Megújul a nagyváradi Bémer tér – a színház előtti és mögötti terület is új arculatot kap a 20 millió lejes beruházásnak hála

Bálint Eszter 2019. május 10., 07:52 utolsó módosítás: 2019. május 10., 08:01

A tervek szerint másfél év alatt újul meg a nagyváradi Bémer (Ferdinánd) tér – a több mint 20 millió lej értékű munkálatokat európai uniós forrásokból finanszírozzák.

Látványterv. Másfél év múlva így néz majd ki a nagyváradi Bémer tér Fotó: Nagyváradi önkormányzat

Elrajtolt, és a tervek szerint másfél évet vesz igénybe a város második főterének számító nagyváradi Bémer (Ferdinánd) tér teljes körű felújítása. Mint a nagyváradi önkormányzat közleménye rámutat, a projekt célja a közlekedési körülmények és a lakosság mobilitásának javítása; a téren, illetve a tér körül található országos és helyi érdekeltségű műemlék épületek kiemelése, és a tér vonzóbbá tétele. A munkálatok nyomán

tejesen átalakul a Szigligeti Színház előtti tér,

nagyobb felület jut a gyalogosoknak, és az ígéretek szerint az autók is könnyebben át tudnak majd haladni rajta. A tér nagy részét lekövezik, de lesznek zöldövezetek is, amelyek öntözőrendszerének a kialakítása is szerepel a most elrajtolt beruházásban. Korszerűsítik ugyanakkor a közvilágítást, lesznek szökőkutak, valamint új utcabútorokat (padokat, kukákat, tájékoztató táblákat) helyeznek ki.

A munkálatok összértéke meghaladja a 20 millió lejt, ezt a város európai uniós forrásokból biztosítja.

Mint Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármesteri hivatal magyar közösséget érintő ügyekkel foglalkozó tanácsadója csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a Bémer tér kialakítása 1888-ban kezdődött néhány ház lebontásával. A korabeli sajtó akkor is a „régi Várad eltűnése” miatt kesergett. A tér a 19. század elején nyerte el mai képét. Zatykó szerint az Emődi Tamás tervei alapján most induló felújítások inkább az infrastrukturális korszerűsítésre szorítkoznak, nem fogják megváltoztatni a tér látványát, hiszen azt továbbra is a Szigligeti Színház, a Pannónia hotel épülete, az Adorján-ház, a Sztarill-palota, a Poynár-ház, a Kolozsvári-ház és a Bazár épülete fogja meghatározni.

Kitért ugyanakkor arra is, hogy a színház hátsó része előtti területen, az egykori Majomszigeten a tervek szerint kialakítanak egy mobil színpadot. A teret jelen pillanatban elcsúfító transzformátorház a föld alá kerül. „Örömteli hír, hogy a munkálatok végeztével a város költségvetéséből felújítják Szigligeti Ede színház előtti szobrát” – hangsúlyozta Zatykó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat