Gazdák és vásárlók visszavárják a kirakodóvásárokat

Gazdák és vásárlók visszavárják a kirakodóvásárokat

A nagyváradi Rogériusz negyedben nagy sikernek örvendett az idei első kirakodóvásár

Fotó: Érmelléki Gazdák Egyesülete

A magyar gazdaszervezetek által fenntartott kirakodóvásárok fontos szerepet töltenek be a tudatos élelmiszer-vásárlók és a gazdák közötti kapcsolatban – fogalmazott lapunknak Laskovics István érmihályfalvi falugazdász. Az Érmelléki Gazdák Egyesülete Nagyváradon nemrég szervezte meg idei első, ötéves múltra visszatekintő vásárát. A pandémia egyelőre megakadályozza a folytatást, a szervezők szerint azonban kezdeményezésük ígéretes jövő elé néz.

Makkay József

2021. március 21., 14:502021. március 21., 14:50

2021. március 21., 16:402021. március 21., 16:40

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének (ÉGE) szervezésében február utolsó hétvégéjén tartották meg az idei első Érmellék Ízei és Termékei nevű kirakodóvásárt Nagyváradon, a Rogériusz negyedbeli Magnólia parkban. A koronavírus-járvány előtt, 2019-ben a partiumi gazdaszervezet kilenc kirakodóvásárt szervezett Nagyváradon a kézműves termékeket, házi készítésű élelmiszereket és zöldségeket, gyümölcsöket kínáló kistermelők számára.

Vásáraiknak akkora népszerűsége lett, hogy tavaly havonta meg szerették volna tartani, azonban elképzelésüket elmosta az egy éve berobbant pandémia.

2020-ban három vásár megtartására kaptak engedélyt az egészségügyi hatóságtól, tavaly az utolsót júliusban rendezték meg.

Októberre még megkapták a helyi hatóságok beleegyezését, de mire a gazdák egy része kipakolta áruját, a Bihar megyei népegészségügyi igazgatóság – a fertőzöttek számának gyors növekedésére hivatkozva – visszavonta az engedélyt, és a Nagyvárad főterén meghirdetett vásárt berekesztették.
Laskovics István, az érmelléki gazdaszervezet falugazdásza (portrénkon) a szerencsének tulajdonítja, hogy

februári kérésükre rábólintottak a hatóságok, így 33 vásáros standot sikerült felállítani szombatra és vasárnapra.

A kistermelők és vásárlók egyaránt elégedettek voltak: két nap alatt mintegy ezer vásárló fordult meg a nagyváradi tömbháznegyed rögtönzött vásárán, így a legtöbb élelmiszer-forgalmazó gazda eladta készletét. A sikeren felbuzdulva az ÉGE március végére is engedélyt kért a soron következő kirakodóvásár megszervezésére, de tegnap kapták meg a hatóságok elutasító levelét. Mivel a fertőzöttség magas aránya miatt Nagyvárad is vörös zónába került, nem engedélyezik szabad téren sem a kirakodóvásárokat.

Galéria

Laskovics István falugazdász, a kirakodóvásárok főszervezője

Fotó: Makkay József

Megbízható kínálat

A partiumi gazdaegyesület 2015-ben tartotta első vásárát, és azóta évről évre nagyobb az érdeklődés. „Jól látható, hogy Nagyváradon egyre erősödik az a tudatos vásárlói réteg, amelyik megkeresi a nagyáruházi élelmiszer-beszerzés alternatíváit. Vásáraink ezt a trendet erősítik.

Idézet
A mi kezdeményezésünk vezetett el oda, hogy már vannak hasonló román próbálkozások is, illetve egyre népszerűbb a biominőségű élelmiszert kínáló üzletek felhozatala.

Kirakodóvásárainkra egyre több gazda jelentkezik. Sajnos csak rotációval tudjuk megoldani, hogy az egymást követő vásárokon minden gazda asztalhoz jusson” – magyarázza a mezőgazdasági szakember.

A kistermelői mézek, savanyúságok, befőttek, szörpök, sajtok, házi édességek, zöldség- és gyümölcsfélék iránti megnövekedett igényt az is mutatja, hogy a pandémia idején megnőtt a különböző internetes kistermelői fórumok forgalma. Mind a magyar, mind a román nyelvű közösségi termékhirdetőkre feliratkozott gazdák a gazdaegyesület munkatársainak arról számolnak be, hogy

folyamatosan nő azoknak a tudatos vásárlóknak a száma, akik ha drágábban is, de minőségi élelmiszert keresnek.

Laskovics mintegy háromszáz érmelléki gazdával tartja rendszeresen a kapcsolatot, így elég pontos képet alkothat arról, miként változnak a vásárlói igények, és erre miként tudnak a gazdák megfelelni. Jól látható, hogy erősödik a zöldségpiacok iránti igény is. Míg a 2000-es évek elején hatalmas tömegek pártoltak át a bevásárlóközpontok élelmiszerüzleteihez, és a gazdapiacok pangtak az ürességtől, az utóbbi években biztató változás tapasztalható, folyamatosan növekszik a zöldségpiacok forgalma is. Ott azonban gondot jelent, hogy

a vásárlónak nehéz megkülönböztetnie az őstermelői igazolvánnyal viszonteladóként külföldi zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kereskedőket a valódi gazdáktól.

Emiatt is nagy a magyar gazdaszervezetek által Erdélyben – így Nagyváradon is – megtartott kirakodóvásárok forgalma. Itt eleve őstermelők árulhatják az általuk megtermelt portékát, a tudatos vásárlók körében pedig felértékelődött a kirakodóvásárok presztízse. Nem véletlen, hogy a váradi vásárszervező Laskovics Istvánt naponta tucatnyian keresik telefonon, hogy mikor és hol kerül sor a következő vásárra.

Galéria

A Molnár házaspár a legkisebb fiukkal a kora tavaszi fóliakertben

Fotó: Makkay József

Az egész család gazdálkodik

A borsi Molnár család 2017-től vesz részt rendszeresen a nagyváradi kistermelői vásárokon. Laskovics István falugazdásszal látogatunk ki hozzájuk. Azért a román–magyar határ szomszédságában fekvő Borsra, mert itt hagyománya van a fóliasátras és szabadföldi zöldségtermesztésnek. Nagyvárad piacaira innen kerül be a legtöbb friss zöldség. Úgy tűnik, az utóbbi időben

egyre több fiatal család kap kedvet hozzá, hogy belevágjon egy kisebb méretű agrárvállalkozásba.

Molnáréknál idősek és fiatalok együtt gazdálkodnak, sőt arra is büszkék, hogy a nagyváradi vár melletti nagypiacon közel negyven esztendeje ugyanazt az asztalt bérlik. „Már kislány korom óta ott segédkeztem a kertben és a piacon a zöldségtermesztéssel foglalkozó szüleimnek, így belenőttem a gazdálkodásba.

Idézet
Édesanyám arra intett, hogy ne ragadjak le a kertészkedésnél, mert túl nehéz, de már annyira megszerettem, hogy egész életemben ezzel foglalkoztam”

– meséli Molnár Judit, aki három gyerekét is ebben a szellemben nevelte. Lánya a szomszédban lakik a családjával, ők is kertészkednek, a nagyobbik fiú a barátnőjével ugyanezt tervezi: az apai örökségként kapott telken szeretne a faluban egy nagyobb fóliasátras gazdálkodásba fogni.

Egyelőre kivár, hogy az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében a következő időszakban meghirdetik-e a partiumi megyékben a 20 ezer eurós magyar állami pályázatot, amiből megvásárolnák a teljes berendezést a fóliaházak elkészítéséhez. A kisebbik fiú, Zoltán nemrég szerzett földmérő diplomát a nagyváradi egyetemen. Ő is besegít a szüleinek a kertészkedésbe és a piacolásba.

Idézet
Nem ebből szeretnék megélni, de az biztos, hogy a családom számára mi is megtermeljük a szükséges zöldségféléket”

– magyarázza.

Galéria

Palántahajtatás Borson. Egyre többen kapnak kedvet a zöldségtermesztéshez

Fotó: Makkay József

Kis területen is megéri

Kimegyünk a kertbe, hogy szemrevételezzük a kora tavaszi palántahajtatást a fóliasátrak alatt. Házigazdánk, Molnár Árpád már nyugdíjas, így a feleségével több ideje van a napi mezőgazdasági munkákra. Azt meséli, hogy a gyerekek segítsége nélkül nem bírnák, hiszen a zöldségtermesztés nagyon munkaigényes foglalkozás, és napszámost nem lehet találni.

„Zoltán fiunk minden szombaton eljár a piacra. Örülnénk, ha a nagyobbik fiú, Árpád is belevágna, mert akkor mindenben tudnának segíteni” – magyarázza Judit asszony. Mutatja, hogy a fóliasátorban mi hova kerül.

Fő piacos termékük, a lila paradicsom júniusban kezd teremni, de előtte már piacolnak zöldhagymával, piros retekkel és salátával, aztán sorba jön a paprika, uborka, padlizsán, újkrumpli, hagyma és a gyökérzöldségek.

A legutóbbi vásáron nagy sikert arattak a fokhagymával, amiből szinte a teljes készlet elment, de keresték a hagymát, céklát, petrezselymet, murkot és a zellert is. Molnárék az ismertebb zöld fűszernövényeket is megtermelik: tárkonnyal, kakukkfűvel, bazsalikommal, citromfűvel, rozmaringgal és mentával piacolnak. Van, aki műanyag cserépben vásárolja szívesebben, mások vágott formában.

Vendéglátóim szerint a zöldségtermesztés titka, hogy a gazda minőséget termeljen. Ha nem csapja be a vevőit, akkor hamar kialakul a törzsvásárlói kör, és onnantól fogva el tudja adni a portékáját. „Sokszor megesik, hogy itthon keresnek fel, mert látni akarják, hol termelünk. Már sokan ismernek, így amikor a piacra megyünk, mindig megkeresnek.

Idézet
Megháláljuk a bizalmat, mert istállótrágyát használunk, és minimálisra csökkentjük a növényvédő szerek használatát.

Csak azokat vásároljuk, amelyek a biokertészetben is használatosak” – mutatja Molnár Judit.
A falugazdász szerint a Molnár család példája azt bizonyítja, hogy viszonylag kis területen, mintegy ötven áron is megél egy család intenzív zöldségtermesztésből. A gazdaegyesület célja, hogy ezeket a gazdákat felkarolja, és értékesítési lehetőséget teremtsen számukra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Erdélyi prefektusokat és alprefektusokat is leváltott a kormány

Tizennégy prefektust és tizenegy alprefektust váltott le csütörtök este a kormány.

Erdélyi prefektusokat és alprefektusokat is leváltott a kormány
2024. április 11., csütörtök

Nekrológ – Elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község korábbi polgármestere

Hetvenöt éves korában, gyors lefolyású, súlyos betegség következtében szerda este elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község volt polgármestere.

Nekrológ – Elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község korábbi polgármestere
2024. április 11., csütörtök

Felszámolták a temesvári iskolában kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrása azonban továbbra sem ismert

Felszámolták a temesvári C.D. Loga Főgimnáziumban kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrását azonban nem azonosították – közölte csütörtökön Cornelia Bubatu, a Temes megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) sajtószóvivője.

Felszámolták a temesvári iskolában kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrása azonban továbbra sem ismert
2024. április 11., csütörtök

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát

Három év, illetve két év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a marosvásárhelyi törvényszék Cătălin Cherecheș volt nagybányai polgármester anyósát és apósát.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát
2024. április 10., szerda

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerda délután iktatta a Központi Választási Irodánál (BEC) az európai parlamenti választásokon induló jelöltek listáját.

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon
2024. április 10., szerda

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy marosvásárhelyi rendőrt és egy másik gyanúsított személyt drogkereskedelem miatt.

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében
2024. április 10., szerda

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől

Rendőrök üldöztek Nagylakon egy lopott autót, amelyet egy 15 éves gyerek vezetett két másik, vele egykorú gyerek társaságában.

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől
2024. április 10., szerda

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium

Sikeres karriert és közösségi szerepvállalást megalapozó képzéssel várja a Kolozsváron tanuló és egyetemre készülő diákokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szervezet díjmentesen nyújt ingyenes kollégiumot a hallgatóknak.

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium
2024. április 10., szerda

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről

Életét vesztette szerda reggel egy 40 éves besztercei férfi, miután lezuhant egy épülő tömbház hetedik emeletéről, 15 méteres magasságból.

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről
2024. április 10., szerda

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi

A Bukarestben megszökött elítéltet „biztosan” elszállította valaki Nagyváradig, ahol végül a hajnali órákban elfogták, de ez nem jelenti azt, hogy segítséget kapott – nyilatkozta Bogdan Despescu belügyi államtitkár szerdán.

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi