HIRDETÉS

Covid-19: készülnek a nagy ostromra a kórházak

Krónika 2020. április 02., 10:15

Nagyjából két-három hét múlva tetőzhet szakemberek szerint a koronavírus-járvány Romániában, az erdélyi és partiumi kórházak pedig gőzerővel készülnek a betegek rohamára. A Krónika által megkérdezett orvosok és egészségügyiintézmény-vezetők elmondása szerint a járvány felkészületlenül érte a romániai kórházakat, most viszont a legtöbb helyen időt, pénzt és energiát nem kímélve dolgoznak azon, hogy minél több beteget tudjanak fogadni és ellátni. A védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek hiánya ugyanakkor még mindig gondot okoz.

Új helyzet, és egyre fokozódik. Nem könnyű a romániai kórházak helyzete a koronavírus-járvány közepette Fotó: Rostás Szabolcs

Nem könnyű a romániai kórházak helyzete a koronavírus-járvány közepette, ugyanis nem egyszerű átállni egy fertőző betegség kezelésére egy olyan kórháznak, amelyik nem erre szakosodott – fejtette ki a Krónikának Bódizs György, a kolozsvári rehabilitációs kórház orvos-igazgatója. A neves egészségügyi intézményt is kijelölték támogató intézménynek a fertőzőkórház számára, és megpróbálnak megfelelni a felkérésnek, de nehezebb lesz, mintha a rutinmunkájukat végeznék, mondta.

Számunkra ez teljesen idegen terület, ahol persze nem kell különleges szaktudás, ez nem egy vészesen súlyos betegség, kivéve, ha elkomplikálódik. De nagyon sok részlet van, ami másként fog működni, mint eddig, a betegfelvételtől kezdve a betegek elhelyezéséig, a gyógyszerellátásig”

– magyarázta a főorvos. Elmondta, még nem tudni hogyan kerülnek majd hozzájuk a betegek, azt remélik, hogy amikor a fertőzőkórház meghaladja a kapacitását, az ott lévő betegeket utalják majd át hozzájuk, hogy befejezzék a kezelést. „Azt csak-csak meg tudnánk oldani. Mert már kivizsgált, diagnosztizált, a kezelés szempontjából útjára indított betegekről van szó. Ezek átvétele egyszerűbb feladat lenne számunkra. Amire nem vagyunk felkészülve, az a sürgősség és a betegek fogadása, annak a felbecsülése, hogy milyen ellátásra szorulnak, egyáltalán ebben a betegségben szenvednek-e. A diagnózis felállítása a mi kórházunkban nem lehetséges” – mutatott rá Bódizs György, aki szerint ezért

az lenne a legjobb forgatókönyv, ha továbbra is a fertőzőkórház fogadná az új betegeket.

A főorvos szerint az is megnehezítené a dolgukat, ha közben a saját betegeiket is fogadniuk kell, mivel két folyamatot kellene egyszerre menedzselni úgy, hogy mindkettő működjön, és ne zavarja egymást.

Az elmúlt tíz napban elbocsátották a rehabilitáción lévő betegeket, már csak a kardiológiai osztály fogad újakat, mivel a szívkórház kapacitása nem elegendő.

„Jelen pillanatban úgy működünk, hogy szívbetegeket fogadunk rehabilitációs és más sürgősségi céllal is. Ha elkezdünk a következő napokban koronavírusos betegeket fogadni, a két folyamat legalább egy darabig párhuzamosan fog haladni” – mutatott rá a szakember, aki szerint nehéz megoldani, hogy egyetlen épületben a kórház egyik része egyféleképpen, a másik másféleképpen működjön. Olasz és spanyol példák is mutatják, hogy ez nem szerencsés, mert megfertőződhetnek a más betegséggel ott lévő betegek, hívta fel a figyelmet az orvosigazgató.

A pavilonrendszerű megyei kórházban ez megoldható, de egy blokkszerű tömbben nem lehet a levegőt irányítani, és az új típusú koronavírus a levegőben terjed.

Ráadásul a szívosztályon lévő betegek nem viselnek maszkot, mivel megy nekik az oxigén, nem tudnak egész nap maszkban ülni, tette hozzá.

Kérdés, hogy ha megnő a betegek száma, lesz-e elég ágy a romániai kórházak intenzív osztályain Fotó: Pixabay

Bódizs György szerint egyelőre a védőfelszerelés, fertőtlenítőszer biztosítása is kihívást jelent. „Ez most nem akarat és döntés, hanem logisztika kérdése. Pénz van, érdekes módon most nem a pénz hiánya a probléma, hanem az áru hiánya. Mint kiderült, mindenki Kínából szerezte be, míg a lélegeztetőgépeket néhány cég gyártja csak a világon, és egyszerűen nincs kapacitás” – magyarázta.

De „az első fecskék” már megjelentek, elkezdtek jönni az első szállítmányok, fertőtlenítőszerből és védőfelszerelésből is kaptak már.

Ezeket a kórház szerezte be, a központi elosztásból egyelőre nem részesültek. A gyógyszerellátás, a fertőzés kezelésére ajánlott, de nem biztos, hogy hatásos gyógyszerek beszerzése sem könnyű, ugyanis ezek is importból származnak, tette hozzá Bódizs György, aki szerint a lakossági felvásárlási láz a gyógyszerekre is kiterjedt, C-vitamint, paracetamolt alig kapni. „Mivel a kínai gazdaság már beindult, a védőfelszerelés-gyártás fel lesz pörgetve, ők ezt hamar megoldják. Ahogy tíz nap alatt építettek egy kórházat, úgy tíz nap alatt sok árucikket is legyártanak” – mondta bizakodón az igazgató. Hozzátette,

az orvosoknak sem könnyű most, bármelyik pillanatban a másik oldalon, a betegek között találhatják magukat, és ha a személyzet pánikba esik, az negatívan érintené a betegellátást.

Külön kórház és folyamatos beszerzés Váradon

Bihar megyében három és fél hete prefektusi rendeletre az a döntés született, hogy a megye kórházainak integrált irányítása legyen, amit a megyei kórház menedzsere, Gheorghe Carp lát el. Két és fél hete pedig az illetékesek úgy határoztak, hogy a nagyváradi városi kórház Covid-19-kórház legyen. Az egészségügyi intézményt március 18-án kezdték kiüríteni, a betegeket más kórházakba szállították át,

március 26-ától pedig a kórház hat emelete koronavírussal fertőzött betegek rendelkezésére áll.

További két emelet van még, az egyiken a tüdőosztály, a másikon az aneszteziológia és intenzív terápia kap helyet.

Múlt héten átszállították a járványkórházban koronavírussal kezelt pácienseket, a diagnosztizáltakat a 6. emeletre, a gyanús eseteket a 3. emeletre. Azóta 10 infektológus szakorvos, 25 rezidens és 40 asszisztens látja el őket. A személyzet körében pedig egyelőre senki sem fertőződött meg, aminek az lehet az oka, hogy igen szigorú procedúrákat kell betartaniuk, az épületbe lépve megmérik a lázukat, védőfelszerelést kapnak, azt az ügyelet végén levetik, tusolnak, és visszaveszik utcai ruháikat.

Különböző esetekben használnak maszkot vagy teljes védőruhát Fotó: Pixabay

A védőfelszerelést a kórház fertőtleníti.

Mint Gheorghe Carp szerdán a Krónika megkeresésére elmondta, a városi kórházban minden megvan, ami a koronavírussal fertőzött betegek ellátásához szükséges. Ugyanakkor

Nagyvárad a megyei kórház révén vásárolt egy PCR-t, amivel napi 50–80 koronavírusteszt lehet elvégezni,

a gyanús esetek mellett az egészségügyi személyzetet is folyamatosan tesztelik, kitettség függvényében mind a városi, mind a megyei kórház alkalmazottaitól vesznek mintákat.

Ami a fogyóanyagokat – fertőtlenítőszerek, védőfelszerelések stb. – illeti, a menedzser elmondása szerint „világjárványos helyzetekre” mintegy két hétre van tartalékuk, ám hamarosan nagy mennyiség érkezik hozzájuk, amit már leszerződtek külföldi forrásokból.

A kórházban 450 ágy áll a Covid-19-fertőzöttek rendelkezésére, ugyanakkor 35 lélegeztetőgéppel ellátott intenzív terápiás ágyuk van. 35 ilyen felszerelt ágy van még a megyei kórházban is

– sorolta kérdésünkre Gheorghe Carp, aki a járványtani szakemberekre hivatkozva úgy számol, hogy húsvét környékén várható a csúcs. Addig is folynak a beszerzések, hogy a lehető legfelkészültebbek legyenek.

Szerdán a kora délutáni órákban amúgy az Ebihoreanul portál információ szerint a 6. emeleten 24 páciens volt, egy személyt az intenzív terápián kezeltek (egy 80 éves férfiról van szó). A 3. emeleten 20 fertőzésgyanús személy volt.

Marosvásárhelyen sincs gond a befogadóképességgel

Marosvásárhelyen szerdáig csak a Dózsa György utcai két járványkórházba utaltak be koronavírusos betegeket. A hétfő esti kormányrendelet értelmében jelentősen növelik a városi kórházrendszer befogadóképességét.

Marosvásárhely esetében az igazolt koronavírusosok számára a teljes régi nagykórházat – ahonnan a napokban engedték ki az utolsó beutaltat –, valamint az új kórház csecsemősebészeti épületszárnyát jelölték ki.

Ugyanakkor az új kórház intenzív terápiája már korábban is a műtött vagy súlyos betegek rendelkezésére állt 26 ággyal és ugyanannyi lélegeztetőgéppel. Mivel a halasztható operációk zömét átütemezték, az intenzív osztályon a válságos állapotban lévő koronavírusosokat fogják ellátni.

Maros megyében a segesvári városi kórház tüdőgyógyászati osztálya is készen áll fogadni a fertőzött betegeket. A szülni készülő Covid-19-fertőzött nőket az új szülészetre utalják be, míg a rendszeres dialízisre szoruló fertőzött vesebetegeket a megyei sürgősségi kórház fogja fogadni. Információnk szerint szükség esetén Vásárhelyen egyes magánkórházak is bevethetők lesznek a páciensek kezelésére.

Közben a hét első felében a sürgősség udvarán felhúzták és berendezték a betegelosztónak szánt sátorkórházat is, ahol az epidemiológiai szűréseket végzik. Mara Togănel prefektus elmondta, hogy

amennyiben mindenütt betelnek a helyek, további kórházépületeket alakíthatnak át koronavírusosok fogadására és kezelésére.

A megyeközpont abban a szerencsés helyzetben van, hogy a régi és az új nagykórházak mellett városszerte tucatnyi további kórházépülettel rendelkezik. Ezenkívül az utóbbi években Marosvásárhelyen több közepes vagy nagy kapacitású magánkórház létesült. Megyei szinten szerdán 13 órakor mindössze 29 fertőzöttgyanús személy feküdt a kórházban.

A marosvásárhelyi sürgősség udvarán felhúzták és berendezték a betegelosztónak szánt sátorkórházat Fotó: Gálna Zoltán

Növelték a kapacitást a sepsiszentgyörgyi kórházban

Szintén átszervezésekkel tették lehetővé, hogy mintegy négyszáz beteget tud ellátni a sepsiszentgyörgyi kórház. A koronavírussal diagnosztizált betegeket a főépületben kezelik, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 100 helyett 200-250 fertőzött beteget tudnak fogadni, ezenkívül elkülönítve további 60 fertőzésgyanús esetet.

Külön épületben, a régi kórházban fogadják azokat a betegeket, akik nem a koronavírus miatt szorulnak ellátására, tehát például a kardiológiai, neurológiai eseteket, itt további mintegy száz beteget tudnak fogadni. Az oxigénhálózat kapacitását két és félszeresére emelték. A szervezésben a kínai tapasztalat alapján összeállított kézikönyvet alkalmazzák – tájékoztatott András-Nagy Róbert kórházigazgató. Kiemelte ugyanakkor, hogy

a sepsiszentgyörgyi kórház ugyan koronavírusos betegeket befogadó központ, ám ez nem azt jelenti, hogy például Suceava megyéből szállítanak oda a betegeket, hanem hogy a Kovászna megyei betegekre összpontosítanak.

„Végső fázisban számítunk arra, hogy más megyéből is küldhetnek betegeket, ha más kórházak kapacitását meghaladja az esetszám. Ez a végső megoldás” – mutatott rá András-Nagy Róbert.

Jelenleg a sepsiszentgyörgyi kórházban nincs más megyéből érkezett koronavírusos beteg.

Ami az ellátást illeti, a kórház munkatársai, az intézményt segítő civil szervezetek óriási erőfeszítéseket tesznek, naponta órákat töltenek azzal, hogy a piacon még fellelhető védőfelszereléseket felkutassák. Raktáron még egy-másfél hétre elegendő tartalékaik vannak, ezek fogyása a beteglétszámtól függ. Már leadott megrendeléseik vannak, a kórházigazgató elmondta, észszerűsítették a védőfelszerelés felhasználását, ebben az egészségügyi minisztérium által kiadott útmutató is segít. Különböző esetekben használnak védőköpenyt, sebészi maszkot, más esetekben teljes védőruhát. Arra törekednek, hogy amikor felöltik a védőruhát, bemennek a beteghez, akkor ne csak egy pohár vizet vigyenek neki, hanem egyúttal több vizsgálatot, kezelést is elvégezzenek. Azon dolgozunk, hogy ne kelljen védőfelszerelés nélkül dolgozni, szögezte le a kórházigazgató.


Több mint egy tucat orvos mondott fel Aradon

Felmondási hullám az aradi sürgősségi megyei kórházban a koronavírus-világjárvány miatt: szerda délutánig tizennégy orvos és tizenhét egészségügyi asszisztens jelentette be távozási szándékát. Közülük kilenc orvos és négy asszisztens kérte a nyugdíjazását, öt orvos és tizenhárom asszisztens pedig csak egyszerűen benyújtotta lemondását, hogy ne maradjanak a Covid-19 elleni küzdelem első vonalában – számolt be a Realitateadearad.net. Eközben – a hírportál értesülései szerint – további 35 orvos és 92 egészségügyi asszisztens betegszabadságon van, másik négy orvos és egy asszisztens pedig fizetés nélküli szabadságon. Sajtóbeszámolók szerint egyelőre a kórház tudja tartani a frontot, mivel kevés beteg van beutalva – 1330 ágyon 347 páciens fekszik. Ám máris orvoshiány alakult ki az aneszteziológiai és intenzív osztályon, ahol alig tíz szakértő dolgozik, mint ahogy a fertőzőosztályon is, ahol a hat orvosból szerdán egy sem állt rendelkezésre, mivel mind betegszabadságon vannak. Ami pedig a védőfelszereléseket illeti, a kórház vezetősége azt mondja, csak szerdáig lesz elég. Jó hír viszont, hogy szerdán már javában zajlott az első koronavírusteszt elvégzésére alkalmas Real Time PCR gép, mától pedig élesben is „bevetik” a napi 160 teszt elvégzésére alkalmas gépet. A mai nap folyamán pedig az Arad megyei prefektúra tájékoztatása szerint megérkezik a második PCR is.

Védőruházatra várnak a háziorvosok

A koronavírus elleni küzdelem első állomása a háziorvos – szögezte le érdeklődésünkre Vajas Tímea kolozsvári háziorvos, aki arról tájékoztatott, hogy jelenleg hogyan történik a járóbeteg-ellátás az orvosi rendelőben. Pácienseket kizárólag telefonos egyeztetés alapján fogadnak. Első körben az orvos megtudakolja, hogy a beteg járt-e a közelmúltban külföldön, fertőzött gócpontokban, illetve itthon találkozott-e olyan emberrel, akiről tudni lehet, hogy koronavírusos beteg. „Második körben kikérdezzük, melyek a panaszai. Ha magas láza, izomfájdalmai és légzési nehézségei vannak, arra kérem, hogy hívja a 112-es sürgősségi telefonszámot, hogy mentőautó mehessen érte. Semmiképp nem szabad ilyen tünetekkel bejönnie a rendelőbe, mert akkor az orvosnak és az asszisztensnek is 14 napos karanténba kell vonulnia, ami nagy csapás lenne a háziorvosi rendelő működésére” – magyarázta a doktornő.
Amennyiben a telefonbeszélgetés alapján a háziorvos kideríti, hogy nagy valószínűséggel nem koronavírus-fertőzésről van szó, időpontot egyeztet a beteggel, aki bejön a rendelőbe. A konzultáció ellőtt azonban ki kell töltenie egy űrlapot, amiben arról nyilatkozik, hogy nem járt külföldön, és tudomása szerint nem találkozott koronavírusos beteggel. Ha a háziorvosi konzultáció alatt merül fel a koronavírus gyanúja, a beteget a rendelő egyik elkülönített szobájába irányítják, ahol más beteggel nem találkozhat, és be kell várnia az érte érkező, speciális védőruhás mentősöket. Igaz, ez a háziorvoson nem segít, hiszen csak egy egyszerű szájmaszkja és gumikesztyűje van, ami az orvosnő szerint nem biztosít védelmet a nagyobb vírusdózis ellen.
Vajas Tímea szerint Kolozsváron még nem történtek ilyen esetek, a háziorvosok jól tudták kezelni a gyanús tünetekkel betelefonálókat, azonban sürgetőnek tartja a teljes védőruhás felszerelések kiosztását a háziorvosi rendelőknek is. Ezt azért tartja szükségesnek, mert a járvány gyors terjedésével a háziorvosok is egyre több koronavírusos beteggel fognak találkozni. „Idővel csak a súlyos eseteket küldjük kórházba, ahol lélegeztetőgépek vannak. Az enyhe lefolyású tünetekkel rendelkezőket otthon fogjuk kezelni, ebben a háziorvosoknak lesz kiemelt szerepük, akiknek napi rendszerességgel kell telefonon tartaniuk a beteggel a kapcsolatot, ahogyan ezt a karanténban levőkkel teszik ma is az egészségügyi igazgatóságok munkatársai” – magyarázza a szakember. Vajas Tímea arról is beszélt, hogy a háziorvosok, az egészségügyi igazgatóságok, a betegbiztosítási pénztár és a kórházak között szoros a kapcsolattartás. Ilyen szempontból Kolozsvár jó helyzetben van, hiszen kórházi rendszere idejében felkészült a járvány terjedésére, véli a doktornő. A szakhatóság kiválasztotta azokat a kórházakat, amelyek a koronavírusos betegek kezelését látják el, a többi kórházban pedig krónikus betegellátás folyik. A háziorvosnak pontosan tudnia kell, melyik betegét hova irányítsa, ha az kórházi ellátásra szorul szív-ér rendszeri vagy más krónikus tünetek alapján. „A kórházak várható túlterhelésével felértékelődik a háziorvosok szerepe. Hogy az egészségügyi ellátórendszer működését megőrizhessük, a kórházakban csak a legsúlyosabb esetek lehet majd kezelni. Abban reménykedem, hogy elég sok lesz a gyengébb tünetekkel megbirkózó beteg, akiket otthon tudunk majd kezelni” – fogalmazott a kolozsvári háziorvos.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.