Fájdalmas vírusbuktató a nagybetűs élet kapujában: érintettek az egyetemista életforma teljes felborulásáról

Simó Helga 2022. január 28., 13:53

Maradandó hiányérzet alakulhat ki a mai egyetemisták körében, akik a járványhelyzet miatt nagyrészt otthon ülve kénytelenek eltölteni életük egyik legszebb, legfontosabb időszakát, vagy legalábbis az elődeik által még annak tartott periódust. Cikkünkben személyes tapasztalatokról számolnak be erdélyi magyar hallgatók, illetve a KMDSZ elnöke, ugyanakkor pszichológus is rávilágít az életforma felborulásának velejáróira.

Fájdalmas vírusbuktató a nagybetűs élet kapujában: érintettek az egyetemista életforma teljes felborulásáról
galéria
Felsőfokú magány. A jelenlegi első- és másodéves hallgatók jelentős része nem találkozott csoporttársaival, nem kóstolt bele az egyetemista életbe Fotó: Pixabay.com

A járványhelyzet nagyban befolyásolta az egyetemisták életét is, hiszen az online és hibrid tanrend révén felborult a korábban jól kialakult, hagyományos felsőoktatási rendszer, és ami talán még súlyosabb: a továbbtanuló fiatal felnőttek teljes életformája is. Miként tudja ez a generáció megélni a függetlenedést, milyen hatással van ez a társaikkal, tanáraikkal való kapcsolat kialakítására, tanulmányaikra, illetve mentális egészségükre? Másod- és harmadéves egyetemistákkal, illetve Hatos Attilával, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnökével, valamint dr. Marschalkó Eszter Enikővel, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Alkalmazott Pszichológia Intézetének adjunktusával beszélgettünk az egyetemistaélet mai kihívásairól.

Szinte nem is ismerik egymást a másodévesek

Kristály Eszter, a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Kar gyógypedagógia szakának másodéves diákja lapunk megkeresésére elmondta, hogy

a pandémia kezdete óta minden órájuk online zajlik.

A csoporttársait szinte egyáltalán nem ismeri, ugyanis pár alkalommal, saját szervezésű kisebb-nagyobb összejövetelen találkozott néhányukkal, de az egyetem keretein belül még egyszer sem.

A harmadéves Domokos Ferenc a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karára jár. Habár a járvány miatt a másodévet szinte teljesen otthon töltötte, Marosvásárhelyen, most visszaköltözött Kolozsvárra. Társaival együtt sokáig abban reménykedett, hogy minél hamarabb ismét találkozhatnak az egyetemen vagy diákoknak szóló rendezvényeken, ez azonban nem történt meg.

Eszter bevallása szerint az első évben sokáig kényelmetlenül érezte magát, és a tanév befagyasztásának lehetősége is megfordult a fejében, tekintve, hogy az egyetem sem tanulás, sem pedig közösségépítés szempontjából nem adott sokat hozzá az életéhez. Végül mégis maradt Kolozsváron.

Mára már elfogadtam ezt, azonban mindig keresem a lehetőségeket, amelyeket megragadhatok, hogy egy kicsit felpezsdítsem egyetemi éveimet. Továbbra is reménykedem, hátha eljön a fordulópont, és legalább egy keveset bejárhatunk, de sajnos nem sok esélyt látok rá”

– osztotta meg Eszter. Hozzátette: bár lehet, hogy ez nem vet túl jó fényt rá, mindig irigy a környezetében lévő többi egyetemistára, akik bejárhatnak az óráikra.

Ezt az egyenlőtlenséget tapasztalta Ferenc is. Ugyanis idén nagyon sok karon legalább részleges jelenléttel kezdték az oktatást, az övé azonban nem tartozik ezek közé, mert csak elméleti tantárgyak vannak a curriculumban. Felfigyelt arra, jó pár csoporttársa örül, hogy otthonról tudják folytatni a tanulmányaikat, és csupán online kell részt venniük az órákon. Azonban a közvetlen környezete és ő ezt veszteségként élték meg. Sokan ugyanis meg akarják tapasztalni azt, hogy milyen egy teljesen másik városban élni, távol lenni a szülők gondoskodásától, új helyzeteket megtapasztalni. Ezek az emberek, annak ellenére, hogy online volt a tanítás, felköltöztek Kolozsvárra, kihasználva, hogy ez az utolsó évük alapképzésen.

„Én is felköltöztem már másodév folyamán, mert a diákszövetségi teendőim miatt gyakrabban kellett járnom a városba. Illetve idéntől felvettem olyan tantárgyakat is, ahol szükséges a fizikai jelenlét, emellett elkezdtem dolgozni is” – ismertette Ferenc. Reméli, hogy visszatérhet a fizikai oktatás, és nem csupán azon „szerencsések” számára, akik nem csak elméleti tantárgyakat tanulnak. Annak ellenére, hogy többen kényelmesebbnek vélik a jelenlegi helyzetet, úgy gondolja, mindenki előnyére válhatna, ha „a komfortzónából kötelesek lennének kilépni”.

Kincstelen egyetemista élet. Sok erdélyi magyar fiatal a kolozsvári BBTE-re jár, de csak „online” Fotó: Jakab Mónika

Kapcsolatok kialakítása a világjárvány dacára

Eszter úgy gondolja, hogy akad néhány pozitívum is a rengeteg hátrány mellett.

Az, hogy az oktatás online zajlik, lehetőséget nyújt arra, hogy jobb időbeosztást teremtsek magamnak. Valamint azáltal, hogy nem ismerhettem meg a szaktársaimat és hogy nem járhattam be az órákra, kénytelen voltam új ismerkedési lehetőségeket keresni. Tulajdonképpen a helyzet váltotta ki azt, hogy spontánabb legyek, és megragadjam az összes kínálkozó alkalmat”

– húzta alá a másodéves lány.

Ferenc ezzel szemben más utat választott a „kapcsolódáshoz”. Szerencsésnek tartja magát, mert még középiskolában tagja volt a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (Makosz), ennek keretében belül így Erdély-szerte megismerhetett diákokat. Amikor elkezdte az egyetemet, sokukkal találkozhatott, és ez nagyon megkönnyítette egyetemi beilleszkedését. Hangsúlyozza, hogy soha nem késő elkezdeni a diák- és civilszervezeti tevékenykedést, mert rengeteg lehetőséget és élményt nyújthat, amit intézményes keretek között nem lehet megtapasztalni.

Az online tér hosszú távon élhetetlen felület

Hatos Attila, a KMDSZ elnöke eközben úgy véli,

az egyetemista évek azok, amelyek ténylegesen befolyásolják a nagybetűs életbe való kilépést.

Viszont kellőképpen kötetlenek és szabadok ahhoz, hogy az egyetemi oktatás mellett az ember ki tudja próbálni magát olyan helyzetekben, amelyekből tapasztalatokat tud gyűjteni, és – a szó legpozitívabb értelmében – nagyobb felelősségre vonás nélkül tud hibázni. Az elmúlt két évben legfőképp az egyetemista élet ezen része sérült. Vannak olyan évfolyamok, amelyek csak kevés ideig, vagy még egyáltalán nem tapasztalták meg azt, hogy milyen Kolozsváron vagy akár más egyetemi városban diáknak lenni.

Ha viszont a másik oldalról közelítem meg, akkor azt is látjuk, hogy az oktatás ebben a formában egy kényelmi helyzetet teremtett. A szülőknek jóval kevesebb anyagi ráfordítást jelent, miközben a diákoknak otthonról kell tanulniuk, így pedig a vizsgázás is jóval egyszerűbb folyamat lett”

– érzékeltette az érem másik oldalát is az elnök.

Ugyanakkor nagyon nagy problémának érzi azt, hogy a diákok már nem is tudják, mit veszítenek azzal, hogy nincsenek jelen, hogy nem érik őket a Kolozsvárra jellemző ingerek. Normális helyzetben másodévre már kialakulnak új baráti társaságok, vagy éppen a székelyföldi diák egész évben együtt készül a partiumi vagy kolozsvári diáktársával a KMDSZ Diáknapokra. Úgy látja, hogy sokkalta szerteágazóbbá teszik a gondolkodást, a kapcsolatépítést ezek az események. „Közben azt is észrevettem, hogy nekünk, akik látták az egyetemista élet mindkét oldalát, sokkal nehezebb elfogadni a jelenlegi helyzetet” – tette hozzá az elnök, aki arra is kitért, hogy, ugye, ők is elsősorban az online tér felé fordultak, de ez hosszú távon nem egy élhető felület a közösségépítésre.

Elszigetelődés. Egyes hallgatók számára kényelmesebb otthonról tanulni, de sokan nehezen viselik Fotó: Haáz Vince

Az identitás fejlődése még javában folytatódik

Dr. Marschalkó Eszter Enikő, az Alkalmazott Pszichológia Intézet adjunktusa a felvetett problémákra reagálva a Krónikának úgy fogalmazott, a fiatal felnőttek esetében – a középiskolai évek után – az egyetemi évek nagyon fontosak az önmagunkról alkotott ismeretek megszerzése szempontjából, az identitás fejlődése még javában folytatódik a húszas években.

Ezek az évek azért is fajsúlyosak, mert az agyfejlődés olyan fázisa zárul a húszas évek közepe táján, amely hatékonyabban teszi lehetővé az egyéni önszabályozást, és a hosszú távú céloknak is kedvez.

Ilyenkor tudunk a legtöbbet és leggyorsabban tanulni.

Fontos baráti kapcsolataink, pályaválasztásunk, hosszú távú céljaink, jelentős párkapcsolati döntéseink ilyenkor alakulnak ki, születnek meg. A statisztikák szerint ugyanis az életünket meghatározó nagy döntéseket már 35 éves korunk előtt meghozzuk. A pszichológus úgy véli, ezt a fázist, egyéni helyzetet egy tesztként lehet felfogni, ami az alkalmazkodásunkat méri, és olyan alkalmazkodási készségeket alakít ki, amire később is szükség lesz.

A tanár-diák kapcsolat kihívásai a legaggasztóbbak

A szakember kitért arra is, hogy az úgynevezett Z generációról – amelynek tagjai most egyetemi alapszinten tanulnak – általában nagyon különleges jellegzetességeket mutattak ki számos országban. Digitális készségekben nagyon gyorsan alkalmazkodnak, gyorsan tanulnak, és több forrásból sokat olvasnak online. Képesek egyszerre több dologgal lazán foglalkozni, de a figyelmi terjedelmük átlagban rövidebb, így gyors, érdekes megközelítéseket és figyelemfelkeltő megközelítéseket preferálnak.

Elég könnyen, gyakran kételkedhetnek a tanárokban és a munkáltatókban is. Bizalmatlanok, meg kell nyerni őket. Eközben hajlamosak a depresszióra és szorongásra, nagyon sok pozitív vagy bátorító visszajelzést igényelnek, főleg személyesen.

Autentikusságot preferálnak, és általában nagyon pragmatikusak, ami miatt minden olyan tevékenységet, aminek értelmét nem látják tisztán, elutasítanak.

Emiatt a „szűrési kapacitás” miatt innoválni is fognak sok területen. Persze a szakember szerint ennek van egy diszruptív komponense is, mert ellenállnak, megkérdőjeleznek, türelmetlenek, és könnyen elveszítik a motivációs lendületet. Ez a sok érdekes jellegzetesség a tanárokat egész különös helyzetbe hozta – az oktatási rendszer alkalmazkodása mindehhez még folyamatban van.

Képernyős kapcsolat. A tanár-diák viszony is alaposan megsínyli az online tanrenddel járó személytelenséget Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Marschalkó Eszter úgy gondolja, hogy a szociális kapcsolódás legmarkánsabb és talán legkritikusabb része azzal jött számításba, hogy több generációhoz tartozó tanári közösséggel kellett minőségi kapcsolatot kialakítani távolról. „A szociális kapcsolódás hiánya az egyetemi oktatási folyamat résztvevői esetén sokkal nagyobb kihívásokat hozott. Személy szerint úgy látom, hogy ilyen szempontból kritikusabb a kép, mint az egyéni szociális élet szempontjából, ugyanis a tanároknak mindenkor meghatározó szerepük volt a diákok személyiségének és jövőbeli céljainak szempontjából. Ez a cél most szenvedett a távkapcsolódás miatt” – húzta alá a pszichológus. Hozzátette, hogy mindkét félnek nehéz kapcsolódni távolról, főleg meglehetősen nagy közösségekben.

Az online média eddig is nagy személytelenséget hozott a világba, és valahogy ez jelen volt az órákon is. Rejtőzködtek azok, akik kikapcsolt kamerával ültek, és ez nagyon gyakori jelenség volt.

A fiatalok nem vállalták a teljes izolációt

Az egyetemi adjunktus arra is felhívta a figyelmet, a Z és Y generáció tagjairól több kutatásban azt mutatták ki, hogy nehezen vállalták a szociális izolációt. Inkább nem vállalták, és mentálhigiéniailag nehezen viselték. Számos országban külön mediatizálási stratégiákat használtak ezekre a generációkra a Covid–19 prevencióra való felszólításban, és a távolságtartási szabály megszegése is gyakoribb volt a fiataloknál. Adatok bizonyítják azt is, hogy a jelenlegi egyetemisták jelentős százaléka például az egyetemi városba költözött, ahonnan online lépett be az óráira, de mellette azért volt szociális élete is, persze egy visszafogottabb formában.

Másként alakultak ezek az évek, egyetemi szemeszterek, de nem zárult le a fejlődés ennyi idő alatt, és jó eséllyel ugyanoda tart, mint eddig. A szülőkről való leválás eddig se volt gyors – húzta alá a szakember. „Kulturálisan a függetlenedés és felnőtté avatás fokozatosan történik országunkban, és tudományosan bizonyított nálunk is a kapunyitási krízis, amikor a fiatal felnőttek egy átmeneti periódusban készülődnek a nagybetűs életre, a tényleges felnőttkorra, miközben gyakran otthonról még segítséget és támaszt kapnak. Ez a periódus akár 8–10 év is lehet, és a húszas éveket öleli fel. Ebből még azért jócskán van a jelenlegi egyetemisták előtt, és sok mindent pótolni fognak, vagy az online média segítségével megélnek a világjárvány ideje alatt is” – összegzett a pszichológus.

Fotó: Pixabay.com

Merjünk segítséget kérni

Ezzel együtt a szakember azt is jelezte:

kutatások arra mutattak rá, hogy depressziós és szorongásos tünetek jelentek meg sok esetben a diákoknál. Kolozsváron pszichológiai szolgáltatásokat és terápiát is igénybe lehet venni, akár a BBTE keretén belül működő intézetben is.

Marschalkó Eszter ajánlja ezt azoknak, akik úgy érzik, hogy szükségük van nagyobb segítségre a szociális kapcsolódás, jóllét és érzelmi kiegyensúlyozottság visszaállítása érdekében, fontos, hogy merjenek segítséget kérni.

„Azoknak, akik úgy érzik, hogy önerőből is meg tudnak küzdeni a buktatókkal, de jobban szeretnének a jövőben boldogulni, önfejlesztést ajánlok. Minden olyan készség, ami az egyéni önkontrollt, tervezett hosszú távú célok elérését (tervek, célok, stratégiák), egészséges életstílust (pl. heti mozgás, egészséges diéta, elegendő alvás), hatékonyabb tanulást, digitális készségeket, érzelmi önszabályozást és flexibilis alkalmazkodást segítenek elő, érdemes és szükséges fejleszteni. Ezek az általános fejlődés, de például a jövőbeli munkahely szempontjából is lényegesek” – mutatott rá a pszichológus.

Emellett ajánlja az órákra való bevonódást, a kamerák bekapcsolását, a személyes készségek fejlesztését, ugyanis az önszabályozott tanulás fontosabb lesz, mint eddig, és a tanár–diák kapcsolatot is jól megalapozza.

Fotó: Pixabay.com

Akkor tudnak jól teljesíteni majd a diákok, ha képesek megfelelő tanulási stratégiákat használni, illetve ha motivációsan és érzelmileg is szabályozzák magukat. A tanárok átadnak ismereteket, hozzáférést adnak könyvekhez és cikkekhez, de a legtöbb helyen az elméleti részek terjedelme olyan nagy, hogy annak az elsajátítása főleg a diákok egyéni munkáján keresztül lehetséges. Az egyetemre való érettség egyik fontos kritériuma ez. A BBTE külön felkészítőket szervez főleg elsőévesek részére, de a nagyobb évfolyamok tagjai is részt vehetnek ezeken az eseményeken.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport