Lemondott kolozsvári tanácsosi mandátumáról Horváth Anna, Kinizsi Zoltán vette át a helyét

MTI 2019. május 24., 18:08 utolsó módosítás: 2019. május 24., 18:09

Lemondott kolozsvári önkormányzati képviselői mandátumáról Horváth Anna, a kincses város korábbi alpolgármestere, miután szerdán két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és politikai jogainak gyakorlásától is eltiltotta a román legfelsőbb bíróság.

Horváth Anna Fotó: Biró István/archív

Horváth Anna írásban nyújtotta be lemondását, és nem vett részt a kolozsvári önkormányzati testület pénteki rendkívüli ülésén. Emil Boc polgármester az ülésen elmondta: nem kommentálta és ezután sem fogja kommentálni a legfelsőbb bíróság jogerős ítéleteit, de tartozik azzal, hogy nyilvánosan mondjon köszönetet azért a munkáért, amit Horváth Anna tett a kolozsvári közösségért.

A polgármester a Horváth Anna által felvetett gondolatokért és az általa kezdeményezett és fenntartott közpolitikákért mondott köszönetet.

Oláh Emese alpolgármester – aki Horváth Anna helyét vette át a hivatalban – az RMDSZ-frakció nevében jelentette ki, hogy Horváth Anna nagy mértékben hozzájárult a város fejlesztéséhez, és személyét ma is nagyra értékelik. Oláh Emese reményét fejezte ki, hogy Horváth Anna hamarosan visszatérhet a politikába. Horváth Anna helyét Kinizsi Zoltán, a BT Aréna igazgatóhelyettese vette át a kolozsvári önkormányzati testületben.

A 27 tagú kolozsvári városi tanácsban közel kétharmados többséggel rendelkezik a parlamenti ellenzékhez tartozó Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a város vezetésébe bevonta az RMDSZ-t is. A testületben a PNL 17, az RMDSZ öt, a kormányon levő Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció öt képviselővel rendelkezik.

Horváth Annát szerdán jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság. Az ítélet végrehajtását négy évre felfüggesztették. A bíróság befolyással való üzérkedésnek találta, hogy hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy üzletembertől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. Az alpolgármestert nemzetbiztonsági okokból figyelte meg a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és egy titkosszolgálati eszközökkel lehallgatott beszélgetését tekintették a vádak bizonyítékának.

Horváth Anna az ellene elrendelt kényszerintézkedés (hatósági felügyelet) miatt nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit, ezért 2017 márciusában lemondott tisztségéről. Azóta az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként dolgozik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat