mpp

Ismét benyújtja az autonómiatervezetet az MPP, Mezeiék befutó helyet kérnek az RMDSZ EP-jelöltlistáján

Krónika 2019. január 14., 10:47 utolsó módosítás: 2019. január 14., 11:10

Székelyföld területi autonómiája törvénytervezetének idei újbóli parlamenti beterjesztéséről döntött a hét végén tartott székelyudvarhelyi ülésén a Magyar Polgári Párt (MPP) országos választmánya – közölte hétfőn az alakulat.

Fotó: MPP

A Mezei János vezette párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a választmány tagjai egyöntetűen kinyilvánították, hogy továbbra is elszántak az autonómiaigény képviseletére, és újra és újra a törvényhozók elé terjesztik a tervezetet annak érdekében, hogy életben tartsák a székelyföldi törekvést a román törvényhozásban.

A dél-tiroli példa a remény arra, hogy a hosszas és kitartó törekvés Romániában is pozitív eredményt szülhet” – szerepel a közleményben.

Az MPP 2017 decemberében már beterjesztette a bukaresti törvényhozás elé azt a törvényjavaslat, amely területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek. Az ügy érdekessége, hogy az alakulat nem az MPP és az RMDSZ által közösen kidolgozott statútumot, hanem a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiatervezetét nyújtotta be a parlamentben. A bukaresti képviselőház után tavaly májusban a kétkamarás parlament szenátusa is elutasította az előterjesztést, a román pártok szónokai alkotmányellenesnek minősítették, egyesek pedig még sértőnek is találták, hogy egy ilyen kezdeményezést a román centenárium évében terjesztettek be.

A Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó statútumról először 2004-ben, majd egy módosított tervezetről 2012-ben rendeztek szavazást a román parlamentben. A tervezeteket, amelyeket akkor az RMDSZ néhány törvényhozója kezdeményezett, mindkét esetben érdemi vita, egyetlen román támogató voks nélkül vetették el.

Fotó: MPP

Az MPP hétvégén rendezett országos választmánya Pethő Istvánt, a párt Kovászna megyei önkormányzati képviselőjét választotta elnökévé, és arról is döntött, hogy a párt ügyvezető elnöki tisztségét Salamon Zoltán, a Hargita megyei szervezet elnöke tölti be. A választmány elhatározta azt is, hogy tárgyalásokat kezdeményez az RMDSZ-szel az európai parlamenti választásokon való közös részvételről. A közlemény szerint az MPP befutó helyet kér az RMDSZ jelöltlistáján jelöltjének, Márton Zsuzsannának, aki jelenleg a Szatmár megyei Egri község polgármesteri tisztségét tölti be. Az MPP közölte: nem zár ki egyetlen lehetőséget sem, amellyel megjelenítheti a párt célkitűzéseit az európai parlamenti választásokon.

„Maratoni ülésen, jó hangulatban, operatívan vittük végig a napirendi pontokat. Úgy érzem, hogy elkötelezett szándék és szív mellett a racionalitás elve alapján tudtuk meghozni döntéseinket. A
csapat egységes, lelkes és cselekvőkész” – idézte Mezei János elnököt az alakulat sajtóirodája.

Az RMDSZ és az ellenzékeként megalakult MPP 2014 óta együttműködnek egymással. Az együttműködés eredményeként az MPP két politikusa jutott be az RMDSZ jelöltlistáján a román parlament alsóházába. Az MPP-s politikusok RMDSZ-es választási listán való szereplését az teszi lehetővé, hogy az MPP pártként, az RMDSZ pedig civil szervezetként van bejegyezve. Így ugyanaz a politikus egy időben mindkettő tagja lehet. Az RMDSZ 2009-ben három, 2014-ben két képviselőt juttatott be az európai parlamentbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat