Nem bátorítja a szakoktatást a tanügyi tárca

Bíró Blanka 2020. július 18., 08:43 utolsó módosítás: 2020. július 18., 08:53

Előzmény nélküli forgatókönyvvel rukkolt elő Luminița Barcari, az oktatási minisztérium államtitkára, amikor azt mondta, ha a tanfelügyelőségek kérik, a minisztérium jóváhagyja, hogy a szakiskolai osztályokat alakítsák át szakközépiskolai osztályokká, vagy ez utóbbiakat gimnáziumi osztályokká. A lapunk által megszólaltatott szakértők szerint ez egy populista húzás a minisztérium részéről.

Nem bátorítja a szakoktatást a tanügyi tárca
galéria
Elmélet vagy szakma? Két út áll a leendő 9. osztályosok előtt Fotó: Haáz Vince

Igény szerint a tanügyminisztérium jóváhagyja az osztályok más kategóriába történő besorolását, ezt mindössze kérniük kell a tanfelügyelőségeknek – jelentette be Luminița Barcari, az oktatási minisztérium államtitkára. „Várjuk a javaslatokat a tanfelügyelőségektől. Elemezzék körültekintően a helyzetet, hiszen ha egy gyereket 8-as, 9-es átlagot ért el a vizsgán, akkor ha úgy szeretné, középiskolában kellene folytatnia a tanulmányait, és nem szakmunkásképzőben” – fogalmazott a szaktárca illetékese.

Szükség van a szakemberekre

Populistának és elhibázottnak tartja az államtitkár nyilatkozatát Görbe Péter oktatási szakember. A nyugalmazott Hargita megyei főtanfelügyelő, aki évekig szakoktatással foglalkozó tanfelügyelőként is dolgozott, a Krónika kérdésére úgy vélekedett, hogy

ezzel a minisztérium tulajdonképpen leértékeli a szakoktatást, azt az üzenetet fogalmazva meg, hogy jó képességű, jó vizsgaeredményt felmutató diák nem járhat szakmunkásképzőbe vagy szakközépiskolába.

„A mézesmadzagot húzogatják a gyerekek orra előtt. Nem kell mindenkit elméleti középiskolába terelgetni, hiszen ennek az országnak csak úgy lesz jól működő gazdasága, ha minden szinten megfelelő tudással és képzettséggel rendelkező szakemberek dolgoznak” – szögezte le Görbe Péter.

Hozzátette: a minisztérium nem azzal segíti a diákokat, hogy mindenkinek gimnáziumi helyet biztosít, hanem oda kellene figyelnie, hogy minden gyerek folytassa a tanulmányait, és próbálják meg vonzóvá tenni a szakképzést a szülők és a fiatalok számára.

Hiába törekednek arra, hogy mindenkinek érettségi és egyetemi oklevele legyen, ha még mindig gyakori, hogy mesteri fokozattal végül a fiatal elvégez egy fodrásztanfolyamot, vagy egy üzletláncban rakja az árut a polcokra. Nem az oklevél szintje a fontos, hanem a megélhetést biztosító, megfelelően elsajátított szakma: a hegesztő tudjon hegeszteni, az esztergályos esztergálni, a pincér felszolgálni, és szeressék, ne szégyelljék a szakmájukat”

– összegezte Görbe Péter. Felidézte ugyanakkor, hogy 2009-ben még volt egy próbálkozás, amikor csak szakközépiskolai helyeket hagyott jóvá az oktatási minisztérium, aztán évekig „sopánkodtak”, hogy milyen gyengék az érettségi eredmények, nem mérlegelve, hogy mindenkit odatereltek a záróvizsgára.

Fotó: Lukácsi Lehel

Korszerű technológiát kellene tanítani

Még így is túl sok az elméleti osztály a gimnáziumokban, sokkal több szakemberre lenne szükség – szögezte le eközben megkeresésünkre Kádár Rezső vállalkozó, a Pro Wood faipari klaszter ügyvezetője. Meglátása szerint

a szakoktatás korszerűsítésével lehetne azt vonzóvá tenni a fiatalok számára.

Tapasztalataik szerint például a számítógéppel vezérelt technológia (CNC) iránt valós érdeklődés mutatkozik, ezt egyelőre még a fémmegmunkálásban oktatják, de például a faiparban is lenne erre lehetőség. A vállalkozások ugyanis egyre inkább nyitnak a digitalizálás felé, automatizált munkafolyamatokat vezetnek be, ezeket a számítógép által vezérelt gépeket szakképzett alkalmazottaknak kell kezelniük, ám az ilyen jellegű képzés Kádár Rezső szerint még gyerekcipőben jár.

„Egy CNC-kezelő szakember bármelyik ágazatban megkeresi a havi 1000-1500 eurót, ebből a szempontból is vonzó lehet a diákok számára. A szakoktatásnak ma már nem azt kell jelentenie, hogy a diák mindennap sepreget a műhelyben, majd havonta egyszer kézbe kap egy körfűrészt, hanem korszerű technológiákat kell oktatni” – húzta alá a klaszter vezetője.

Meglátása szerint ugyanakkor a minisztériumnak is rugalmasabban kellene kezelnie ezt a kérdést, lehetőséget biztosítva a tanintézeteknek, hogy vállalatokkal, cégekkel partneri szerződéseket kössenek, nemcsak a gyakorlati képzésekre, hanem a modern felszerelések biztosítására is. „A nyugati országokban elterjedt marketingfogás, hogy egy nagy gépgyártó a szakiskolákat felszereli a legkorszerűbb gépeivel, arra számítva, hogy ha majd a diákok felnőttként vállalkozni fognak, a megszokott és bevált gépekbe ruháznak majd be. Ezt a lehetőséget nálunk is alkalmazni lehetne” – mutatott rá a vállalkozó.

A szakmunkásképző után van lehetőség a folytatásra

A hároméves szakiskola elvégzése után kínál továbbtanulási lehetőséget többek között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Gimnázium. A diákok tizenegyedik osztálytól a szaknak megfelelően folytathatják az iskolát, és készülhetnek az érettségire.

Konrád Katalin, a tanintézet igazgatója a Krónika érdeklődésére elmondta, a hároméves szakiskolát végzett diákjaik mintegy fele él a továbbtanulás lehetőségével, azonban a lemorzsolódás is elkerülhetetlen. Mint az igazgató részletezte,

már a 9. osztályba történő beiratkozás során azoknak a gyerekeknek javasolják a hároméves szakiskolát, akik inkább dolgozni szeretnek, mint tanulni.

A három év alatt nagyon sok a gyakorlati képzés, utolsó évben például már heti két napot töltenek az iskolában, és hármat gyakorlattal. Viszont folyamatosan biztatják a gyerekeket, hogy ha szeretnének tovább fejlődni a szakmában, akkor iratkozzanak vissza, szerezzék meg az érettségi oklevelet.

Fotó: Gecse Noémi

Például a szakács-cukrász szakiskola végzősei gasztronómiai vonalon vagy éppen a rendezvényszervezés terén szerezhetnek további szakképesítést a szakközépiskolában. Konrád Katalin hangsúlyozta, mire a diákok elvégzik a szakiskolát, már közel 18 évesek, ebben a korban jobban megértik a tanulás, a képzés fontosságát, mint 14 évesen, így általában 40-50 százalék visszairatkozik szakközépiskolába.

Kiemelte ugyanakkor:

nagy hangsúlyt fektetnek mélyszegénységből érkező diákok felzárkóztatására, hogy megértessék a gyerekekkel, miért fontos, hogy megszerezzék a szakképesítést, legyen szakmájuk, megélhetésük, „ne csak a gyermeknevelési támogatásra szorítkozzanak, mint a szüleik”.

A sikertörténetek mellett kudarcok is vannak – ismerte el az igazgató. Tavaly például egy nagyon jól teljesítő kislány maradt ki a szakiskolából, nem tette le a szakvizsgát, mert férjhez adták, és az új családja nem támogatta, hogy több osztálya legyen, mint a férjének.

A tanfelügyelőségek nem kapnak az ajánlaton

Az erdélyi és partiumi megyék tanfelügyelőségei egyelőre nem kaptak hivatalosan az osztályok átalakításának lehetőségére vonatkozó javaslatot az oktatási minisztériumtól, de a lapunk által megszólaltatott illetékesek szerint most nem is veszik fontolóra ezt az opciót. Arra törekednek, hogy a megmaradt helyeket betöltsék, és csak a második forduló után egyeztetnek a minisztériummal a beiskolázási terv esetleges módosításáról.

„Az oktatás minden formája egyaránt fontos, amikor a beiskolázási tervet elkészítjük, figyelünk a diák és a munkaerőpiac igényeire is” – részletezte lapunk megkeresésére Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő. Mint mondta,

az ajánlások szerint minden megyében 40 százaléknak kellene lennie az elméleti és a hivatási (vokacionális) szakiránynak, és 60 százaléknak a szakközépiskolának és a szakoktatásnak.

Ezt a diákok igényeire alapozva általában nem tartják be, Kovászna megyében is 46,7 százalék az elméleti és 53,3 százalék a szakoktatás aránya. „A beiskolázási tervet minden évben alaposan megfontoljuk, nem látom értelmét, hogy ezen változtassunk” – szögezte le Kiss Imre, hangsúlyozva, az egyetemen sem hirdetnek meg több száz újabb helyet, ha több százan kiesnek a felvételin. Meglátása szerint a képességvizsgán jobban teljesítő diákok több opcióból választhatnak, de ez nem azt jelenti, hogy valaki egy jó átlaggal nem végezhet szakközépiskolát vagy szakiskolát.

{P4}

Kolozs megyében sem gondolkodnak egyelőre a beiskolázási terv átalakításán, hiszen több tanintézetben maradtak még helyek – mondta el lapunknak Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes. Hozzátette, a minisztériumtól nem kaptak erre vonatkozó megkeresést, de azt sem tartják kivitelezhetőnek, hogy ha egy osztályba már beiratkozott tíz diák, azt mégis átalakítsák, mert mások nem szeretnének ott tanulni. Jövő héten minden kérést próbálnak megoldani, minden gyereknek biztosítani helyet, ha azután lesznek olyan diákok, akik nem kerültek be egy tanintézetbe sem, egyeztetnek a minisztériummal a további lépésekről – közölte Török Zoltán.

Hasonló a helyzet Bihar megyében is. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes megkeresésünkre elmondta, nem kaptak erre vonatkozó javaslatot, így fel sem merül ez a lehetőség. Magyar tagozaton van még elegendő betöltetlen hely a középiskolákban és a szakoktatásban is, román tagozaton lehetnek esetleg fennakadások – tájékoztatott.

Nagy a verseny a középiskolai helyekért

Országos szinten a képességvizsgán részt vevők közül 8570 diák első körben nem foglalt el helyet kilencedik osztályban az Edupedu.ro oktatási szakportál elemzése szerint. Ők a második elosztás során 3400 középiskolai helyért versengenek, tehát 2,57 jelölt van egy helyre. A portál szerint még ez sem ilyen egyszerű, mert a megmaradt középiskolai helyek nagy része magyar, német vagy szlovák tannyelvű vagy intenzív idegen nyelv osztály. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a megmaradt helyek és a hely nélkül maradt diákok nem ugyanazokban a megyékben, településeken vannak. Tehát a számításaik szerint 5170 diák a hároméves szakoktatásban folytatja majd a tanulmányait. A tapasztalatok szerint amúgy magas jeggyel azért nem jutottak be diákok, mert csak nagyon kevés opciót jelöltek be, más lehetőséget mint két-három áhított osztályt nem is vettek számításba. Viszont idén magasabbak voltak a jegyek, nem lehetett a tavalyi bejutási átlagokra alapozni.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport