Kelemen Hunor: az erdélyi magyarságnak erős hangja lesz az Európai Parlamentben

Rostás Szabolcs 2019. május 26., 21:28 utolsó módosítás: 2019. május 26., 22:16

Kelemen Hunor a vasárnapi európai parlamenti választás urnazárását követően Kolozsváron kijelentette: az exit poll adatok azt jelentik, hogy az erdélyi magyarságnak erős hangja lesz az Európai Parlamentben.

Az RMDSZ vezetői és EP-képviselőjelöltjei az urnazárás utáni értékelőn Fotó: Rostás Szabolcs

A szövetség elnöke szerint az RMDSZ kiegyensúlyozott és határozott álláspontot fog képviselni a következő ötéves ciklusban is az uniós törvényhozásban.

Kelemen Hunor az RMDSZ kincses városi elnöki hivatalában rendezett eredményvárón úgy vélekedett: ha a hivatalos választási eredmények visszaigazolják a közvélemény-kutató intézetek becslését – miszerint az alakulat megszerezte a szavazatok 5,4 százalékát –, akkor az alakulat 440-460 ezer szavazatot szerezhetett abszolút számokban.

A politikus ezt nagyon jó eredménynek nevezte, mert jelentősen meghaladja a korábbi EP-választásokon szerzett szavazatszámot, és a legutóbbi parlamenti választásokon elért eredményhez hasonlít.

Fotó: Rostás Szabolcs

Kelemen Hunor három EP-képviselőjelölt – Hegedüs Csilla, Winkler Gyula és Vincze Loránt –, Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, valamint Kolozs megyei RMDSZ-vezetők gyűrűjében köszönetet mondott mindazoknak, aki a magyar szövetségre szavaztak. Megjegyezte: küszöbön áll az Európai Unió megreformálása, és reményei szerint az erdélyi magyarság is bele fog szólni a változásokba. Az RMDSZ vezetője szerint a szövetség EP-képviselőinek fontos feladatuk lesz, hogy elfogadtassák a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

„Szükség van arra, hogy az etnikai őshonos kisebbségeknek védelmet nyújtson. De legalább ennyire szükség van arra, hogy növekedjen a jólét, biztonságban legyenek az emberek. Bízunk benne, hogy meghallják a hangunkat és találunk szövetségeseket az Európai Unióban is. Építjük az utat, ahogy eddig tettük, mert erre van szükség ahhoz, hogy biztonságban, gazdasági jólétet tervezve, az etnikai identitásunkat megőrizve élhessünk szülőföldünkön” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor köszönetet mondott a magyar embereknek Erdélyben, Romániában, hogy az RMDSZ-re szavaztak és támogatták a szövetséget. „Köszönjük azoknak, akik bizalmukkal felénk fordultak, hiszen ez egy nagyon nehéz választás volt, magas részvétellel. Köszönjük, hogy az elmúlt hónapokban egy-egy kézfogással vagy egy-egy mondattal biztattak” – fogalmazott a politikus.

Egyébként az RMDSZ Majális utcai hivatalában nem túlzottan örömittas a hangulat: a szövetség politikusai és munkatársai már több mint egy órával az urnazárás előtt inkább gondterhelt arccal várták az exit poll eredményeket. A székházban és annak udvarán tartott eredményvárón többen elmondták, kétséges, hogy sikerül átlépnie az alakulatnak az ötszázalékos küszöböt. Mindenesetre a hallgatóság tapssal fogadta, amikor a bukaresti hírtelevíziók által ismertetett becslések alapján az RMDSZ 5 százalék fölött áll, majd a szövetség politikusai valamelyest megkönnyebbülten koccintottak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat