Számonkérhetővé tenné a kisebbségi chartát a Kolozsváron ülésező ELEN

MTI 2018. június 08., 16:52 utolsó módosítás: 2018. június 08., 16:58

Számonkérhetővé tenné az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN) azokat a vállalásokat, amelyeket az Európa Tanács tagállamai az európai regionális és kisebbségi nyelvek chartájának aláírásakor tettek.

Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

A 44 nyelvi csoportot képviselő, nyelvi jogokért küzdő ernyőszervezet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) meghívására

Kolozsváron tartja szombaton választmányi ülését, amelynek legfontosabb témája a nyelvi charta módosítására vonatkozó közös álláspont kialakítása.

Ferran Suay, az ELEN elnöke, egy katalán nyelvvédő civil szervezet vezetője a tanácskozás előtt tartott pénteki kolozsvári sajtótájékoztatón elmondta: a legtöbb kritika amiatt éri a nyelvi chartát, hogy az aláíró országok nem tartják be a charta ratifikálásakor tett vállalásaikat. Hozzátette, hogy

a charta szakértői meglátogatják az országokat, megállapítják a mulasztásokat, és ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyeket aztán ismét figyelmen kívül hagynak a kormányok.

Úgy vélte, ezen változtatni kell.

Az ELEN skóciai alelnöke, Domhnall MacNeill hozzátette: az ernyőszervezet a nyelvi charta elfogadása huszadik évfordulója alkalmából készít jelentést az elmúlt húsz év tapasztalatairól, és tesz javaslatot a charta átalakítására. A skóciai gél nyelvi csoportot képviselő aktivista úgy vélte, a charta jó irányt jelölt meg, de nem bizonyult hatékony eszköznek a veszélyeztetett nyelvek megvédésében.
Elsa Quintas választmányi tag, a spanyolországi galíciai nyelv újraélesztéséért harcoló szervezet képviselője hozzátette:

azt is el szeretnék érni, hogy az Európai Unióban ombudsman felügyelje a nyelvi jogok érvényesülését.

A tanácskozás házigazdájaként megszólaló Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: az EMNT 2014 óta tagja az ernyőszervezetnek, amely brüsszeli lobbitevékenységet folytat a nyelvi jogok érvényesítéséért. Úgy vélte, a választmányi ülés jó alkalom arra, hogy a nyelvi jogi aktivisták az erdélyi magyarság helyzetével ismerkedjenek.

Azt is hozzátette: az ELEN egyetemek bevonásával szeretne egy európai nyelvi jogi szakértői hálózatot kialakítani. Az ernyőszervezetnek tagja már a Valenciai Tudományegyetem, és pénteken a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem esetleges csatlakozásától is tárgyaltak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat