Húsz éve várja a református egyház a zilahi Wesselényi-kollégium visszaszolgáltatását

Húsz éve várja a református egyház a zilahi Wesselényi-kollégium visszaszolgáltatását

A zilahi Wesselényi kollégium főépülete. A szilágysági város főterén álló ingatlant a román hatalom továbbra sem akarja visszaszolgáltatni jogos tulajdonosának

Fotó: Facebook/Colegiul Național Silvania

Kereken két évtizede tart a Zilahi Református Wesselényi Kollégium restitúciós folyamata. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület által visszaigényelt egyházi ingatlan sorsa az alkotmánybíróság döntésétől függ. A zilahi önkormányzat alaptörvénybe ütközőnek tartja az egyház számára kedvező bírósági döntést, amely kimondja, hogy a református egyházat illeti meg az iskola tulajdonjoga. Az évforduló kapcsán kikértük az egyház vezetőségének álláspontját.

Makkay József

2023. július 26., 18:362023. július 26., 18:36

Húsz évvel ezelőtt, 2003 nyarán igényelte vissza a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) a kommunista rendszer által 1948-ban államosított Zilahi Református Wesselényi Kollégium épületegyüttesét, ahol évtizedek óta a román tannyelvű zilahi Silvania Főgimnázium működik. A közel két évtizedes restitúciós bírósági eljárások során a magyar egyház számára kedvező ítélet született: 2021 decemberében a Kolozs megyei táblabíróság a KREK javára döntött, elismerve a református egyház tulajdonjogát a zilahi Wesselényi-kollégium ügyében.

Az elmúlt két évben mégsem jutott dűlőre a dolog. A bíróság döntését a zilahi önkormányzat megtámadta, ezzel párhuzamosan pedig, mondvacsinált vádakkal

a zilahi ügyészség bűnvádi eljárást indított Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke, és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke ellen.

Az egyházi ingatlan húsz évvel ezelőtti visszaigénylésével kapcsolatban Florin Morar, a Silvania Főgimnázium igazgatója a helyi román sajtónak úgy nyilatkozott, az iskola számára óriási terhet jelent, hogy a két évtizedes peres eljárások miatt az oktatási intézményt nem sikerült felújítani, így csak a minimális állagmegőrző munkálatokra volt lehetőségük.

korábban írtuk

Alkotmánybírósági kitérő következik a zilahi Wesselényi-kollégium visszaszolgáltatási perében
Alkotmánybírósági kitérő következik a zilahi Wesselényi-kollégium visszaszolgáltatási perében

Az alkotmánybírósághoz kerül a zilahi Wesselényi-kollégium restitúciójának ügye a bukaresti legfelsőbb bíróság határozata, a zilahi polgármesteri hivatal akadékoskodása nyomán.

Akarattal romhalmazzá változtatták az egyházi épületet

Wagner Erik, Bogdán Szabolcs János jelenlegi püspök titkára a peres eljárás fejleményeivel kapcsolatban a Krónikának elmondta, hogy a visszaszolgáltatási folyamatot a zilahi önkormányzat által benyújtott alkotmányossági kifogás akadályozta meg.

Idézet
A zilahi polgármesteri hivatal alkotmányellenesnek tartja a Wesselényi-kollégium épületegyüttesének visszaszolgáltatását.

Mivel az alkotmányra hivatkoznak, jelenleg Bukarestben, az alkotmánybíróság asztalán pattog a labda” – fogalmazott portálunknak Wagner Erik. A lelkipásztor nem tartja valószínűnek, hogy az alkotmánybíróság egyhamar dönteni fog, így az épületek restitúciója elhúzódhat.

Wagner ugyanakkor méltatlannak tartja az egyházi ingatlanban működő zilahi román iskola igazgatójának panaszáradatát. ,,Ha egy olyan lakásban élek, ami nem az enyém, akkor sem ülök a koszban, hanem kimeszelem, és igyekszem lakhatóvá tenni arra az időre, amíg ott lakom” – érvelt a Krónikának a püspöki titkár, aki azt is elmondta, hogy zilahiként a Wesselényi-kollégium első évfolyamában végzett, és végig figyelemmel követte az egyházi iskola restitúcióját akadályozó hatósági össztüzet.

Wagner Erik elrettentő példaként a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium visszaszolgáltatásának körülményeit hozta fel, amikor a régi lakók romhalmazt hagytak hátra az egyháznak.

Idézet
Távozásuk előtt a falakból kitépték a villanykapcsolókat, leszedték a táblákat, vagy ahol nem sikerült, összetörték azokat. Sajnos, sok erdélyi egyházi ingatlan visszaszolgáltatását hátráltatják ma is”

– emlékeztetett.

Portálunk megkereste Csűry Istvánt, az egyházkerület volt püspökét is, aki a Krónikának elmondta: a román iskola vezetőségének vádjai azért igaztalanok, mert a rendszerváltás óta nem újították fel az iskolaépületet. A 2003-as visszaigénylésig eltelt 13 esztendőben is romhalmaz volt a Silvania Kollégium által használt épületegyüttes, holott a helyi önkormányzatnak a kilencvenes években lehetősége lett volna arra, hogy felújítsa.

Légből kapott vádak a két püspök ellen

Csűry István portálunknak elmondta: a két évvel ezelőtt elindított bűnvádi eljárással akadályozták meg a zilahi restitúciós folyamatot. ,,Jól látható, hogy felsőbb körök számára elfogadhatatlan az egyház számára kedvező bírósági döntés, ezért Kató Béla püspök és ellenem indítottak bűnvádi eljárást. Az ügyészségi indok szerint az egyházkerület restitúciós kéréséhez mellékelt, 20. század eleji bizonyító iratokat tendenciózusan megtévesztő módon fordítottuk le.

Idézet
A súlyosabb vádpont szerint pénzzel fizettük le a bíróságot, hogy számunkra kedvező ítélet szülessen”

– foglalta össze a bűnvádi eljárás ,,indokait” Csűry István.

A két püspököt a Szilágy megyei főügyész hallgatta ki, és már az első alkalomkor kiderült, hogy a vádakra semmi kézzelfogható bizonyíték nincs, így hamarosan ejtették azokat. A volt püspök azt is elmondta portálunknak, hogy a bűnvádi eljárást nem zárták le, hanem felfüggesztették.

,,Utoljára egy magánbeszélgetés keretében idén, húsvét táján kerestek a zilahi ügyészségről, amikor igyekeztek megnyugtatni, hogy az ellenünk megfogalmazott vádakat ejtik. A bűnvádi eljárás annyiban »sikeres« volt, hogy immár két éve áll az egyházi ingatlan restitúciós eljárása” – magyarázta a volt püspök.

Ady Endre is itt tanult

A Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek részletesen kidolgozott terve van arra az esetre, ha végre visszakapják a Wesselényi-kollégium egykori épületeit. A magyar kormány részéről ígéret van arra, hogy a leromlott állagú zilahi egyházi iskolaépületeket felújítják, illetve Zilah belvárosában az egyházkerület által megvásárolt másik telken kiegészítő iskolaépületet építenek, amely a régi iskolával közösen biztosít majd korszerű oktatási feltételeket a szilágysági magyar diákok számára.

Idézet
Azt szeretnénk, ha az elméleti oktatás mellett szakmatanulást és technikumi képzést is biztosítanánk.

Ezzel vissza lehetne hozni azokat a szilágysági magyar gyerekeket is a magyar oktatásba, aki amúgy elkallódnának” – fogalmazott portálunknak Csűry István.

A zilahi Wesselényi-kollégium az egyik legrégebbi erdélyi református iskola. Az ingatlanban jelenleg a román tannyelvű Silvania Főgimnázium működik. A nagy múltú iskolában tanult többek között Ady Endre, aki 1892-től volt a kollégium diákja, majd 1896 júniusában itt érettségizett.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 12., szerda

Még nem lehet elpakolni az esernyőt: szerdán is sok helyen leszakad az ég

Az ország 21 megyéjére érvényes sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen marad a kánikula.

Még nem lehet elpakolni az esernyőt: szerdán is sok helyen leszakad az ég
2024. június 12., szerda

Három személyt vettek őrizetbe a Nagyváradon holtan talált nő ügyében

Őrizetbe vettek három személyt annak a nőnek az ügyében, akinek a holttestét kedden találták meg egy nagyváradi lakótelep egyik utcájában parkoló autó ponyvával fedett utánfutójában.

Három személyt vettek őrizetbe a Nagyváradon holtan talált nő ügyében
2024. június 12., szerda

A keddi viharok is több erdélyi megyében okoztak károkat

Kedden 12 megye 31 településén volt szükség a katonai tűzoltók közbelépésére a viharos időjárás okozta károk elhárítására.

A keddi viharok is több erdélyi megyében okoztak károkat
2024. június 11., kedd

A múlt héten is történt kanyaró okozta haláleset, Maros megye még mindig az élbolyban a megbetegedések számának tekintetében

A múlt héten 768 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában – közölte kedden az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

A múlt héten is történt kanyaró okozta haláleset, Maros megye még mindig az élbolyban a megbetegedések számának tekintetében
2024. június 11., kedd

Az erős szél leszakította egy Máramaros megyei kórház tetejének egy részét

A heves esőzések és erős széllökések károkat okoztak Máramaros megye több településén, a magyarláposi városi kórházból pedig hét beteget át kellett máshova helyezni, miután az épület tetejének egy részét leszakította a szél.

Az erős szél leszakította egy Máramaros megyei kórház tetejének egy részét
2024. június 11., kedd

Otthon, a Csángóföldön is lehet érvényesülni magyarként – Gál Alina, a Bákó megyei Gajcsána új, fiatal polgármestere terveiről

Gál Alina, a Bákó megyei Gajcsána első magyar, RMDSZ-színekben megválasztott polgármestere mindössze 28 éves. Bukarestben és Londonban tanult, de hazament szülőföldjére, amelyért tenni akar.

Otthon, a Csángóföldön is lehet érvényesülni magyarként – Gál Alina, a Bákó megyei Gajcsána új, fiatal polgármestere terveiről
2024. június 11., kedd

Mégsem számolják újra a polgármester-jelöltekre adott szavazatokat Besztercén

Helyt adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) fellebbezésének kedden a megyei választási iroda, így mégsem számolják újra Besztercén a polgármester-jelöltekre leadott szavazatokat.

Mégsem számolják újra a polgármester-jelöltekre adott szavazatokat Besztercén
2024. június 11., kedd

Kolozs megyében is sikert aratott az RMDSZ: megőrzött hét polgármesteri széket és növelte a tanácsosok számát

Nemcsak országos szinten, hanem Kolozs megyében is történelmi sikert értünk el, ez arányokban és abszolút számban is kifejezhető – jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a választási eredmények kiértékelőjén.

Kolozs megyében is sikert aratott az RMDSZ: megőrzött hét polgármesteri széket és növelte a tanácsosok számát
2024. június 11., kedd

Két Maros megyei településen is tűz pusztított, Brassó megyében erdőtűz okozott gondot

Tűz ütött ki keddre virradó éjszaka a Maros megyei Balavásár melletti szénüzemben; mintegy 5 tonna fanszén megsemmisült.

Két Maros megyei településen is tűz pusztított, Brassó megyében erdőtűz okozott gondot
2024. június 11., kedd

Szavazategyenlőség alakult ki egy Maros megyei településen, két hét múlva ismét kiírják a polgármester-választást

Szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Maros megyei Maroskecén.

Szavazategyenlőség alakult ki egy Maros megyei településen, két hét múlva ismét kiírják a polgármester-választást