Királyi mulatság Szent László udvarában: városalapítójukat ünneplik a váradiak

Királyi mulatság Szent László udvarában: városalapítójukat ünneplik a váradiak

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Vásári kavalkád, fesztiválhangulat és színvonalas kulturális rendezvények sora várja a hétvégén mindazokat, akik kilátogatnak László király udvarába, a nagyváradi várba. A Szent László Napok idén ünnepi köntösben jelentkezik: az emlékév alkalmából számos rendezvényen elevenítik fel a lovagkirály alakját, szellemiségét, de kiemelt szereplője a rendezvénysorozatnak a testvérváros, Debrecen is.

Pap Melinda

2017. június 24., 16:272017. június 24., 16:27

Ünnepi kiadással jelentkezett a hétvégén zajló nagyváradi V. Szent László Napok, mely kiemelt helyszíne, rendezvénye a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-évnek.

A harcias, de istenfélő király alakját már a hétvégi rendezvénydömping nyitányának szánt csütörtöki dzsesszeseten felidézték, a nyári színházat zsúfolásig megtöltő közönség – melynek soraiban szép számmal akadtak román anyanyelvűek – Harry Tavitian neves dzsesszzongorista és a Nagyváradot már-már második otthonának tekintő Balázs Elemér Group tolmácsolásában hallhatta a lovagkirályról szóló legendákat.

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Üdvözlégy, kegyes Szent László király! - hangzott el a köszöntés,

az Andrejszki Judit és Mizsei Zoltán által nagy beleéléssel előadott gregorián énekek harmonikusan illeszkedtek a free jazz dallamokba, a Tavitian által megidézett örmény népzenei világba.

A kevés Bihar megyei Szent László-ábrázolás egyikéről, a magyarremetei templom falképeiről Emődi Tamás építész és Lángi József restaurátor tartott előadást. Elhangzott, a falképek kis töredékét már 1927-ben feltárták, és az akkori technológiai lehetőségekkel élve megpróbálták konzerválni, láthatóvá tenni. A középkori templom később régészeti kutatások helyszíne lett, majd a 2005–2009 között lezajlott felújítást követően jövőben a feltárt falképek restaurálása következik.

Virtuális határátkelő és szeretetkötelesség

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Kiemelt vendége az idei Szent László Napoknak a testvérváros Debrecen és Hajdú-Bihar megye is, mely kincseit is elhozta a váradi várba. A cívisváros és a Hajdúság történelmi, népművészeti és kézműves értékeivel ismerkedhetnek azok, akik megtekintik az információs központ szomszédságában megnyílt tárlatot. Öröm a szemnek, öröm a léleknek – jellemezte a tárlatot a pénteki megnyitón Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. Szakáli István Loránd, a magyar földművelésügyi minisztérium helyettes államtitkár elmondta: nagyváradi születésűként külön öröm számára, hogy részese lehet az eseménynek, Szent László királyt méltatva pedig kifejtette: üzenete ma is érvényes, állhatatossága erőt, reménységet ad.

„Virtuális kulturális határátlépő” építése zajlik a két „legtermészetesebb” testvérváros, Nagyvárad és Debrecen között, hangzott el a megnyitón,

ennek részeként dr. Mazsu János, a Debreceni Közgyűlés Kulturális Bizottság és a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke felkérte a váradiakat, hogy hasonló tárlattal mutatkozzanak be a cívis városban, mely a magyar és a román értékeket egyaránt megjeleníti. Rámutatott, az egykori Bihar vármegye két városa, bár közös gyökerekkel rendelkezik, más-más úton indult el, de a különleges testvéri kapcsolat megmaradt közöttük.

Idézet
Debrecen nem felejtette el azt a szeretetkötelességét, amellyel Nagyváradnak tartozik”

– mondta Mazsu János, aki szerint közös rendezvények szervezése mellett a tudást is átadják, egy értéktár összeállításában segítenek a váradiaknak.

Angela Lupșea, a vár- és várostörténeti múzeum igazgatója magyarul köszönte meg vendégeknek a meghívást, kifejtve: gyakorolnia kell a nyelvet, mely családja felének anyanyelve.

Idézet
Nagyvárad és Debrecen megmutatta, hogy nincs köztük határ”

– jelentette ki, a városvezetés nevében üdvözölve a Szent László Napokat, mely, mint fogalmazott, a kultúra és a vár szeretetéről szól.

A viseleteket, kézimunkákat, a bőrdíszművesség, a fazekasmesterség remekeit bemutató kiállításon a kurátor, Mátrai-Nagy Andrea Bíborka tartott szakavatott tárlatvezetést, mely olyan ismert debreceni és hajdú-bihari értékeket is tartalmaz, mint a csikóbőrös kulacs, debreceni mézeskalács, cifraszűr és hímzésminta.

Galéria

Humorérzékkel párosuló kiemelkedő színészi tehetség

A Szent László Napok programjának egyik legszomorúbb és egyben legszívhezszólóbb programpontja az Akiknek szívesen tapsoltunk színházi beszélgetősorozat különkiadása volt, melyen a két nemrég elhunyt kivételes váradi színművészre, Csíky Ibolyára és Varga Vilmosra emlékeztek. Török Sándor házigazda archív felvételekkel elevenítette fel a két művész alakját, majd azok hozzátartozói, pályatársai: Kiss Törék Ildikó (Varga Vilmos özvegye), Vindis Andrea (Csíky Ibolya leánya), Miske László és Dobos Imre színművészek osztották meg emlékeiket a népes közönséggel, akik, a meghívottakhoz hasonlóan maguk is sokszor elérzékenyültek.

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Két ragyogó színészegyéniséget veszített el a váradi és a magyar színjátszás,

mondta az immár a debreceni deszkákon játszó Miske László, aki pályájuk csúcsán mindkettőnek partnere volt. Csíky Ibolya amolyan „plasztelinmanci”, bármely szerepre gyúrható, alakítható színész volt, aki kedvességével, jókedvével belopta magát kollégái és a közönség szívébe. Varga Vilmos számos és sokrétű feladatot végzett, egyetemistaként például a marosvásárhelyi Bolyai-szobor fiút, Jánost ábrázoló alakjához állt modellt, a színpadon pedig erőteljes jelenlétével társait is magával tudta rántani.

Emberileg is meghatározó egyéniségek voltak, akik nemcsak a közönséget, kollégáikat is sokszor megnevettették.

Csíky Ibolya „gurgulázni” tudott egy-egy jó poénon, és előfordult, hogy bocsánatot kért a nézőktől, miután röhögőgörcsöt kapott a színpadon. Jó humorérzéke, hihetetlen öniróniája volt, magát így jellemezte: „öreg, kövér, kisebbségi színésznő vagyok” – emlékezett könnyes szemmel a márciusban elhunyt színésznőre leánya, Vindis Andrea. Elmondta, bár maga is színművész, „a Csíkyben”, ahogy viccesen apja hívta, az édesanyát, az embert látta. Kiss Törék Ildikó elmondta, fiával Csíky Ibolyának szánták az általuk alapított Varga Vilmos-díjat, „Ibike azonban elrontotta a játékunkat”. Így a következő kiszemelt, a szintén jó barát és pályatárs, Dobos Imre kapta a pénzjutalommal is járó elismerést.

Síppal, dobbal, nádihegedűvel

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

A kulturális rendezvények mellett a várba érkezőket számos szórakoztató program, lacikonyha, borudvar várja. A fejedelmi udvarban kézművesvásáron nézelődhetnek a vásárfiát keresők,

üvegfújók, keramikusok, bútorfestők, gyékényfonók, tűzzománc-készítők, fafaragók, ékszerkészítők termékei közül válogatva. A kicsiket a mesterek bemutatói nyűgözik le, a kopjafafaragó, bőrdíszműves, fazekas egyaránt nagy sikert arat, akárcsak a kovács hatalmas kalapácsával.

A gyerekek pénteken a Libavonat zenei produkciójába is bekapcsolódhattak, a felnőttek a vásári zenészek dudálgatására koccinthattak, majd a Loyal együttes és a Pannonia All Stars Ska Orchestra akkordjaira melegíthettek az est nagykoncertjére az Anna and the Barbies fellépésére.

Pásztor Anna extravagáns megjelenésével, energikus, közvetlen stílusával elvarázsolta a váradi közönséget,

amely szívesen énekelte vele az ismertebb slágereket, és a nekik szánt üzenetet, Márti dalát. Az énekesnő a közel kétórás koncert után hosszasan beszélgetett, fényképezkedett rajongóival, majd ezek a nagyszínpadtól a borudvarba vonultak, ahol a vásári zenészek középkori dallamokkal és skót dudán előadott ismert rockslágerekkel fokozták a hangulatot.

Galéria

Fotó: Facebook/Szent László Napok

A péntek esti buli fáradalmait szombaton az örömfőzésen pihenhették ki, többek között hegyközi, érmelléki, ráckevei szakácsok különlegességeit kóstolgathatták, de a hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbászt is megízlelhették.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 17., szerda

Több száz szálláshelyet biztosít felvételizőknek jutányos áron a BBTE Kolozsváron

Több mint 400 szálláshelyet biztosít a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a felvételire jelentkező diákok számára a kincses városi Hașdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben működő egyetemi bentlakásokban.

Több száz szálláshelyet biztosít felvételizőknek jutányos áron a BBTE Kolozsváron
2024. július 17., szerda

Zivatarokra és kánikulára is figyelmeztetnek a meteorológusok, az éjszaka sem hoz felfrissülést a legtöbb vidéken

Zivatarokra figyelmeztető sárga jelzésű riasztást adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország területének mintegy felére.

Zivatarokra és kánikulára is figyelmeztetnek a meteorológusok, az éjszaka sem hoz felfrissülést a legtöbb vidéken
2024. július 17., szerda

Szatmári tűz: 50 ezer lejre bírságolták a hulladéklerakó működtetőjét

A múlt héten leégett szatmárnémeti hulladéktároló központnak nem volt tűzvédelmi engedélye, és nem is kezdeményezte ennek megszerzését; a hatóságok 50 000 lejre bírságolták meg – adta hírül szerdán az Agerpres hírügynökség.

Szatmári tűz: 50 ezer lejre bírságolták a hulladéklerakó működtetőjét
2024. július 17., szerda

Erdélyben és a Bánságban is sokan szorultak elsősegélynyújtásra az elmúlt 24 órában

A katonai tűzoltókat 2220 sürgősségi helyzethez riasztották az elmúlt 24 órában, az esetek 70 százalékában elsősegélynyújtásra volt szükség.

Erdélyben és a Bánságban is sokan szorultak elsősegélynyújtásra az elmúlt 24 órában
2024. július 17., szerda

„Dolgozni kell, s a pálinkát csak mértékkel!” – tanácsolja a 100. életévét betöltő Bartha Mihály úzvölgyi veterán

Betöltötte 100. életévét a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett sepsiszentgyörgyi Bartha Mihály úzvölgyi veterán katona.

„Dolgozni kell, s a pálinkát csak mértékkel!” – tanácsolja a 100. életévét betöltő Bartha Mihály úzvölgyi veterán
2024. július 17., szerda

FRISSÍTVE – Tehergépkocsi és kisbusz ütközött Szatmár megyében, három sérültet kórházba szállítottak

Tehergépkocsi ütközött össze egy utasszállító kisbusszal szerda reggel Szatmár megyében, a hatóságok úgynevezett vörös beavatkozási tervet léptettek életbe.

FRISSÍTVE – Tehergépkocsi és kisbusz ütközött Szatmár megyében, három sérültet kórházba szállítottak
2024. július 17., szerda

Fejlemény a bőröndbe rejtett holttest ügyében: Brassóban fogtak el két gyanúsítottat

A Vaslui megyei Pungeşti faluban bőröndbe rejtett holttest ügyében a rendőrök elfogtak Brassóban két gyanúsítottat, egy férfit és egy nőt.

Fejlemény a bőröndbe rejtett holttest ügyében: Brassóban fogtak el két gyanúsítottat
2024. július 16., kedd

Drogdílernek állt a hivatásos katona, vizsgálati fogságba került

Az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni (DIICOT) főosztályának munkatársai őrizetbe vettek, a kolozsvári katonai törvényszék pedig előzetes letartóztatásba helyezett egy katonát, akit tetten értek pszichoaktív szerek forgalmazása közben.

Drogdílernek állt a hivatásos katona, vizsgálati fogságba került
2024. július 16., kedd

Eltúlzottnak bizonyultak a herkulesfürdői tömeges ételmérgezésről szóló hírek a Krónikának nyilatkozó idegenvezető szerint

Mint megírtuk, a román média arról számolt be, hogy hétfőn ételmérgezési tünetekkel került kórházba több mint 40 magyarországi turista Herkulesfürdőn.

Eltúlzottnak bizonyultak a herkulesfürdői tömeges ételmérgezésről szóló hírek a Krónikának nyilatkozó idegenvezető szerint
2024. július 16., kedd

Szerdán sem találkoznunk kamionokkal napközben az ország nagy részében

A rendkívüli hőség miatt szerdán is korlátozza a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) a 12 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát.

Szerdán sem találkoznunk kamionokkal napközben az ország nagy részében