Nem zárkóznak el a homeopátiától a „középutat” ajánló szakemberek

Bíró Blanka 2017. szeptember 27., 15:21

Bizonyíték hiányában nem utasítják el a homeopátiás kezelést, illetve készítményeket a Krónika által megszólaltatott egészségügyi szakemberek, akik ugyanakkor a középút betartását javasolják, illetve arra hívják fel a figyelmet, hogy ezeket a termékeket csak szakember javaslatára szedjük, és ellenőrzött helyről vásároljuk. A háziorvosi egyesület Hargita megyei elnöke kiegészítő kezelésként ajánlja, míg a Kovászna megyei illetékes bizonyos helyzetekben előnyösnek tartja az alternatív gyógymódot.

Fotó: Pixabay.com

Bizonyíték hiányában nem utasítják el a homeopátiás kezelést, illetve készítményeket a Krónika által megszólaltatott egészségügyi szakemberek, akik ugyanakkor a középút betartását javasolják, illetve arra hívják fel a figyelmet, hogy ezeket a termékeket csak szakember javaslatára szedjük, és ellenőrzött helyről vásároljuk.

Szabó Soós Klára, a háziorvosokat tömörítő szövetség Hargita megyei elnöke lapunknak azt nyilatkozta: a szakmában is régóta vita tárgyát képezi, hogy van-e kézzelfogható eredménye a homeopátiás kezelésnek, mennyire tekinthető az alternatív gyógymód a modern orvostudomány egyik ágazatának. A szakember hangsúlyozta: az orvostudomány bizonyítékokon alapszik, az allopátiás – azaz hagyományos – orvoslásba nem vezethető be semmilyen készítmény, amelynek nem bizonyított a hatása a betegségek kezelésében vagy a tünetek enyhítésében.

A csíkszeredai háziorvos arra is kitért: nincs kompetenciája arra, hogy ítélkezzen, ám meglátása szerint

a homeopátiás termékek mindenképpen csak kiegészítő kezelésként vethetők be a hagyományos, bevizsgált orvosságok mellett.

„Akkor árthat sokat a homeopátia, ha a betegek elzárkóznak a másfajta kezeléstől. A kezelés elutasítása, halogatása miatt komoly szervi elváltozások következhetnek be” – figyelmeztet az orvos. Úgy véli: éppen ezért meg kell találni a középutat, nem lehet mindent homeopátiával kezelni, hiszen sok esetben az már nem elég.

„Ha nincs szükség agresszív kezelésre, érdemes kipróbálni”

Lucia Şereş, a háziorvosi szövetség Kovászna megyei elnöke sem zárkózik el az alternatív gyógymódtól, elmondása szerint bizonyos esetekben maga is javasolja a homeopátiás termékek használatát. Hangsúlyozta:

az allopátiás gyógyszereknek sok esetben van ellenjavallatuk vagy nem kívánt mellékhatásuk, ilyenkor érdemes mérlegelni, hogy milyen készítményt ír fel az orvos.

„Ha nincs szükség agresszív kezelésre, érdemes kipróbálni a homeopátiás készítményeket” – mondta lapunknak a háziorvos. Tapasztalatai szerint a homeopátiás készítményeknek sok esetben van jótékony hatásuk – hasonlóképpen a gyógynövényekhez, amelyeket több ezer éve használ az emberiség. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy ezeket a termékeket is szakember javaslatára szedjük, és ne az internetről tájékozódjunk, vagy ismerősöktől kérjünk tanácsot. Az ellenőrizetlen szedésük, akárcsak a gyógynövények esetében, épp ellenkező hatást válthat ki – magyarázta a Kovászna megyei háziorvosi egyesület elnöke.

Molnár Orsolya csíkszeredai homeopata háziorvos – aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) elvégzése után a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület képzését is kijárta – ugyanakkor leszögezte:

a szkeptikusok, az ellenzők még soha nem próbálták a homeopátiát, aminek a hatása tudományosan még nem, de a tapasztalat útján már igazolt.

A szakember ugyancsak azt vallja, hogy meg kell találni a középutat a homeopátiás és az allopátiás gyógyszerek között.

Kifejtette: súlyos krónikus betegség esetén nem alkalmazható a homeopátia, a műtétet sem válthatja ki, ám az alternatív gyógymód gyakran segít megelőzni ezeket, erősítve az immunrendszert. Tapasztalata szerint például a pszichoszomatikus megbetegedések és az allergiás betegségek esetén hatékonyak a homeopátiás készítmények. Molnár Orsolya a kétkedőknek vagy azoknak, akik részletes tájékoztatást szeretnének kapni a homeopátiáról a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület honlapját ajánlja.

Fotó: Pixabay.com

Eltérőek a gyógyszerész tapasztalatai

Szabó Péter, a Kovászna megyei gyógyszerészkamara elnöke lapunknak kifejtette: a vélemények a gyógyszerészek körében is megoszlanak, hiszen a homeopátiás készítmények hatékonyságára nincs bizonyíték, ezeket nem vetik alá az allopata termékek esetében kötelező bevizsgálási eljárásoknak. A szakember rámutatott:

számos patika forgalmaz homeopátiás termékeket jellemzően ott, ahol kereslet van ezekre, mert a készítmények általában rövid lejáratúak, nem tárolhatóak hetekig.

Másrészt nem receptkötelesek, mint ahogy a gyógynövénykivonatok és étrend-kiegészítők sem azok, amelyek hatékonyságát egyébként ugyancsak nem vizsgálják sehol.

Szabó elmondása szerint a tapasztalatok megoszlanak: egyesek úgy térnek vissza, hogy segített nekik a gyógymód, mások arra panaszkodnak, hogy csak pénzkidobás volt. A gyógyszerész a Krónikának azt is elmondta:

általában a torokfájásra, a rekedtségre és a hányingerre javasolt termékek bizonyulnak eredményesnek.

Hozzátette, előírt mennyiségben ezek a szerek nem ártanak, ám inkább kiegészítő, adjuváns szerként kell alkalmazni, az orvos által felírt hagyományos gyógyszereket pedig – főleg krónikus betegség esetén – nem szabad kihagyni. „Nem ellenezzük a homeopátiát, ám a használata előtt mindenképpen kell konzultálni szakemberrel, orvossal, gyógyszerésszel, soha ne szedjük az interneten olvasottak vagy a szomszédok tanácsa alapján” – szögezte le a főgyógyszerész.

Nemrég az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) fogalmazott meg szakvéleményt, amelyben leszögezi:

nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának. A megfelelően ellenőrzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek bármilyen állítólagos hatása a placeboeffektussal magyarázható.

Az állásfoglalás szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől, valamint aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát – számolt be az MTI.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, amely független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, és egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat