Önerőből kezdett útépítésbe a széki közbirtokosság

Kiss Előd-Gergely 2017. november 23., 12:18 utolsó módosítás: 2017. november 23., 12:19

Hiába várták az állami támogatást, így a széki közbirtokosság finanszírozásával kövezik le a Kolozs megyei Bonchida és Szék közötti hat kilométeres útszakaszt.

Fotó: Fogarasi István

A helyszínen megtudtuk, az útszakasz járhatóvá tétele rendkívül fontos a környék lakóinak: amennyiben elkészülnek a munkálatokkal, a Szék és Kolozsvár közötti távolság 60 kilométerről 30-ra csökken, nem beszélve a gazdasági előnyökről.

Keizer Róbert, a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei tanácsosa a terepszemle alkalmával érdeklődésünkre elmondta, a székiek „teljes egyetértésben, pártállástól függetlenül támogatták a kezdeményezést”. Kocsis Ferenctől, a helyi közbirtokosság alelnökétől megtudtuk, a faluban három utca van, mindenikben külön falugyűlést tartottak és úgy döntöttek, belevágnak az útépítésbe. A helyi önkormányzat sem gördített akadályt, zöld jelzést adtak a közösségi beruházásnak.

A munkálatokra eddig 70 ezer lejt fordítottak és 1100 méteres szakaszon le is kövezték az utat, és az árkot is megásták mellé. Egyúttal ki is szélesítették az utat legalább 7,5 méter szélesre,

mert azért reménykednek abban, hogy előbb-utóbb megyei úttá nyilvánítják, és így a Kolozs megyei önkormányzat leaszfaltozza.

„Ami a közbirtokosságot illeti, a széki nép úgy tartja, hogy az erdő és a legelő a mindenkori széki lakosé. Azaz ha valaki ideköltözik, akkor tulajdonjogot szerez, s aki elköltözik, az elveszti a tulajdonjogát” – magyarázta Kocsis Ferenc, aki szerint ez már Mária Terézia uralkodása óta így járja.

Fotó: Fogarasi István

A település adminisztratív területéhez mintegy 610 hektár erdő és 150 hektár legelő tartozik. A területen a közbirtokosság gazdálkodik, amely támogatást hív le a legelők karbantartására, s a szükséges munkálatok után a megmaradó pénzt az útépítésre költik. „Nagyon sok széki ember jár be minden reggel a kincses városbeli építőipari cégekhez dolgozni. Kisautók, mikrobuszok hordják minden nap az embereket az építőtelepekre. Időt és pénzt takarítanának meg az emberek, ha az út használható lenne” – magyarázta Kocsis Ferenc. Hozzáfűzte:

az sem mellékes szempont, hogy az út járhatóvá tétele után Kolozsvár közelsége miatt megnőne a földek, telkek értéke.

A község határáig egyébként még 900 méternyi útszakaszt kell lekövezniük. Bonchidáig azonban még két és fél kilométer az út, ennek járhatóvá tétele azonban a bonchidai önkormányzattól függ. A székiek elszántak, hajlandóak a hátralévő útszakaszt is megépíteni, ha engedélyezi az érintett önkormányzat.

Keizer Róbert – a Kolozs megyei MPP elnöke – közölte: felvállalja a közvetítő szerepet, szerinte nincs akadálya, hogy az RMDSZ-es tanácsosok is felkarolják az ügyet, ugyanis az úttal az RMDSZ-es székiek pont olyan jól járnak mint az MPP-sek. Előbb persze megyei úttá kell nyilvánítani a 6 kilométeres útszakaszt, s ha az átkerül a megye tulajdonában, akkor elvileg nem okozhat gondot a megyének a mintegy 50 ezer eurós beruházás. Megközelítőleg ennyibe kerülne ugyanis az út aszfaltozása.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat