Közös szilveszteri koccintásra hívnak az erdélyi városok önkormányzatai

Bíró Blanka , Baricz Tamás Imola , Kőrössy Andrea , Széchely István 2017. december 30., 18:48 utolsó módosítás: 2017. december 30., 18:51

Közös óévbúcsúztatásra, illetve újév-köszöntésre várják a helyieket és a vendégeket is az erdélyi városok főterén vasárnap sorra kerülő szabadtéri szilveszteri ünnepségek szervezői.

Fotó: Archív

Tűzijátékkal, ingyenes pezsgőzéssel és koncertekkel köszönthetik az új évet az erdélyi városokban azok, akik részt vesznek az önkormányzatok által szervezett szilveszteri ünnepségeken. Kolozsváron a Főtérre kilátogatók bérmentesen használhatják a korcsolyapályát, Nagyváradon hosszabbított programmal működik a karácsonyi vásár, míg Gyergyószentmiklóson szerencsemalacot nyerhetnek az óévbúcsúztatók.

A kincses város főterén vasárnap este 10 órakor kezdődik a polgármesteri hivatal által szervezett műsor hivatalos programja. Az ünnepség szépséghibája, hogy a városháza ezúttal sem gondolt Kolozsvár magyar közösségére: az éjféli lézershow és tűzijáték előtt két, utána pedig egy harmadik román együttes szórakoztatja a közönséget. Az újév-köszöntők számára ugyanakkor 700 üveg pezsgőt nyitnak ki az önkormányzat közleménye szerint.

A 2017-es év utolsó napja egyben a kolozsvári karácsonyi vásár végét is jelenti, a helyieknek 31-én éjszaka lesz még lehetőségük ajándéktárgyakat és különféle finomságokat vásárolni.

A városháza azt is közölte: szilveszter alkalmából reggel 10 és délután fél 4 között, valamint este 10-től fél 12-ig ingyenesen használható a Mátyás-szoborcsoport körül felállított korcsolyapálya.

Nagyváradon sem maradhat el a tűzijáték a polgármesteri hivatal által a Szent László téren tartandó szilveszteri ünnepségen, amelyen ugyanakkor a téli ünnepekhez kapcsolódó ételeket kínálnak a jelenlevőknek.

Kolozsvárhoz képest a partiumi megyeszékhelyen valamivel nemzetközibb lesz a zenei felhozatal, este fél 11-től éjfélig ugyanis Max Merseny németországi szaxofonista zenél a közönségnek.

A városháza egyébként közleményében nagyszabású, 10 perces tűzijátékot ígér, az előző évekhez képest pedig egy másik újdonság, hogy ezúttal három helyszínről lövik fel a rakétákat. A karácsonyi vásár és a korcsolyapálya vasárnap egészen éjfélig nyitva tart.

Negyedórás tűzijátékkal készülnek Székelyudvarhelyen

Sepsiszentgyörgyön is hagyománynak számít már a főtéri szilveszteri utcabál, amelynek keretében nemcsak éjfélkor, hanem 1 órakor is tűzijátékkal ünneplik az új évet.

Fotó: Archív

A város önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház által szervezett eseményen évek óta több ezer ember köszönti együtt az új esztendőt. Idén a zenei bemelegítést Lohn Jennon sepsiszentgyörgyi DJ biztosítja, aki 22.30-tól indítja a nyers brit basszusra és finom melodikusságra épített szettjeit. Az óév utolsó koncertjét Nicola adja, a román könnyűzenei énekesnő nem ismeretlen a szentgyörgyi közönség előtt.

Az éjféli koccintást és tűzijátékot követően Homonyik Sándor és zenekara koncertezik, az ismert slágerek mellett újabb dalok is felcsendülnek.

A magyarországi énekes egyébként az első sepsiszentgyörgyi szilveszteri utcabál meghívottja volt 2010 decemberében.

Székelyudvarhely ugyancsak szabadtéri koncerttel és a megszokottnál hosszabb pirotechnikai show-val zárja a 2017-es évet, illetve köszönti 2018-at. Az ünnepség vasárnap 23 órakor a helyi Friday Rehab koncertjével kezdődik a Márton Áron téren, éjfélkor pedig 16 perces tűzijátékkal szórakoztatják a közönséget – közölte a városháza sajtóosztálya. Tájékoztatásuk szerint

a 20 ezer lej értékű tűzijátékot ötszáz rakéta alkotja, ezek mintegy 4100 fényeffektussal kápráztatják el a szilveszterezőket, és a kivitelező pirotechnikai cég ígérete szerint rendkívül látványos és hangzatos égi show-ra lehet számítani.

Az újév-köszöntő idejére lezárják a Márton Áron teret, illetve a Városháza tér egy részét az autós forgalom előtt.

Szerencsemalacot sorsolnak ki Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson, ahol a tapasztalatok szerint ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a hagyományos szilveszteri mulatság, az év utolsó napján a művelődési ház előtti térre várnak mindenkit az új esztendő köszöntésére. A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ szervezésében zajló szabadtéri szilveszteri programról Fórika Sebestyén, az intézmény vezetője elmondta, idén is a résztvevők szórakoztatását tűzték ki célul, lehetőséget adva arra, hogy a gyergyóiak és a vendégek együtt búcsúztassák az óévet, illetve köszöntsék a 2018-as esztendőt.

Az év utolsó estéjén 11 óra után várják az ünneplőket: a sepsiszentgyörgyi Trend5 koncertje negyed 12-kor kezdődik.

A már megszokott program szerint éjfél előtt 15 perccel állnak színpadra a város egyházi és világi elöljárói rövid újév-köszöntő gondolataikat tolmácsolni, majd pontban éjfélkor sor kerül a tűzijátékra.

Fotó: Pixabay.com

Ezt követi a tombolasorsolás, majd közel egy óráig ismét a Trend5 biztosítja a muzsikát. Fórika Sebestyén elmondta: még mindig sokan nem tudják, hogy a szilveszteri tombola ingyenes, a szelvényeket a szervezők, illetve az önkéntesek a helyszínen osztják szét, és érdemes részt venni ezen, hiszen értékes nyereménytárgyakat sorsolnak ki: a fődíj, a szerencsemalac ezúttal sem marad el.

Az állatkert a megszokott program szerint működik

A marosvásárhelyi városháza által szervezett szilveszteri program vasárnap este fél 11-kor kezdődik a Kultúrpalota közelében felállított színpadon. A program etnikai szempontból viszonylag kiegyenlített:

a bukaresti Jukebox együttes és Giulia után a debreceni Kerozin zenekar lép fel.

Éjfélkor Dorin Florea polgármester köszönti az egybegyűlteket, ezt követi a tűzijáték. Szombaton a megszokott program szerint lehet korcsolyázni a Ligetben levő szabadtéri pályákon, de az év utolsó napján, vasárnap már rövidített program szerint működik, az utolsó, másfél órás turnus 14 órakor kezdődik. Január elsején nem fogadják a szabadtéri sportok kedvelőit.

Jó hír ugyanakkor a szabadtéri programok kedvelőinek, hogy a marosvásárhelyi állatkert a megszokott program szerint tart nyitva év végén és év elején is, azaz szombaton és vasárnap, sőt január elsején is 9–16 óra között tart nyitva a pénztár, és az utolsó látogatók egészen 17 óráig bent maradhatnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat