Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott

Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott

Tőkés László szavaz Archív felvétel

Erdélyi politikai perpatvar helyszíne volt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának csütörtöki, Budapesten rendezett ülése, amelyen kiütköztek az RMDSZ politikusai, valamint Tőkés László EMNT-elnök közötti ellentétek. Az RMDSZ azt állítja, hogy Tőkés nem az erdélyi EP-jelöltekre szavazott, az EMSZ pedig nem buzdított az összefogás támogatására.

Rostás Szabolcs

2024. június 14., 19:542024. június 14., 19:54

2024. június 14., 20:422024. június 14., 20:42

Heves vita alakult ki az RMDSZ, valamint az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői között a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának csütörtöki ülésén. A polémia tárgya az volt, hogy az Országgyűlés munkáját tanácsadó intézményként segítő fórum plenárisán az RMDSZ az EMSZ szemére vetette, hogy a márciusban kötött választási megállapodásban rögzítettel ellentétben nem állt ki teljes mellszélességgel a közös európai parlamenti jelöltlista támogatása mellett.

A budapesti Országházban rendezett plenáris ülésnek a megnyitója, mindenekelőtt Kövér László házelnök beszéde volt nyilvános, a további tanácskozás zárt ajtók mögött zajlott.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke ugyanakkor pénteken közleményben hozott nyilvánosságra részleteket az ott elhangzottakból. Többek között azt, hogy felszólalásában Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője „alantas támadást” indított az EMSZ, személy szerint pedig Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke ellen, továbbá Csoma Botond Kolozs megyei képviselő szintén az EMSZ-t „kárhoztatta, ugyanakkor – a volt református püspök közleménye szerint – „személyeskedő támadást” intézett az EMNT elnöke ellen.

Közleménye szerint Tőkés gratulált az RMDSZ választási sikeréhez, hozzátéve: ezt azonban aligha lehet „történelminek” minősíteni, hiszen 2009-ben akkori tényleges összefogás három európai parlamenti mandátumot és közel 9 százalékos szavazatarányt eredményezett a mostani két EP-képviselői hellyel szemben. „Sajnálatosnak minősítette, hogy az idei RMDSZ–EMSZ együttműködési megállapodást az RMDSZ több esetben megszegte. (…) Nem utolsósorban Tőkés László visszautasította az EMSZ szervezetét és elnökét ért vádaskodásokat, amelyek igencsak a balliberális kampány- és pártpropaganda eszköztárába illenek” – olvasható az EMNT-elnök pénteki közleményében. Mint ismert, Tőkés 2007-ben függetlenként, 2009-ben az EMNT és az RMDSZ közös jelöltjeként, 2014-ben pedig a Fidesz listáján szerepelve nyert európai parlamenti mandátumot.

Lapunk a történtek kapcsán kikérte az RMDSZ álláspontját.

Csoma Botond parlamenti képviselő, a szövetség szóvivője a Krónikának elmondta, ő akkor reagált Tőkés Lászlónak a KMKF-en elhangzott felszólalására, amikor az EMNT elnöke közölte, hogy az EMSZ valamennyi, az RMDSZ-szel szembeni vállalását teljesítette, és arra buzdított a június 9-ei választásokat megelőzően, hogy az erdélyi magyarok szavazzanak az összefogás listájára. „Sok helyről – és itt hangsúlyozom: nem Kolozs megyéről beszélek – visszahallottuk, hogy az EMSZ fű alatt arra buzdította szimpatizánsait, ne szavazzanak az összefogás európai parlamenti jelöltlistájára, azt állítva, hogy úgy sem érjük el az 5 százalékos küszöböt. Az aláírásgyűjtésben sem segítettek. Az volt az érzésünk, hogy nekik megfelelne a képviselet elveszítésével járó kudarc, holott ez az erdélyi magyarság kudarca lett volna” – jelentette ki Csoma Botond.

Galéria

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülése az Országházban

Fotó: Országgyűlés

(Mint ismert, az RMDSZ és az EMSZ megállapodása nyomán az EP-lista 4. helyét Szilágyi Zsolt, az EMSZ külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője foglalta el). Az RMDSZ honatyája a budapesti tanácskozáson Tőkés László szemére vetette, hogy június 9-én nagyváradi szavazókörzetében az öt szavazólap közül nem vette át az EP-jelölteket sorjázó íveket, erre az EMNT elnöke azzal vádolta Csomát, hogy „spicliktől származó információkat közöl”, és megsérti a szavazás titkosságát.

„Mi ezt az RMDSZ szavazóbiztosaitól tudjuk. Tőkés László az ülés végén, tanúk előtt elismerte nekem, hogy Romániában nem szavazott EP-listára, hanem átment Magyarországra és ott voksolt a Fidesz jelöltjeire, mondván, hogy Winkler Gyulára és Vincze Lorántra nem tudott szavazni. Holott szerintem erdélyi magyarként fontosabb lett volna az erdélyi összefogás listájára szavaznia, mert itt az volt a tét, hogy bejutunk-e az uniós törvényhozásba” – állította a Krónikának nyilatkozva az RMDSZ parlamenti képviselője. Csoma hozzátette: nem személyeskedett Tőkéssel, mindvégig püspök úrnak szólította, és éppen azért vetette fel ezeket a kérdéseket, mert az EMNT elnöke nem akármilyen tekintéllyel bír a nemzeti tanács, az EMSZ hívei, az erdélyi magyarok körében.

Lapunk az RMDSZ képviselőjének nyilatkozata kapcsán kikérte Tőkés László EMNT-elnök álláspontját is, amint választ kapunk, közölni fogjuk.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) 2004 őszén alakult meg azzal a céllal, hogy tanácsadó intézményként segítse a magyar Országgyűlés munkáját. A KMKF tagjai az Országgyűlés frakcióinak küldöttei, a Magyarországgal szomszédos országok parlamentjeinek, regionális, vagy megyei közgyűléseinek azon képviselői, akik az ott működő magyar szervezetek támogatásával szerezték mandátumukat, valamint az Európai Parlament magyar párt tagjaként megválasztott képviselői. A KMKF-ben ilyen módon teljes jogú tagként jelenleg képviselteti magát:
Magyarországról a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Momentum, a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom, a Párbeszéd Magyarországért Párt, illetve a Lehet Más a Politika,
Romániából a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Szövetség, valamint a Magyar Polgári Erő,
Szlovákiából a Magyar Szövetség,
Szerbiából a Vajdasági Magyar Szövetség,
Ukrajnából a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség,
Horvátországból a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége,
Szlovéniából a szlovéniai magyarság parlamenti képviselője, valamint
EP-képviselők.

korábban írtuk

Külön-külön kötött választási megállapodást az RMDSZ a két kisebbik magyar párttal
Külön-külön kötött választási megállapodást az RMDSZ a két kisebbik magyar párttal

Létrejött a hárompárti megállapodás az idei választási „szuperévre” az RMDSZ és „versenypártjai” között, viszont azzal a különbséggel, hogy nem a három alakulat lépett szövetségre egymással, hanem az RMDSZ külön-külön az EMSZ-szel és az MPE-vel.

4 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 16., kedd

Kidöntötte a nagyváradi repülőtér vadonatúj kerítését a 120 kilométer/órás szélvihar

Heves vihar csapott le hétfőn este Nagyváradra és környékére, a tomboló elemek a nemrég felújított repülőtér új kerítésének egy darabját is kidöntötték.

Kidöntötte a nagyváradi repülőtér vadonatúj kerítését a 120 kilométer/órás szélvihar
2024. július 15., hétfő

Huszonnyolcezer hely várja a jelentkezőket a nyári felvételi időszakban a kolozsvári BBTE-n

Alap-, magiszteri és doktori képzésen összesen 28 ezer helyre várják a jelentkezőket a hétfőn kezdődött nyári felvételi időszakban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) – tájékoztatta az MTI-t az erdélyi felsőoktatási intézmény.

Huszonnyolcezer hely várja a jelentkezőket a nyári felvételi időszakban a kolozsvári BBTE-n
2024. július 15., hétfő

Forró trópusi éjszakák a Bánságban és a Partiumban, hőmérsékleti rekord is megdőlt a hétvégén

A Romániában valaha mért legmagasabb éjszakai minimumot mérték vasárnap reggel. Bánsági és partiumi településen volt a legforróbb a hajnal vasárnap és hétfőn.

Forró trópusi éjszakák a Bánságban és a Partiumban, hőmérsékleti rekord is megdőlt a hétvégén
2024. július 15., hétfő

Kiterjesztett kamionstop: számos erdélyi megyében korlátozzák a 12 tonnásnál nagyobb járművek forgalmát

A rendkívüli hőség miatt további hat megyére – Kolozs, Szilágy, Brassó, Szeben, Kovászna és Maros – terjesztette ki hétfőn a kamionstopot a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR).

Kiterjesztett kamionstop: számos erdélyi megyében korlátozzák a 12 tonnásnál nagyobb járművek forgalmát
2024. július 15., hétfő

„Valószínűleg a legpechesebb” érettségiző: nagyon rossz döntésnek bizonyult az óvás egy Bihar megyei diák számára

Ha egyes érettségizők számára az óvások örömre adtak okot, hiszen átmenő vagy az eredetinél nagyobb jegyet kaptak, mások számára katasztrófát jelentettek. Ez a helyzet egy belényesi diák esetében, aki a Samuil Vulcan Főgimnáziumban végzett.

„Valószínűleg a legpechesebb” érettségiző: nagyon rossz döntésnek bizonyult az óvás egy Bihar megyei diák számára
2024. július 15., hétfő

Már Kolozs megyében is előfordul: közúton gázolta el az autó a medvét

Kolozs megyében, a Torda és Koppánd közti útszakaszon gázolt el egy gépkocsi egy medvét – számolt be róla a cluj24.ro.

Már Kolozs megyében is előfordul: közúton gázolta el az autó a medvét
2024. július 15., hétfő

Két holttestet találtak a vasúti síneken Bihar megyében, a rendőrség vizsgálatot indított

A Bihar megyei rendőrök vizsgálatot indítottak, miután hétfőn két férfit holtan találtak a vasúti síneken Mezőbaj közelében „vasúti balesetre jellemző sérülésekkel”.

Két holttestet találtak a vasúti síneken Bihar megyében, a rendőrség vizsgálatot indított
2024. július 14., vasárnap

Felvonulás Bánffyhunyadon: „a kalotaszegi díszítés európai szinten híressé tette az erdélyi magyarság motívumait”

A kalotaszegiek gondos gazdái a rájuk bízott örökségnek: odaajándékozták a világnak, és ezzel megsokszorozták, anélkül, hogy elveszítettek volna bármit is – hangoztatta a Magyarság Házának igazgatója vasárnap Bánffyhunyadon.

Felvonulás Bánffyhunyadon: „a kalotaszegi díszítés európai szinten híressé tette az erdélyi magyarság motívumait”
2024. július 14., vasárnap

Bűnvádi eljárás indult a rendőr által lelőtt négyfalui férfi ügyében

Bűnvádi eljárás indult, miután meghalt szombat este a 36 éves négyfalui férfi, akire egy rendőr rálőtt, mert az baltával támadt egy csendőrre.

Bűnvádi eljárás indult a rendőr által lelőtt négyfalui férfi ügyében
2024. július 13., szombat

Nem csak az egészségre káros: égő cigaretta okozta a tűzvészt Szatmárnémetiben

Égő cigaretta okozta a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál csütörtökön keletkezett tüzet – tájékoztatott szombaton a Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség.

Nem csak az egészségre káros: égő cigaretta okozta a tűzvészt Szatmárnémetiben