Közösségépítés, összetartozás a kegyelem házában – felkészítik az életre a zsoboki Bethesda gyermekotthon lakóit

Bede Laura 2019. május 24., 16:14

Huszonöt év alatt több mint ötszáz magyar árvának, félárvának és hátrányos helyzetű családból származó gyermeknek nyújtottak biztonságot, anyanyelvű iskolázási lehetőséget, meleg ételt és szeretetet a zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórvány-iskolaközpontban. A Szilágy megyei intézet alkalmazottai nap mint nap embert próbáló munkát végeznek, a „kis lakók” pedig pozitív életszemléletükkel és vidámságukkal példaképekké válhatnak az erdélyi társadalomban.

Utunk Kolozsvárról Szilágy megyébe vezetett Fotó: Bede Laura

A festői szépségű táj már a vonatablakból kinézve megragadott, amint a kalotaszegi királynőnek is nevezett Zsobok felé közeledtem. A kincses városból megtett egyórás út után megérkeztem a Szilágy megyei kis faluban található Bethesda Gyermekotthon és Szórvány-iskolaközpontba. Miközben az épületegyüttest csodáltam, és több szögből lencsevégre kaptam, a mérhetetlen csendet előbb madárcsicsergés, majd egy kisfiú éneke törte meg.

„Kakukk, kakukk, szól a liget” – dúdolta a kis Sebi, miközben az otthon felé sétált. Diáktársainak egyből feltűnt az „idegen”, rögtön hozzám is szegezték a „Te ki vagy? Itt fogsz velünk lakni vagy dolgozni?” kérdéseket.

Ami után tisztáztuk ottlétem célját, a kisebbek kézen fogva és ujjongva vezettek körbe, a nagyobbak már-már büszkén mutogatták, hogy „ez az én szobám, itt lakom én”. Kevés idő alatt megállapítottam, hogy az otthonban élő gyerekek közvetlenek, kedvesek és kíváncsiak. Rég vagy talán még soha nem volt részem ennyire lelkes és szeretetteljes fogadtatásban.

A zsoboki gyermekotthon főépülete Fotó: Bede Laura

Amíg a diákok ebédeltek, Rúzsa Erzsébet, az otthon igazgatója felelevenítette a 25 éves intézet megalakulásának előzményeit. Mint kifejtette, a szükség hozatta létre Zsobokon 1994-ben a Bethesda Gyermekotthon és Szórvány-iskolaközpontot. Az 1989-es változások után tanárhiány miatt 1990-ben megszűnt az 5–8. osztályos általános iskolai oktatás a Szilágy megyei „gödörfaluban”. Így a helyi diákok a Kolozs megyei Kalotaszentkirályra kényszerültek iskolába járni, viszont akkor még nem létezett a Sárvásár–Zsobok összekötő út, ezért az anyagi nehézségek kiküszöbölése érdekében nagy kerülővel, olykor lovas kocsival vagy traktorral jutottak el oda. Ugyanakkor a hiányos oktatás miatt a fiatal családok elköltöztek, és elkezdődött a falu elnéptelenedése. Ekkor érkezett Zsobokra Molnár János lelkipásztor és felesége, Irma.

„Feltevődött a kérdés, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy megmaradjon a falu. Akkor jött az ötlet, hogy először is utat kellene építeni, és újraindítani az iskolát. Viszont ha újraindítjuk, akkor gyerekek is kellenek. A tiszteletes asszony az Erdélyi Református Nőszövetség akkori elnökeként az országot járva

sok árva, elhagyatott gyerekkel találkozott, és úgy gondolta, hogy jó lenne velük intézményes keretek között foglalkozni. Így a gyereken is segítünk, és a faluban is beindulhat az iskola”

– mutatott rá az intézet vezetője. Hozzátette, 1994–1996 között 30 lakója volt a kis épületnek, majd a következő két évben felépült az 56 férőhelyes nagyobb szárny, így sok évig 100 gyerekkel működött az intézet, mindkét épület tele volt.

Rúzsa Erzsébet Fotó: Bede Laura

Gyerekzsivaj, a boldogság hangja

Jelenleg 43 gyerek él állandó jelleggel a Bethesda-otthonban, amely az árva, félárva és hátrányos helyzetű családokból származó gyerekeken kívül gondozásba veszi azokat a szórványdiákokat is, akiknek lakhelyükön nincs magyar nyelvű iskolázási lehetőségük, és a városon való anyanyelvű oktatásuk vagy épp a lakhelyükről a tanintézetbe való naponkénti ingázásuk fizikailag és anyagilag egyaránt lehetetlen.

Ebben a tanévben 15 ilyen diák lakik az intézetben – ők hétvégére hazamennek, de hét közben ugyanolyan szolgáltatásban részesülnek, mint az otthon állandó lakói.

Tanulás a gyermekotthonban Fotó: Bede Laura

A program mindenki számára egyaránt sűrű: fél hétkor ébresztő, készülődés, reggeli után iskola, majd ebéd után a gyerekek a nevelők felügyeletével és segítségével tanulnak, illetve elkészítik másnapra a házi feladatot. Feltűnt, hogy a kétemeletes nagy épületben a diákok délután is hátitáskával járkáltak: szilenciumra mentek, jobban mondva a lehető leglassabban tették meg azt a „hosszú utat”, amelynek végállomásán csendben kell maradni és tanulni. Érthető, hiszen mennyivel mókásabb lenne az udvaron levő tócsákban ugrálni, és közben önfeledten visítozni. Előbbinek főként a mosónő nem örülne, viszont az otthonban próbálják az önálló életre való nevelést szorgalmazni, így a gyerekeket is bevonják a ruhamosásba, -rendezésbe, és a vacsora utáni kiosztásba.

Fotó: Bede Laura

Ugyanakkor a magyar kormány által indított, a Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő Petőfi Sándor-program ösztöndíjasa minden este szervez valamilyen foglalkozást: drámakört, meseolvasást, filmnézést, néptáncot, zenetanulást, önismereti játékot. Fél tízkor pedig a villanyoltást követően az addig gyerekzsivajtól hangos épület elcsendesedik.

Vallásos szellemiség a gyógyulás házában

„A Bethesda név azt jelenti, hogy kegyelem, irgalom háza. Jézus szavára a Bethesda-tó partján gyógyult meg a harmincnyolc évig beteg ember.

A zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórvány-iskolaközpont is a kegyelem, az irgalom és a gyógyulás háza akar lenni árva, félárva és szociálisan terhelt családból származó gyerekek számára.

Otthon, ahol ezek a gyerekek a hiányzó szülők helyett szülőkre lelhetnek, otthon, ahol szeretetet, gondoskodást, törődést és meleget kapnak, otthon, amely nevel, oktat, otthon, amely az Ige örök hatalmával készíti fel őket az életre, pályaválasztásra, a felelős gondolkodásra, a majdani családalapításra és arra, hogy mint öntudatos keresztyén emberek illeszkedjenek be erdélyi társadalmunkba” – írja Isten szeretete című könyvében Molnár János lelkipásztor.

Óratanulás Fotó: Bede Laura

Egyházi intézet lévén, itt a templomlátogatás úgymond kötelező, vallásos szellemiségben nevelik a kicsiket. Kátéórákra, bibliaórákra járnak, nyáron vakációs bibliahetet szerveznek nekik.

Pályázati pénzek magyarországi szervezetektől

Rúzsa Erzsébet arról is beszámolt, hogy a magyarországi VONESZO alapítvány évente öt alkalommal látogat Zsobokra, a gyerekeknek interaktív programokat, a nevelőknek képzéseket tartanak, a budapesti Hagyományok Háza többnapos kézműves foglalkozást szervez, az Ágoston Sándor Alapítvány pedig önismereti táborban való részvételre nyújt lehetőséget a középiskolásoknak.

Nyáron állandóan kirándulásokat szervezünk a gyerekeknek, mert azt tudni kell, hogy nekik az a legnagyobb élmény, hogyha innen elmehetnek akár egy-két napra is.

A németországi Murr település ifjúsági csoportja minden évben fedez egy három-négy napos nyaralást a gyerekeknek. Szerencséseknek mondhatjuk magunkat, hogy elég sokan megkeresnek, és támogatnak” – fogalmazott az igazgató.

Fotó: Bede Laura

A Bethesdát a zsoboki református egyházközség tartja fenn. A gyámhatóság által ide helyezett gyerekek után az állam fizet egy adott összeget, valamint a fizetések egy része államilag támogatott. Viszont az építést, felújítást, eszközbeszerzést nagyrészt pályázati támogatásból oldják meg. Sokat számít, hogy az otthont már a kezdetektől önfenntartásra rendezték be. „Mezőgazdasággal is foglalkozunk, van két fóliaházunk, teheneket, juhokat és disznókat tartunk, így próbáljuk előteremteni az alapélelmiszereket. Az egyháznak van egy malompéksége is, tehát a kenyér helyben készül, a tej, hús, zöldség is helyi” – részletezte az intézetvezető.

Lélekkuckó Fotó: Bede Laura

Kifejtette, a pályázati pénzek mintegy nyolcvan százaléka magyarországi szervezetektől érkezik, főként a Bethlen Gábor Alaptól és az emberi erőforrások minisztériumától.

De jelentős támogatást nyújtanak az amerikai, németországi és holland partnerek, illetve hazai szervezetek, intézmények.

Fotó: Bede Laura

A szülői szeretet pótolhatatlan

Gál Jankó Erzsébet, a Bethesda pszichológusa szerint az intézetbe való beilleszkedés időtartama általában attól függ, hogy a gyerek milyen élményeket élt meg otthon, de a tapasztalatok alapján a régi és új lakók már egy hét alatt összebarátkoznak. Viszont a családi szeretet hiánya nagyban befolyásolja a gyerekek lelki világát, és a beszélgetésekkor ezt nyíltan kifejezik.

Tudják, hogy álomszép helyen laknak, mindenre lehetőségük adódik, de azt nem tudjuk megadni, ami nekik kell. Ezt főként a nagyobbak meg is fogalmazzák: hiányoznak nekik a szüleik”

– mutatott rá a szakember.

A konyha Fotó: Bede Laura

A Lélekkuckónak nevezett, színes rajzokkal és fényképekkel díszített szobában heti egy alkalommal mindenki terápián vesz részt, a nagyobbaknak csoportos foglalkozást is szerveznek, viszont – amint a pszichológus mondta – az ajtó mindig nyitva áll a gyerekek előtt. „Amikor a gyerekek kikerülnek az intézetből, mindig szembesülnek a kisebbségérzéssel, valahogy az életüket megpecsételi, hogy gyermekotthonban nőttek fel. Azt tapasztaltam, hogy ez kihat a viselkedésükre, és talán ezen a téren akadnak problémáik az életben” – fogalmazott Gál Jankó Erzsébet.

Gál Jankó Erzsébet Fotó: Bede Laura

Biztos fedél a felnőttek feje fölött is

Az intézeti és az önálló élet közötti „ugródeszkaként” hozták létre 2004-ben az Immánuel-házat, amelyben a középiskolás korosztályú otthonlakók tartózkodnak hétvégén és a vakációkban. Többségük a kolozsvári református kollégium szakiskolájában tanul tovább, valamint a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban és a válaszúti tanintézetben. Az Immánuel-házban ők mosnak, főznek, takarítanak, tehát bár felügyelettel, de minden olyan feladatot elvégeznek, amit addig a kisegítő személyzet intézett. A fiatalok addig maradhatnak az otthonban, amíg szükségük van támogatásra.

A kis épület Fotó: Bede Laura

„Tapasztalataim szerint amíg itt laknak a gyerekek, azt gondolják, hogy nagyon rossz helyen vannak, és az minden vágyuk, hogy az otthonból minél hamarabb kikerüljenek. Szeptemberben lesz 25 éves az intézet, és az évek során több mint 500 gyerek fordult meg itt, de még senkitől nem hallottam negatívumot az itt töltött időre vonatkozóan.

Inkább azt hangoztatták, hogy addig volt jó nekik, amíg itt éltek, mert amikor kikerültek, senki nem kérdezte meg tőlük, hogy éhesek, vagy van-e pénzük”

– hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, az intézeti gyerekek közül sokan szép karriert építettek fel, családot alapítottak, néhányan rossz útra tértek, és vannak, akik még keresik önmagukat.

Fotó: Bede Laura

A játszótér Fotó: Bede Laura

Játék a folyosón Fotó: Bede Laura

Fotó: Bede Laura

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport