Több ezer spárgaszedő „szökött meg” a romániai karanténból németországi idénymunkára

Több ezer spárgaszedő „szökött meg” a romániai karanténból németországi idénymunkára

Fotó: Rostás Szabolcs

Több ezer, németországi idénymunkára induló ember zsúfolódott össze csütörtökön Kolozsvár nemzetközi repülőterén, ahol a rendvédelmi szerveknek kellett felszólítani a kötelező távolság betartására az utasokat. Ez csak részben sikerült, az ügyben bűnvádi eljárás indult.

Rostás Szabolcs

2020. április 09., 16:352020. április 09., 16:35

2020. április 09., 21:312020. április 09., 21:31

„Ha lenne munkánk, megélhetésünk itthon, nem mennénk ki” – mondja egy éjfekete színű arcát hófehér védőmaszkkal eltakaró férfi, amikor úti célja felől faggatom a kolozsvári légikikötő parkolójában. Mintegy kétszázan várakoznak a tűző napon a bejárat környékén: asszonyok, férfiak, fiatalok, középkorúak vegyesen, ki a bőröndjén, ki a reptéri csomagszállító szekéren üldögél, várva, hogy bemondják a nevét. Az elbarikádozott bejáratnál rendőrök, csendőrök és egyenruhás reptéri alkalmazottak állják el az emberek útját, csak az mehet be a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér várójába, akit a névsor alapján szólítanak.

A sok román név között elhangzik egy-egy Ildikó, Ilona és Zoltán is, ami arról tanúskodik, hogy erdélyi magyarok is beálltak vendégmunkásnak az új típusú koronavírus-járvány kellős közepén.

„Spárgát megyünk szedni Düsszeldorf mellé, öt hónapra” – mondja egy Botoșani megyei férfi, amikor szóba elegyedünk vele. Megtudjuk, hogy hetekkel ezelőtt szerződést kötött egy németországi idénymunkát kínáló munkaerő-közvetítő céggel, minden formaságot a „patroana”, a cégvezető üzletasszony intézett, beleértve a repülőjegyek lefoglalását. „Hogy félünk-e a koronavírustól? Azt itthon is elkaphatjuk, a saját bőrünket kockáztatjuk” – magyarázza a nyugat-európai országokban szerencsét próbáló románok kissé gúnyos „gyűjtőnevén” legtöbbször eperszedőként emlegetett vendégmunkás, majd kék gumikesztyűbe bújtatott jobb kezének mutató- és hüvelykujját összedörzsölve mutatja, mi hajtja ilyen rendkívüli időben is külföldre dolgozni. A pénz.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Az emberek csoportokba verődve várakoznak a reptéri terminál bejáratai előtt, körülöttük rengeteg pillepalack, nylonszatyor, egyéb szemét a földön. A legtöbben védőmaszkot, kesztyűt hordanak, de a kijárási tilalom idején kötelező másfél-két méteres távolságot a többség nem tartja be. Egy borsabányai házaspár nyolc hétre utazik Kölnbe, ugyancsak mezőgazdasági munkát vállaltak. Elmondják, tisztában vannak vele, hogy várhatóan két hétre karanténba helyezik őket, mielőtt nekilátnak spárgát szedni. „De hát ez van, nincs mit tenni. Vállaljuk, mert a felkínált fizetés mindenképpen jobb, mintha itthon próbálkoznánk bármivel” – magyarázza a negyvenes éveiben járó máramarosi nő.

Egy ploiești férfi ugyancsak Düsszeldorfba tart, ő fél évre szerződött, spárga-, eper-, majd almaszedésre.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

„Muszáj menni, hiszen a román állam nem biztosít munkát. Ami meg van, azt nem fizetik meg becsületesen” – dohog a sorára váró munkás, miközben lehajtott védőmaszkja fölött beleszív a cigarettájába. Egy moldvai, Câmpulung Moldovenesc városából érkezett férfi hirtelen nem is tudja, pontosan hol kell majd dolgoznia Németországban. „Nem mindegy? A lényeg, hogy megfizessenek” – válaszolja, hozzátéve: meg van elégedve a szerződésben ígért 2000 eurós bérrel. Kérdésünkre elmondja, hogy az idei a 13. idénymunka, amit külföldön végez. Odabent, a repülőtér termináljában libasorba állítják az egyenként betessékelt vendégmunkásokat, akiknek tisztes távolból kell felmutatniuk a jegyüket. Csütörtök estig tizenkét charterjárat indulását jelzi a reptéri kijelző, és a következő napokban is ugyanilyen roham várható.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Az akciót a nap elején hatalmas szervezetlenség jellemezte a kolozsvári repülőtéren, ahol adott pillanatban több százan zsúfolódtak össze, mint a heringek. A híradások nyomán a hatóságok rendőröket és csendőröket vezényeltek a helyszínre, akik felszólították az embereket, hogy szóródjanak szét. Ottjártunkkor valóban rengeteg volt a rendvédelmi a légikikötőnél, de a megfelelő távolságot nem mindig lehetett betartatni. Jobbára annyit sikerült elérni, hogy a későbbi járatokra váró utasokat kisebb csoportokra szórták szét a hatalmas parkolókban.

Mircea Abrudean prefektus az ügyben úgy nyilatkozott, a repülőjáratokat egy magántársaság indítja, amely rosszul kezelte a helyzetet, mert egyszerre hívta Kolozsvárra az embereket az ország minden szegletéből, holott a járatok kisebb-nagyobb időkülönbséggel 13 és 21 óra között indulnak. A kormány területi képviselője közölte, a sajtóban és a közösségi oldalakon megjelent fényképfelvételek alapján a kolozsvári ügyészség a büntető törvénykönyv 352. cikkelye alapján bűnvádi eljárást indított a fertőző betegségek terjedése megakadályozásának meghiúsítása gyanújával.

Az incidens kapcsán egyébként a különböző hatóságok egymásra hárították a felelősséget.

David Ciceo, a légi kikötő vezérigazgatója azzal védekezett, hogy a létesítmény parkolóját egy magáncég működteti, a prefektus és a repülőtér tulajdonosának számító Kolozs megyei önkormányzat elnöke, Alin Tișe azonban úgy nyilatkozott, őket nem tájékoztatta a reptér vezetősége a várható utasrohamról. A tanácselnök egyenesen börtönbüntetést követelt a felelősökre, elsősorban a reptér parancsnokára. A Kolozsváron történtek bukaresti kormányszintre is eljutottak: a kabinet csütörtöki ülésén Ludovic Orban miniszterelnök a reptérigazgató felelősségre vonását követelte a mintegy kétezer ember összezsúfolása miatt.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

A pandémia kellős közepén tapasztalható „kirajzás” különben annak tudható be, hogy a német szövetségi belügyminisztérium és a mezőgazdasági és élelmezési minisztérium egy héttel ezelőtti megállapodása alapján feloldották a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt teljes tilalmat és az ágazat munkaerőigénye miatt szigorú szabályok mellett mégiscsak engedélyezték több tízezer külföldi mezőgazdasági idénymunkás beutazását. A tavaszi munkákra, elsősorban a Németországban rendkívül népszerű spárga betakarítására május végéig nagyjából 100 ezer idénymunkásra van szükség, de a beutazási tilalom után csak 20 ezren maradtak az országban, ezért nem csoda, ha óriási keletje lett a román vendégmunkásnak is. Ők 115 munkanapot teljesíthetnek, a napról-napra súlyosbodó munkaerőhiány miatt azonban a berlini és tartományi hatóságok rendkívüli és átmeneti szabályokat léptetnek életbe a hiány enyhítésére.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Az idénymunkásokat a szövetségi rendőrség egységei fogadják a kijelölt repülőtereken. Azonosításuk után megvizsgálják egészségi állapotukat, az eredményeket közlik a területileg illetékes közegészségügyi hivatallal. Fertőzésgyanú esetén megtagadják a belépést az országba. Az idénymunkások az első 14 napon – a koronavírus lappangási ideje alatt – karanténban vannak, vagyis együtt dolgoznak, szabadidejükben sem érintkezhetnek más csoportok tagjaival és nem hagyhatják el szállásukat, illetve a munkavégzés helyét.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját

Arany János-díjjal tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlésén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két oktatóját, Sándor Bulcsút és Bartos-Elekes Zsombort.

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját
2024. május 08., szerda

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő

Összeütközött két villamos szerdán Aradon. Két utas megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő
2024. május 08., szerda

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több megyéjében.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is
2024. május 08., szerda

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben

Kilenc jelölt száll versenybe Nagyszeben polgármesteri tisztségéért, köztük a jelenlegi polgármester, Astrid Fodor (Romániai Német Demokrata Fórum) – jelentette be szerdán a megyeszékhely 1-es számú választási irodája.

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben
2024. május 08., szerda

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett

Sárga viharriasztást adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Igazgatóság az ország több régiójára, beleértve Erdély egyes részeit is.

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett
2024. május 08., szerda

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön

A híres rocklegenda, a Republic, Tamás Gábor, a fiatalok által kedvelt Intim Torna Illegál, valamint a Compact is koncertezik a hétvégén Marosszentgyörgyön!

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön
2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen
2024. május 07., kedd

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok

Továbbra is elátkozottnak tűnik az észak-erdélyi autópálya: még azokon a szakaszokon sem igazán halad a munka, amelyeken – egyes esetekben már sokadszor – győztest hirdettek a kivitelezésre kiírt pályázaton.

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok
2024. május 07., kedd

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv

Nóvumnak számító kutatási eredményeket ismertetett keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján a Bálványos Intézet, hiszen eddig nem vizsgálták kampányidőszakban a részvételi hajlandóságot és a politikai preferenciákat az erdélyi magyarok körében.

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv
2024. május 07., kedd

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 megye folyóvizeire.

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett