Ma már nem reális opció a román állam számára az ingatlanrestitúció, téves a jogértelmezés is

Ma már nem reális opció a román állam számára az ingatlanrestitúció, téves a jogértelmezés is

Veress Emőd jogász, egyetemi oktató és Kató Béla püspök személyesen, Markó Attila és Kelemen Hunor online formában vett részt a könyvbemutatón

Fotó: Rostás Szabolcs

Meglehetősen borúlátóan vázolták a romániai vagyonrestitúció kilátásait jogászok, egyházfők, politikusok Markó Attilának az egyházi ingatlan-visszaszolgáltatás gyakorlatáról szóló kötete Kolozsvárt rendezett bemutatóján.

Rostás Szabolcs

2022. február 25., 14:352022. február 25., 14:35

2022. február 27., 12:192022. február 27., 12:19

A Sapientia-egyetem rektori hivatalának otthont adó Bocskai-házban pénteken rendezett eseményen a korábban kisebbségügyi államtitkárként tevékenykedő szerző nem lehetett jelen személyesen, hiszen ügyében még zajlanak a bukaresti restitúciós bizottság egykori tagjaként ellene indított büntetőperek. A kötetbemutatóba online bekapcsolódó Markó Attila a Krónika kérdésére úgy válaszolt, nem igaz, hogy a román hatóságok már nem körözik, szerinte valamennyi bűnvádi eljárás során letartóztatási parancsot is kibocsátottak a nevére, holott nem született ellene jogerős ítélet, amely ezt alátámasztaná.

Lapunk azért is firtatta, hogy van-e még akadálya az Erdélybe való hazatérésének, mivel már sem a román rendőrség, sem az Interpol körözési listáján nem szerepel a neve.

Az egyházi ingatlan-visszaszolgáltatás gyakorlata Romániában 1997–2016 között című, a Sapientia EMTE Jogtudományi Intézetének tudományos könyvkiadója, a Forum Iuris által frissen megjelentetett kötetet Veress Emőd jogász dokumentum értékű kiadványnak nevezte. Olyan kötetnek, amely a szemtanú benyomásaival együtt rögzíti, miként indult el a restitúciós folyamat Romániában, majd miként vett gyökeres fordulatot adott pillanatban az állam hozzáállása, amelynek következményeként az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása helyett újraállamosításuk zajlik.

Másodpercek alatt elpárolgott jóindulat

„Amikor Románia számára megszűntek a NATO- és EU-csatlakozás megkövetelte külső elvárások, a restitúciós jóindulat másodpercek alatt elpárolgott. Ez ma már nem valós opció az állam számára, amely igyekszik megtartani magának mindent, amit csak lehetséges” – húzta alá az egyetemi oktató, emlékeztetve, hogy az egyházi ingatlanok államosítása nagy érvágás volt a romániai magyarság számára. A Jogtudományi Intézet igazgatója szerint bonyolult és ma is rendezetlen ügy a restitúcióé, és még hosszú ideig jelentős társadalmi probléma marad a romániai közéletben.

Galéria

Fotó: Krónika

Online köszöntötte a szerzőt és a kötetbemutató részvevőit Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, aki úgy vélte: bár Románia önként vállalta, hogy biztosítja a tulajdonjogot, és természetben visszaszolgáltat mindent, amit a kommunizmus idején elkoboztak, valójában ezt nem gondolta komolyan. A miniszterelnök-helyettes közölte, a helyzet odáig fajult, hogy az állam mondvacsinált ürüggyel, közigazgatási eszközökkel, igazságszolgáltatási ítéletekkel megfélemlíti a köztisztviselőket, akik adott esetben vonakodnak kibocsátani a szükséges dokumentumokat. „Az egyházi restitúció terén az út felénél tartunk. A félelem tovább működik, de ezt nem fogadhatjuk el” – hangoztatta Kelemen Hunor, reményének adva hangot, miszerint hamarosan olyan könyv is születik, amelyet Markó Attila itthon, Erdélyben tud megírni.

Kató Béla református püspök felidézte, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítása nyomán meg kellett birkózni azzal a dilemmával, hogy érdemes-e küzdeni az elkobzott vagyonért, hiszen úgy tűnt, nincs értelme.

Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke nemrég született ítéletekkel illusztrálta, milyen egymásnak ellentmodó ítéletek születnek a román bíróságokon. Visszaszolgáltatták ugyan a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Természettudományi Múzeumának épületét az egyháznak, ennek értékes gyűjteménye azonban a legfelsőbb bíróság döntése alapján már nem kerülhet vissza.

korábban írtuk

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Markó Attilát egy négy éve húzódó visszaszolgáltatási perben
Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Markó Attilát egy négy éve húzódó visszaszolgáltatási perben

Öt év szabadságvesztésre ítélte pénteken a bukaresti ítélőtábla Markó Attila volt RMDSZ-es képviselőt egy visszaszolgáltatási ügyben, amelyben 2016 júliusában emelt vádat ellene a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A döntés nem jogerős.

Azt kellene figyelembe venni, kitől kobozták el az ingatlant

„Sajnos nem számíthatunk biztonságos jogkövetésre, hiszen bár perelünk, az eredmény nagyon kétséges. A visszaszolgáltatás céljából leadott kérések legfeljebb 50 százalékát hallgatták meg, márpedig az erdélyi intézményeink autonómiája csak úgy biztosítható, ha van mögötte háttér, tulajdon, amelyek bevételeiből fenn lehet tartani őket” – állapította meg a kötetbemutatón Kató Béla, hozzátéve, a folyamat teljesen kiszolgáltatott a politikának. Az egyházfő – aki ellen királyhágómelléki püspöktársával, Csűry Istvánnal együtt büntetőeljárást indított tavaly az ügyészség a zilahi egykori Wesselényi-kollégium épületének visszaszolgáltatása ügyében – leszögezte: Markó Attilát is mondvacsinált okokból ítélték el a Mikó-ügyben, holott a restitúciós bizottság tagjaként nem haszonszerzésből tette a dolgát, hanem „végezte a szolgálatát, ahová a közössége küldte”.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Markó Attila – akit 2014-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, miután a restitúciós bizottság tagjaként hozzájárult a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégium református egyháznak történő visszaszolgáltatásához – könyve ismertetése során elmondta, a szöveg emlékezetből született, nem állt rendelkezésére dokumentációs eszköztár. Az évek óta Magyarországon élő volt RMDSZ-es parlamenti képviselő közölte, az volt a célja, hogy közérthető módon, dokumentációs tárat is bemutatva ismertesse a romániai restitúciós folyamat különböző korszakait. Ezek közül aranykornak nevezte a 2005-2012 közöttit, amikor megannyi visszaszolgáltatási döntés született, 2012 után azonban leállt a folyamat.

Az egykori államtitkár elmondta, most is zajlanak büntető- és egyéb perek, amelyek során a hatóságok, a bíróság önálló jogi személynek tekinti például a papilakot, ezért elutasítja az egyháznak történő visszaszolgáltatását.

„Ha ez a típusú hozzáállás, ez a kicsavart jogértelmezés nem szűnik meg, én nem látok kiutat ebből a folyamatból. Meg kell változtatni a mentalitást a jogértelmezés szintjén, és politikai döntés is kell, ugyanakkor törvény útján azt kell figyelembe venni, hogy kitől vették el az ingatlant 1948-ban, nem pedig azt, hogy mi szerepel a telekkönyvben” – hangsúlyozta Markó Attila, hozzátéve: mai napig foglalkoztatja a restitúció kérdése, és reméli, valamikor közéleti szinten is folytathatja ezt a küzdelmet. Kérdésünkre a volt államtitkár elmondta, hat bírósági perből még kettő zajlik ún. elemzési fázisban a bukaresti legfelsőbb bíróságon, és ha „valamiféle nagyon erős befolyás nem történik”, akkor szerinte hamarosan ezekben is számára kedvező ítéletek születnek.

Kelemen: felvetettük a kérdést kormányzati szinten

Lapunk megkérdezte Kelemen Hunortól, milyen lépéseket tett az RMDSZ kormányzati szinten annak érdekében, hogy újraindulhasson az elmúlt években megrekedt, sok esetben újraállamosításba átcsapott restitúciós folyamat Romániában. A miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus online bejelentkezése során elmondta már az előző, jobbközép koalícióban is felvetették a kérdést, a kormányprogramba is bekerült, a restitúciós bizottságban pedig elkezdődött a dossziék újraértékelése. A folyamat lassúságát azzal indokolta, hogy a bűnvádi eljárások, a restitúcós perekben született elmarasztaló ítéletek miatt különböző köztisztviselők – nem a bizottság tagjai – félnek, de bízik benne, hogy felgyorsítható a folyamat. „El kell jutni oda, hogy módosítsuk a restitúciós törvényt, mert a bíróságok megkérdőjelezik a jogfolytonosságot. Egyetértek azzal, hogy azt kell figyelembe venni, kitől vették el a tulajdont, erre kell jogi formulát találni, és törvényt módosítani” – fejtette ki a szövetségi elnök, aki járható útnak nevezte adott esetben az állammal való megállapodást, mit ahogy történt a szebeni Brukenthal Múzeumnak a német evangélikus egyháznak való visszaszolgáltatása esetében.

Kató Béla kérdésre válaszolva elmondta, az Erdélyi Református Egyházkerület által visszaigényelt 700 ingatlannak a fele esetében került tárgyalási szintre ezek restitúciója, de ebből sem kapott vissza mindent az egyház: egy részüket visszaszolgáltatták, más kérést elutasítottak vagy kárpótlás történt. Markó Attila közölte, tudomása szerint a mintegy 2700 magyar egyházi ingatlanvisszaszolgáltatási kérésből 1400-1500 esetben született jóváhagyó vagy elutasító döntés. Olyan is van azonban, hogy határozat mondja ugyan ki egy ingatlan restitúcióját, ám a birtokba helyezés a mai napig nem történt meg.

Kelemen Hunor az MTI kérdésére közölte: az erdélyi történelmi magyar egyházak 2559 államosított ingatlant igényeltek vissza, ám az állam csak az épületek 29,03 százalékát szolgáltatta vissza. Ezek mellett az igénylések 6,15 százalékában született részleges visszaszolgáltatási döntés, 5,97 százalékában ítéltek meg kártérítést, és a kérések 20,94 százalékát utasították el. A kérések 21,49 százalékát egyáltalán nem bírálták el.

korábban írtuk

Ügyészség elé citálták a református püspököket a zilahi Wesselényi-kollégium restitúciója ügyében
Ügyészség elé citálták a református püspököket a zilahi Wesselényi-kollégium restitúciója ügyében

Büntetőeljárást kezdeményezett a zilahi ügyészség a két református püspök, Csűry István és Kató Béla ellen a zilahi Wesselényi-kollégium épületének visszaszolgáltatása ügyében. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében