Megmentőre vár Marosszék egykori vármegyeháza – Kérdésessé vált a marosvásárhelyi műemlék épület sorsa

Szucher Ervin 2021. július 07., 08:00

A református egyház végérvényesen lemondott az egykori Marosszék vármegyeháza Bolyai téri épületének megszerzéséről. Miután a püspökség, illetve a tíz marosvásárhelyi egyházközség kuratóriuma által szorgalmazott ingatlancsere 2020 nyarán éppen az RMDSZ-en belüli nézetkülönbség miatt bukott el, a Református Kollégiumot és a Bolyai Farkas Gimnáziumot bővíteni szándékozó egyház más épület után kénytelen nézni. Közben a vármegyeháza napról napra degradálódik, a városháza jó esetben 2022-ben rendelheti meg a restaurálásához szükséges előtanulmányt.

Megmentőre vár Marosszék egykori vármegyeháza – Kérdésessé vált a marosvásárhelyi műemlék épület sorsa
galéria
Homályos kilátások. Leghamarabb jövőre kerülhet a marosvásárhelyi önkormányzat napirendjére a Bolyai téri ingatlan megmentése Fotó: Rab Zoltán

Egyhamar nem virulhat eredeti pompájában a Marosvásárhely egyik legrégebbi, és építészetileg egyik legértékesebb épületének számító valamikori vármegyeháza. A Bolyai téri ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerület restauráltatta volna – amennyiben egy ingatlancsere által megkapja az önkormányzattól. A püspökség a szemközti Református Kollégium és a bérlő Bolyai Farkas Gimnázium elemi osztályai számára alakította volna iskolává a jelenleg képzőművészek által használt épületet. Mint ismeretes,

az RMDSZ megyei vezetőségének utasítására az ingatlancsere dugába dőlt.

Ennek a képzőművészek örülnek a legjobban, akik a továbbiakban is zavartalanul folytathatják tevékenységüket a 17. századi épületben. Az iskolabővítési terveket dédelgető egyháznak viszont más ingatlan után kell néznie.

Az egyház harmadjára
elővigyázatosabb

A Maros megye két legjobb és legtekintélyesebb magyar iskolájának, a Bolyai Farkas Gimnáziumnak és a Református Kollégiumnak helyt adó épület renoválása mellett az Erdélyi Református Egyházkerületet a terjeszkedés is foglalkoztatja. A két tanintézet rég kinőtte a Sáros utcából a Bolyai utcáig átnyúló, U alakú épületegyüttest, amelynek bizonyos szárnyait ráadásul az évek óta zajló szakaszonkénti javítások miatt kénytelen nélkülözni. Az elemi osztályok szétszóródva, a város különböző iskolaépületeiben találtak ideiglenes otthonra, ami komoly kihívást jelent főként a pedagógusok, de a többgyerekes szülők számára is.

A püspökség úgy döntött, nem lévén más megoldása, kénytelen ingatlant vásárolni, mégpedig olyan helyen, ahol a szomszédok nem akadályozhatják meg az iskola működtetését.

Ugyanis két évvel ezelőtt az EREK még a hosszas huzavona után visszaszerzett Makariás-házban gondolkodott, abban az ingatlanegyüttesben, amely az államosítás előtt is, után is az oktatási rendszert szolgálta. A Szentgyörgy (Forradalom) utcai terveket azonban néhány telekszomszéd keresztülhúzta, mivel nem egyeztek bele az iskola működtetésébe. Amikor pedig úgy tűnt, hogy az egyház és az akkori polgármester, Dorin Florea egy ingatlancserével megoldást találnak az iskolabővítésre, az RMDSZ megyei vezetősége szólt közbe.

A másodjára is „zsákutcába terelt” reformátusok újabb megoldást keresnek – az iskolabővítési terv sorsát ezúttal azonban nem bíznák sem a szomszédok jó- vagy rosszindulatára, sem a politikai alkuk alakulására.

A Krónika érdeklődésére Kató Béla püspök nem is titkolta, hogy ezúttal ingatlanvásárlásban érdekeltek, de konkrétumokról nem volt hajlandó beszámolni. „Most már megtanultam: akkor mondj hoppát, ha átugrottad a kerítést! Kétszer megégettük magunkat, harmadszorra sokkal elővigyázatosabbak próbálunk lenni” – indokolta visszafogottságát az egyházfő.

A püspök csak annyit mondott, hogy az állammal többé nem „boltol”, mert annak nem biztos, hogy jó vége lesz. Azt viszont még elárulta, hogy mindenképpen központi fekvésű ingatlanban gondolkodnak, olyanban, ahol az iskolalétesítéshez nem szükséges a szomszédok beleegyezése. Nem nehéz kitalálni, hogy Marosvásárhely belvárosában egyetlen ilyen épületegyüttes van: a Baross Gábor (Horea) utcai, évek óta üresen álló egykori 4-es számú általános iskola. Államosítás előtt az épület egy részét a római katolikus egyház, egy másikat a zsidó hitközség birtokolta. Jelenleg a többségi tulajdonos egy nagyernyei építkezési vállalkozó, de része van benne a városnak és a hitközségnek is.

Alkotók kedvelt helye. A képzőművészek összesen havi mindössze 2300 lejt fizetnek az ingatlanért Fotó: Rab Zoltán

Lemondtak az eredeti elképzelésekről

Mivel sem iskolaként, sem „váltóeszközként” nem használhatja, a tíz marosvásárhelyi református egyházközség kuratóriuma egyelőre nem tudja, mihez kezdjen a Makariás-házzal.

A 35 áras udvarral rendelkező épületegyüttesben jelenleg több egyházi és világi tevékenység folyik. Bizonyos szárnyak azonban üresen állnak.

Henter György vártemplomi lelkipásztor megerősítette értesüléseinket, miszerint a kuratórium akár meg is válna a Szentgyörgy utcai, több mint 700 ezer euróra értékelt Makariás-háztól.

Az egyház már nem érdekelt a volt vármegyeháza megszerzésében sem. Henter, aki egyben a kuratórium elnöke is, nagyon sajnálja, hogy nem jött létre az ingatlancsere. Mint fejtegette, közelségével, patinájával és építészeti stílusával az egykori vármegyeháza ideális megoldást jelentett volna az iskolabővítés kérdésére. Ebben pedig az építész szakemberek is megerősítették.

Valóban ez lett volna a legjobb megoldás mind a »Refi«, mind a Bolyai számára. Mindkét iskola a valamikori vármegyeházába költöztette volna elemi osztályait. Nem volnánk szétszórva a város különböző iskolaépületeiben, hanem itt lettünk volna egy helyben, csupán egy gyalogátjáró választott volna el bennünket”

– vélekedett Benedek Zsolt, a felekezeti iskola igazgatója. Bolyais kollégája, Mátéfi István is hasonlóan látja a helyzetet. A pozitívumok mellett ő azonban egy bökkenőt is észlelt a vármegyeházának belakásával kapcsolatosan. Mégpedig a műemlék épület restaurálásának és iskolává alakításának hosszas folyamatát.

A 17. században épült ingatlan kényszerű feladását nemcsak az egyház, az iskolaigazgatók és a szülők sajnálják, hanem az ingatlancsere ötletgazdája, Magyary Előd volt városi tanácsos is. Az RMDSZ egykori frakcióvezetője volt az, aki egy hétvégén bejárva az épületet – amelyben a vármegye 1745. április 13-án tartotta az első közgyűlést – elképzelte, hogy ott akár elemi iskola is működhetne, miközben a képzőművészek által jelképes összegért bérelt műtermeket más, tágasabb és jobb állapotban lévő helyiségekbe lehetne költöztetni. „Hétfőn telefonon osztottam meg elképzelésemet a püspök úrral, kedden már itt volt Marosvásárhelyen, és együtt látogattuk meg a valamikori megyeházát. Kató Béla amint meglátta, milyen terjeszkedési lehetőségeket kínál az épület, rögtön igent mondott” – elevenítette fel a pontosan egy évvel ezelőtt történteket Magyary.

A kezdeményezők ennél merészebbet is álmodtak: az egykori megyeháza melletti Maros–Wagner-féle ház tulajdonosát is meggyőzték, hogy adja el a házát az egyháznak. Közben mind a püspökség, mind a városháza felmérette a csere tárgyát képező épületeket. Kiderült, hogy a reformátusok által felkínált Szentgyörgy utcai Makariás-ház mintegy 150 ezer euróval többet ér a Bolyai téri épületnél. Az egyházat ez sem zavarta, a két iskola tanulóinak érdekét ennél fontosabbnak tartotta.

Az ingatlancserét Dorin Florea is okos megoldásnak nevezte, és támogatásáról biztosította a feleket.

A volt polgármester azonban már akkor megjósolta, hogy az ügylet könnyűszerrel bukásra ítéltetett – és nem a román politikusok miatt. Floreának igaza lett: az alkotóterüket féltő művészek tiltakozása nyomán az RMDSZ megyei vezetősége visszavonulót fújt, és erre utasította az alárendeltsége alá vont városi önkormányzati frakciót is. Egyesek ennél tovább mentek: fű alatti egyezkedésnek nevezték a Floreával és a szükséges szavazatszámot biztosító román politikusokkal kötött egyezséget.

Magyary Előd sem volt önkormányzati képviselőként, sem a Bolyai vezetőtanácsának tagjaként a mai napig nem érti, hogy alakulata miért adta fel ezt a lehetőséget.

Mint ahogy azt sem, hogy miért vádolták mutyizással, amikor köztudott volt, hogy négy éven keresztül ő felelt a tanácsban a magyar történelmi egyházak problémáinak a megoldásáért. Ráadásul az egyház sem szívességet, sem törvénytelenséget nem kért a városházától. „Azt meg végképp képtelen vagyok felfogni, miért kellett meghátrálni a képzőművészek előtt. Én úgy tudom, már nem azokat az időket éljük, amikor a bérlő mondta meg a tulajdonosnak, mihez kezdhet a házával, 1989 óta ismét a tulaj szabja a feltételeket” – tapintott a lényegre Magyary Előd.

A képzőművészek nem kerültek volna utcára, mint ahogy egyesek közülük hangoztatták.

A városházának több elképzelése is volt az alkotóműhelyek tovább éltetésével kapcsolatosan. Az azonnali megoldást a Makariás-ház udvarán lévő épületek korszerűsítése és felkínálása jelentette, míg a középtávút egy öthektáros művésztelep kialakítását a Maros-parti lovarda mellett. Mivel tavaly nyáron végül az RMDSZ-vezetők akarata érvényesült, miszerint választások előtt nem szabad borzolni a kedélyeket, minden maradt a régiben: a képzőművészeknek nem kell elhagyniuk az évtizedek óta bérelt műtermeiket.

Sokan sajnálják, hogy a volt vármegyeháza Bolyai téri épülete nem került a reformátusokhoz Fotó: Rab Zoltán

De ki menti meg a vármegyeházát?

Magyary Előd szerint azontúl, hogy a református egyház remélhetőleg mégiscsak talál alternatívát a kisdiákok áldatlan helyzetének megoldására, feltevődik a kérdés: ki menti meg a lelakott állapotban lévő vármegyeházát, Marosvásárhely magyar múltjának egyik jelképét.

Azontúl, hogy a püspökség hajlandó lett volna egy értékesebb ingatlannal fizetni, pénzt is fektetett volna a Bolyai téri ingatlan restaurálásába. Ezek után ezt a csodálatos barokk középületet vajon ki fogja megmenteni? És főleg milyen pénzből?”

– tette fel a költői kérdéseket Magyary. A felvetés jogos: az épületben székelő több mint harminc képzőművész az 1 934 négyzetméteres összfelületért mindössze havi 2 300 lejt fizet. A befolyó összeg még a kisebb javításokra sem elegendő.

Mana Bucur, a Képzőművészek Szövetségének Maros megyei elnöke lapunknak nyilatkozva kifejtette, az állami hatóságokat eddig sem érdekelte különösképpen az épület állaga. Ennek ellenére ő és alkotótársai azért is ragaszkodnak a Bolyai téri házhoz, mert némelyikük igencsak jelentős összeget fordított a belső terek renoválásába. Ugyanis annak ellenére, hogy a képzőművészek közhasznú szervezetben tömörültek, a városi hatóságok nem támogatják őket – sérelmezte az elnök.

Mana Bucur szerint viszont már azt is jelentős eredményként lehet elkönyvelni, hogy Soós Zoltán polgármester a választási kampányában kiállt mellettük, és megígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen kiköltözniük a valamikori vármegyeházból. Megválasztása után a jelenlegi polgármester újabb ígéretet tett a képzőművészeknek. Ezt a minap szóvivőjén keresztül a Krónikának is megerősítette. Borsos Csaba elmondta:

idén a Margaréta utcai romos állapotba juttatott B-kategóriás műemlék épületek megmentését és állagfelmérését foglalták a költségvetésbe, jövőre pedig következhet a Bolyai téri ingatlan.

Keresztes Gyula műépítész szerint a vármegyeházaként ismert épület legrégebbi része már az 1600-as évek vége felé állt. Egy részét Szalai György birtokolta, akit 1711-ben felségsértés vádjával elítéltek, tulajdonát pedig Marosszék vármegye sajátította ki. Az épület fennmaradó részét a vármegye megvásárolta, azonban kicsinek és alkalmatlannak bizonyult a hivatalok számára, ezért 1744–45-ben kibővítették. Közel egy évszázad múlva, 1838-ban a vármegye megvásárolta a szomszédos telket a Református Kollégiumtól, és egy további szárnyat építettek az épülethez. Ebben alakították ki a nagy gyűléstermet és a börtönt.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport