Megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ, hamarosan az alpolgármesterekről is tárgyalnak

Megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ, hamarosan az alpolgármesterekről is tárgyalnak

Faragó Péter megyei RMDSZ-elnökkel (balra) egyeztet Veres Attila Csaba polgármesterjelölt, aki tanácsosi mandátumot szerzett, de akár alpolgármester is lehet belőle a megyeszékhelyen

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A magyarság arányának megfelelő – sőt helyenként annál nagyobb arányú – szavazatszámokat kaptak az RMDSZ jelöltjei és jelöltlistái Arad megyében a vasárnapi helyhatósági választásokon, aminek eredményeként sikerült megtartani az öt polgármesteri pozíciót megyeszerte. A megyeszékhelyen Călin Bibarț hivatalban lévő liberális polgármester újrázott, Veres Attila Csaba, az RMDSZ jelöltje a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 9 százalékát kapta meg, ami „történelmi eredmény”. A megyei tanács elnöke a liberális Iustin Cionca marad.

Pataky Lehel Zsolt

2024. június 10., 20:322024. június 10., 20:32

2024. június 10., 20:522024. június 10., 20:52

A szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozása szerint Călin Bibarț hivatalban lévő polgármester, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje nyerte Aradon a vasárnapi polgármester-választást. Az újrázó elöljáró és fő kihívója, Adrian Wiener (Mentsétek meg Romániát Szövetség – USR) között mintegy 2000 szavazatnyi volt a különbség Bibarț javára.

Összesen nyolcan szálltak versenybe a polgármesteri tisztségért, köztük Veres Attila Csaba, az RMDSZ jelöltje, aki a 115 aradi szavazókörből 111 eredményeinek a feldolgozása szerint 4708 szavazatot kapott, ami „történelmi eredmény”, és az ötödik helyre elég.

„Három hónapja csöppentem bele a politikába, ami számomra teljesen új terep volt, hiszen az üzleti szférából érkeztem, és addig csak kívülről szemléltem a közéletet. Értékes tapasztalatokkal gazdagodtam, sok embert megismertem, sok közösségbe eljutottam a kampány ideje alatt. Eleinte távolságtartók voltak az emberek, mert azt gondolták rólam, hogy politikus vagyok, de sikerült megtalálnom az utat hozzájuk, megnyíltak előttem, elmondták, mik a gondjaik és bajaik. Azon leszek, hogy a kapott megbízatást teljesítsem, és az igényeiket kielégítsem” – nyilatkozta Veres Attila Csaba hétfőn, a választást értékelve. Mivel a most megválasztott tisztségviselők csak október második felében tesznek hivatali esküt, és kezdik a mandátumukat, korainak tartotta arról beszélni, hogy az RMDSZ listavezetőjeként megkaphatja-e az egyik aradi alpolgármesteri tisztséget, de ha nem, helyi tanácsosként is vállalni fogja a közképviseletet – ígérte.

Galéria

Korondi Erika, Kisiratos polgármestere

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke szerint az alakulat Aradon több szavazatot kapott, mint négy évvel ezelőtt, de idén „az általános részvételi arány is nagyobb volt”. „Fontos, hogy ott legyünk az önkormányzatokban, amelyekben a közösségeinket is érintő döntések születnek, de a kampányban kiemelt figyelmet fordítottunk azokra a településekre, ahol esélyünk volt megnyerni a polgármesteri tisztséget, illetve a két legjelentősebb önkormányzatra: az aradira és az Arad megyeire koncentráltunk. Az eddigi eredmények szerint utóbbiakban sikerült megtartanunk a két-két képviselői helyet, sőt Aradon a városi tanács esetében reménykedhetünk abban, hogy a töredékszavazatok visszaosztásakor kapunk még egy helyet” – értékelt Faragó Péter.

Mint mondta, a közeljövőben megkezdik a tárgyalásokat a megyében a fő politikai erőt jelentő Nemzeti Liberális Párttal (PNL) a többségek kialakításáról, és minél több alpolgármesteri pozíció kialkudozásáról

(mint köztudott, az alpolgármestereket a képviselőtestület tagjai maguk közül választják ki), köztük az egyik aradi alpolgármesteri tisztség visszaszerzéséről. Négy évvel ezelőtt azt elveszítette az RMDSZ, holott előtte 24 évig volt magyar alpolgármestere a városnak. Faragó hozzátette: jelenleg 52 önkormányzati képviselője van az RMDSZ-nek Arad megyében, és a jelek szerint ugyanennyi lesz a következő négy évben is.

Galéria

Kovács Imre németperegi polgármester

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Sikernek nevezte az RMDSZ elnöke, hogy bejuttaták egy képviselőjelöltjüket (Bene Sándort) az angyalkúti tanácsba, mert négy évvel ezelőtt egy szavazaton múlott a jelenlét az Aradhoz közeli község döntéshozó testületében. Az is nagy szó, hogy a sofronyai helyi tanácsban az eddigi három helyett öt RMDSZ-es képviselő lehet, miközben a testület létszáma – a vidékről kitelepült új lakosok miatt – 11-ről 13-ra nőtt. Fájó pont ugyanakkor a magyar érdekvédelmi szövetségnek Nagyzerénd és Pécska: ezen a két településen magyar polgármesterek regnálnak ugyan, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben jelöltették magukat, és az RMDSZ jelöltjei négy-öt ciklus óta nem tudták megszorítani őket.

Cionca magabiztosan őrizte meg a tanácselnöki pozíciót

Iustin Cionca jelenlegi Arad megyei tanácselnök, a PNL jelöltje a párt párhuzamos szavazatszámlálása szerint a szavazatok 41,4 százalékát begyűjtve őrizte meg mandátumát. A második helyen végzett Mihai Fifor (PSD) 28,3 százalékot szerzett. Harmadik lett Florin Galiș (AUR) 15,1 százalékkal, őt Răzvan Anghel (ADU) 10,2 százalékkal és Péró Tamás (RMDSZ) 5 százalékkal követi. Az RMDSZ megyei tanácsosjelöltjeinek listája a szavazatok 7 százalékát gyűjtötte be.

Öt RMDSZ-es polgármester Arad megyében

Mindössze hét szavazatnyi különbséggel nyert a vasárnapi helyhatósági választásokon Papp Attila, az RMDSZ nagyiratosi polgármesterjelöltje, így ő maradt a Nagyiratosból, Nagyvarjasból és Kisvarjasból álló község elöljárója. Összességében 457 vokssal nyert a 450 szavazatot kapott Anton-Florin Baniciuval (PNL) szemben, így ősszel ő tehet ismét polgármesteri esküt. Papp Attila 2012 óta tölti be a tisztséget, azaz a negyedik mandátumát kezdheti meg. A helyi tanácsosok megválasztásában is szoros volt a verseny az RMDSZ és a PNL között: a magyar érdekvédelmi szövetség listája a három településen összesen 437, míg a liberálisoké 425 szavazatot kapott.

Galéria

Sandu Krisztián ismét nyert Sofronyán

Fotó: Sandu Krisztián/Facebook

Kisiratoson a leadott szavazatok 82,42 százalékát kapta Korondi Erika, az RMDSZ polgármesterjelöltje. Ő Arad megyében az RMDSZ első és mindmáig egyetlen női polgármestere, 2016-ban szerzett először mandátumot, majd 2020-ban sikerült újráznia, így már a harmadik ciklust kezdheti meg. Kisiratoson 60,80 százalékos volt a részvételi arány a választáson, Korondi Erikára 647-en szavaztak, míg a másik jelöltre, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben induló Robert-Cristian Vasvary-ra 138-an. Az önkormányzati képviselőválasztáson az RMDSZ listája a szavazatok 81,52 százalékát kapta meg.

Magabiztosan nyert a helyhatósági választáson Kovács Imre, az RMDSZ németperegi polgármesterjelöltje, akire összesen 530-an szavaztak a község két településén, Németperegen és Kisperegen. Négyen szálltak versenybe a polgármesteri tisztségért, a hivatalban lévő polgármester fő kihívója a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Nagy Tibor volt, de őt csak 255-en támogatták. Kovács Imre 2012 óta polgármestere a községnek. Az önkormányzati képviselőválasztáson egy mandátumot veszíthet az RMDSZ, vagyis a 11-ből az eddigi hat helyett csak öt tanácsosa lesz.

Galéria

Papp Attila, Nagyiratos polgármestere

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Megőrizte polgármesteri pozícióját Sofronya község szentpáli illetőségű polgármestere, Sandu Krisztián, aki 2016–2020 között alpolgármesterként tevékenykedett, négy évvel ezelőtt pedig – nem kis meglepetésre – polgármesterré választották. Az RMDSZ jelöltje ezúttal is szülőfalujában, a közigazgatásilag Sofronyához tartozó Szentálon kapta a legtöbb szavazatot: 388-at, míg a községközpontban 323-an szavaztak rá – összesen tehát 711 szavazatot kapott, ami kényelmes előnyt jelentett a második helyezettel, a nemzeti liberális párti (PNL) Kwasnitzky Mihaela Emanuelával szemben, aki csak 412 voksot gyűjtött be. Az RMDSZ jelöltlistája Szenpálon a voksok 70,20 százalékát gyűjtötte be, Sofronyán azonban csak 21,28 százalékban szavaztak a magyar érdekvédelmi szövetség helyi tanácsosjelöltjeire, de így is öt képviselője lehet az eddigi három helyett a magyar szervezetnek.

Galéria

Pallagi Máté, Tőzmiske leendő új RMDSZ-espolgármestere

Fotó: RMDSZ

Toronymagasan nyerte meg a polgármester-választást Tőzmiske községben Pallagi Máté, az RMDSZ jelöltje, akire a közigazgatási egység négy településén összesen 1036-an szavaztak az Állandó Választási Hatóság (AEP) eredményfigyelő honlapja szerint. Ellenjelöltjei közül a nemzeti liberális párti (PNL) Florian Florentin Albu 347, a szociáldemokrata (PSD) Teodor Parasca 318 voksot kapott. Pallagi Mátéra a magyarlakta településeken voksoltak a legtöbben: Simonyifalván 370-en, Vadászon 497-en, Bélzerénden 83-an, míg a községközpontban, Tőzmiskén csak 86 szavazatot kapott. A községnek az elmúlt 24 évben is RMDSZ-es polgármestere volt, illetve van jelenleg is Haász Tibor személyében, aki nem vállalt újabb mandátumot.

korábban írtuk

„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről
„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről

Kolozsvári székhelyén ünnepelte sikereit az RMDSZ: 99 százalékos feldolgozottság mellett, biztosan örülhetnek két Európai Parlamenti képviselőnek, megannyi megőrzött, jó néhány visszaszerzett településnek, újdonságnak számító győzelmeknek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

„Ilyen száz éve nem volt”: teljesen kiszorultak a románok a sepsiszentgyörgyi önkormányzatból, Antal Árpád nagyon sajnálja

Totális győzelmet aratott az RMDSZ a sepsiszentgyörgyi választásokon: sem román, sem pedig magyar ellenzéki párt listája nem érte el a bejutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottságot. Antal Árpád újrázó polgármester előbbi miatt bánkódik.

„Ilyen száz éve nem volt”: teljesen kiszorultak a románok a sepsiszentgyörgyi önkormányzatból, Antal Árpád nagyon sajnálja
2024. június 10., hétfő

Nyolc vokson múlhat a polgármester-trónfosztás, újraszámolják a szavazatokat az erdélyi megyeszékhelyen

A Nemzeti Liberális Párt kérte a Beszterce város polgármesterjelöltjeire leadott szavazatok újraszámolását, és a városi választási iroda helyt adott az óvásnak – tájékoztatta hétfőn az Agerpres hírügynökséget Diana Morar képviselő.

Nyolc vokson múlhat a polgármester-trónfosztás, újraszámolják a szavazatokat az erdélyi megyeszékhelyen
2024. június 10., hétfő

Az EP-választási kampány ,,túlterjedő zajával” magyarázza gyengébb választási eredményeit az EMSZ

Az egymásra tevődött két választásnak és a magas részvételnek tulajdonítja az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, hogy idén gyengébben szerepeltek a helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt.

Az EP-választási kampány ,,túlterjedő zajával” magyarázza gyengébb választási eredményeit az EMSZ
2024. június 10., hétfő

Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon

Bihar megyében jobban teljesített az RMDSZ a vasárnapi helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt, legalább 21 polgármestere lesz a szövetségnek – jelentette be hétfőn az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon
2024. június 10., hétfő

„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről

Kolozsvári székhelyén ünnepelte sikereit az RMDSZ: 99 százalékos feldolgozottság mellett, biztosan örülhetnek két Európai Parlamenti képviselőnek, megannyi megőrzött, jó néhány visszaszerzett településnek, újdonságnak számító győzelmeknek.

„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről
2024. június 10., hétfő

Fehér megyében egyetlen településen választottak RMDSZ-es polgármestert

Fehér megyében egyetlen településen választottak RMDSZ-es színekben induló polgármestert: Székelykocsárdon Csegezi Edit Zsuzsannát.

Fehér megyében egyetlen településen választottak RMDSZ-es polgármestert
2024. június 10., hétfő

„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése

Több tucatnyi helyi lakos gyűlt össze hétfőn a Bihar megyei Székelyhíd polgármesteri hivatala előtt, amiért késik a választások eredményének kiközlése. „Béres, gyere ki!” – üzenik a jelenleg regnáló RMDSZ-es polgármesternek.

„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése
2024. június 10., hétfő

Győzött a magyar egység Máramarosban, Beszterce-Naszód megyében továbbra is egyetlen RMDSZ-es polgármester lesz

Győzött a magyar egység Koltó-Katalinban: a következő 4 évben is Csendes Lajos vezeti majd a települést – jelentette be Facebook-oldalán Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei elnöke.

Győzött a magyar egység Máramarosban, Beszterce-Naszód megyében továbbra is egyetlen RMDSZ-es polgármester lesz
2024. június 10., hétfő

Szilágyi Róbert őrzi helyét a Szilágy Megyei Tanácsban, az RMDSZ elvesztett néhány települést a megyében

A részleges eredmények alapján a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megtartja a Szilágy Megyei Tanácsot, illetve jelenlegi elnöke, Dinu Iancu-Sălăjanu új mandátumot nyert a megyei közigazgatás élén.

Szilágyi Róbert őrzi helyét a Szilágy Megyei Tanácsban, az RMDSZ elvesztett néhány települést a megyében
2024. június 10., hétfő

Megtartotta Hegyközcsatárt, és elhódított egy várost Bihar megyében az EMSZ

A nem végleges eredmények alapján úgy tűnik, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) adja a polgármestert a rendszerváltás óta RMDSZ-es politikus által irányított Bihar megyei Székelyhídon.

Megtartotta Hegyközcsatárt, és elhódított egy várost Bihar megyében az EMSZ