A második vizsgálat is beszámíthatóságot állapított meg Bonénál, júliusban ítélethirdetés a gyilkossági ügyben

A második vizsgálat is beszámíthatóságot állapított meg Bonénál, júliusban ítélethirdetés a gyilkossági ügyben

A Kolozs megyei Törvényszék és a táblabíróság épülete

Fotó: Rostás Szabolcs

A második elmeorvosi szakértői vizsgálat is beszámíthatóságot állapított meg a barátnője meggyilkolásával vádolt Boné Ferenc esetében, akivel szemben az ügyészség húsz év letöltendő szabadságvesztés kiszabását kéri. A volt egyetemi oktató azzal védekezik, hogy depresszióban és lelki összeomlásban szenvedett tette elkövetésekor, és enyhébb büntetésért folyamodott a keddi tárgyaláson. Egy hónap múlva kihirdethetik az alapfokú ítéletet a büntetőperben.

Rostás Szabolcs

2023. június 06., 10:482023. június 06., 10:48

2023. június 06., 13:002023. június 06., 13:00

Az utolsó tárgyalást tartották kedden reggel a Molnár Beáta meggyilkolásával vádolt Boné Ferenc büntetőperében a Kolozs megyei Törvényszéken. Több hónapos várakozást követően elkészült a bukaresti Mina Minovici Országos Törvényszéki Orvostani Intézetben a második elmeorvosi szakértői vizsgálat, amely az elsőhöz hasonlóan azt a következtetést vonta le, hogy a volt egyetemi oktató beszámítható volt a barátnője megölésekor. Mint azt lapunk idén januárban megírta, az első, a nyomozati szakaszban elkészült pszichiátriai vizsgálat eredménye sem utal arra, hogy az erdélyi magyar nyilvánosságot megrázó emberölés elkövetésével vádolt Boné elmebeteg lenne.

Mindez azt jelenti, hogy a vádlottat nem utalhatják elmegyógyintézetbe, hanem mindenképpen fegyházban kell letöltenie a kiszabandó ítéletet.

Az újabb szakértői véleményt tavaly, az alapfokú tárgyalás megkezdődésekor igényelte a kolozsvári törvényszék bírónője. A kedd reggeli tárgyaláson – amelyre a májusi fordulóhoz hasonlóan ismét a törvényszékre szállították a több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő vádlottat a szamosújvári börtönből – az ügyész újfent ismertette a tavaly májusban történt tragédia körülményeit. Vádbeszédében a nyomozó hatóság munkatársa felidézte, hogy 2022. május 21-22-én Boné Ferenc és barátnője, Molnár Beáta Kolozs megye több hegyvidéki településén – Gyalu, Jósikafalva, Havasrekettye, Meregyó, Nagykapus, Roskatelep, Magyargyerőmonostor, Havasnagyfalu és Szamosfő térsége – kirándult. A Sapientia –EMTE egykori oktatója adott pillanatban a Tárnica-tó környékén, személygépkocsijában fizikailag bántalmazta 30 éves áldozatát, akit karjával magához szorított, így a nő halálát fulladás okozta.

Az ügyésznő felidézte, hogy a férfi beismerte tettét, és azzal védekezett, hogy a bűncselekmény idején „pillanatnyilag nem volt tudatánál”, ezzel egy időben mindkét elmeorvosi szakértői vizsgálat beszámíthatóságot állapított meg nála. „Kérjük a tisztelt törvényszéktől a büntető törvénykönyv alapján maximálisan kiszabható húsz év börtönbüntetés kiszabását, figyelembe véve, hogy a vádlott tette elkövetésekor próbaidőn volt egy korábbi, felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott tette elkövetése miatt” – ismertette a vádhatóság álláspontját a közvádló.

Ezzel arra utalt, hogy Boné Ferenc korábban már elkövetett erőszakos bűncselekményt: 2020-ban nyolc percen át különös kegyetlenséggel ütlegelte és rugdosta Kolozsváron a nyílt utcán az akkori barátnőjét (nem a tavalyi áldozatát). A férfit az eset után felmondásra szólította fel a Sapientia EMTE, amelynek fotóművészet, filmművészet, média szakán oktatott, amit ő meg is tett. Az akkori bántalmazás ügyében a kolozsvári bíróság 2021 márciusában egy év három hónap börtönre ítélte Bonét, az ítélet végrehajtását azonban felfüggesztette. Az ügyésznő egyébként megállapította azt is, hogy a vádlottnak képzettsége, értelmiségi státusza alapján is fel kellett volna mérnie cselekedete súlyát.

Galéria

A büntetőper tárgyalására várva a kincses városi törvényszéken

Fotó: Rostás Szabolcs

Máté András Levente ügyvéd a büntetőperbe civil bekapcsolódott édesapa, Molnár Sándor jogi képviselőjeként szólalt fel.

A kolozsvári védőügyvéd rendkívül súlyosnak nevezte a tavaly májusban elkövetett bűncselekményt, amely lesújtotta az áldozat családját. Idézte a korábban a törvényszéken meghallgatott családi ismerős vallomását, amely szerint a fiatal nő apja a mai napig nem tudott napirendre térni lánya halála fölött, amelyről másokkal nem is hajlandó beszélni sem. Máté András Levente az ügyészség által is kért börtönbüntetés kiszabásán túlmenően az édesapa által kért anyagi ér erkölcsi kártérítés megítélését is kérte a bírónőtől.

korábban írtuk

Boné Ferenc megbánta tettét, áldozatának családja nem tért magához a tragédia nyomán
Boné Ferenc megbánta tettét, áldozatának családja nem tért magához a tragédia nyomán

Összeomlott a tavaly májusban megyilkolt M. Beáta családja a szörnyű tragédia nyomán, az áldozat édesapja a mai napig nem hajlandó beszélni a történtekről – derült ki a barátnője megölésével vádolt Boné Ferenc büntetőperének csütörtöki tárgyalásán.

Szóra emelkedett Dan Iovănaș, a vádlott jogi képviselője is, kihangsúlyozva többek között, hogy védence már a nyomozati szakaszban beismerte az emberölés elkövetését. Az aradi védőügyvéd (Boné Ferenc aradi származású) a törvényszéki tárgyaláson elmondta, igaz ugyan, hogy mindkét elmeorvosi vizsgálat azt állapította meg, hogy a vádlott beszámítható volt, amikor elkövette tettét, felhívta azonban a figyelmet a férfi elmeállapotára. Megismételte, amit korábban a Krónikának is elmondott, miszerint védencénél számos pszichés betegséget is megállapítottak: disszociatív személyiség- és viselkedészavart, pszichés instabilitást, továbbá ún. borderline személyiségzavart, amely főként a hangulat szélsőséges ingadozásával, önkárosító tünetekkel és kínzó érzelmi állapotokkal járó tünetegyüttes, valamint a személyközi kapcsolatok, és az énkép/én-identitás instabilitásával jellemezhető súlyos személyiségzavar.

Ennek alapján az ügyvéd arra kérte a bírónőt, hogy Boné Ferenc szerinte súlyos egészségi állapotát, pszichés betegségeit enyhítő körülményként vegye figyelembe.

A jogi képviselő konkrétan azt kérte, hogy a Btk. 396-os cikkelye alapján a maximálisan kiszabható büntetést harmadolják, vagyis az emberöléssel vádolt Bonét ne húsz, hanem 13 év letöltendőre ítéljék. Az ügyész ekkor felpattant a székéről, és megkérdőjelezte az ügyvéd által elmondottakat, megalapozatlannak nevezve, hogy az enyhítő körülményeket vegyenek figyelembe a vádlott esetében.

A bírónő ezt követően Bonéhoz fordult, aki – a teremben ülők számára alig hallhatóan – arról beszélt, hogy a bűncselekmény elkövetésekor pszichés és egzisztenciális szempontból is nehéz helyzetben volt, depresszióban is szenvedett. „Nem tudom pontosan leírni, milyen állapotban voltam. Lelkileg összeomlottam. Sajnálom a történteket” – hangoztatta a Molnár Beáta meggyilkolásával vádolt Boné Ferenc. Amikor a bírónő megkérdezte, kezelés alatt állt-e tette elkövetésekor, a vádlott azt mondta, hogy korábban járt pszichiáternél, de tavaly májusban nem állt kezelés alatt.

A Kolozs megyei Törvényszék bírája július 6-ára tűzte ki az alapfokú ítélethirdetés időpontját.

korábban írtuk

Nem állapított meg elmebajt az emberöléssel vádolt Bonénál az első pszichiátriai vizsgálat
Nem állapított meg elmebajt az emberöléssel vádolt Bonénál az első pszichiátriai vizsgálat

Beszámítható a barátnője meggyilkolásával vádolt Boné Ferenc az első, még tavaly végzett elmeorvosi szakértői vizsgálat szerint – értesült a Krónika.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 19., szerda

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett

A hőség miatt az ország 15 megyéjében csütörtökön is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát.

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett
2024. június 19., szerda

Egy család három tagját találták holtan az udvarukon az egyik erdélyi városban

Holtan találták a házuk udvarán egy kolozsvári család három tagját.

Egy család három tagját találták holtan az udvarukon az egyik erdélyi városban
2024. június 19., szerda

Egy brit rangsor szerint Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa

Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa a brit Quacquarelli Symonds (QS) kedden közzétett idei rangsora szerint – számolt be a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

Egy brit rangsor szerint Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa
2024. június 19., szerda

Hőségriasztást adtak ki az ország nagy részére, 37 fok is lehet

Az ország egész területére kiterjedő hőségriasztások lesznek érvényben szerdán Romániában, a hőmérséklet elérheti a 37 Celsius-fokot.

Hőségriasztást adtak ki az ország nagy részére, 37 fok is lehet
2024. június 19., szerda

Ipartörténeti múzeum és közösségépítés a nagyvarjasi Borzák-malomban

Ipartörténeti múzeumot és közösségi teret hozott létre a nagyvarjasi Borzák-malom jelenlegi tulajdonosa, Bálint György nyugdíjas aradi építőmérnök. Az apósa által alapított egykori parasztmalmot a rendszerváltás után visszaigényelte, múzeummá alakította.

Ipartörténeti múzeum és közösségépítés a nagyvarjasi Borzák-malomban
2024. június 19., szerda

Ismét több mint 600 kanyarós esetet jelentettek, 18 személy halálát okozta a kór a tavaly január óta

A múlt héten 646 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában – közölte kedden este az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). A múlt év elejétől mostanig tizennyolcan haltak meg kanyaróban.

Ismét több mint 600 kanyarós esetet jelentettek, 18 személy halálát okozta a kór a tavaly január óta
2024. június 18., kedd

Csoma Botond: nem sértettem meg a szavazás titkosságát Tőkés László esetében

Nem sértettem meg a szavazás titkosságát Tőkés László esetében, mindössze azt a tényt állapítottam meg, hogy nem vette át az európai parlamenti szavazólapot a választáson – közölte lapunkkal Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Csoma Botond: nem sértettem meg a szavazás titkosságát Tőkés László esetében
2024. június 18., kedd

Több erdélyi megyében is kamionstopot rendeltek el szerdára a hőség miatt

A hőség miatt az ország több megyéjében korlátozzák szerdán a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű tehergépkocsik forgalmát.

Több erdélyi megyében is kamionstopot rendeltek el szerdára a hőség miatt
2024. június 18., kedd

Leszedeti a kétnyelvű helységnévtáblát a bíróság a háromszéki Nagypatakon

Jogerős bírósági ítélet szerint el kell távolítani a kétnyelvű helységnévtáblákat a Kovászna megyei Nagypatakon.

Leszedeti a kétnyelvű helységnévtáblát a bíróság a háromszéki Nagypatakon
2024. június 18., kedd

Székelyhídi csalásgyanú: az RMDSZ polgármestere újrázott, további feljelentésekre készül az EMSZ

A Székelyhídhoz tartozó kágyai szavazókörben elrendelt újraszámlálás alapján alapos a gyanú Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) ügyvezető elnöke szerint, hogy választási csalás történt a tízezres Bihar megyei kisvárosban.

Székelyhídi csalásgyanú: az RMDSZ polgármestere újrázott, további feljelentésekre készül az EMSZ