Megbírságolták a fogyasztóvédők a székelyudvarhelyi Kauflandot

Krónika , MTI 2017. szeptember 01., 16:37 utolsó módosítás: 2017. szeptember 01., 16:59

Az elárusítók hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes bírságot rótt ki a fogyasztóvédelmi hatóság a Kaufland áruházlánc székelyudvarhelyi áruházára - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.

Fotó: Barabás Ákos

A fogyasztóvédelmi felügyelők azt követően szálltak ki székelyudvarhelyi ellenőrzésre, hogy a román média tág teret szentelt csütörtökön este egy magyarul nem beszélő román vásárló állítólagos hátrányos székelyudvarhelyi megkülönböztetésének.

Az esetről telefonnal készített videofelvételen

az áruház büféjében kiszolgáló fiatal nő látszik, aki értetlenül viszonyul román vásárlóhoz. Utóbbi nagy hangon gyalázkodással vádolja az elárusítót.

A felvételt Hans Hedrich ismert erdélyi környezetvédelmi és emberi jogi aktivista a médiamanipuláció tipikus eseteként mutatta be.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség Hargita megyei illetékese, Laurentiu Moldovan elmondta, a péntek délelőtt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy az áruház egyik alkalmazottja egyáltalán nem beszél románul, egy másik alkalmazott pedig alig tudja kifejezni magát, ezért

„a felhasználókkal szembeni nem megfelelő viselkedés” miatt bírságoltak.

Azt is hozzátette: a videofelvételen látszó elárusítót pénteken nem találták a munkahelyén.

A fogyasztóvédelem illetékesei szerint 2015-ben egyszer már megbírságolták a székelyudvarhelyi áruházat, mert csak magyar nyelvű szórólapot használt.

Megjegyezték: az utóbbi években

több panasz is érkezett a hatósághoz, és több bírságot is kiróttak a fogyasztók román nyelvű tájékoztatására vonatkozó törvényi előírások székelyföldi megsértése miatt.

A 33 ezer lakosú Székelyudvarhelyen a lakosság csaknem 95 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat