Minden műemlék-felújításnak Erdély-szintű a jelentősége, még akkor is, ha csak kis falusi templomról van szó

Minden műemlék-felújításnak Erdély-szintű a jelentősége, még akkor is, ha csak kis falusi templomról van szó

A felújított római katolikus templom a Maros megyei Szentdemeteren

Fotó: Novák Lajos/Facebook

Maros, Hunyad és Hargita megyei római katolikus templomokat újítottak fel a magyar kormány támogatásával a főegyházmegye területén, az átadást vasárnap tartják – közölte a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, valamint a Teleki László Alapítvány. A műemlékek felújításának jelentőségéről Kiss Lóránd restaurátort kérdeztük.

Kiss Judit

2023. szeptember 23., 11:482023. szeptember 23., 11:48

Öt római katolikus templomot újítottak fel a közelmúltban a magyar kormány által létrehozott Rómer Flóris Terv támogatásával Maros, Hunyad és Hargita megyében. Az istenházák ünnepélyes átadását szeptember 24-én tartják – közölte a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, valamint a Teleki László Alapítvány, amelynek fő tevékenysége a Kárpát-medencei magyar épített örökség védelme.

Galéria

A Marosszentkirály és Náznánfalva határában álló kápolnát 1743–1746 között építették Nagyboldogasszony tiszteletére

Fotó: Wikipédia

A Maros megyei Székelybőn, Szentdemeteren, Názna-Marosszentkirályon, a Hunyad megyei Nagyágon, valamint a Hargita megyei Csíkrákoson újították fel a római katolikus templomot.

Az érsekség és a Teleki László Alapítvány szervezésében tartják az ünnepélyes átadókat: a székelybői Szent Adalbert, a szentdemeteri Nagyboldogasszony és a csíkrákosi Kisboldogasszony templomban 11 órakor, a názna-marosszentkirályi kápolnában 9 órakor, valamint a nagyági Kisboldogasszony templomban 15 órakor.

A központi szentmisét a szentdemeteri istenházában tartja Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök,

a felújított templomot Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára adja át. Köszöntőt mond Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója. A felújítást Kiss Lóránd restaurátor mutatja be, aki megkeresésünkre a munkálatok legfontosabb hozadékairól beszélt.

Galéria

Csíkrákos Szent György tiszteletére szentelt, erődített római katolikus temploma

Fotó: Teleki László Alapítvány

Idézet
Azt mondanám, hogy minden műemlék-felújításnak van általános – mondjuk Erdély-szintű – jelentősége: még akkor is, ha egy falusi templomról van szó. Ez az erdélyi műemlékanyagban olyan, mint egy újabb könyv egy könyvtárban, vagy egy hiányzó puzzle darabka helyretétele.

Egy műemléktemplomot, amelynek titkait sikerül felfedni, dokumentálni a restaurálás során, pontosan ezen információk birtokában lehet más templomokkal, mesterekkel, műalkotásokkal összefüggésbe hozni” – mondta el Kiss Lóránd.

Galéria

A szentdemeteri templom több fázisban épült: legrégibb része a 13. században épült hajó

Fotó: Teleki László Alapítvány

Kiemelte, ugyanakkor nem kevésbé jelentős egy ilyen műemlék-felújítás jelentősége a helyi, azt felépítő és fenntartó közösség szempontjából. „Mondhatni ilyenkor kerülnek helyükre azok a történeti információk, hogy milyen régi a templom, hány szakaszban épült, kik voltak az építői, patrónusai, milyen művészeti értékeket örökít át a jelenkorra” – fogalmazott a restaurátor. A szentdemeteri istenházával kapcsolatban kifejtette, a római katolikus templom, amint az a kutatások, feltárások során kiderült, több fázisban épült: legrégibb része a 13. században épült hajó, amelynek két korai (később befalazott) ablakát és déli bejáratát sikerült megtalálni és bemutatni. „A jelenlegi szentély a román kori, 13. századi szentély elbontása után, a 15. század végén épülhetett. Ugyanekkor épült a hajó és a szentély téglabordás, késő gótikus hálóboltozata. És ebből a korszakból származnak a szentély falfestményei is.

Idézet
A templom restaurált művészeti értékei között megemlíthetjük a késő gótikus nyugati kaput, a szentély falfestményeit vagy az északi mellékoltár barokk oltárképét”
– sorolta a restaurátor. Kiss Lóránd kérdésünkre a székelybői templom műemléki jelentőségéről is beszélt. Mint mondta, a székelybői római katolikus templom a jezsuiták patronálásában épült a 18. században „Örömteli esemény, hogy a közelmúltban visszakerült a jezsuita rend gondozásába.
Idézet
Egyszerű, szerény barokk épületről van szó, amely pontosan egyszerűsége, szerénysége által érintheti meg az oda látogatót. A templombelsőben a barokk stílusnak nem a túldíszített pazar változatát, hanem a szerény népies közegbe szerénységgé, egyszerűséggé tisztult válfaját láthatjuk”
– emelte ki Kiss Lóránd.
Galéria

A Dévától 24 kilométerre fekvő Nagyág római katolikus temploma

Fotó: Teleki László Alapítvány

A harmadik, frissen felújított Maros megyei templom a názna-marosszentkirályi. A Marosszentkirály és Náznánfalva határában álló kápolnát 1743–1746 között építették Nagyboldogasszony tiszteletére. A kápolna 1996-tól a marosvásárhelyi Remete Szent Antal Plébánia filiája, addig a marosvásárhelyi ferencesek látták el. A vidéken ritka alapformában, centrális elrendezéssel épült kápolna négykaréjos, a bejárat tengelyére szimmetrikus alaprajzzal – írja honlapján a Teleki László Alapítvány.

Szintén ott szerepel leírás Csíkrákos Szent György tiszteletére szentelt, erődített római katolikus templomáról, amely kiemelkedő jelentőségű középkori épület, unikális homlokzati falképegyüttessel. Az épület 13. századi eredetű, tornya és a hajónál hosszabb, sokszög-záródású, boltozott szentélye a 15–16. századi bővítés idején épült.

Szintén felújították a Hunyad megyei Nagyág templomát. A Dévától 24 kilométerre fekvő Nagyág (románul Săcărâmb, németül Sekerembe) település első írásos említése 1465-ből való.

Amint szintén a Teleki László Alapítvány honlapján szerepel, a település festői helyen fekszik, tulajdonképpen egy hatalmas vulkáni kráter gödrében, illetve peremtaréján. A táj szépségében gyönyörködni lehet a római katolikus templom platójáról.

Galéria

A Maros megyei Székelybő római katolikus temploma a jezsuiták patronálásában épült a 18. században

Fotó: Teleki László Alapítvány

A templom helyén már 1753-ban épült egy fából készült kápolna, a mellette felépülő plébánia épületébe egy ferences szerzetes költözött. 1765-ben a kápolna helyére egy nagyobb méretű fatemplom épült. Az ez elé 7 hónap alatt 1777-ben, immár kőből épült és homlokzati óratoronnyal együtt templomot Kollonits László püspök szentelte fel „Kisboldogasszony” titulussal. A templom szentélyével észak felé fordul. A templom egyszerű barokk szerkesztésű síkmennyezetes teremtemplom, egyenes záródású szentéllyel. A torony már inkább copf – tehát klasszicizáló későbarokk – stílusban épült.

Galéria

A székelybői templom egyszerű, szerény barokk épület, amely pontosan egyszerűsége, szerénysége által érintheti meg az odalátogatót

Fotó: Teleki László Alapítvány

A toronyban lévő nagyobbik harang igazi különlegesség,

késő középkori, valószínűleg 1442-ben öntötték. Lehet, hogy Nagyág bányavárosa török kor előtti életének egyetlen tárgyi eleme. A nagyági templomhoz ma szórványgyülekezet tartozik.

Galéria

A Maros megyei Székelybő templomának belseje

Fotó: Teleki László Alapítvány

korábban írtuk

Felavatták Désen a magyar állami támogatással felújított református templomot és elemi iskolát
Felavatták Désen a magyar állami támogatással felújított református templomot és elemi iskolát

A magyar kormány alkotmányos kötelezettségének tesz eleget, amikor az erdélyi magyarokat támogatja, akik nem kockázatot, hanem értéket jelentenek Románia számára – hangsúlyozta Nagy János államtitkár vasárnap Désen.

korábban írtuk

Felavatták a felújított Mikó-kriptát a kolozsvári Házsongárdi temetőben
Felavatták a felújított Mikó-kriptát a kolozsvári Házsongárdi temetőben

Átadták pénteken a Mikó-Rhédey-kriptát a kolozsvári Házsongárdi temetőben, melynek restaurálását a Házsongárd Alapítvány szorgalmazta és felügyelte.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több megyéjében.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is
2024. május 08., szerda

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben

Kilenc jelölt száll versenybe Nagyszeben polgármesteri tisztségéért, köztük a jelenlegi polgármester, Astrid Fodor (Romániai Német Demokrata Fórum) – jelentette be szerdán a megyeszékhely 1-es számú választási irodája.

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben
2024. május 08., szerda

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett

Sárga viharriasztást adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Igazgatóság az ország több régiójára, beleértve Erdély egyes részeit is.

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett
2024. május 08., szerda

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön

A híres rocklegenda, a Republic, Tamás Gábor, a fiatalok által kedvelt Intim Torna Illegál, valamint a Compact is koncertezik a hétvégén Marosszentgyörgyön!

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön
2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen
2024. május 07., kedd

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok

Továbbra is elátkozottnak tűnik az észak-erdélyi autópálya: még azokon a szakaszokon sem igazán halad a munka, amelyeken – egyes esetekben már sokadszor – győztest hirdettek a kivitelezésre kiírt pályázaton.

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok
2024. május 07., kedd

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv

Nóvumnak számító kutatási eredményeket ismertetett keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján a Bálványos Intézet, hiszen eddig nem vizsgálták kampányidőszakban a részvételi hajlandóságot és a politikai preferenciákat az erdélyi magyarok körében.

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv
2024. május 07., kedd

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 megye folyóvizeire.

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett
2024. május 07., kedd

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett

Sárga szintű viharriasztást adott ki keddre huszonnégy megyére és Bukarestre az Országos Meteorológiai Igazgatóság.

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett
2024. május 07., kedd

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon

Tizenhat ázsiai vendégmunkást toloncoltak ki a román idegenrendészeti szervek az ország területéről, miután megpróbáltak illegálisan Magyarországra jutni – közölte kedden a bukaresti belügyminisztérium.

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon