Senki nem érti, mi alapján osztogat pénzt a leköszönő kormány

Bíró Blanka 2019. október 15., 19:09

A bizalmatlansági indítvány megszavazása után, a hétfői kormányülésen 1,4 milliárd lejt osztottak szét az önkormányzatok között. Eugen Teodorivici távozó pénzügyminiszter az ülés után bejelentette, hogy 1600 település kapott pénzt. Csakhogy a polgármesterek szerint a pénzosztogatás nem átlátható módon történik, senki sem érti, melyik település mi alapján jutott pénzhez, és amelyik kapott, miért többet vagy kevesebbet.

Homályos számítások. Nem átlátható a mechanizmus amely alapján sor került az önkormányzatoknak szánt összegek elosztására

A pénzügyminiszter azt mondta, az összegeket elsősorban működési költségek fedezésére kapják az önkormányzatok, az alkalmazottak fizetésére, a fogyatékkal élők juttatásaira, gondozóik bérezésére, a tanintézetek, gyerekvédelmi és szociális igazgatóságok számára vásárolhatnak eszközöket, szolgáltatásokat. „Az önkormányzatok számláin levő összeg, kiegészítve azzal, amit most a kormánytól kaptak, biztosítja a működésüket. Minden településnek három hónapra meglesz a szükséges pénze; ezt a támogatást akkor is megkapták, ha nem kérték. Elsősorban a községek költségvetését egyenlítjük ki” – pontosított a búcsúzó pénzügyminiszter.

A szociáldemokrata kormány egyik furcsasága volt, ahogy az önkormányzatok költségvetését kezelte – jegyezte meg a Krónikának Ilyés Gyula, a Szatmár megyei Vetés község polgármestere, az RMDSZ önkormányzati szakértője. Hozzátette, a kormány két éve csak „csűri-csavarja” az önkormányzatok büdzséjét. Felidézte, hogy

amikor a költségvetés-kiegészítést jóváhagyták, a pénzügyminisztérium visszatartotta az önkormányzatoknak szánt összeg több mint felét, vagyis a most szétosztott 1,4 milliárd lejt.

A többi pénzt akkor odaadták a településeknek: több mint 3000 önkormányzat kapott kiegészítést, de olyan is volt, amelyik csak ezer-kétezer lejt. „Értelmetlen ennyi pénzt adni egy településnek, hiszen többe kerül a vele járó papírmunka”– szögezte le az elöljáró.

Hozzátette, a költségvetés-kiegészítés után valamennyi önkormányzatnak fel kellett töltenie a pénzügyminisztérium informatikai rendszerébe az elmúlt két-három évre vonatkozó sarokszámokat.

A könyvelők éjjel-nappal dolgoztak, tépték a hajukat, mert a rendszer akadozott, dobta vissza az adatokat. Végül a feltöltések alapján kihoztak valamit, szétosztották a pénzeket, de senki nem érti, hogyan”

– részletezte a polgármester.

Szerinte valószínűleg figyelembe vették a tartozásokat, a működési költségeket, és oda adtak, ahol szükség volt a pénzre, ám kifogásolja, hogy

a mechanizmus nem átlátható.

Az elmúlt két év költségvetési törvénye nagyon rossz volt az önkormányzatokra nézve, ám például Vetés község nem panaszkodhat. „Nem számítottunk most pénzre, és nem is kaptunk” – mondta Ilyés Gyula.

A kormány egyik „innovációja”, hogy az önkormányzatoknak szánt pénz felett tulajdonképpen a pénzügyminiszter rendelkezik, minden objektív kritériumot mellőzve szubjektív módon osztogatja ezeket az összegeket – mondta el korábban lapunknak több ízben Antal Árpád. Ez a pénzek nem átlátható, képlet nélküli osztogatása – szögezte le a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat