Gyümölcsízek kevés vagy sok cukorral, fahéjjal, mentával – Új divatok és nagyanyáink aranyszabályai az eltevésről

Gyümölcsízek kevés vagy sok cukorral, fahéjjal, mentával – Új divatok és nagyanyáink aranyszabályai az eltevésről

Fotó: Pixabay.com

Tombol a nyár, és vele együtt a befőzések ideje. Kezdő vagy haladó befőzőknek is érdemes megfontolniuk, hogy számos előnye kínálkozik a házilag eltett gyümölcsöknek – legyen az szörp, befőtt, lekvár, kompót formájában – a boltban vásárolható készítményekkel szemben. A befőzés legfontosabb aranyszabályainak, az újabb divatirányzatoknak a témáját Jánossy Alíz gasztronómiai szakíróval, a Krónika volt munkatársával jártuk körül.

Kiss Judit

2023. július 16., 12:152023. július 16., 12:15

Már lejárt a bodza, az eper ideje, lassan vége a cseresznye idei szezonjának, de javában kapható a meggy, ribizli, soron következik a barack, és majd egyéb gyümölcsök is, amiket szívesen főznek be az emberek. Azért is tesznek így sokan, mert abban hisznek, hogy

a házi dzsem, lekvár, befőtt, kompót, szörp finomabb, mint a bolti, de azért is, mert a bolti készítmény egyrészt drágább, ugyanakkor nem lehet pontosan tudni, miként készült, mit tartalmaz.

Galéria

Érdemes kompótokat, befőtteket készíteni házilag, a bolti készítményeknél több tekintetben előnyösebbek

Fotó: Jánossy Alíz

Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztronómiai szakírót, több gasztronómiai kiadvány felelős szerkesztőjét, a Krónika volt munkatársát arra kértük, összegezze, a befőzéseket illetően milyen trendeket tapasztal manapság Erdélyben érvényesülni, valamint hogy adjon tanácsokat kezdő vagy haladó befőzőknek: miként kell eljárni, amikor a nyár ízeit kamránk polcaira szeretnénk „varázsolni”.

Kérdésünkre, miért biztatná arra a kezdő vagy haladó befőzőket, hogy ne sajnálják a fáradságot, és főzzenek be házilag gyümölcsöket, Jánossy Alíz azt válaszolta: főként a házi készítmény ára és ízletessége miatt, valamint mert így pontosan tudhatjuk, mi van benne.

Idézet
Ehhez még hozzátenném a tápanyag és vitamintartalmat is abban az esetben, ha olyan eljárással készül az adott készítmény, hogy ezt megőrzi. Nagyon finom szörpök, ivólevek és dzsemek készíthetőek hideg eljárással – ezek megőrzik a gyümölcs vitamintartalmát is.

Igaz, esetenként magasabb cukortartalommal kell számolni, aminek sokan nem örülnek” – hívta fel a figyelmet a szakíró. Kifejtette, a háziasszonynak azt kell mérlegelnie, hogy télire vitaminban gazdag, de magasabb cukortartalommal bíró készítményt rak a kamara polcára, avagy egy kevesebb cukortartalmú, de vitaminszegényt.

Galéria

Fotó: Jánossy Alíz

„A hideg eljárással eltett készítmények esetében a cukor tartósít, ha viszont ennek a mennyiségét csökkentjük, akkor valamilyen hőkezeléses eljárással kell tartósítanunk. Hőkezelés esetében viszont már 60 foknál bizonyos vitaminok egyszerűen kipárolognak az épp készülő szörpből vagy lekvárból” – hívta fel a figyelmet Jánossy Alíz.

Cukor nélkül: a különleges vörösáfonya-befőtt

A kezdő befőzők az internetet bújva „ahány recept, annyi verzióval” találkoznak, így fontos lenne megfogalmazni, milyen aranyszabályokra kellene leginkább odafigyelniük a gyümölcsök eltevésekor. „Két dologra figyelmeztetném a kezdőket: a gyümölcs minőségére és a higiéniára. Befőzésre csak a jó minőségű, érett vagy félig érett, ép gyümölcsök alkalmasak, a hibás, sérült, romlásnak indultból legfennebb pálinka fő, de ennek is jobb a minőségi. A higiénia pedig alapkövetelmény bármilyen befőzés esetén” – mondta a szakíró. Rámutatott, olyan „apróságokról” van szó, hogy a befőttesüveget akkor is ki kell mosni, ha egyébként tisztán raktuk el, és tiszta helyen tároltuk.

Galéria

Kínálat július közepén: cseresznye, meggy, barack

Fotó: Kiss Judit

„Az pedig csak hab a tortán, hogy lemossuk róla a tavalyi vagy a bolti címkét, vagyis zöldborsós feliratú üvegben nem néz jól ki az eperlekvár” – mondta Jánossy Alíz. Megkértük arra, mondja el kedvenc, gyümölcsből készült eltett finomsága receptjét.

Idézet
A vörösáfonya-befőtt, de nevezik piroskokojsza-kompótnak vagy havasimeggy-kompótnak is. Fanyar, enyhén kesernyés íze miatt kedvelem, az eltevése is nagyon egyszerű, hiszen cukor nélkül is megáll, hideg vizet öntve rá és kidunsztolva” – osztotta meg Jánossy Alíz.

Mint részletezte, ő kétféleképpen szokta eltenni a vörösáfonya-befőttet. „Vagy úgy, hogy beleszórom a gyümölcsöt a befőttesüvegbe (250-300 ml-es), teszek bele egy-két kanál cukrot, vizet öntök rá, ledugaszolom, bepakolom egy nagy lábosba, vizet öntök alája és 120 fokon kigőzölöm a sütőben. Vagy úgy, hogy a gyümölcsöt egy tálban lecukrozom – 1 liter gyümölcshöz minimum 2-3 evőkanál cukrot szoktam tenni – teszek hozzá kevés citromsavat, így hagyom egy éjszakán át, majd másnap abban a lében, amit a gyümölcs enged, megrottyasztom, azaz nagy lángon felforralom, majd üvegekbe szedem, és száraz dunsztba teszem” – ecsetelte a gasztronómiai szakíró.

Galéria

Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztronómiai szakíró, több gasztronómiai kiadvány felelős szerkesztője

Fotó: Bartalis Előd

Ha kevés a cukor és híg a lekvár, nem fog elállni

Jánossy Alíznak hosszú évtizedek óta rálátása van arra, hogy miként alakulnak az erdélyi konyhaművészeti és -technikai „divatok”. Megkérdeztük, hogyan látja, a gyümölcsök eltevése esetén „változnak-e az idők”, vannak-e olyan módszerek, eljárások, amik kezdenek feledésbe merülni, és esetleg újak jönnek a helyükbe.

„Divatok, irányzatok mindenben vannak, így természetesen a befőzések és tartósítások terén is. Most a legfőbb irányzat a minél egészségesebb, lehetőleg cukor-, tartósítószer- és adalékmentes készítmény előállítása, ha már valaki befőzésre adja a fejét. Ez rendjén is van mindaddig, amíg ez az igyekezet és törekvés a józan ész határain belül mozog” – fogalmazott Jánossy Alíz.

Hozzátette, ehhez viszont gyakorlati szinten kell ismerni azokat a fizikai és kémiai folyamatokat, amelyek végbemennek a befőzés során. Például ha kevés cukorral főzünk egy híg lekvárt, az nem fog elállni még akkor sem, ha az üveget a kupakjával lefelé fejre állítjuk, és vákuumot képezünk az üvegben.

Galéria

Fotó: Kiss Judit

Jánossy Alíz rámutatott, az ilyen ideig-óráig eláll, aztán erjedésnek indul és megromlik. Ha viszont úgy csökkentjük a hozzáadott cukor mennyiségét, hogy előbb sűrítjük a lekvárt, s majd azután adunk hozzá cukrot – ha adunk, mert az is lehet, hogy nem szükséges – akkor olyan lekvárt nyerünk, amit dunsztolni sem kell, ráadásul tartósítószert sem kell tenni bele.

Idézet
Lényegében így főzik időtlen idők óta a finom, vastag szilvalekvárokat, amikben nincs hozzáadott cukor, sem tartósítószer. Ezt szinte minden gyümölccsel meg lehet csinálni, kérdés: megéri-e az epret vagy málnát fél napig főzni,

hogy annyira besűrűsödjön, hogy a saját cukortartalmától legyen édes? Ebben az esetben lehet, hogy célszerűbb kicsivel több cukrot tenni bele, esetleg megtámogatni még valamilyen tartósítószerrel, így nyerve egy hígabb, de zamatosabb lekvárt” – mondta a szakíró.

Dunsztolni kell a szörpöket, ivóleveket

Nagyanyáink befőttjeiben, lekvárjaiban sok volt a cukor, ma azonban – fogyókúrás vagy egyéb okokból – sokan ódzkodnak a nagy cukortartalmú üvegbe zárt ízektől. „A már említett sűrítés módszerével kitűnő lekvárokat lehet készíteni. Ebben az esetben addig kell főzni a ledarált gyümölcsöt, amíg besűrűsödik, ezzel egyidejűleg többé-kevésbé édessé is válik.

Idézet
A sűrű gyümölcspéphez vagy egyáltalán nem kell cukrot adni, vagy csak minimális mennyiségben” – mondta a gasztronómiai szakíró.
Galéria

Fotó: Kiss Judit

Rámutatott, a befőtteket, ivóleveket, szörpöket viszont dunsztolni kell, főleg, ha a tartósítószer használatától is ódzkodik az ember. Ilyen esetben nem elég az egyszerű szárazdunszt, amikor meleg takarók közé rakjuk a még forró befőttesüvegeket. Biztosabb, ha az üvegeket nagy lábosba tesszük, vizet öntünk alájuk, és sütőben 120 fokon kigőzöljük akár egy-két nap eltéréssel többször is. Jánossy Alíz felhívta a figyelmet, természetesen ebben az esetben

a hideg sütőbe tesszük be az üvegeket, azután adjuk rá a hőfokot, és csak addig tartjuk 120 fokon, amíg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni kezd. Ekkor levesszük a hőfokot, és hagyjuk a sütőben kihűlni az egészet.

„Ennél is jobb az, ha beszerzünk egy befőzőautomatát, mert ebbe csak bele kell rakni az üvegeket, beállítani, utána a gép végzi a dolgát. Van még a mosogatógépes módszer, amit sokan dicsérnek, de ezt nem ajánlom, mert a nagy gonddal és a higiéniai javaslatok maximális betartásával előállított készítményeimet én sosem raknám be oda, ahol egyébként a koszos edényeimet mosom” – mondta a gasztronómiai szakíró.

Aszalás, fagyasztás – új eljárások jönnek a régiek mellé

Arra is kitért, hogy ami a befőzés technológiai részét illeti, nem tűnik úgy, hogy bármilyen módszer feledésbe merülne, sőt, jönnek újabbak a régiek mellé. Például, egy időben úgy tűnt, a házi aszalás módszere megszűnőben van, de ez csak addig tartott, míg a régi kemencéket felváltották a modern aszaló berendezések.

„S akkor még nem is beszéltünk a fagyasztókról, amelyek szintén modern eszközöknek számítanak – nagyanyáink nem használták a fagyasztást tartósítási módszerként – de a technika új lehetőségeket nyújt a tartósítás terén” – mutatott rá Jánossy Alíz.

Arról is kérdeztük a szakírót, hogy vannak-e a mi tájainkon olyan gyümölcsök, amikből bár ritkábban szoktak eltenni télire az emberek, mégis érdemes kipróbálni különlegességként, de kitértünk a gyümölcsök fűszerezésére is, kérve Jánossy Alíz véleményét arról, hogy érdemes-e kipróbálni olyan régi ízesítéseket, mint pl. kis rum a meggyhez vagy szilvához, esetleg fahéj. „A homoktövis úgymond nemrég jött divatba, de készítenek belőle szörpöt, dzsemet, befőttet, ivólevet. Ugyanakkor nemrég „fedezték fel”, hogy a bodzának nemcsak a virágjából, de a terméséből is lehet különféle finomságokat készíteni.

Aztán vannak olyan gyümölcsök, amik kimentek divatból, de most újra kezdik termeszteni és használni. Ilyen például az egres valamint a ribizli különféle fajtái” – sorolta a gasztronómiai szakíró.

Rámutatott, ami a gyümölcsök ízesítését illeti, ízlés dolga, hogy a természetes gyümölcsízt mivel fokozzuk, vagy épp elnyomjuk, elvisszük más irányban. A legtöbb gyümölcsnek „jól áll” a fahéj, a szegfűszeg és a csillagánizs, főleg, ha befőtt készül belőle, de sokan használják újabban a bazsalikomot, mentát és a vaníliát is például lekvárok, dzsemek ízesítésére.

Nagy kedvenc a tejsavas erjedéssel készülő hordós savanyúság

Az eltevések ideje a savanyúságeltevést is jelenti a nyári-őszi hónapokban. Sokan vélekednek úgy, hogy ezzel is az a helyzet, mint a gyümölcslekvárokkal: boltban talán nem érdemes megvenni, élvezetes is elkészíteni, variálni is lehet. Megkérdeztük Jánossy Alízt, hogy melyik a kedvenc savanyúságreceptje.

Galéria

A hordós savanyúság (muratura) esetén alkalmazott eljárással csak uborkát is el lehet tenni, nagyon finom

Fotó: Jánossy Alíz

„Nagy kedvenceim a tejsavas erjedéssel készülő savanyúságok, ráadásul ilyet boltokban nem is lehet vásárolni, legfennebb piacon. Ezek közül a vegyes hordós savanyúság, közismertebb nevén a „muratura” a nagy kedvencem.

Az eltevése sem igényel nagy szakértelmet, mert csak egy tiszta hordóba kell dobálni mindenféle zöldséget, amit szeretünk – a paprikafélék kivételével – és feltölteni sós vízzel, utána a tejsavbaktériumok elvégzik a munka dandárját” – osztotta meg Jánossy Alíz. Felhívta a figyelmet: amire vigyázni kell: a só-víz arány – 1 l vízhez 42-45 g (1 púpozott evőkanál) parajdi sót számolunk – na, meg a zöldségek minősége és a higiénia. „Nem kell megijedni attól, ha a savanyúságunk 2-3 nap múlva – miután feltöltöttük sós vízzel – zavarossá, „tejessé” válik, mert ez azt jelenti csupán, hogy a tejsavbaktériumainknak kedvező „munkakörülményeket” teremtettünk, amit ők azzal hálálnak meg, hogy ízletes savanyúságot készítenek nekünk.

A „tejesség” kb. két hét alatt kitisztul, ekkor a hordót be lehet pakolni a pincébe vagy a kamarába – javasolta a gasztronómiai szakíró. Arra is kitért, van még egy aprócska trükk, amit az utóbbi években kezdett alkalmazni: miután megbontotta a hordót, hogy ne induljon be megint az erjedés, a savanyúság levében felold nagyon kevés borként.

Ez természetesen a hordó méretétől függ, a 40 literes káposztás hordóba fél kiskanál borkén kell, a 12 literes hordóba pedig csak egy késhegynyi. „Ez annyit segít a tartósításban, hogy nyár közepén még mindig olyan minőségű a tavaly októberben eltett káposztám, mint karácsony előtt, amikor megbontottam a hordót. Egy nagy fej ugyanis még mindig ott „figyel” a hordóban várva a hűvös időt, amikor jól esik a nyárban is székelygulyás vagy a kolozsvári rakott káposzta” – ecsetelte Jánossy Alíz.

korábban írtuk

Fűben-fában gyógyerő – Macalik Kunigunda biológus a vadon termő növények fogyasztásáról, az ajánlott óvatosságról
Fűben-fában gyógyerő – Macalik Kunigunda biológus a vadon termő növények fogyasztásáról, az ajánlott óvatosságról

Bár legtöbben áruházakban, piacokon vásároljuk meg a tavasz beköszöntével egyre kívánatosabb zöldfűszernövényeket, akadnak bátrabb, kísérletezőbb kedvű természetkedvelők, akik erdőn-mezőn keresik meg az ehető növényeket.

korábban írtuk

Petőfi a túrós csuszát és a csigát is szerette – A költőről szóló gasztroestet tartottak evangélikus lelkészek Segesváron
Petőfi a túrós csuszát és a csigát is szerette – A költőről szóló gasztroestet tartottak evangélikus lelkészek Segesváron

Fűszervajas csigát, fokhagymás kolbászt, Pilvax mokkalikőrt, diákkenyeret – azaz Petőfi kedvelt ételeit, italait készítette el lelkésztársainak Fehér Attila evangélikus lelkész.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 14., vasárnap

Felvonulás Bánffyhunyadon: „a kalotaszegi díszítés európai szinten híressé tette az erdélyi magyarság motívumait”

A kalotaszegiek gondos gazdái a rájuk bízott örökségnek: odaajándékozták a világnak, és ezzel megsokszorozták, anélkül, hogy elveszítettek volna bármit is – hangoztatta a Magyarság Házának igazgatója vasárnap Bánffyhunyadon.

Felvonulás Bánffyhunyadon: „a kalotaszegi díszítés európai szinten híressé tette az erdélyi magyarság motívumait”
2024. július 14., vasárnap

Bűnvádi eljárás indult a rendőr által lelőtt négyfalui férfi ügyében

Bűnvádi eljárás indult, miután meghalt szombat este a 36 éves négyfalui férfi, akire egy rendőr rálőtt, mert az baltával támadt egy csendőrre.

Bűnvádi eljárás indult a rendőr által lelőtt négyfalui férfi ügyében
2024. július 13., szombat

Nem csak az egészségre káros: égő cigaretta okozta a tűzvészt Szatmárnémetiben

Égő cigaretta okozta a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál csütörtökön keletkezett tüzet – tájékoztatott szombaton a Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség.

Nem csak az egészségre káros: égő cigaretta okozta a tűzvészt Szatmárnémetiben
2024. július 13., szombat

Baltával támadt csendőrre, lelőtte a rendőr a garázdát, aki életét vesztette

Két lövést adott le az irányába és megsebesített szombaton Négyfaluban (Săcele) egy rendőr egy 36 éves férfit, aki baltával fenyegetett meg egy csendőrt. A lelőtt támadó később a kórházban életét vesztette.

Baltával támadt csendőrre, lelőtte a rendőr a garázdát, aki életét vesztette
2024. július 13., szombat

Kisiklott a Bécsből érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat Brassó megyében

Kisiklott a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat harmadik vagonjának egyik kereke Kőhalom (Rupea) térségében, személyi sérülés nem történt – közölte szombaton a román állami vasúttársaság (CFR).

Kisiklott a Bécsből érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat Brassó megyében
2024. július 13., szombat

Külföldi is volt az Arad megyében bankautomatát robbantó profi bűnözők között

Az Arad megyei nyomozó hatóságok elfogták a július 5-ei világosi (Şiria) bankautomata-rablás három gyanúsítottját, amikor a határon keresztül megpróbálták elhagyni Romániát. A három férfi egyike albán állampolgár.

Külföldi is volt az Arad megyében bankautomatát robbantó profi bűnözők között
2024. július 13., szombat

Kiterjesztette, meghosszabbította a vörös hőségriadót a meteorológiai szolgálat

Életbe lépett szombaton az ország megyéinek többségére érvényes harmadfokú, vörös hőségriasztás; a rekkenő hőség még hosszú napokig kitart. A meteorológiai szolgálat szombaton újabb riasztást adott ki.

Kiterjesztette, meghosszabbította a vörös hőségriadót a meteorológiai szolgálat
2024. július 13., szombat

Egyre súlyosabb a baj Erdélyben: ott sincs elég ivóvíz, ahová most vezették be a korábbi katasztrófa orvoslásaként

Naponta több figyelmeztetést, felszólítást, csapelzárásról szóló tájékoztatást közöl a Szamos Vízügyi Vállalat. Ugyanis a kánikula, illetve az ivóvíz „nem rendeltetésszerű használata” miatt immár többtucatnyi településen korlátozásokat kellett bevezetni.

Egyre súlyosabb a baj Erdélyben: ott sincs elég ivóvíz, ahová most vezették be a korábbi katasztrófa orvoslásaként
2024. július 12., péntek

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget

Faluvégi Ervin Zoltán eddigi főtanfelügyelő-helyettes személyében ideiglenes jelleggel magyar vezető áll Szilágy megye tanfelügyelőségének élén – számolt be pénteken a tanfelügyelőség tájékoztatása alapján a Monitorul de Sălaj megyei lap.

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget
2024. július 12., péntek

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest

A dolgozatok megjelölésének elmaradása ellenére átlagosan mintegy két-három tizeddel nőttek a kolozsvári magyar diákok jegyei román nyelv és irodalomból a tavalyiakhoz képest – nyilatkozták a Krónikának kincses városi magyar tanintézetek vezetői.

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest