Magyar–román állampolgár szállította a migránsokat

MTI 2017. május 29., 18:35 utolsó módosítás: 2017. május 29., 18:40

Egy magyar rendszámú autót vezető, magyar-román kettős állampolgárt gyanúsítanak embercsempészettel a román hatóságok, miután a 38 éves férfi gépkocsijában Romániában már regisztrált menedékkérőket találtak ötszáz méternyire a magyar-román határtól.

A román határrendészet hétfői közleménye szerint a bihardiószegi határrendészek az illegális bevándorlás megfékezése érdekében végrehajtott művelet során szombat este fél tízkor állították meg a VW Sharan márkájú egyterű gépkocsit, amely a Bihar megyei Székelyhíd települést elhagyva indult a határ felé.

A gépkocsiban 11 szíriai és iraki migránst – öt 23 és 32 év közötti felnőttet és hat 1 és 10 év közötti gyereket – találtak a hatóságok, akik a román hatóságok által kiállított ideiglenes személyazonossági igazolványokkal rendelkeztek.

Kihallgatásuk során elmondták: illegálisan próbáltak átszökni Magyarországra, hogy így bejussanak a schengeni övezetbe. Mint beszámoltak róla, gyalog akartak átjutni a zöldhatáron, miután a gépkocsivezető a határsáv közelébe viszi őket. A határrendészet tiltott határátlépési kísérlet gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást ellenük.

A gépkocsit vezető Ioan T. ellen embercsempészet gyanújával indult eljárás – közölte a román határrendészet.

A hatályos román büntető törvénykönyv kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azokat, akik a határsértők toborozásában, eligazításában, szállításában vagy rejtegetésében vesznek részt. Ha ezt anyagi előnyszerzés céljából teszik, a büntetési tétel háromtól tíz év börtönig terjedhet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat