Hadat üzent a kormány a kanyarónak, de az orvosok szerint nagy a káosz

Hadat üzent a kormány a kanyarónak, de az orvosok szerint nagy a káosz

Fotó: Barabás Ákos

Kovászna megyében most ütötte fel a fejét, Székelyudvarhely környékén már visszaszorulóban van a kanyarójárvány. Az egészségügyi és a belügyminisztérium immunizálási kampányt indított, de a Krónikának nyilatkozó szakemberek szerint „káosz uralkodik”.

Bíró Blanka

Kőrössy Andrea

Széchely István

2017. július 19., 11:482017. július 19., 11:48

2017. július 19., 12:312017. július 19., 12:31

Kovászna megye eddig megúszta az ország nagy részében már elterjedt, tavaly ősz óta tomboló kanyarójárványt, amely viszont most már Háromszéken is jelentkezett: a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban az elmúlt tíz nap alatt 35 beteget kezeltek, legtöbbjüket a megyeszékhely környéki falvakból utalták be.

Az újszülött osztályon emiatt keddtől látogatási tilalmat rendeltek el – Antal Álmos orvos igazgató szerint pánikra nincs ok, de védeni akarják a babákat. A szakember rámutatott: az alapellátást felkészületlenül érte a járvány, hiszen korábban évtizedekig nem volt kanyarós megbetegedés. Előfordult, hogy hibásan antibiotikummal kezdték meg a kezelést, emiatt húzódik a folyamat. Antal ugyanakkor élesen bírálta a hazai egészségügyi rendszert, amelynek szerinte szégyenére válik, hogy ilyen mértékben terjedt el a kór.

Kifogásolta, hogy a kormány sokáig nem tudta biztosítani a kanyaró elleni vakcinát, emiatt felborult az oltási rend, ráadásul arról sincsenek pontos adatok, hogy kit immunizáltak.

Idézet
Fejetlenség és káosz uralkodik.

Legutóbb olyan fiatal anya jött szülni, akinek még születési anyakönyvi kivonata sem volt. Róla semmit nem tudnak a hatóságok, legkevésbé azt, hogy megkapta-e az oltásokat. Ezenkívül kevés a járványtani szakember, nincs kidolgozott rendszer a megelőzésre” – sorolta a hiányosságokat a kórházigazgató.

Galéria

Fotó: Nagy D. István

Szerinte várható volt, hogy előbb-utóbb Háromszéken is elterjed a kanyaró, hiszen a szomszédos megyékben már korábban megjelent.

Gondot okoz az is, hogy nem tudják pontosan, hányan betegedtek meg, hiszen csak azok jelennek meg a statisztikákban, akik orvoshoz fordulnak, illetve kórházba kerülnek.

Együttműködést kérnek a szülőktől

Lucia Şereş gyermekgyógyász, a háziorvosokat tömörítő szövetség Kovászna megyei elnöke a Krónikának arról számolt be: kedden kapták meg a kanyaró elleni oltáskészletet, az egészségügyi és a belügyminiszter pedig videokonferencia keretében tartott eligazítást az orvosoknak, hogy hogyan próbálják megfékezni a járvány további terjedését.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, vigyék el a nem immunizált gyermekeket a háziorvoshoz, és kérjék a vakcina beadását.

Ez vonatkozik a kilenc és 12 hónap közötti babákra, akik még egyáltalán nem kaptak oltást és az ötéves vagy ennél nagyobb gyermekekre, akiknek az emlékeztető vakcinát kell beadni.

Idézet
Azoknak pedig, akik visszautasították az oltást, komolyan el kell gondolkodniuk, hiszen a járvány egyre terjed,

már több ezer megbetegedés van az országban. Ez már nem játék” – hangsúlyozta a gyerekgyógyász.

„Senkit nem viszünk erőszakkal a háziorvoshoz”

Az egészségügyi és a belügyminisztérium a helyi hatóságok bevonásával a héten országos szintű oltási kampányt indított a kór megfékezése érdekében. Florian Bodog egészségügyi tárcavezető kifejtette: a helyi hatóságok feladata lesz beazonosítani a legveszélyeztetettebb csoportba tartozó, azaz kilenc hónapos és kilenc év közötti gyermekeket, akik nem kapták meg a készítményt, illetve

azt is meg kell szervezniük, hogy hol adják be nekik a vakcinát azokon a településeken, ahol nincs rendelő, ezekben a térségekben önkéntesek segítségét kérik majd.

A minisztérium kéthetente ellenőrzi, hogyan haladnak az eljárással mindegyik megyében, ott pedig, ahol nem tesznek eleget az előírásoknak, „lépéseket teszünk”. A tárcavezető azt ígérte: személyesen követi a fejleményeket, és terepszemlét is tartani fog.

Galéria

Fotó: Boda L. Gergely

Bodog elmondta, az egyes megyékben a prefektúra, a megyei tanács és a közegészségügyi igazgatóság munkatársai alkotta csoport fogja felderíteni a veszélyeztetett zónákat, ugyanakkor a háziorvosokkal is szorosan együttműködnek. A miniszter hozzátette:

nem fognak senkit erőszakkal a rendelőbe vinni, a szülőknek továbbra is jogában áll, hogy megtagadják gyermekük immunizálását,

de az oltást elutasítóknak a háziorvos előtt írásban kell megfogalmazniuk ebbéli szándékukat. A kampány egyik fő célkitűzése, hogy a szociálisan hátrányos közösségek számára biztosítsák a szakszerű egészségügyi szolgáltatásokat. Július közepén egyébként a kanyarós megbetegedések száma meghaladta a 8000-et, a kór pedig 31 halálos áldozatot követelt.

A megbetegedések számának tekintetében a helyzet Temes megyében a legaggasztóbb, a sorban pedig Krassó-Szörény, Arad és Máramaros következik.

Az egészségügyi tárca adatai szerint országos szinten közel 180 ezer gyermek nem kapta meg az előírt oltásokat, de csak 10 százalékuknál van szó szándékos elutasításról, a többek egyszerűen nem jutnak el a háziorvoshoz. A minisztérium a napokban több mint 500 ezer adag vakcinát osztott szét, ami az ígéretek szerint év végéig biztosan elég lesz.

Udvarhelyen visszaszorult a kór

Jó hír viszont, hogy Udvarhelyszéken jelentősen visszaszorult a fertőzés, noha a három gócpontot még nem sikerült teljesen felszámolni, ez akár több hónapba is beletelhet – tudtuk meg Tar Gyöngyitől, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság vezetőjétől. Egy góc egyébként akkor tekinthető felszámoltnak, ha eltelik legalább tíz nap az utolsó igazolt fertőzés óta.

A napokban is voltak új megbetegedések, a csíkszeredai megyei kórházba is kellett pácienseket beutalni. A megbetegedések elterjedése óta a közegészségügyi igazgatóság munkatársai a helyszínen próbálják beoltani a gyerekeket, ám

az immunizálást különösen nehéz elvégezni, ugyanis a legtöbb gyerek nem rendelkezik semmilyen személyazonossági irattal, sokuknak a nevük is egyezik, nehéz azonosítani őket,

emiatt még a használt védőoltások elszámolása is problémás.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Ahhoz, hogy be tudják adni a vakcinákat, a gyerekeknek fel kell kerülniük egy háziorvos pácienslistájára, amit iratok hiányában meglehetősen nehéz elvégezni, ráadásul a háziorvosok sem fogadják őket szívesen, a hátrányos helyzetben levő közösségekben ugyanakkor gyakran félnek az orvosoktól – magyarázta a szakember. A székelyudvarhelyi kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán azonban kedden már csak öt kanyarós beteg feküdt.

A június 6-án azonosított első fertőzés óta összesen 120-an kerültek beutalásra, 45 volt az egyszerre bent fekvő legtöbb beteg száma – tájékoztatott Lukács Antal igazgató.

A betegek hozzátartozóival számos fegyelmi problémája akadt a kórház személyzetének.

A járványosztály épületét tavaly újították fel, ám most újra kell festeni a kórtermeket, pótolni kell a leszerelt szúnyoghálókat, és cserélni kell a mosdókban összetört kagylókat és WC-csészéket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 17., péntek

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását

Nagyot fog lendíteni Magyarország európai uniós elnöksége Romániának a schengeni övezethez történő teljes körű csatlakozásán Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint.

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását
2024. május 17., péntek

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt

Életre kelt Erdély főnixmadara, megannyi erdélyi és magyarországi notabilitás jelenlétében pénteken átadták a felújított gyalui várkastélyt. A főnixmadár hasonlatot Tóthfalusi Gábor építész, a felújítási munkálatok tervezője használta.

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt
2024. május 17., péntek

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben

Egy hároméves gyermek meghalt, másik két személy megsérült egy közlekedési balesetben pénteken a 19-es országúton, a Szatmár megyei Gombáspusztán.

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben
2024. május 17., péntek

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra

Nyolcvannégy százalékban elkészült és idén júliusban át is adják a forgalomnak Temesvár déli, Szerbia felé kivezető körgyűrűjét – jelentette ki pénteken Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra
2024. május 17., péntek

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat

Több év kihagyás után idén Aradon állt meg a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors egyesülésével kialakított Össznemzeti Zarándokvonat, amely péntek hajnalban indult a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba.

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat
2024. május 17., péntek

Kétbocsos anyamedvét űztek el a csíksomlyói búcsú helyszínéről, a vadászok mindvégig készenlétben állnak

A vadászok elűztek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsú helyszínéről egy bocsos anyamedvét – számolt be pénteken az Agerpres hírügynökségnek Bors Béla csíkszeredai alpolgármester.

Kétbocsos anyamedvét űztek el a csíksomlyói búcsú helyszínéről, a vadászok mindvégig készenlétben állnak
2024. május 17., péntek

Káosz a kolozsvári reptéren: több tucat utas maradt le a párizsi gépről a poggyászszkennerek meghibásodása miatt

Több tucat utas maradt le a Kolozsvárról Párizsba tartó csütörtöki repülőjáratról, miután a poggyászszkennerek elromlottak, és ezért több órányi várakozás után sem tudtak a beszállókapuhoz menni, így hoppon maradtak.

Káosz a kolozsvári reptéren: több tucat utas maradt le a párizsi gépről a poggyászszkennerek meghibásodása miatt
2024. május 17., péntek

Felerősödik a szél, Erdély és a Bánság is érintett

A szél erősödésére figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat 18 megyére.

Felerősödik a szél, Erdély és a Bánság is érintett
2024. május 17., péntek

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, az 1500 zarándokot szállító szerelvény mintegy fél kilométer hosszú

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba, Erdélybe péntek hajnalban – tájékoztatta Petrus György, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője az MTI-t.

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, az 1500 zarándokot szállító szerelvény mintegy fél kilométer hosszú
2024. május 16., csütörtök

Kelemen az AUR-ra szavazó magyaroknak, Lázár az EMSZ-nek szólt be keményen Nagyváradon

Az RMDSZ-nek az Európai Parlamentben van a helye, azért, hogy az erdélyi magyar embereknek erős hangja legyen Európában, ne csökkenjen az ereje a Kárpát-medencében, Romániában és Brüsszelben – mondta Lázár János miniszter csütörtökön Nagyváradon.

Kelemen az AUR-ra szavazó magyaroknak, Lázár az EMSZ-nek szólt be keményen Nagyváradon