Külön-külön kötött választási megállapodást az RMDSZ a két kisebbik magyar párttal

Külön-külön kötött választási megállapodást az RMDSZ a két kisebbik magyar párttal

Elsőként Zakariás Zoltán EMSZ- és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ismertette a két alakulat megállapodását

Fotó: Rostás Szabolcs

Létrejött a hárompárti megállapodás az idei választási „szuperévre” az RMDSZ és „versenypártjai” között, viszont azzal a különbséggel, hogy nem a három alakulat lépett szövetségre egymással, hanem az RMDSZ külön-külön az EMSZ-szel és az MPE-vel. Az egyezményeket szerdán szentesítette a három politikai alakulat elnöke Kolozsváron, ahol kiderült, hogy a két kisebbik párt viszonya közel sem felhőtlen. Ennek ellenére mindhárman a „helyi szinten verseny, országos szinten egység szellemében” vágnak neki a megmérettetéseknek.

Rostás Szabolcs

2024. március 20., 12:592024. március 20., 12:59

2024. március 20., 16:592024. március 20., 16:59

Rendhagyó módon hozták a nyilvánosság tudtára az erdélyi magyar politikai alakulatok, hogy szövetségre lépnek a négy megmérettetést felsorakoztató idei választási évben. Az RMDSZ ügyvezető elnökségének kolozsvári székházában délelőtt előbb Kelemen Hunor szövetség elnök, valamint Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke állt az újságírók elé, bejelentve, hogy nem sokkal korábban együttműködési megállapodást írtak alá. Mivel előző nap az RMDSZ úgy küldte ki a sajtónak a meghívót, hogy a Kulcsár-Terza József vezette Magyar Polgári Erővel is létrejön az együttműködés, a sajtótájékoztatón joggal kérdeztünk rá az MPE elnökének hollétére.

Ekkor kiderült, hogy idén nem hárompárti megállapodást szentesítettek az erdélyi magyar pártok, hanem az RMDSZ külön-külön állapodott meg az EMSZ-szel és az MPE-vel. De még ne szaladjunk ennyire előre…

A Zakariás Zoltánnal tartott sajtótájékoztatón Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy a pártok közötti együttműködés 2009-re nyúlik vissza, amikor Tőkés László szerepelt az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelölt-listáján, majd 2016-ban létrejött az összefogás az RMDSZ, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt között a romániai parlamenti megmérettetés előtt, ezt az együttműködést pedig 2020-ban megismételték. (Egyébként mindkét alkalommal hárompárti egyezmény született az RMDSZ, az EMNP és az MPP között). Az RMDSZ elnöke szerint az olyan ügyekben, amelyekben a teljes romániai magyar közösség érintett, az együttműködés a fontos, míg az önkormányzati választáson létrejöhet a verseny, ami akár mozgósító is lehet.

„2024-ben, amikor egész évben kampányban vagyunk, mert több választás lesz, nagyon fontos, hogy egységet tudjunk felmutatni. A magyar közösségnek győztesen kell kikerülnie a választásokból, hallatnia kell a hangját Erdélyben és Európában egyaránt” – utalt a június 9-én rendezendő európai parlamenti, valamint helyhatósági választásra Kelemen.

Galéria

Nem sokkal később Kulcsár-Terza József is újságírók elé állt az RMDSZ vezetőjével

Fotó: Rostás Szabolcs

Kiderült, a választási megállapodás értelmében az EMSZ megkapja az EP-jelöltlista 4. (nem befutónak számító) helyét. Kérdésünkre Zakariás Zoltán elmondta, hogy erre a helyre Szilágyi Zsoltot, a párt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének vezetőjét jelölik. Kelemen Hunor ismertetése szerint a helyhatósági választásokon négy, kimagasló jelentőséggel bíró hely esetében is megállapodott a két alakulat, ennek értelmében az EMSZ Marosvásárhelyen támogatja Soós Zoltán független polgármesterjelöltet, valamint Péter Ferencet, az RMDSZ Maros megyei tanácselnökjelöltjét, tovább ugyanez érvényes Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor és Pataki Csaba esetében is.

A decemberben esedékes romániai parlamenti választások vonatkozásában az RMDSZ ismételten befutó helyet ajánl az EMSZ-nek. „Arra biztatunk mindenkit, hogy menjen el szavazni, nem szabad hagynunk, hogy a magyar közösséget a kiszolgáltatottság állapotába taszítsák az idei választások” – jelentette ki Kelemen Hunor, megköszönve az általa becenevén, Zakinak szólított Zakariásnak a tárgyalásokon tanúsított nyitottságát. A szeptemberi államelnök-választásra vonatkozó együttműködést az RMDSZ és az EMSZ később
határozza meg.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Az EMSZ elnöke elmondta, pártja a kezdettől fogva magáévá tette azt a követelményt, hogy a szuperválasztási évben maximálni kell a magyar közösség szavazatait annak érdekében, hogy a magyarság képviselete minél erősebb legyen minden szinten. Felsorolta a megállapodás preambulumában rögzített elveket, miszerint a politikai pluralizmust demokratikus értéknek tekintik a felek, az önálló szervezeti identitást kölcsönösen tiszteletben tartják. „Teljes mértékben egyetértettünk: helyi szinten verseny, országos szinten az egység szellemében kötjük meg a megállapodást” – jelentette ki Zakariás Zoltán.

Hozzátette, alakulata megpróbál minél erőteljesebben mozgósítani az EP-választáson a minél erősebb részvétel érdekében, akárcsak az „országos kicsengésű helyeken”, mint Szatmár és Maros megye.

Kelemen és Zakariás sajtótájékoztatójának végén derült ki, hogy az RMDSZ elnöke ezt követően külön fog az újságírók elé állni Kulcsár-Terza Józseffel. Ennek okát firtató kérdésünkre Kelemen Hunor ekkor annyit mondott: a tárgyalások külön-külön zajlottak, a szövetség pedig különmegállapodást kötött a két kisebbik párttal. Zakariás pedig ezt logikusnak nevezte, mégpedig arra hivatkozva, hogy ezek országos szintű egyezmények, és az „országos kihatású helyeken” az RMDSZ indít listát.

A Kulcsár-Terza Józseffel ugyanott tartott sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elmondta, a Magyar Polgári Erő nevesíthet jelöltet az RMDSZ EP-listájának 5. helyére, majd más pozíciókra is. Az önkormányzati választás esetében megállapodtak a Maros és Szatmár megyei együttműködésről, ugyanakkor az RMDSZ felajánlotta, hogy ahol szükséges, ott befutó helyet kapjanak az MPE jelöltjei bizonyos településeken, e téren a területi szervezetek hivatottak tárgyalni. Az EMSZ-hez hasonlóan a decemberi romániai parlamenti választáson az MPE is befutó helyet kap a tulipános jelöltlistán. „Tartalmazza a megállapodás azt is: fontos, hogy biztosítani tudjuk a magyar közösség egységét. A mozgósítás a tétje a sikernek” – szögezte le Kelemen Hunor, Kulcsárnak is megköszönve a nyitottságot.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Kulcsár-Terza József elöljáróban felidézte: 2008-ban, még a Magyar Polgári Párt megalakulásakor nem volt elképzelhető egy hasonló megállapodás az RMDSZ-szel, szerinte azóta a felek „felnőttek a feladathoz”. „Együtt kell működni, nem az önérdeket kell nézni, hanem azt, hogy a magyarság érdeke érvényesüljön” – jelentette ki az RMDSZ színeiben képviselői mandátumot szerzett politikus. Fontosnak nevezte, hogy megmaradjon az RMDSZ két EP-képviselője, ugyanakkor leszögezte: „nem lehet román pártra szavazni, magyar ügyet csak magyar párt tud képviselni”.

Kérdésünkre, hogy szerinte miért ellenezte az EMSZ a hárompárti megállapodást, tehát hogy az EMSZ és az MPE együtt írja alá az együttműködést az RMDSZ-szel, Kulcsár-Terza úgy vélekedett: szerinte az EMSZ még „nem nőtt fel erre a feladatra”. „Mi sem vagyunk szerelmesek az RMDSZ-be, de tudjuk, hogy a magyarságért össze kell fognunk” – fogalmazott a háromszéki politikus, aki egyébként Zakariás Zoltánnal együtt ül az RMDSZ bukaresti parlamenti frakciójában. Kelemen Hunor a két kisebbik párt közötti viszonyt nem kívánta minősíteni, mondván: nincs kompetenciája kommentálni, „miként vannak köztük a bútorok elrendezve”. Az RMDSZ elnöke szerint a lényeg az, hogy ha külön-külön is, de a szövetség megállapodást kötött a két alakulattal, és így létrejöhet az egység a 2024-es választásokra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül

Ismét megnyílik a magyar–szerb–román hármashatár, a hétvégén a magyarországi Kübekházán és a Temes megyei Óbében (Beba Veche) is színes programmal várják az érdeklődőket.

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül
2024. május 23., csütörtök

Száz férőhelyes katolikus bölcsődét és óvodát avattak fel Szatmárnémetiben

A magyarság szülőföldön történő megmaradása összetett folyamat, szükség van benne az erős anyaországra, amely rendületlenül áll ki a külhoni nemzetrészek mellett – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Szatmárnémetiben.

Száz férőhelyes katolikus bölcsődét és óvodát avattak fel Szatmárnémetiben
2024. május 23., csütörtök

Ma is hatalmas felkiáltójel a holokauszt – Mureșan Judit túlélő a Krónikának az észak-erdélyi zsidók elhurcolásáról

Az észak-erdélyi zsidók elhurcolásának 80. évfordulóján, ma is emlékeztetni kell a társadalmat és az utókort a történelem egyik legsötétebb fejezetére, hiszen az izraeli-palesztin háború kontextusában terjedőben van az antiszemitizmus és a gyűlölet.

Ma is hatalmas felkiáltójel a holokauszt – Mureșan Judit túlélő a Krónikának az észak-erdélyi zsidók elhurcolásáról
2024. május 23., csütörtök

Rehabilitációs központ épül a problémás medvék számára Brassó közelében

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be csütörtökön a Bizbrașov.ro hírportál.

Rehabilitációs központ épül a problémás medvék számára Brassó közelében
2024. május 23., csütörtök

Csütörtökön is leszakad az ég több erdélyi, partiumi és bánsági megyében

Légköri labilitásra és esőkre kell számítani a csütörtöki nap folyamán az ország 13 megyéjében – figyelmeztetett csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Csütörtökön is leszakad az ég több erdélyi, partiumi és bánsági megyében
2024. május 23., csütörtök

Az erdélyi épített örökség nyomában: elindult a kulturális turizmust népszerűsítő, 12 útvonalat ajánló multimédiás platform

Csodásan zöldellő dombok, erdőket átszelő utak, a régmúlt időket idéző várak, kastélyok, kúriák és az erdélyi konyha hagyományos fogásainak látványa tárul a Hívogató Románia (România Atractivă) elnevezésű portálra kattintó látogatók elé.

Az erdélyi épített örökség nyomában: elindult a kulturális turizmust népszerűsítő, 12 útvonalat ajánló multimédiás platform
2024. május 22., szerda

Manele-videóklipet forgattak a frissen felújított válaszúti Bánffy-kastélyban

Megosztó véleményeket szülhet, hogy három maneleénekes épp a frissen felújított, Erdély egyik építészeti ékkövének számító válaszúti Bánffy-kastélyt választotta videóklipjének forgatási helyszínéül.

Manele-videóklipet forgattak a frissen felújított válaszúti Bánffy-kastélyban
2024. május 22., szerda

Félmilliárd euróból csiszolnának modern kisvárost a kincses városban

A területrendezési terv jóváhagyására vár Románia egyik legnagyobb vegyes rendeltetésű ingatlanberuházása, melyet mintegy 500 millió euróból valósítanának meg a kolozsvári Carbochim csiszolóanyaggyár 14 hektáros ipartelepén.

Félmilliárd euróból csiszolnának modern kisvárost a kincses városban
2024. május 22., szerda

„Nem csak falak, hanem szellemiség is”: több mint félszáz gyermeknek ad otthont a Máramarosszigeten felavatott magyar kisdedóvó

„Az, hogy Magyarország kormánya a határon túli magyarokat támogatja, majdnem olyan természetes, mint ahogy levegőt veszünk, ez kötelessége is” – fejtette ki Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Máramarosszigeten.

„Nem csak falak, hanem szellemiség is”: több mint félszáz gyermeknek ad otthont a Máramarosszigeten felavatott magyar kisdedóvó
2024. május 22., szerda

Iohannis védelmébe vette a medvék kilövését: „az ott élő emberek döntése, hogyan oldják meg a konfliktust”

A közös élőhelyeken néha elkerülhetetlen az emberek és vadállatok közötti konfliktus – így reagált szerdán Klaus Iohannis a Csíkszeredában kilőtt medvék témájában nekiszegezett újságírói kérdésre.

Iohannis védelmébe vette a medvék kilövését: „az ott élő emberek döntése, hogyan oldják meg a konfliktust”