Összeesésig önfeláldozó orvosmunka az idősekért – Szentágotai Lóránt nem mindennapos tettéről

Összeesésig önfeláldozó orvosmunka az idősekért – Szentágotai Lóránt nem mindennapos tettéről

Testamentum. Szentágotai Lóránt idősekre akar vigyázni, amíg csak lehet (archív felvételek)

Fotó: Angyalosi Beáta/Nőileg

Szentágotai Lóránt, a kolozsvári Theodora Ház Idősek Otthonának vezetője nem mindennapos tettet hajtott végre a koronavírus elleni küzdelemben: tavaly decemberben három hétig egyedül ápolt 96 fertőzöttet 71 évesen, a végén perfúzióra és oxigénre kötve, mígnem összeesett, kórházba került. Bár egy hónapig kómában feküdt az intenzíven, a kórház elhagyása után az orvos első útja visszavezetett a Theodorába, annak ellenére, hogy nem épült fel teljesen. Szentágotai Lóránt az intézményben történtekről, a jelenlegi helyzetről, hivatástudatának forrásáról beszélt a Krónikának.

Simó Helga

2021. április 30., 18:072021. április 30., 18:07

2021. április 30., 18:152021. április 30., 18:15

Szentágotai Lóránt, a kolozsvári Theodora Ház Idősek Otthonának vezetője 47 éve dolgozik orvosként, ebből 27 évet az idősotthonban szolgált. Azonban elmondása szerint

a 47 év alatt soha ilyen nehéz periódust nem élt át, mint amilyen tavaly decemberben kezdődött.

Amikor egy évvel ezelőtt nálunk is megjelent a pandémia, tudta, hogy az idősek a leginkább veszélyeztetettek. Több mint 100 betege volt beutalva az intézménybe, és tisztában volt azzal, hogy ha ott felüti a fejét a koronavírus, akkor nagy problémák lesznek.

Idézet
Próbáltam mindent megtenni: például nyolc hónapig nem léptem ki az öregotthon kapuján, nehogy behozzak valami betegséget”

– idézte fel a Krónikának az orvos.

Elszabadult a pokol

Bevallása szerint egész decemberig minden a normális mederben folyt. Azonban december 3-án „mintha elszabadult volna a pokol”: négy nap alatt 80 beteg és 20 személyzeti tag megfertőződött.

„Az első napok elég nehezek voltak, én is megfertőződtem. Azonnal ajánlották, hogy utaljam be magam, ezt azonban visszautasítottam. Nem hagyhattam itt a betegeket. Nyolcvan embert kezelés nélkül nem lehetett itt hagyni, ugyanis egyedül voltam orvos” – emlékezett vissza az eseményekre Szentágotai Lóránt.

Pár napig még állta a sarat, aztán az utolsó három napban már 39 fokos lázzal dolgozott, tolókocsiban, oxigénnel, míg végül összeesett, és a kórházban ébredt fel. Egy hónapig feküdt az intenzív osztályon kómában. Aztán újabb másfél hónap után már vissza is tért a Theodora idősek otthonába.

„Az első utam ide vezetett, mert nem hagyhattam itt a betegeket” – magyarázta az orvos.

Galéria

Fotó: Angyalosi Beáta/Nőileg

„Úgy látszik, még szükség van rám”

Eközben számos változás történt az idősek otthonában. Orvosok érkeztek, hogy segítséget nyújtsanak. Több mint 20 beteg be volt utalva hozzá hasonlóan az intenzív osztályra. Sajnos a 10 legsúlyosabb esetben szenvedők nem élték túl. Mikor visszatért, azonnal folytatta a munkát, lehetőségeihez mérten, még tolókocsiban, de így is sikerült nagyjából stabilizálni a helyzetet.

„Ebben a pillanatban elég jól állunk. Nincsen fertőzött, a volt betegek elég jó állapotban vannak. Abba a periódusban, amikor kórházban voltam, jöttek a kollégák, felváltva, egy-két napig segítettek, megpróbálták pótolni a hiányomat.

Idézet
Jelenleg 90 beteg van hozzánk beutalva, abból 36 ágyhoz van kötve, 30-at kell etetni kiskanállal”

– vázolta a jelenlegi helyzetet Szentágotai Lóránt. Ebből is látható, hogy viszonylag súlyos betegeik vannak.

Jelenleg még egy kolléga segíti a munkáját, aki háziorvosként látogatja az intézményt, és felírja a recepteket a betegeknek. Ezen kívül egyedül dolgozik három asszisztensnővel. „Nagyon nehéz volt a decemberi periódus.

Idézet
Nem hittem, hogy túlélem. A kórházból is értesítették már a családot, hogy készüljenek a legrosszabbra. De egy hét elteltével valahogy helyrejöttem, úgy látszik, hogy még szükség van rám. A mentő egyenesen idehozott a kórházból”

– jegyezte meg a doktor.

Galéria

Fotó: Angyalosi Beáta/Nőileg

Huszonhét évig soha nem volt szabadságon

Szerinte a szervezetének legyengülése a fáradtság következménye, ugyanis

27 évig nem volt soha szabadságon, reggeltől estig, hattól nyolcig bent dolgozott az időseknél, úgyhogy „egyszer el kellett szakadjon a cérna”.

Ez pedig pont a legrosszabb periódusban történt. Súlyosbító tényező volt az, hogy idősekkel foglalkoznak. Elmondása szerint akad 101 éves betegük is, és több mint tízen 90 éven felüliek. Akiknek persze nagyon sok más betegségük is van, amely súlyosbította a helyzetet. Szerencsés körülménynek tartja, hogy előzőleg felkészítette az időseket a nehéz periódusra, és tavaly májustól kezdve minden nap kaptak vitaminokat, próbálta felerősíteni immunrendszerüket, hogy minél könnyebben essenek át a betegségen. A legtöbbjük elég könnyen át is esett. Azokkal volt probléma, akik súlyosabb állapotban voltak már a kezdetektől.

Az orvos reméli, hogy nem történik meg újra a tragédia, ugyanis a betegek nyolcvan százaléka be van már oltva, csupán azok nincsenek, akik nagyon súlyos állapotban voltak. Továbbá ugyanolyan szigorúan betartja a szabályokat, mint azelőtt.

Idézet
Senki nem lép be az intézménybe, állandóan maszkkal, kesztyűvel dolgozunk, fertőtlenítünk mindent. De így is megtörténhet”

– jelezte Szentágotai Lóránt.

Galéria

Fotó: Angyalosi Beáta/Nőileg

„Ahhoz képest, hogy láttam a halált, elégedett vagyok”

Az orvos egyébként bízott önmagában betegsége során, hiszen mindig próbált nagyon egészséges életet élni. Sohasem dohányzott, nem kávézott, vegetáriánus már több mint hat éve, naponta mozog legalább egy órát, és azt hitte, hogy elkerüli őt a betegség.

Bevallotta: ott követte el a hibát, hogy nem ment be, amikor be akarták utalni a kórházba. Nem épült fel teljesen a betegségből, és saját bevallása szerint nem is fog. Amikor bekerült a kórházba, a tüdejének 90 százalékát már megtámadta a vírus.

„Öt hét után a tüdőm 60 százaléka, az utolsó analízisnél pedig 25 százaléka volt megfertőződve. Lehet, hogy ez már így is marad. Érzem a fáradtságot, 72 éves vagyok, az is éppen elég. De ahhoz képest, hogy láttam a halált, meg vagyok elégedve, és nagyon köszönöm, hogy még tudok dolgozni. Itt vagyok reggeltől estig velük, az is sokat számít” – fejtette ki az orvos.

Amikor visszatért munkájához, azt tapasztalta, hogy habár járt ott orvos a távollétében, a betegei megkapták a kezelést, és mindenki nagyon segítőkész volt, mégis hiányzott a személyes kapcsolat, az, hogy nem voltak ott egész nap az idősekkel. Pszichikai szempontból voltak megviselve a leginkább, és most, pár hónap elteltével kezdenek újra javuló tendenciát mutatni, és ez óriási előrelépés.

Galéria

Fotó: Angyalosi Beáta/Nőileg

„Ha még egyszer kellene, újra ezt vállalnám”

„Mondták a kollégáim, hogy olyan kritikus állapotban voltam, amely esetén 100-ból 1-2 páciens épül fel mindössze. Én vissza tudtam jönni, a mentő egyenesen idehozott a kórházból, azt jelenti, hogy szükség van még rám. Nem tudom úgy végezni a munkát, ahogy azelőtt, az már világos, de mindent megteszek, hogy pszichikai szempontból egyfajta komfortot biztosítsak számukra. Ha még egyszer kellene, újra ezt vállalnám” – vallotta be Dr. Szentágotai. A szakember szerint

hivatásában a leginkább motiváló tényező mindig is az volt, hogy a szülei rákban, a kezei között haltak meg, és arra kérték őt, hogy vigyázzon az öregekre.

„Ez számomra olyan, mint egy testamentum, és ezt akarom tenni, amíg csak képes vagyok rá” – zárta a doktor.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt

Pisztolylövésekkel, közel húsz kilométeres autós üldözés után állítottak meg a dél-erdélyi sztráda autópályarendőrei egy moldovai embercsempészt szombaton este.

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt
2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon