Kallós Zoltán Kolozs megye díszpolgára lett

Kiss Előd-Gergely 2016. március 23., 16:29 utolsó módosítás: 2016. március 23., 16:33

Kolozs megye díszpolgárává avatják Kallós Zoltán válaszúti néprajztudóst, a megyei önkormányzat szerdai ülésén elfogadta az ezt szentesítő határozatot.

Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés alelnöke a Krónika kérdésére elmondta: az ünnepélyes ceremónia időpontját még nem tűzték ki, de a döntés értelmében mostantól Kallós Zoltán hivatalosan Kolozs megye díszpolgárának számít.

A szombaton 90. életévét betöltő Kallós Zoltán tavaly a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) budapesti közgyűlésén életműdíjat vehetett át. A néprajzkutató, népzenegyűjtő korábban többek között a nemzet művésze címet, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, illetve a Kossuth-díjat is megkapta.

Egyébként egy év leforgása alatt másodszor fordul elő, hogy magyar személyiséget tüntet ki díszpolgári címmel a Kolozs megyei önkormányzat. Tavaly Tasnádi István, az 1986-ban Los Angelesben megrendezett olimpián ezüstérmet szerzett súlyemelő kapta meg az elismerést.

Vákár Istvántól ugyanakkor megtudtuk: a megyei közgyűlés elfogadta az egyházak számára templomfelújításra szánt támogatásról szóló határozatot is, összesen 3 millió lej értékben. Ebből a református egyháznak 364 ezer lej, a római-katolikus egyháznak 110 ezer lej, az unitárius egyháznak 39 ezer lej jutott a különböző munkálatok finanszírozására. A legtöbb forrást az ortodox egyháznak folyósítja a megyei önkormányzat, összesen kétmillió lejt, a görög katolikusok pedig 400 ezer lejt kaptak felújításokra.

A tanácsosok egyúttal megszavazták a civil szervezeteknek járó támogatásokat is. A Kolozsvári Magyar Napok megszervezésére 27 ezer lejt kap a Kincses Kolozsvár Egyesület, ugyanakkor a megye több más magyar civil szervezete is kapott támogatást különböző kulturális rendezvényeinek megszervezésére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat