Királyi mulatság Szent László udvarában: városalapítójukat ünneplik a váradiak

Királyi mulatság Szent László udvarában: városalapítójukat ünneplik a váradiak

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Vásári kavalkád, fesztiválhangulat és színvonalas kulturális rendezvények sora várja a hétvégén mindazokat, akik kilátogatnak László király udvarába, a nagyváradi várba. A Szent László Napok idén ünnepi köntösben jelentkezik: az emlékév alkalmából számos rendezvényen elevenítik fel a lovagkirály alakját, szellemiségét, de kiemelt szereplője a rendezvénysorozatnak a testvérváros, Debrecen is.

Pap Melinda

2017. június 24., 16:272017. június 24., 16:27

Ünnepi kiadással jelentkezett a hétvégén zajló nagyváradi V. Szent László Napok, mely kiemelt helyszíne, rendezvénye a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-évnek.

A harcias, de istenfélő király alakját már a hétvégi rendezvénydömping nyitányának szánt csütörtöki dzsesszeseten felidézték, a nyári színházat zsúfolásig megtöltő közönség – melynek soraiban szép számmal akadtak román anyanyelvűek – Harry Tavitian neves dzsesszzongorista és a Nagyváradot már-már második otthonának tekintő Balázs Elemér Group tolmácsolásában hallhatta a lovagkirályról szóló legendákat.

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Üdvözlégy, kegyes Szent László király! - hangzott el a köszöntés,

az Andrejszki Judit és Mizsei Zoltán által nagy beleéléssel előadott gregorián énekek harmonikusan illeszkedtek a free jazz dallamokba, a Tavitian által megidézett örmény népzenei világba.

A kevés Bihar megyei Szent László-ábrázolás egyikéről, a magyarremetei templom falképeiről Emődi Tamás építész és Lángi József restaurátor tartott előadást. Elhangzott, a falképek kis töredékét már 1927-ben feltárták, és az akkori technológiai lehetőségekkel élve megpróbálták konzerválni, láthatóvá tenni. A középkori templom később régészeti kutatások helyszíne lett, majd a 2005–2009 között lezajlott felújítást követően jövőben a feltárt falképek restaurálása következik.

Virtuális határátkelő és szeretetkötelesség

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Kiemelt vendége az idei Szent László Napoknak a testvérváros Debrecen és Hajdú-Bihar megye is, mely kincseit is elhozta a váradi várba. A cívisváros és a Hajdúság történelmi, népművészeti és kézműves értékeivel ismerkedhetnek azok, akik megtekintik az információs központ szomszédságában megnyílt tárlatot. Öröm a szemnek, öröm a léleknek – jellemezte a tárlatot a pénteki megnyitón Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. Szakáli István Loránd, a magyar földművelésügyi minisztérium helyettes államtitkár elmondta: nagyváradi születésűként külön öröm számára, hogy részese lehet az eseménynek, Szent László királyt méltatva pedig kifejtette: üzenete ma is érvényes, állhatatossága erőt, reménységet ad.

„Virtuális kulturális határátlépő” építése zajlik a két „legtermészetesebb” testvérváros, Nagyvárad és Debrecen között, hangzott el a megnyitón,

ennek részeként dr. Mazsu János, a Debreceni Közgyűlés Kulturális Bizottság és a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke felkérte a váradiakat, hogy hasonló tárlattal mutatkozzanak be a cívis városban, mely a magyar és a román értékeket egyaránt megjeleníti. Rámutatott, az egykori Bihar vármegye két városa, bár közös gyökerekkel rendelkezik, más-más úton indult el, de a különleges testvéri kapcsolat megmaradt közöttük.

Idézet
Debrecen nem felejtette el azt a szeretetkötelességét, amellyel Nagyváradnak tartozik”

– mondta Mazsu János, aki szerint közös rendezvények szervezése mellett a tudást is átadják, egy értéktár összeállításában segítenek a váradiaknak.

Angela Lupșea, a vár- és várostörténeti múzeum igazgatója magyarul köszönte meg vendégeknek a meghívást, kifejtve: gyakorolnia kell a nyelvet, mely családja felének anyanyelve.

Idézet
Nagyvárad és Debrecen megmutatta, hogy nincs köztük határ”

– jelentette ki, a városvezetés nevében üdvözölve a Szent László Napokat, mely, mint fogalmazott, a kultúra és a vár szeretetéről szól.

A viseleteket, kézimunkákat, a bőrdíszművesség, a fazekasmesterség remekeit bemutató kiállításon a kurátor, Mátrai-Nagy Andrea Bíborka tartott szakavatott tárlatvezetést, mely olyan ismert debreceni és hajdú-bihari értékeket is tartalmaz, mint a csikóbőrös kulacs, debreceni mézeskalács, cifraszűr és hímzésminta.

Galéria

Humorérzékkel párosuló kiemelkedő színészi tehetség

A Szent László Napok programjának egyik legszomorúbb és egyben legszívhezszólóbb programpontja az Akiknek szívesen tapsoltunk színházi beszélgetősorozat különkiadása volt, melyen a két nemrég elhunyt kivételes váradi színművészre, Csíky Ibolyára és Varga Vilmosra emlékeztek. Török Sándor házigazda archív felvételekkel elevenítette fel a két művész alakját, majd azok hozzátartozói, pályatársai: Kiss Törék Ildikó (Varga Vilmos özvegye), Vindis Andrea (Csíky Ibolya leánya), Miske László és Dobos Imre színművészek osztották meg emlékeiket a népes közönséggel, akik, a meghívottakhoz hasonlóan maguk is sokszor elérzékenyültek.

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Két ragyogó színészegyéniséget veszített el a váradi és a magyar színjátszás,

mondta az immár a debreceni deszkákon játszó Miske László, aki pályájuk csúcsán mindkettőnek partnere volt. Csíky Ibolya amolyan „plasztelinmanci”, bármely szerepre gyúrható, alakítható színész volt, aki kedvességével, jókedvével belopta magát kollégái és a közönség szívébe. Varga Vilmos számos és sokrétű feladatot végzett, egyetemistaként például a marosvásárhelyi Bolyai-szobor fiút, Jánost ábrázoló alakjához állt modellt, a színpadon pedig erőteljes jelenlétével társait is magával tudta rántani.

Emberileg is meghatározó egyéniségek voltak, akik nemcsak a közönséget, kollégáikat is sokszor megnevettették.

Csíky Ibolya „gurgulázni” tudott egy-egy jó poénon, és előfordult, hogy bocsánatot kért a nézőktől, miután röhögőgörcsöt kapott a színpadon. Jó humorérzéke, hihetetlen öniróniája volt, magát így jellemezte: „öreg, kövér, kisebbségi színésznő vagyok” – emlékezett könnyes szemmel a márciusban elhunyt színésznőre leánya, Vindis Andrea. Elmondta, bár maga is színművész, „a Csíkyben”, ahogy viccesen apja hívta, az édesanyát, az embert látta. Kiss Törék Ildikó elmondta, fiával Csíky Ibolyának szánták az általuk alapított Varga Vilmos-díjat, „Ibike azonban elrontotta a játékunkat”. Így a következő kiszemelt, a szintén jó barát és pályatárs, Dobos Imre kapta a pénzjutalommal is járó elismerést.

Síppal, dobbal, nádihegedűvel

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

A kulturális rendezvények mellett a várba érkezőket számos szórakoztató program, lacikonyha, borudvar várja. A fejedelmi udvarban kézművesvásáron nézelődhetnek a vásárfiát keresők,

üvegfújók, keramikusok, bútorfestők, gyékényfonók, tűzzománc-készítők, fafaragók, ékszerkészítők termékei közül válogatva. A kicsiket a mesterek bemutatói nyűgözik le, a kopjafafaragó, bőrdíszműves, fazekas egyaránt nagy sikert arat, akárcsak a kovács hatalmas kalapácsával.

A gyerekek pénteken a Libavonat zenei produkciójába is bekapcsolódhattak, a felnőttek a vásári zenészek dudálgatására koccinthattak, majd a Loyal együttes és a Pannonia All Stars Ska Orchestra akkordjaira melegíthettek az est nagykoncertjére az Anna and the Barbies fellépésére.

Pásztor Anna extravagáns megjelenésével, energikus, közvetlen stílusával elvarázsolta a váradi közönséget,

amely szívesen énekelte vele az ismertebb slágereket, és a nekik szánt üzenetet, Márti dalát. Az énekesnő a közel kétórás koncert után hosszasan beszélgetett, fényképezkedett rajongóival, majd ezek a nagyszínpadtól a borudvarba vonultak, ahol a vásári zenészek középkori dallamokkal és skót dudán előadott ismert rockslágerekkel fokozták a hangulatot.

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

A péntek esti buli fáradalmait szombaton az örömfőzésen pihenhették ki, többek között hegyközi, érmelléki, ráckevei szakácsok különlegességeit kóstolgathatták, de a hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbászt is megízlelhették.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő

Holtan találtak rá a mentőcsapatok a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nőre.

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő
2024. május 12., vasárnap

Kreatív inspirációt jelent az erdélyi táj és legendavilág: Popa Zsolt divattervező újragondolta az avasi viseletet

Az avasújvárosi születésű Popa Zsolt munkássága izgalmas színfontja a romániai divatszakmának.

Kreatív inspirációt jelent az erdélyi táj és legendavilág: Popa Zsolt divattervező újragondolta az avasi viseletet
2024. május 12., vasárnap

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola

A felújított Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnáziumban és a kibővített Körtvélyfái Általános Iskolában kértek bizalmat a munka folytatásához az újabb mandátumra pályázó önkormányzati vezetők szombaton.

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola
2024. május 11., szombat

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?

Románia hegyvidéki területein bárhol találkozhatunk viperákkal – hívta fel a figyelmet a Krónika megkeresésére Kovács Zoltán Róbert. A Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjével a kígyótámadás elkerüléséről, a megmart személy kezeléséről beszéltünk.

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?
2024. május 11., szombat

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban

Mintegy 30 métert zuhant és elvesztette az eszméletét egy 50 éves nő szombaton a Radnai-havasokban levő Száka-hegyi nárciszmező térségében.

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban
2024. május 11., szombat

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén

Édesanyákat, nagyszülőket, nőket, családokat érintő témákat közelítenek meg Szatmárnémetiben az Édesanyák hete lenevezésű rendezvénysorozat keretében, amelyet május 13. és 18. között szerveznek az Iparos Otthonban.

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén
2024. május 11., szombat

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői

Az európai őshonos kisebbségek jogvédelmét, az Európai Unió reformját szorgalmazták kolozsvári találkozójukon az Európai Szabad Szövetség (EFA) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetői – derült ki az EMSZ sajtóirodájának szombati közleményéből.

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői
2024. május 11., szombat

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját

Szakmai konferencián értekeznek a magyar nyelv és irodalomtanárok Szovátán a hétvégén – közölte a szervező Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját
2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála