Nem fogott ki az erdélyi kézműveseken a járvány: segít a jó hírnév, de veszélybe kerülhet a hagyományőrzés

Tóth Gödri Iringó 2021. február 18., 08:37

Nem panaszkodnak a Krónika által megkérdezett kézművesek, népi mesterek, akiket arról faggatunk, milyen volt számukra a 2020-as év, mennyire viselte meg őket, hogy a legtöbb vásár elmaradt, illetve hogyan alkalmazkodtak a változó, digitalizálódó világhoz. Nem esett vissza a forgalmuk, sőt több terméket adtak el azok, akik már a járvány előtt is foglalkoztak online értékesítéssel. Ugyanakkor a különböző foglalkozások elmaradása árthatott a hagyományőrzésnek.

Nem fogott ki az erdélyi kézműveseken a járvány: segít a jó hírnév, de veszélybe kerülhet a hagyományőrzés
galéria
A Guzsalyas Alapítvány tagjai várják a foglalkozások újbóli beindítását Fotó: Facebook/Guzsalyas Alapítvány

A kézművesek és a népi mesterek munkája, ténykedése egyszerre szól alkotásról, hagyományőrzésről és értékteremtésről. Aki igényesen dolgozik, annak egy-egy tárgy, termék elkészítése sok időt, figyelmet, energiát igényel, és bizony nem mindig könnyű az adott termékeket az őket megillető áron értékesíteni. Kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt időszak, a járványhelyzet milyen változásokat hozott a kézművesek életében, akiknek a hagyományos vásárok elmaradása miatt új megoldásokat kellett keresniük.

A legnépszerűbb termék a házi papucs

Kolozsi Ildi nemezkészítő, a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány munkatársa már a járvány előtt sem vásárokon, sokadalmak keretében értékesítette termékeit – melyek skálája a nemezjátékoktól, sálaktól, a táskákig és a nemezszőnyegekig terjed –: a legtöbb megrendelését telefonon, személyes ajánlások, illetve a közösségi médiának köszönhetően kapta. Ő azt tapasztalta, hogy

a rendelései száma nőtt a bezártság miatt: egyfolytában volt min dolgoznia, és bevételkiesést sem jelentett a járvány.

Tapasztalata szerint – valószínűleg amiatt, hogy sokat voltunk otthonunkba zárva – az elmúlt hónapok legnépszerűbb terméke a nemezelt házi papucs volt.

Kolozsi Ildi nemcsak megrendelésre dolgozik, hanem tanfolyamokat is tart gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Bár ezek a szokványos formában elmaradtak tavaly márciustól, hála a kamasz fiainak, akik jól értenek a technikához, hamar alkalmazkodott a helyzethez, és elkezdett online tanfolyamokat tartani.

Volt egy állandó csoportom, amellyel minden pénteken nemezeltünk. Volt résztvevő Kolozsvárról, Magyarországról, Kászonból. Minden hétre kitaláltunk közösen egy témát, és 5-6 órát dolgoztunk úgy, hogy én a telefon kameráján keresztül mutattam a lépéseket.

Voltak magánóráim is négy amerikai hölggyel, akikkel néha nehéz volt egyeztetni a különböző időzónák miatt, de megoldottuk” – idézte fel a kézműves.

A jó hírnevű kézművesek vásárok nélkül is megélnek, ám Erdély-szerte nagy igény mutatkozik a hasonló jellegű rendezvények engedélyezésére Fotó: Biró István

Nagy az igény az online jelenlétre

Készített oktatóvideókat is, amelyeket fiai, Tamás és Soma segítettek megvágni, zenével, háromnyelvű felirattal ellátni. A videókat meglepően nagy számban sikerült eladni, akár külföldi érdeklődőknek is – direkt ezért nyitott például Pay Pal-fiókot. Bár a korlátozások enyhültek, valószínűleg a jövőben is fog online képzéseket tartani, illetve tervez még videókat is készíteni, mivel van rá, sőt egyre nagyobb az igény – bár nehéz erre alkalmat találnia, mivel szeretne minőségi dolgokat létrehozni, amihez sok idő kell. Kolozsi Ildi nagyon hálás a fiainak, szerinte nélkülük nem tudott volna ilyen jól alkalmazkodni a helyzethez.

Az, hogy nem voltak vásárok, nem nagyon érintett, főleg Facebookon érkeztek a rendelések. Az ünnepek előtti időszakban nagyon sokan kerestek ajándékot az online térben. Ott vannak a kézműveseket tömörítő csoportok is, amelyek már régebben is léteztek, ezekben nagy az aktivitás”

– vázolta a Guzsalyas Alapítvány munkatársa. Hozzátette, bár a kézműves termékeknek általában van egy kialakult vásárlókörük, az elmúlt egy évben nagyon sok új ügyféltől érkezett rendelés az ország minden részéből. Gyermekekkel foglalkozó oktatóként azt is elmesélte, hogy ez az egyéves kimaradás valószínűleg nagyon rossz hatással lesz a gyerekek kézügyességére, kreativitására, hiszen a foglalkozások, amelyekre legalább az ünnepek kapcsán eljártak, sokat segítettek ilyen téren. Másfelől megint

veszélybe került olyan hagyományok, szokások fennmaradása, amelyeket sokéves munkával újra felélesztettek.

Ezek miatt is reméli, hogy előbb-utóbb újra lehet foglalkozásokat, képzéseket tartani.

A gyerekek nagyon hiányolták a foglalkozásokat

Máté-Szentkirályi Imola, aki a Guzsalyas Alapítvány keretein belül fazekasság oktatásával foglalkozik, illetve megrendelésre készít kerámiatárgyakat, elmesélte, hogy az általa vezetett tanfolyamok tavasszal szüneteltek, majd az enyhítéssel újra tudták kezdeni a felnőtteket célzó képzéseket, ám a gyerekek tanfolyamát egészen őszig nem tették lehetővé a korlátozások. Elmondta, hogy ő ezt sajnálta a legjobban, mivel a gyerekek, akik hozzá járnak, nagyon hiányolták a foglalkozást, igényelték ezt a fajta kreatív, alkotó munkát.

Ő is arról számolt be, hogy a rendelései száma nem csökkent, sőt talán enyhén nőtt is, az egész évet lefedték a megkeresések nyomán készülő munkák. Imola elsősorban telefonos, személyes, esetleg internetes megrendelések nyomán dolgozik, és ez a járványidőben sem változott, nem kellett fokozott figyelmet fordítania az online megjelenésre, közösségi médiára. Elmondása szerint ő és az egyesületük tagjai azt mondhatják, hogy jó helyzetben vannak, van egy kialakult kliensi körük, akár szájról szájra is terjed a hírük, nem a vásározásból, a vásárokon történő értékesítésből élnek meg, így nem érezték ezek hiányát.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Réka

Szükség lenne egy közös hirdetőoldalra

Kovács Katalin Bihar megyei szövő-kézműves a járvány előtt ritkán járt vásárokba, csak azokra ment el, amelyek meghívásos alapon zajlottak, mivel elmondása szerint azok a városnapok, vásárok, amelyeken a részvétel helyhez kötött, általában nem kifizetődők a kézműveseknek.

Kovács Katalin sálakat, függönyöket, abroszokat és egyéb szőttesárukat készít, melyeket telefonon vagy a közösségi média révén rendelnek meg tőle.

Bár nem érzi azt, hogy a rendelései száma nagyon megugrott volna az elmúlt időszakban, örül annak, hogy a helyzet miatt többet foglalkozott az online marketinggel: elmondása szerint napi több órát szánt arra, hogy több helyen is jelen legyen az online térben, hogy megfogalmazza a megfelelő „reklámszövegeket”, hogy elkészítse a megfelelő fényképeket.

Kovács Katalin azt is elmesélte, hogy bár Erdélyben a legtöbb kézműves a közösségi médiában reklámozza, illetve a közösségi oldalakon értékesíti termékeit, a felület nem tökéletes erre a célra, illetve nem elégít ki minden igényt.

Szerinte szükség lenne egy, a kézműveseket, illetve termékeiket tömörítő, összegyűjtő oldalra, ami több nyelven is hirdetné, akár külföldön is a hazai alkotók portékáit.

Tapasztalatai szerint sokan vannak, akik nem beszélnek nyelveket, esetleg nem értenek eléggé a technikához, de ha lenne egy közvetítő, a termékeikre széles körben lenne kereslet.

Arról is szó esett, hogy Romániában a kézművesek helyzete, kézművesek jogi státusa sok esetben, aspektusában problematikus, illetve kérdéses: vannak hiányosságok a törvények terén, illetve nincsen felülről megszervezett rendszer. A kézművesekre irányuló figyelem hiánya a járványhelyzetben is megmutatkozott, hiszen azzal ellentétben, hogy például Magyarországon létezett specifikusan őket célzó pályázat, mintegy segítségként a nehéz időkben,

a román állam általánosabban a magánvállalkozókat, esetleg a zenészeket célozta, nem a népi kultúra és mesterségek éltetőit, továbbörökítőit.

Képünk illusztráció Fotó: Sütő Éva

„Egy kuncsaft mindig hoz egyet, vagy visz tízet”

Nagy György olaszteleki kovácsmester elmesélte, hogy ő szakmáját, munkáját tekintve nem érezte a járvány hatásait, mivel tőle megrendelt, illetve az általa elkészített munkák gyakran több hónapot is igénybe vesznek. A műhelyét közel ötven éve nyitotta az édesapja, akitől azt tanulta, hogy „egy kuncsaft mindig hoz egyet, vagy ha úgy van, visz tízet”.

Azon az elven vagyok, hogy a munka dicsérjen, ne mi dicsérjük saját magunkat, így nincs internetes oldalam, nem reklámozom online magam. És ez most a járvány miatt sem változott”

– tájékoztatott a kovácsmester. Nagy Györgynek a hagyományos kovácsműhelye mellett van egy muzeális kovácsműhelye is, és ezek együttesen egy izgalmas turisztikai látványosságnak számítanak. Hála annak, hogy Kovászna megye a járványidőszakban is nagy figyelmet fordított a turizmusra, a látogatók idén sem maradtak el, Nagy György sok turistát fogadott – természetesen betartva a járványügyi előírásokat. Az ország minden részéből érkeztek hozzá Székelyföld, a térség, a helyi hagyományok és a mesterség iránt érdeklődő kirándulók.


A helyi termelői vásárok újranyitását követelik

Erdély-szerte a helyi termelői vásárok engedélyezését követelik a gazdálkodók, kézművesek és vásárlók. Ugyanis miközben egyes városokban meg lehet tartani a hasonló jellegű rendezvényeket – például hétvégén Szatmárnémeti régi központi parkja adott otthont a szatmári termékek vásárának –, sok településen tiltják ezt a helyi rendelkezések. Fancsali Ernő, az Aranyosszéki Gazdák Egyesületének elnöke, a kolozsvári Bejön a vidék termelői vásár szervezője online petíciót indított, hogy engedélyezzék a hagyományos termelői vásárok megszervezését. „A nagyáruházak teli vannak, emberek zárt térben egymás mellett vásárolnak, egymás nyomában állnak sorban. A kistermelők nem kérnek támogatást, azt kérik, adják vissza a lehetőséget számukra, hogy termékeiket értékesítsék” – olvasható az aláírásra buzdító szövegben. A kezdeményezést egy nap alatt több százan írták alá.
Marosvásárhelyen januárban az utolsó percben derült ki, hogy nem tudják megtartani az egyik húsipari cég által immár ötödik éve megszervezett helyi termékek vásárát. Eladók, de vásárlók is csodálkozva és szomorúan nyugtázták ezt. Mint Hegedűs Szende, a Petry képviselője a Székelyhonnak elmondta, szinte biztos, hogy február harmadik péntekén is elmarad a vásár, mert a közegészségügyi igazgatóság nem adta meg az engedélyt. „Tavaly minden alkalommal nagyon odafigyeltünk az egészségügyi előírások betartására, eladókon és vásárlókon is maszk volt, minden asztalnál fertőtlenítőszer volt, s a helyszínen levő helyi rendőrök soha semmi kivetnivalót nem találtak. Szabadtéri a vásár, éppen ezért nem értjük, hogy miért nem engedik, hogy megszervezzük” – ismertette Hegedűs Szende. A székelydájai Fülöp Szabolcs, aki a kezdetektől árulja bivalytejből készült termékeit a marosvásárhelyi vásáron, a Székelyhonnak elmondta, nagy érvágás számukra, hogy nem tartják meg a vásárt. Mivel jól bejáratott vevőköre volt ott, a termékei 70 százalékát Vásárhelyen, 30 százalékát a csíkszeredai helyi termelők vásárán értékesítette. Utóbbit hétvégén megszervezik Csíkszeredában, ott nincs korlátozás. (Simon Virág)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport