mpp

Mezei János puccskísérletet kiált, belharcok emésztik a polgári pártot

Szucher Ervin 2019. szeptember 27., 20:21 utolsó módosítás: 2019. szeptember 27., 20:43

Nincs béke a Magyar Polgári Pártban (MPP): Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester és Rákossy Botond József Hargita megyei elnök kizárása után Mezei János országos elnök elődjének, Biró Zsolt parlamenti képviselőnek is ajtót mutatna. Eközben Mezei alatt is jócskán megingott a szék.

Mosolyszünet. Mezei János (balra) bomlasztással vádolja elődjét, Biró Zsolt (jobbra) szerint rossz döntések sorozata jellemzi utódja elnökségét Fotó: Balázs Katalin

Személye ellen irányuló puccskísérletként élte meg az MPP országos választmányi ülésén történteket Mezei János, az alakulat országos elnöke, miután a pártból nemrég kizárt Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester javaslatára a testület bizalmi szavazást rendelt el a személyével kapcsolatban. A tavaly megválasztott pártvezér megbuktatása nem sikerült: a 36 fős testület jelenlévő 24 tagja közül tizenketten Mezei mellett, ugyanannyian ellene szavaztak.

Megjegyzendő, hogy az elnöknek a saját voksával sikerült elkerülnie egy kínos, éppen a saját „pályáján”, Gyergyószentmiklóson elszenvedett vereséget.

Mezei a választmány ülésén közölte, szeretné, ha újra tudnák teremteni a „párton belüli harmóniát és csapatmunkát”, és ha ennek netán ő lenne az akadálya, akkor lemond. „De amennyiben a választmány bizalmat szavaz nekem, akkor azok, akik belülről, külső segítséggel bomlasztják a pártunkat, hallgassanak és távozzanak köreinkből” – szólította fel belső ellenfeleit a párt elnöke.

A döntetlen két árnyalata

A döntetlent a két egymással szembefeszülő fél teljesen másként látja. „Nem elhanyagolható szempont, hogy az összesen 34 tagból álló választmányból tízen hiányoztak a csütörtöki ülésről, tehát az eredmény semmiképp nem tükrözi a testület egészének véleményét” – vélekedtek a Mezei pártján állók. A jelenlegi elnök elődje, Biró Zsolt viszont azt állítja, hogy a hiányzók zöme sem támogatja Mezeit, mi több, az elvtelen viták miatt sokuknak a pártból is elege lett. A jelenlévők közül többen azt nehezményezték, hogy a szervezetből korábban kizártak – Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester és Rákossy Botond József Hargita megyei MPP-elnök – ott lehettek a gyűlésen, és szavaztak. Ez az érdekes helyzet az országos etikai bizottság elnökének véleményezése alapján történhetett meg, aki úgy ítélte meg, hogy a két politikusnak a pártból való kizárása jogi szempontból nem állja meg a helyét.

Mezei ismét nekiment Birónak és „bandájának”

A csütörtök este rendezett választmányi gyűlést követően Mezei János a lehető legkeményebben nekiment Birónak. Pénteken kibocsátott sajtóközleményében nem kevesebbet állított a parlamenti képviselőről, hogy „ő és bandája egyrészt eddig is kiszolgáltatta a pártot, másrészt továbbra is az a feladata, hogy gyengítse és bomlassza a szervezetet a közelgő választások előtt”. „Bíró Zsoltot azért váltotta le a párt tagsága tavaly, mert elegük volt, hogy vazallust csinál az MPP-ből. Úgy látszik, most kihasználta a Gálfi Árpád valótlan és buta állításai által gerjesztett feszültséget, és folytatni próbálja a még pártelnökként megkezdett leépítési munkát. Hiába próbálnak egy valótlan képet beállítani a párt tagságának megosztottságáról, ez nem így van. A mindeddig »csendes« többség kitart a Magyar Polgári Párt értékrendje mellett, és nem akar visszatérni a megalkuvás útjára” – idézte Mezei Jánost az MPP sajtóirodája, amely egyébként helytelenül, hosszú í-vel írta a volt pártelnök Biró nevét.

Biró Zsolt: egy éve a párt csak lődörög

Az alakulat alsóházi képviselője a Krónikától szerzett tudomást a pártvezetés közleményéről. Mint mondta, Mezei Jánost senki nem akarta „megpuccsolni”, csupán az udvarhelyszéki küldöttség kért bizalmi szavazást. „Csend és béke lenne, ha Mezei nem akart volna előbb engem kitessékelni a pártból, majd nem rakta volna ki Gálfit” – vélekedett az MPP élére 2012-ben megválasztott, majd  pedig tavaly szeptemberben leváltott  Biró Zsolt. Szerinte az új elnök ott téved, hogy úgy próbál szabadulni a kényelmetlen emberektől, hogy közben az MPP alapszabályzatát sem olvassa végig. „Ha megtenné, tudná, hogy nem a szűk körű vezetőség, hanem az országos választmány hivatott arra, hogy bárkitől is megvonja a tagságot” – pontosított az MPP volt elnöke.

Viharossá sikeredett az MPP választmányának gyergyószentmiklósi ülése Fotó: MPP

Biró megfogalmazása szerint a párt egy éve „jóformán csak lődörög”, nem tudja, mit akar. Úgy véli, az elmúlt időszak nem arról szólt, hogy a párt határozott irányvonalon haladt volna, sokkal inkább a sorozatos kapkodások, rossz döntések vezettek el idáig. A leginkább kirívó esetnek a székelyudvarhelyit tartja, amelynek során egy szerinte alapszabályellenes tisztújítás során Mezei ki akarta zárni a számára kényelmetlen személyeket. Az elnökség által kilátásba helyezett kizárások kapcsán a választmány döntő többsége elutasította a kezdeményezést, és nem szavazott a kérdésben. Többen otthagyták a gyűlést, így kvórumhiány miatt Mezei Jánosnak nem sikerült napirendre tűznie a néhány érintett tag pártból való kizárását. A testület viszont eldöntötte, hogy harminc napon belül megismételteti a székelyudvarhelyi tisztújítást.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat