Felszólította a Bihar megyei prefektus az RMDSZ-t, indokolja meg a magyar zászló kitűzését

Krónika 2019. január 20., 00:32 utolsó módosítás: 2019. január 20., 12:45

Magyarázatot vár Bihar megye prefektusa az RMDSZ-től arra, hogy miért tűzte ki nagyváradi székházára a magyar zászlót. A lobogót a tavalyi év utolsó előtti napján megpróbálták elégetni.

Az RMDSZ nagyváradi székházán most is ott lobog a magyar zászló Fotó: Facebook/Bihar megyei RMDSZ

Ioan Mihaiunak, a kormány területi képviselőjének reakciójáról az Ebihoreanul hírportál számolt be, a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény alapján megszerezve a prefektus által az RMDSZ-nek eljuttatott levelet.

Ebben a prefektus arra hivatkozva vár választ a szövetség Bihar megyei szervezetétől, hogy „vélhetően a törvényes előírások megszegésével tűzték ki egy idegen állam zászlaját”.

Ioan Mihaiu közölte, hogy a román zászló kitűzését, a himnusz eléneklését és a román címer használatát szabályozó 1994/75-ös számú törvény és a 2001-ben született 1157-es számú kormányhatározat alapján más ország lobogója csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki, a hivatalos látogatások alkalmával, a nemzetközi fesztiválok és rendezvények esetében, a hivatalos épületeken, a helyi hatóságok által kijelölt helyeken.

„A hatályos jogszabályi rendelkezéseket figyelembe véve a prefektus felkéri az RMDSZ-t, hogy „optimális határidőn” belül adjon választ arra, milyen körülmények között tűzte ki a nagyváradi Sas-passzázsban működő székházára „egy idegen állam lobogóját”, és hogy a zászló milyen időszakban lobogott az épületen.

A Bihar megyei RMDSZ-székházra kitűzött magyar zászlót december 30-ára próbálták meg felgyújtani a nagyváradi Fekete Sas-palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon. Az incidensről videofelvétel is készült, amelyen látható, amint egy fiatal nő székre felállva egy öngyújtó lángjával próbálja meggyújtani az épület falára kifüggesztett piros-fehér-zöld zászlót. Ennek ellenére a rendőrség azóta sem azonosította az elkövetőt. Az incidens után az RMDSZ ipari alpinista segítségével magasabbra tetette a zászlót.

Cseke Attila szenátor nemrég arról beszélt, létezik törvényes alapja annak, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete szabadon használja – akár a székháza bejáratához tűzve – a magyar lobogót.

A szövetség megyei elnöke közölte, a 2001/1157-es számú kormányhatározat a zászlóhasználat ügyében kimondja: a szervezett formában tömörülő nemzeti kisebbségek önazonosságuk kifejezéseképpen használhatják sajátos, nemzeti jelképeiket.

Az RMDSZ nagyváradi központi székházára kitűzött magyar zászlót korábban már négy alkalommal rongálták meg az utóbbi fél évben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat