Ma is hatalmas felkiáltójel a holokauszt – Mureșan Judit túlélő a Krónikának az észak-erdélyi zsidók elhurcolásáról

Ma is hatalmas felkiáltójel a holokauszt – Mureșan Judit túlélő a Krónikának az észak-erdélyi zsidók elhurcolásáról

A konferencián a holokauszt témájának vezető romániai és külföldi – az Egyesült Államokból, Németországból, Ausztriából, Svédországból, Izraelből, Magyarországról érkező – szakemberei vesznek részt

Fotó: Nagyi Orsolya

Az észak-erdélyi zsidók elhurcolásának 80. évfordulóján, ma is emlékeztetni kell a társadalmat és az utókort a történelem egyik legsötétebb fejezetére, hiszen az izraeli-palesztin háború kontextusában napjainkban is terjedőben van az antiszemitizmus és a gyűlölet – emelték ki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) keretében működő Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézete által szervezett kétnapos konferencia nyitórendezvényének résztvevői Kolozsváron. Az életének tizedik évtizedét taposó két kincses városi holokauszttúlélő egyike, Mureșan Judit nyilatkozott lapunknak a holokauszt embertelenségének tanulságairól.

Kiss Judit

2024. május 23., 16:002024. május 23., 16:00

2024. május 23., 16:122024. május 23., 16:12

Országos és nemzetközi szinten is hatalmas felkiáltójelnek tekinthető korunkban is a holokauszt tragédiája – hangsúlyozták az észak-erdélyi zsidók elhurcolásának 80. évfordulójára szervezett kolozsvári konferencia nyitórendezvényének résztvevői csütörtökön délelőtt. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) keretében működő Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézete szervezte a Holokauszt Észak-Erdélyben – 80 év múltán / 20 éve fogadták el a Wiesel-bizottság zárójelentését című nemzetközi konferenciát, amelyet a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar (FSPAC) székházában tartanak. A nagy egyetemi aulában számos meghívott szólalt fel, közülük mindannyian felhívták arra a figyelmet, hogy

a 80 évvel ezelőtti eseményekre ma is emlékeztetni kell a társadalmat és az utókort, hiszen az izraeli-palesztin háború kontextusában napjainkban is terjedőben van az antiszemitizmus és a gyűlölet.

Galéria

A 95 éves Mureșan Judit nyugalmazott kolozsvári egyetemi tanár, a buchenwaldi koncentrációs tábor túlélője is felszólalt a konferencián

Fotó: Nagyi Orsolya

A konferencián a téma vezető romániai és külföldi – Egyesült Államok, Németország, Ausztria, Svédország, Izrael, Magyarország – szakemberei vesznek részt. A nyitórendezvényen felszólalt többek közt Dragoș Mihai Hotea, a román kormány államtitkára, a Romániába akkreditált diplomáciai képviseletek, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum, az egyetem és a kar vezetőségének képviselője, valamint két, életének tizedik évtizedét taposó kolozsvári holokauszttúlélő, Mureșan Judit és Székely László. Megosztotta gondolatait továbbá Emil Dorel Ornescu, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke, valamint a konferencia társszervező intézményének, az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézetnek a főigazgatója, Alexandru Florian.

Az Egyesült Államok romániai nagykövetségének képviseletében Peter Brown szólalt fel, aki kiemelte, hogy a zsidók elhurcolása „a történelem legsötétebb fejezete volt”, és a kolozsvári konferencia hozzájárul ahhoz, hogy soha ne ismétlődjön meg a második világháború idején történt tragédia, amikor több mint 6000 zsidót deportáltak. Mint fogalmazott,

bebizonyosodott a történelem folyamán, hogy hová vezethet az emberi kegyetlenség elharapózása, az antiszemitizmus és a kegyetlenség, és napjainkban az oktatás lehet a legerőteljesebb eszköze annak, hogy felvegye a harcot egy társadalom a gyűlölet ellen.

„Mindent meg kell tenni, hogy eltűnjön az antiszemitizmus. Bukarestben a romániai zsidóságnak és holokausztnak szentelt múzeum fog nyílni, ez is jó eszköze a tájékoztatásnak” – emelte ki a nagykövetség lépviselője. Mint a szervező intézmény nevében az eseményt vezető Tibori Szabó Zoltán elmondta, Románia izraeli nagykövetét éppen Tel-Avivba hívták, így nem lehet jelen a kolozsvári eseményen, viszont a nagykövetség képviseletében Rami Teplitskiy köszöntötte videóüzenetben a konferencia résztvevőit. Úgy fogalmazott, köszöni Románia parlamentjének, hogy a zsidósággal szemben toleranciát és elfogadást mutat. Románia németországi nagykövetségét szintén videóüzeneten keresztül képviselte Peer Gebauer nagykövet.

Galéria

Paul Brown, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövetségének képviselője és Tibori Szabó Zoltán egyetemi tanár, szervező a konferencián

Fotó: Nagyi Orsolya

A diplomata elmondta,

a holokauszt ártatlanok millióinak szenvedését okozta, és sosem szabad elfelejteni ezt az emberiség és emberiesség elleni merényletet, ezért kell emlékezni és emlékeztetni a holokausztra.

Idézet
Hiszen az antiszemitizmus és a gyűlölet napjainkban is felütötte a fejét, a közösségi médiában is megjelentek gyűlöletkeltő hangok, és ezek ellen csak együttes erővel lehet fellépni”

– fogalmazott Németország romániai nagykövete.

Alexandru Florian, az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet főigazgatója emlékeztetett, hogy az intézet 2005-ben jött létre. Megemlítette, hogy

fontos lenne tisztázni a Ion Antonescu által 1940 és 1944 között vezetett román kormány felelősségét és a holokausztban betöltött szerepét.

Azt is elmondta, hogy 2014 óta több erdélyi városban – Kolozsváron, Nagyváradon, Nagybányán és Máramarosszigeten – helyeztek el emléktáblát azokon a pontokon, ahonnan annak idején elhurcolták a zsidókat: ez a tábla a kincses városban a vasútállomáson látható. Florian arról is beszélt, hogy bár Románia az elmúlt időszakban lépéseket tett annak érdekében, hogy segítse a társadalmat a holokauszt tragédiájának felismerésében, hiszen az iskolában is oktatnak holokauszt elnevezésű tantárgyat, még mindig van mit tenni.

Nevek említése nélkül felsorolta, hogy Bukarestben, Kolozsváron és Dél-Romániában is vannak fasiszta háborús bűnösökről elnevezett utcák.

Emil Dorel Ornescu, a kolozsvári zsidó hitközség vezetője arról beszélt, hogy a konferenciának erőteljes a jelentősége ma, az izraeli-palesztin háború árnyékában. „A haláltáborokat túlélő kolozsvári zsidóságra jellemző volt, hogy hazakerülésük után nem gerjesztettek gyűlöletet, megpróbálták újraépíteni az életüket. Minden évben megemlékezünk a holokauszt áldozatairól, felújítottuk a kolozsvári zsinagógát, könyvek jelentek meg a túlélőkről, interjúk, filmek készültek róluk, és ez is hozzájárul az emlékezetük megőrzéséhez” – mondta Emil Dorel Ornescu.

Galéria

Székely László kolozsvári holokauszttúlélő, akit múlt hónapban Weimar városának díszpolgári címével tüntettek ki

Fotó: Nagyi Orsolya


A két kolozsvári holokauszttúlélő felszólalását hosszan tartó taps követte. Mureșan Judit nyugalmazott egyetemi tanár, valamint kortársa, Székely László mindketten 95 évesek, és mindketten a buchenwaldi haláltábor borzalmait élték túl.

A buchenwaldi láger a náci Németország által a Weimar városa mellett fekvő dombok között 1937 júliusától 1945 márciusáig működtetett koncentrációs tábor volt. Mureșan Judit – aki a nyitórendezvényt követően külön nyilatkozott a Krónikának – angol nyelvű felszólalásában és a lapunknak adott magyar nyelvű interjúban is arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a túlélők eltávoznak az élők sorából, akkor már sokkal nehezebb lesz emlékeztetni az utókort mindarra, ami történt.

„15 éves voltam, amikor elhurcoltak, 16 évesen tértem vissza Kolozsvárra, édesanyámmal együtt. Édesapám elhunyt Buchenwaldban 1945 januárjában. Csak 3-4 éve tudtam meg, hogy szív- és tüdőbetegség miatt vesztette életét ott, nem sokkal a haláltáborba való megérkezése után. Sokáig nem tudtam beszélni a velünk történtekről, és amikor hazaértünk, akkor is nagyon-nagyon nehéz volt számunkra az az időszak” – mondta a rangidős hölgy, aki kémiát oktatott a kolozsvári egyetemen. Úgy fogalmazott,

nemcsak a holokauszt embertelensége által okozott szenvedést volt nehéz elviselni, de annak a fájdalmát is, hogy sok családtagjuk, barátjuk, ismerősük, osztálytársai vesztek oda.

Lapunk kérdésére arról is beszélt, hogy aktívan részt vesz a kolozsvári zsidó hitközség által szervezett holokauszt-megemlékezéseken. Fontosnak tartotta és tartja azt is, hogy ahányszor meghívták iskolákba beszélni a történelemről, mindig elfogadta, mert az utókornak tudnia kell mindarról, ami történt.

„És ez egy túlélő visszaemlékezésén keresztül sokkal közvetlenebbül és személyesebb módon jut el a fiatalabbakhoz, mint ha mondjuk történelemkönyvből olvasnák. Azoknak, akik utánunk következnek, ilyen értelemben nehezebb lesz a holokausztról beszélni, mint amilyen nekünk volt” – emelte ki lapunknak Mureșan Judit. Kérdésünkre azt is elmondta, tudomása szerint még ketten vannak életben a holokauszt kolozsvári túlélői közül Székely Lászlóval, és sajnálatát fejezte ki, hogy nemrég Nussbaum László is távozott az élők sorából.

Székely László román nyelven szólalt fel. Mint elmondta, áprilisban avatták őt Weimar díszpolgárává a buchenwaldi koncentrációs tábor egyik utolsó romániai túlélőjeként a láger felszabadításának 79. évfordulóján.

Felolvasta annak az eskünek a szövegét, amelyet 1945. április 11-én írtak alá a láger felszabadításakor a szabaduló rabok, akik közt voltak orosz, francia, lengyel, szlovák, magyar, román, holland és belga zsidók is.

„Esküszünk az egész világ előtt, hogy nem nyugszunk, amíg felelősségre nem vonják mindazokat, akik ezért a szörnyűségért felelősek – így szólt az akkori eskünk. Egy békés, szabad világot szerettünk volna, és ez ma is aktuális, amikor elharapózik a terror és a fasizmus” – hangoztatta Székely László.

Galéria

A nemzetközi konferenciát a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának (FSPAC) székházában tartják

Fotó: Nagyi Orsolya

Paul A. Shapiro, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma keretében működő Holokauszt Tanulmányok Központ igazgatója előadást tartott a nyitórendezvényen, amelyen azt vette részletesen górcső alá,

hogy a zsidók Észak-Erdélyből való elhurcolásának milyen volt az utóélete Romániában és Magyarországon.

Kiemelte, a világháborút követő kommunista korszakban, valamint az 1989-es rendszerváltások után is mindkét országban történtek döntéshozói kísérletek a holokauszttagadásra és a „történelmi események” megmásítására. Romániai színtérről kiemelte többek közt Ion Antonescu szerepét, akinek döntései megpecsételték a romániai zsidók sorsát.

Megemlítette, hogy tulajdonképpen a kommunizmus évtizedeiben is egyfajta tabutémaként kezelték a holokausztot. Beszélt arról is, hogy Ceaușescu „kacérkodott Antonescu imidzsének kifényezésével”,

hogy Ion Iliescu államelnök sem kezelte „megfelelőképpen a kérdést” és hogy a 2014-ben elhunyt Corneliu Vadim Tudornak, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnökének sok antiszemita kirohanása volt. Paul A. Shapiro előadásában azt is fejtegette, hogy Románia és Magyarország más-másféleképpen kezelte a holokauszt kérdését, de összegezve mindkét ország hozzáállását kritizálta az amerikai szakember. Megemlítette a témában Vágó Béla 1970-es években írt könyvének fontosságát, amelynek címe: a The Shadow of The Swastika: the Rise of Fascism and Anti-Semitism in tha Danube Basin 1936–1939 (A szvasztika árnyékában: az antiszemitizmus és fasizmus előretörése a Duna mentén 1936 –1939).

Paul A. Shapiro a magyarországi vonatkozásokról szólva többek közt arról beszélt, hogy Horthy Miklósnak a holokausztban és a zsidók elhurcolásában betöltött szerepét „eltorzították és eltorzítják”, és sokszor kizárólag Németországra „kenik”, ami történt.

Felsorolta többek közt, hogy a rendszerváltás után, Antall József miniszterelnöksége idején Csurka Istvánnak, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) politikusának is voltak antiszemita kirohanásai. Paul A. Shapiro előadása utolsó részében az aktuálpolitikát is érintette, beszélt arról, hogy meglátása szerint a jelenlegi magyar kormánynak és a Fidesznek is „voltak holokauszttagadó gesztusai”, és „a történelemnek alternatív verzióját igyekeztek terjeszteni”. „Reméljük, Magyarországon és Romániában is pozitív változás következik be, ami a holokauszthoz való viszonyulást illeti” – zárta beszédét Paul A. Shapiro.

A kétnapos konferencián számos előadást hallhat még a témában a közönség.

korábban írtuk

Már alig vannak haláltábor-túlélők Kolozsváron, kiállítás nyílik az észak-erdélyi holokauszt 80. évfordulóján
Már alig vannak haláltábor-túlélők Kolozsváron, kiállítás nyílik az észak-erdélyi holokauszt 80. évfordulóján

Képzőművészeti kiállítás nyílik Kolozsváron Hiány – az észak-erdélyi holokauszt 80. évfordulója címmel május 22-én, szerdán – közölte a szervező Quadro Galéria.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Rehabilitációs központ épül a problémás medvék számára Brassó közelében

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be csütörtökön a Bizbrașov.ro hírportál.

Rehabilitációs központ épül a problémás medvék számára Brassó közelében
2024. május 23., csütörtök

Csütörtökön is leszakad az ég több erdélyi, partiumi és bánsági megyében

Légköri labilitásra és esőkre kell számítani a csütörtöki nap folyamán az ország 13 megyéjében – figyelmeztetett csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Csütörtökön is leszakad az ég több erdélyi, partiumi és bánsági megyében
2024. május 23., csütörtök

Az erdélyi épített örökség nyomában: elindult a kulturális turizmust népszerűsítő, 12 útvonalat ajánló multimédiás platform

Csodásan zöldellő dombok, erdőket átszelő utak, a régmúlt időket idéző várak, kastélyok, kúriák és az erdélyi konyha hagyományos fogásainak látványa tárul a Hívogató Románia (România Atractivă) elnevezésű portálra kattintó látogatók elé.

Az erdélyi épített örökség nyomában: elindult a kulturális turizmust népszerűsítő, 12 útvonalat ajánló multimédiás platform
2024. május 22., szerda

Manele-videóklipet forgattak a frissen felújított válaszúti Bánffy-kastélyban

Megosztó véleményeket szülhet, hogy három maneleénekes épp a frissen felújított, Erdély egyik építészeti ékkövének számító válaszúti Bánffy-kastélyt választotta videóklipjének forgatási helyszínéül.

Manele-videóklipet forgattak a frissen felújított válaszúti Bánffy-kastélyban
2024. május 22., szerda

Félmilliárd euróból csiszolnának modern kisvárost a kincses városban

A területrendezési terv jóváhagyására vár Románia egyik legnagyobb vegyes rendeltetésű ingatlanberuházása, melyet mintegy 500 millió euróból valósítanának meg a kolozsvári Carbochim csiszolóanyaggyár 14 hektáros ipartelepén.

Félmilliárd euróból csiszolnának modern kisvárost a kincses városban
2024. május 22., szerda

„Nem csak falak, hanem szellemiség is”: több mint félszáz gyermeknek ad otthont a Máramarosszigeten felavatott magyar kisdedóvó

„Az, hogy Magyarország kormánya a határon túli magyarokat támogatja, majdnem olyan természetes, mint ahogy levegőt veszünk, ez kötelessége is” – fejtette ki Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Máramarosszigeten.

„Nem csak falak, hanem szellemiség is”: több mint félszáz gyermeknek ad otthont a Máramarosszigeten felavatott magyar kisdedóvó
2024. május 22., szerda

Iohannis védelmébe vette a medvék kilövését: „az ott élő emberek döntése, hogyan oldják meg a konfliktust”

A közös élőhelyeken néha elkerülhetetlen az emberek és vadállatok közötti konfliktus – így reagált szerdán Klaus Iohannis a Csíkszeredában kilőtt medvék témájában nekiszegezett újságírói kérdésre.

Iohannis védelmébe vette a medvék kilövését: „az ott élő emberek döntése, hogyan oldják meg a konfliktust”
2024. május 22., szerda

Zavarta a szomszéd kutyáinak ugatása, benzinnel locsolta le az ebeket gazdijukkal együtt egy Temes megyei férfi

Elege lett a szomszéd kutyáinak ugatásából, ezért benzinnel locsolta le az állatokat egy Temes megyei férfi. Jutott az üzemanyagból a kerítésre és a gazdira is. Nem ússza meg, büntetőeljárás indult ellene.

Zavarta a szomszéd kutyáinak ugatása, benzinnel locsolta le az ebeket gazdijukkal együtt egy Temes megyei férfi
2024. május 22., szerda

Újabb esőzések, újabb árvízkészültség: a Bánság, a Partium és Erdély egy része is érintett

Elsőfokú, vagyis sárga árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország nyugati, délnyugati és déli részére.

Újabb esőzések, újabb árvízkészültség: a Bánság, a Partium és Erdély egy része is érintett
2024. május 22., szerda

Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró, két erdélyi megyéből jelentették a legtöbb megbetegedést

Tavaly január elsejétől idén május 19-éig összesen 15 763 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában – közölte szerdán az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró, két erdélyi megyéből jelentették a legtöbb megbetegedést