Ha jó a hőszigetelés, kevesebbe kerül a fűtés – Szakemberek az egészségre káros lakókörnyezet veszélyeiről

Simó Helga 2023. január 03., 08:49

Nem szabad sajnálni a fáradságot, hogy a lehető legtöbb erőfeszítést megtegyük az egészségre káros lakókörnyezet jobbítása érdekében – hívta fel a figyelmet lapunk megkeresésére Tóth Vajas Tímea háziorvos és Kopacz Hanna építész annak kapcsán, hogy egy felmérés szerint a romániai lakosság egyharmada nedves falú, penészes vagy hideg lakásban él.

Ha jó a hőszigetelés, kevesebbe kerül a fűtés – Szakemberek az egészségre káros lakókörnyezet veszélyeiről
galéria
Télen akkor is ajánlott naponta többször szellőztetni, ha nem penészesek a lakás falai Fotó: Barabás Ákos

Az egészségre veszélyes, nedves, penészes vagy hideg lakásban él minden harmadik romániai polgár – derül ki egy felmérésből. A Velux vállalat végezte el nemrég az Egészséges lakások barométere elnevezésű kutatást, amelyből az is kiderül, hogy minden harmadik romániai lakhelye azért sem megfelelő, mert túl zajos, vagy nem éri elég természetes fény. A lakosság kilenc százaléka nyilatkozta azt, hogy nedves a lakása, és mállik szét a padló, befolyik a víz, nem zárnak jól az ablakok. A témában megkerestük Tóth Vajas Tímea háziorvost és Kopacz Hanna építészt, akik kifejtették, hogy ezek az életkörülmények roppant károsak az egészségre, de arról is beszéltek, miként javíthatunk rajtuk, hogyan spórolhatunk hosszú távon egy alaposabb felújítással.

Káros a penész az egészségre

Tóth Vajas Tímea elmondta, a penész a spórákon keresztül terjed, azok ráadásul igen mostoha körülmények között is képesek túlélni, kivárni a megtelepedésre alkalmas időpontot. A penész nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát – nem csoda, ha a téli hónapokban sok otthonban megjelenik, hiszen ilyenkor fűtünk és ritkábban szellőztetünk.

A penésznek olyan melléktermékei is lehetnek, melyek erőteljesen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is,

még akkor is, ha egyébként nem allergiás az ember. A háziorvos felhívta a figyelmet, a penészérzékenység hasonló tünetekkel járhat, mint bármilyen más allergia. Ezek közé tartozik az orrfolyás és orrdugulás, az orr- és torokviszketés, tüsszögés, fokozott könnyezés.

Az eleve allergiában szenvedők vagy például asztma miatt légúti panaszokkal küzdők tüneteit különösen súlyosbíthatja a feketepenész jelenléte.

Nem ritka, hogy ilyen esetekben folyamatos, el nem múló köhögést, gyakori fejfájást, légzési nehézségeket, allergiás reakciókat, letargiát és fáradékonyságot, valamint arcüreggyulladáshoz hasonló panaszokat tapasztalhatunk. „Kritikus esetben a penész méreganyagaival való hosszú távú érintkezés során súlyos tünetek is kialakulhatnak, mint a koncentrációs zavar, a fényérzékenység, a szorongás, a hirtelen testsúlygyarapodás, memóriazavarok, izomgörcsök vagy a végtagok zsibbadása” – magyarázta a háziorvos.

Napi egy szellőztetés nem elég

A szakember felhívta a figyelmet, legfontosabb a gyakori, de gyors szellőztetés, minél nagyobb légcserével. A napi egyszeri szellőztetés ugyanis nagyon kevés. Kerülni kell az ablak túl hosszan nyitva tartását.

A kinti levegő télen jóval kevesebb vizet tartalmaz, mint a szoba levegője és szellőztetésnél gyakorlatilag kicseréljük a levegő víztartalmát.

A magasabb páratartalmú kimegy a szabadba, helyette bejut az alacsony páratartalmú, de hideg levegő. Az ablak becsukása után felveszi a falaktól és a tárgyaktól a bennük tárolt hőt, gyorsan visszaáll a szobahőmérséklet, és mivel szárazabb, felveszi a falak külső felületéről a felesleges nedvességet. A szellőztetés után körülbelül egy órával ez ismét hasonló értékű lehet, mint a szellőztetés előtt, hiszen átvette a falaktól a nedvességet. Ilyenkor érdemes gyorsan újra szellőztetni. Bár esőben a kinti relatív páratartalom meghaladhatja a 75 százalékot, szellőztetni akkor is kell, mert a hideg kinti levegő relatív páratartalma a szobában átmelegedve csökken.

A páratartalom-mérő sokat tud segíteni a pára megfelelő szinten tartása érdekében.

Az orvos azt mondta, kétségtelen, hogy naponta több alkalommal szellőztetni főleg télen kényelmetlen, és hűti a házat, de a rövid idejű, intenzív szellőztetés a legjobb, és legolcsóbb eljárás a penész ellen.

Pince és szuterénhelyiségek esetén a szellőztetés nyáron nem ajánlott, mert a bejutó meleg levegő bent lehűl, és páratartalma a föld által hűtött falon lecsapódhat.

„A szekrényeket nem szabad a falhoz szorosan odatolni, legyen hely a levegő áramlásának. A hőszigetelt ablakok rétegei is azért vannak 2 centinél közelebb egymáshoz, mert ekkora távolságig még nem alakulnak ki légáramlatok, így a legjobb a szigetelés. A szekrényeket ezért érdemes 5–10 centire eltolni a faltól. Csökkentsük a lakásban a virágok mennyiségét. A lakásban száradó vizes ruha nagyon sok párát juttat a helyiségbe. Ha lehetőség van rá, teregessünk az erkélyen, vagy jól szellőző helyiségben” – javasolta a háziorvos.

Nagy felelősség hárul az építészekre, kivitelezőkre

Kopacz Hanna építész szerint nagy felelősség hárul az építészekre a tervezés és kivitelezés során, hogy egészséges, hosszú távon fenntartható megoldásokat alkalmazzanak. De a beruházóknak is nagy a felelőssége, ugyanis ha túl sok lakást zsúfolnak minél kisebb alapterületre, előbb-utóbb a minőség romlásához vezet.

Nem szabad sajnálni a fáradságot, hogy a lehető legnagyobb erőfeszítést megtegyük egészségünk érdekében.

Ha tehetjük, olyan megoldásokat keressünk, melyek hosszú távra szólnak, hiszen minden évben eljönnek a nagy esők, rekkenő hőségek, fagyok” – hívta fel a figyelmet az építész. Kifejtette, a fal ázása, nedves padló, penészesedés mind csak tünetei az összetettebb problémáknak, melyeket sajnos nem lehet egy festéssel megoldani, hanem alapos utánajárásra, akár szakértő bevonására is szükség lehet. A fal ázhat egy elmozdult tetőcserép miatt, vagy azért, mert egy cső megrepedt a falban a felső szomszédnál. Az építész szerint sokszor a nem megfelelő szellőztetés okolható a penészes falak miatt, szintén ok lehet a nem megfelelő falburkolat.

Ilyenkor megoldás lehet az állandó szellőztetés, falburkolat cseréje vagy bontása. Például a vakolat leverése, hogy a nedves téglafal szellőzhessen, kiszáradhasson, majd újra kell vakolni légtömör réteggel.

A hideg ellen legcélszerűbb hőszigetelni a házat, és figyelembe venni a ház hővesztési felületeit, azt, hogy például a legtöbb hőt nemcsak a falon keresztül veszíti a ház, hanem közel annyit veszít a tetőn, a rossz nyílászárókon, vagy a padlón keresztül is.

Függönyök, textilkígyók, hangszigetelők

„Ha hirtelen megoldásokra vadászunk, belső térben használhatunk nagy és nehéz függönyöket, mellyel akár le is választhatunk külön fűthető tereket a ház többi részétől, vagy elővehetjük a nagyszüleink által előszeretettel használt textilkígyót a hőhidas ablakoknál. Hideg padló esetén választhatunk melegebb érzetű padlóburkolatot, például csempe helyett fa, parafa vagy akár egy szőnyeget. Ha a bejárati ajtó egyenesen a lakótérbe nyílik, ezt is leválaszthatjuk függönnyel, de hosszú távon akár egy fallal lezárt megoldáson is érdemes lehet elgondolkodni” – mutatott rá a szakember.

Mint kifejtette, a zaj csillapítására leginkább a nyílászáró cseréje lehet megoldás az olyan kritikus részeken, mint az út melletti szoba ablaka, de ilyen esetben kültéri eszközökhöz is folyamodhatunk, például magas hangszigetelő kerítéssel vagy sűrű növényzettel.

„Ha nem fognánk nagy építkezésbe, érdemes lehet a lakás átszervezésén gondolkodni, hátha van például lehetőség az út menti hálószobát a csendesebb oldalra költöztetni, és a zajosabb teret is elviselő tevékenységet, mint a konyhát „száműzni” a hangosabb részre” – mondta az építész. Arra is kitért, a napfény kérdése a legnehezebb, azt ugyanis leginkább az épület tájolása, magassága, a lakrész elhelyezése határozza meg. Akkor sem kell azonban kétségbeesnünk, ha nincs vagy kevés hozzáférésünk van a közvetlen napfényhez.

Ma már rendkívül széles választékban kaphatóak különböző erősségű és színhőmérsékletű égők, világítótestek, melyekkel megfelelően kivilágíthatjuk otthonunkat.

A fény visszaverődését segíthetik az olyan tükröződő vagy világos felületek, mint a tükör, világos bútor, padló, fal és lakástextilek.

Előnyösek az energiahatékony izzók, napelemek

Kopacz Hanna kifejtette, csak akkor előzhetjük meg, hogy egy kis probléma nagyobbá váljon, ha felismerjük, és megszüntetjük az okát. Ha csak a tünetet kezeljük, például lefestjük a penészes falat, de a valódi okot, mint a tető ázása, nem szüntetjük meg, a probléma lassacskán egyre nagyobbá válik, és akár teljes körű épületfelújításra is sor kerülhet.

Az építész felhívta a figyelmet, a nedvesedést, penészt első pillanattól komolyan kell venni, mert akár a teljes rendszer hibáját is jelezheti, példának okáért, hogy a hőszigetelés vagy szellőzőrendszer nem megfelelő.

Ilyen esetben azonnal cselekedni kell, és ha szükséges, szakértő beavatkozását kérni.

„A ház körüli állandó problémák bosszússá tehetnek minket, feszültséget kelthet az együtt élők között, a romló életkörülmények pedig hatással vannak az általános közérzetre és egészségi állapotra. Tehát inkább gyűrjük fel az ingujjunkat, és keressünk maradandó, hosszú távú megoldásokat már házunk első apró jelzéseinél, hogy elkerüljük a későbbi nemkívánatos kimenetelt” – magyarázta az építész. Hozzátette, akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nem végezhetjük el a teljes körű felújítást egyszerre, jól tervezett stratégiával időben eltolhatóak és ütemezhetőek a munkarészek. Elsőbbséget élveznek az olyan sürgősen elhárítandó problémák, mint például a fal ázása, és csak később kerül sorra a nyílászárók cseréje vagy a zajszigetelés.

Vigyázni kell azonban, hogy meggyőződjünk arról, jobb lesz-e esetünkben az új megoldás a réginél. Nem azért penészedett-e vajon a fal, mert nem tudott a polisztirol hőszigetelésen keresztül lélegezni? Akkor ne rakjunk rá olyan homlokzatburkolatot, amelyen szintén nem tud majd lélegezni”

– mondta a szakember. Anyagiak tekintetében megemlített néhány „ökölszabályt”: ha jól hőszigetelt a házunk, kevesebbet költünk fűtésre; ha világosak a terek és energiahatékony izzókat, háztartási gépeket, netán napelemet használunk, jelentősen csökken a villanyszámla.

„Ha megszüntetjük az ázás vagy penészesedés okát, nem kell többé a helyrehozásra költenünk; na és persze, ha egészségesek vagyunk, nem kell gyógyszerekre és kezelésekre áldoznunk, helyette inkább ehetünk finomakat, vagy elutazhatunk nyaralni” – sorolta a szakember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport