pálfi, amikor arról faggattuk, nem tartanak-e a hallgatók „elvesztésétől” a kialakult rendkívüli helyzetben.

A tanév lezárására, a vizsgaidőszak mikéntjére vonatkozó kérdésünkre megjegyezte: azok még odébb vannak. „Az egyetemi vezetés folyamatosan konzultál a karokkal, tanszékekkel, és többféleképpen igyekszünk felkészülni erre az újfajta kihívásra. Ám úgy gondolom, jelen pillanatban erről még nem időszerű nyilatkozni. Sok minden nem tőlünk függ” – fogalmazott a PKE rektora. Rámutatott: odafigyelnek az országos rendelkezésekre, és azok figyelembevételével rendszerszintű lépéseket tesznek. Így mire beköszönt a vizsgaidőszak, a hallgatók fel lesznek készítve, a tananyagot is időben megkapják, ezért a rektor bízik benne, hogy a diákok sikeresen számot tudnak majd adni tudásukról.

Nem hiszem, hogy lazítanunk kellene a vizsgaelvárásokon. A minőség rovására nem mehet semmi. Az valószínű, hogy más lesz a vizsgáztatás, de ez nem azt jelenti, hogy könnyebb”

– jelentette ki kérdésünkre Pálfi József.

Amint arról beszámoltunk, a kolozsvári székhelyű Babeș–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) is igyekeznek megfelelni a rendkívüli körülményeknek: a BBTE-n online tehetik le az alapképzési és a magiszteri tanulmányokat lezáró vizsgáikat a hallgatók, de a felsőoktatási intézménybe való felvételit is a világhálón tartják.

Sokszínű és enyhébb vizsga a MOGYTTE-n

Ha minden jól alakul, valamikor a nyár derekán a rezidensvizsgához hasonló, összevont felmérésre számíthatnak eközben a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) hallgatói. Gyaníthatóan ez a nagyvizsga lazább lesz az első félévinél. Legalábbis így képzeli el Szilágyi Tibor, a szenátus alelnöke, aki szerint nagy valószínűséggel minden oktató kollégája a tanítási lehetőségekhez és módszerekhez igazítja elvárásait. Erről nem született hivatalos döntés, inkább egy hallgatólagos megállapodás körvonalazódik.

A MOGYTTE-n a Microsoft Teams számítógépes program segítségével amúgy zavartalanul folyik a távoktatás. Szilágyi úgy tudja, ehhez mindenkinek van hozzáférése, hisz manapság nincs olyan egyetemista, akinek, ha számítógépe vagy laptopja nem is, de okostelefonja ne lenne. „Szintén az internet segítségével szemináriumszerű gyakorlatot is lehet tartani. Ugyanúgy teszteket is. Igazi vizsgát viszont nem, mert nem tudni, ki ül a vezeték másik végén. Illetve, ha valóban a diákunk van ott, nincs semmiféle biztosíték arra, hogy egy másik csatornán nem kommunikál-e társaival” – vélekedett a távvizsga lehetőségéről a szenátus alelnöke.

Kollégája, Nagy Előd rektorhelyettes sem a távoktatás, illetve a második félévi vizsgák miatt aggódik. Mint mondta, minél inkább elhúzódik a járvány, annál nagyobb fejtörést fog okozni a felvételi vizsga megszervezése. A MOGYTTE tanárai mégis derűlátók: április 26-án, a Zoom platformon keresztül elkezdik az online előkészítőt. Az első alkalommal kémiaórát tartanak a gyógyszerészeti szakra készülők számára, míg délután az orvosi és fogorvosi szakokra jelentkezőknek. A biológiafelkészítők május 2-án kezdődnek. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a magyar oktatók méltányosnak tartották volna, ha az intézmény vezetősége az idén eltekint a részvételi díjtól. A vezetőség – amely már évek óta profitorientált politikát folytat – leszavazta a javaslatot. Az oktatócsomagokat az első alkalom előtt legkésőbb 48 órával kell megvásárolni. További részletek az egyetem honlapján találhatók. (Szucher Ervin)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.