Százéves focisztori szülinapja: megjelent a könyv Székelyudvarhely labdarúgásáról

Százéves focisztori szülinapja: megjelent a könyv Székelyudvarhely labdarúgásáról

A könyv két szerzője, Katona Zoltán és Zátyi Tibor a városi stadion kispadján

Fotó: Erdély Bálint Előd

Kapuról kapura: a vásártértől a sétatérig – ez a címe annak a könyvnek, amely nemrég látott napvilágot. A székelyudvarhelyi labdarúgás századik születésnapjára készült, amelyet a város idén ünnepel. A kerek évforduló méltó ajándéka ez a sportszeretők, a városlakók számára. A két szerzővel, újságíró kollégákkal, Katona Zoltánnal és Zátyi Tiborral beszélgettünk.

Józsa Csongor

2021. december 11., 12:112021. december 11., 12:11

Ha valaki kezébe veszi ezt a könyvet, mit talál benne? Száz év focit? – indítom a beszélgetést. „Annál többet!” – érkezik nagyon gyorsan a válasz. „Azért, mert onnan indul a történet, hogy Felméri Lajos, aki székelyudvarhelyi volt, már 1866-ban külföldön járt, elment Skóciába, Angliába.

Idézet
Ő lehetett az első erdélyi magyar ember, aki látta, hogy az ottani gyerekek az iskolaudvaron rúgják a labdát.

Megfogalmazódott benne, hogy ezzel az új sportággal meg kell ismerkednie, megfogta és hazahozta” – tesz képbe a kiadvány nagyobb terjedelmének megalkotója, Katona Zoltán.

Innen indítja a történetet, mert az első hivatalos focimeccsnek, amelyet 1921. június 19-én rendeztek, már sok előzménye volt. Az első világháború előtt voltak iskolák közti bajnokságok. Az 1870-es években a testnevelés bekerült az iskolai oktatásba, így a tornagyakorlatoktól a birkózáson át a rúdugrásig számtalan dologgal foglalkoztak.

Ebből születtek meg a tornaünnepélyek, amelyek nagyon jó táptalajok voltak ahhoz, hogy az emberek sportoljanak és cserkészkedjenek.

A másik, hogy Székelyudvarhelyen megvolt a labdarúgáshoz szükséges fizikai bázis. Az iskolaváros jelleghez kapcsolódik, hogy adott volt a Kollégium-kert: itt mindig szabadidős tevékenységek és sportolás zajlott. Ez a létesítmény minden udvarhelyi sportágnak a bölcsője, minden innen indult.

A kezdetektől napjainkig

„Elég élesen elválnak egymástól a korszakok. Az első természetesen a kezdetek, aztán jön két világháború közti időszak. 1920-tól már a román bajnokságba neveznek be a csapatok, sajátos világ ez, ekkor két magyar és egy román együttes volt Székelyudvarhelyen. Utána az egyik legérdekesebb fejezet jön, az 1950-es évektől indulva kicsúcsosodik a B ligába való feljutással, vagyis a '70-es évek közepéig.

Idézet
Aztán 1975-től a rendszerváltásig, azaz a Haladás korszaka, amikor az van, hogy stabil harmadosztályos az együttes, ott van a feljutás kapujában, de egyszer sem tudja meglépni azt.

A következő a rendszerváltás utáni időszak, amikor sok minden, így a finanszírozás is átalakul, létrehozzák a Budvár FC-t. Amikor ez is megszűnik, akkor jön a Székelyudvarhelyi FC, amely jelenleg a 3. Ligában játszik. Persze a könyvben helyet kapnak más udvarhelyi amatőr csapatok, a női szakág, a Vasas Femina FC, illetve egy fejezetet kap a székely válogatott is” – vázolta fel Katona röviden, hogyan is áll össze az egész kiadvány.

A nehézséget a könyv megírásában az adta, hogy nyáron íródott. Katona szerint az ember ebben az évszakban nem úgy alkot, mint télen. Ez év május 29-én fogott neki, és  augusztus 26-án tett pontot a nyers kézirat végére.

Nem volt könnyű annak eldöntése sem, hogy melyek azok a történetek, amelyeket ki kell hagynia,

mivel – bevallása szerint – egyik-másik korszakba sokkal jobban bele lehetett volna mélyülni. Természetesen a szerkesztésnél azt is szem előtt kellett tartania, hogy nemcsak a szöveg a fontos, hanem a fotók is. Itt is szelektálnia kellett, hogy melyek kapnak helyet a könyv oldalain, melyek nem.

Újdonságok a kutatómunkánál

Az újságíró már tíz évvel ezelőtt, az udvarhelyi foci 90. szülinapján megjelentetett egy kisebb füzetet, tehát ezzel a témával eléggé képben volt. Mégis, amikor elkezdte írni a könyvet, szóba állt a különböző szereplőkkel, utánaolvasott a dokumentációs könyvtárban, előszedte a mérkőzések krónikáját, szinte elkerülhetetlen volt az, hogy számára is új fejezetek bukkanjanak elő.

Idézet
Ama bizonyos Petrozsényi Jiul elleni kupameccs kapcsán volt ilyen.

Balázs Feri bácsi fotográfus adott pár fényképet, a kezembe nyomta, s azt mondta, hogy talán Szebennel volt a találkozó. A képekkel átmentem Bálint Ferenc és Széll Károly akkori játékosokhoz, hogy megfejtsük, melyik mérkőzésről van szó. Biza, ez a Jiul elleni emlékezetes kupameccs volt, ráadásul Károlynak ez volt az első összecsapása is Udvarhelyen, miután visszatért a katonaságból, ő rúgta az első gólt” – fejtette ki a szerző.

Több olyan sztori volt, ami a tudását is bővítette: amikor régi újságokat keresett elő. Így is volt két olyan történet, amelyet ha tud, akkor biztosan beleír. Az egyik 1935-ben vagy '36-ban volt: egy Hargita–Astra meccsen nagy szócsata alakult ki, olyannyira, hogy gimnáziumi tanulókat és tanárokat megfenyítettek, megbüntettek.

Ez elkerülte a figyelmét.

A másik, már az első világháború alatt, 1917-ben volt olyan meccs, amikor a kaszárnyából összehoztak egy katonai válogatottat, és a meglévő diákok is összeálltak egy csapatba, ők egymás ellen fociztak egyet. De ez már akkor jutott el hozzá, amikor a könyv ki volt nyomtatva... Egészen biztos, hogy a kiadvány elolvasása után további ilyen történetek kerülnek elő, jutnak el a szerzőhöz.

Egy fejezet másé

Katona Zoltán mellett egy másik újságíró, Zátyi Tibor a társszerző. Gyakorlatilag nem egy hosszú időszak, amit az utolsó fejezet felölel. Az utóbbi 15 év: a Székelyudvarhelyi FC megszületése, illetve a székely fociválogatott útja.

Idézet
Érdekes volt újra átélni ezeket a történeteket, amikor elkezdtem írni.

Főképp a 2006-os periódust, amikor megszűnt a Budvár FC, aztán valahogy megalakult az SZFC, és benevezett a megyei bajnokságba. Na, ezt a részt kihívás volt összeszedni, mert nagyon kevés, zavaros volt az infó róla. Utána már a klub sajtófőnökeként tevékenykedtem, így a saját anyagaimból kellett összerakni. Jó időutazás volt, mert gyakorlatilag minden meccset átéltem a csapattal, a hullámvölgyektől a sikerekig.”

Megjegyezte, a székely válogatottról is sokkal többet lehetett volna írni a kiadványba. De miért is kerül egy válogatott egy helytörténeti könyvbe? A válasz egyszerű, mert a székelyek innen indultak el, a csapat magja, gerince, szakvezetése udvarhelyi, itteni labdarúgók.

Vannak még ötletek a tarsolyban

Katona Zoltán jelentetett meg kiadványt Székelyudvarhely kézilabdájának, asztaliteniszezésének és labdarúgásának történetéről. Szerinte ami még megérné, hogy ugyancsak egy helyen legyen, az a teremlabdarúgás, vagyis a futsal, karöltve a városi minifoci-bajnoksággal, amiből egyébként kinőtt az egész sportág a térségben.

A másik, amelyik sporttörténeti szempontól érdekes lehet, az a teke és a bowling, ugyanúgy egybekötve a két ágazatot.

Vagyis a golyóktól a bábukig: a több évtizedes múltú teke, majd lerobban a sportbázis, emiatt a sportág elveszíti népszerűségét, de idővel megjelenik Székelyudvarhelyen az amerikai verziója, amely mostanra annyira felfutott lett, hogy a városnak csapata van a Szuperligában, illetve országos ifjúsági bajnokokkal büszkélkedhet.

Az új kötet az udvarhelyi könyvesboltokban vagy a Székelyhon udvarhelyi kirendeltségének titkárságán megvásárolható, illetve megrendelhető Botorok Jánostól a 0757-041095-ös telefonszámon.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot december 7-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba