Értékmentés modern technológiával: kutatók munkáját segíti, kíváncsiskodók érdeklődését elégíti majd ki a Magyar Nemesi Fotótár

Értékmentés modern technológiával: kutatók munkáját segíti, kíváncsiskodók érdeklődését elégíti majd ki a Magyar Nemesi Fotótár

A kezdeményezés keretében digitalizált formában tárják a képeket és a hozzájuk tartozó adatokat az érdeklődők elé

Fotó: Erdély Bálint Előd

Izgalmas és értékes projektbe vágott bele néhány nemesi származású fiatal: Szekeres-Ugron Villő művészettörténész ötlete nyomán, vezetésével elhatározták, hogy létrehozzák a Magyar Nemesi Fotótárat (MaNeFo), azaz összegyűjtik és digitalizálják a nemességhez kapcsolódó fotóanyagot.

Tóth Gödri Iringó

2024. március 23., 10:172024. március 23., 10:17

2024. március 23., 13:562024. március 23., 13:56

Egy digitalizálással kapcsolatos pályázat adta az ötletet Szekeres-Ugron Villőnek, a Castellum Alapítvány és az AntePortum Egyesület aktív és tevékeny tagjának, hogy fontos és hasznos lenne összegyűjteni a magyar nemesség fotóanyagát. Továbbá digitalizálni, rendszerezni, és a kutatók, történészek, kíváncsi laikusok számára elérhetővé tenni azt.

„Egy másik projektünkhöz kerestem pályázatot, amikor belefutottam egy olyan pályázatba, ami fotódigitalizálással kapcsolatos volt. Akkor kezdett megérni bennem a már egy ideje formálódó gondolat, hogy nem ártana összegyűjteni a magyar nemesség fotóanyagát, mert nagyon érdekes és értékes anyagról van szó” – emlékezett vissza Szekeres-Ugron Villő a Krónikának. Rögtön fel is vette a kapcsolatot a Castellummal, a Magyar Történelmi Családok Egyesületével, és kitalálták, hogyan, milyen részletekkel állítják össze ezt a projektet.

Sikeresen pályáztak a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészet Kollégiumánál, így elkezdődhetett a tényleges munka, az addig csupán elméleti szinten formálódó kezdeményezés első szakaszának megvalósítása.

A projektet egyébként magántámogatók is segítették, segítik, így egy nagyon jó minőségű, hordozható szkennert tudtak vásárolni, mellyel a digitalizálást végzik.

Jelenleg Szekeres-Ugron Villő a kezdeményezés mozgatórugója, szíve és lelke, elsősorban ő végzi a digitalizálást és az adatolást, emellett tanácsadó testület segíti.

A projekt első szakasza június 30-án zárul, akkor tervezik elindítani az ehhez kapcsolódó honlapot, elérhetővé tenni a digitalizált fényképeket és a hozzájuk kapcsolódó szöveges adatbázist, mely rendszerének kidolgozásában magyarországi intézmények, például a Budapest Főváros Levéltára és az Országos Széchenyi Könyvtár szakemberei is segítettek tanácsadással.

Galéria

Szekeres-Ugron Villő szerint a projekt célja a magyar nemesség teljes vagy közel teljes fotóanyagának digitalizálása

Fotó: Facebook/Velicsek László Miklós

Szekeres-Ugron Villő arról is beszámolt lapunknak, hogy a projekt kezdete előtt is tudott néhány nagyobb nemesi fényképgyűjtemény, fotóhagyaték létezéséről, de akárcsak a legtöbb, az erdélyi nemességhez kapcsolódó forrás, a kutatók és érdeklődők számára elég nehezen hozzáférhetőknek tűntek.

„A pályázat leadása előtt beszéltem azokkal a családokkal, amelyekről biztosan tudtam, hogy értékes fotóanyagaik vannak, és úgy gondoltam, valószínűleg ideadnák őket. Két nagyobb, meg két kisebb gyűjtemény esetében ezt le is egyeztettük, és alapvetően ezek kerültek be a pályázatba, tehát nevesítettük is ezeket. Bekerült egy Mikes-gyűjtemény, Péchy-, Kemény- és egy Horváth-Tholdy gyűjtemény” – magyarázta az ötletgazda. Hozzátette, ezekkel a gyűjteményekkel vágtak neki a munkának, ám közben folyamatosan bővült a lista, egyre több nemesi család ajánlotta fel fényképeit digitalizálásra. Ennek kapcsán – az egyébként nemesi származású – művészettörténész azt is elmondta, hogy nemcsak az arisztokráciára fókuszálnak, hanem a teljes magyar nemességre, hosszú távon „teljességre törekszenek”. A projekt keretében nemcsak régi, hanem kortárs képeket is digitalizálnak, azzal a feltétellel, hogy 1963 utáni képek esetében az anyaggazdagság miatt szelektálnak.

„Gyakorlatilag napról-napra bővül azoknak a családi gyűjteményeknek, családi archívumoknak a listája, amelyek bekerülhetnek az archívumba. Jelenleg nem azzal küzdünk, hogy nincs anyag, amit digitalizáljunk, hanem inkább azzal, hogy több évre elegendő anyagot kaptunk, és nem győzzük a digitalizálást” – fejtette ki.

Szekeres-Ugron Villő szerint a projekt célja, hogy a magyar nemesség teljes vagy közel teljes fotóanyagát digitalizálják, és kutatható, online hozzáférhető adatbázisban közzétegyék.

„Nemcsak a fotókat szeretnénk közzétenni, hanem a fotókhoz kapcsolódó adatokat is. Az adatbázis adatlapokból és fényképekből fog állni, és az adatlapokon szereplő szöveges információk, például a képeken szereplők nevei, a fényképezés helye, időpontja kereshetőek lesznek. Középtávon azt is szeretnénk, hogy ezt a gyűjteményt összekössük egy genealógiai adatbázissal” – mutatott rá a művészettörténész, hozzátéve, június végén a honlap minimum 1200 fényképpel fog elindulni, de reményeik szerint ez nagyon hosszú távú projekt, mely célja 10-15 év múlva valósulhat meg.

Az ötletgazda kifejtette, első körben a veszélyeztetettebb anyagokat szeretnék digitalizálni, illetve a családi archívumokat, a magántulajdonban lévő fotókat. De hosszú távon beintegrálnának ebbe az adatbázisba akár köztulajdonban lévő fotókat is, például múzeumi gyűjtemények vonatkozó fotóanyagait is, vagy akár olyan magángyűjtemények fényképanyagait, amelyek nem családi hagyatékokként maradtak fenn, hanem magángyűjtők, mondjuk fotótörténészek gyűjteményeiben, esetleg fényképészek hagyatékaiban találhatók jelenleg, és kapcsolódnak ehhez a tematikához.

A projekt célja a digitalizálás, az értékmentés, illetve a képek közönség elé tárása, de más fotóadatbázisokkal – például a magyarországi Fortepannal – ellentétben a jelenlegi elképzelések szerint az adatbázist nem bővítheti szabadon akárki,
a fényképek csupán a működtetők közreműködésével kerülhetnek be a gyűjteménybe.

Ezáltal szeretnék biztosítani a digitalizátumok lehetőség szerinti egységes minőségét és adatolását. A MaNeFo-ba bekerülő fényképek zöme nem szabad felhasználású. „A fényképek elérhetőek lesznek, de a felhasználáshoz engedélyt kell kérni a projekt üzemeltetőitől, akik a fényképek tulajdonosaival egyeztetve döntenek a digitális másolatok felhasználásáról. A képeket tehát kutathatóvá tesszük, miközben tulajdonosaik továbbra sem mondanak le fényképeik felhasználásának szabályozásáról. Úgy gondoljuk, ez egy olyan kompromisszumos megoldás, amely a kutatókat is segíti, és a tulajdonosokat, valamint tulajdonukat is igyekszik megvédeni” – magyarázta a fotótár egyik létrehozója.

Szekeres-Ugron Villő kifejtette, a jövőben is szívesen várják a felajánlásokat, a fotóhagyatékok felajánlását digitalizálásra, illetve annak is nagyon örülnek, ha valaki anyagilag kívánja segíteni a projektet adományok útján.

„Középtávon szükségünk lesz egy fotós szettre is, mert vannak olyan anyagok, például nagyméretű albumok, amiket nem lehet szkennelni, tehát azokat csak fényképezve lehet digitalizálni” – tette hozzá.

A művészettörténész leszögezte, a projektnek az is egy nagyon pozitív hozadéka, hogy a családok is megkapják a jó minőségű szkennelt anyagokat, tehát nemcsak egy családtag fogja őrizni ezeket a képeket fizikai valójukban, hanem a család valamennyi tagjához eljuthatnak digitális másolat formájában. Arra már az eddigi munka is rámutatott, hogy nagyon fontos forrásokra bukkannak, például megsemmisült műemlékeket, műtárgyakat megörökítő képekre, eddig ismeretlen kinézetű személyiségek portréjára, de faluképeket, városképeket is találtak, különböző hagyományos tevékenységeket ábrázoló fotókat.

korábban írtuk

Fiatalos lendülettel az erdélyi nemességért: aktívak és tettre készek a nemesi családok leszármazottai
Fiatalos lendülettel az erdélyi nemességért: aktívak és tettre készek a nemesi családok leszármazottai

Az erdélyi nemességet már nem egy démonizáló kép, inkább valamiféle történelmi misztikum lengi körül, az emberek érdekességként tekintenek rá.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 23., kedd

Éppen a városháza előtt érhették tilosban parkoláson az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltjét

Tilosban parkolásért bírságolták meg Biró Rozália parlamenti képviselőt, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltjét – adta hírül az Ebihoreanul.ro helyi portál.

Éppen a városháza előtt érhették tilosban parkoláson az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltjét
2024. április 23., kedd

Hiteles lelkiséget, szellemiséget, intenzív „térerőt” sugároznak a ferencesek Csíksomlyóról, Erdélyből

Frissen látott napvilágot Borsodi L. László csíkszeredai írónak Ferences térerő című, az erdélyi – és nemcsak – ferencesekről szóló kötete, amely azt igyekszik láttatni, milyen új kihívásokkal kell szembenézniük a 21. század első felében.

Hiteles lelkiséget, szellemiséget, intenzív „térerőt” sugároznak a ferencesek Csíksomlyóról, Erdélyből
2024. április 23., kedd

Madárinfluenza-vírus veszélyére figyelmeztetnek, megelőző intézkedéseket javasolnak Szatmár megyében

Több európai országban is madárinfluenza-vírust mutattak ki a közelmúltban a házi- és vadon élő szárnyasokban, ezért megelőző intézkedések betartását javasolja a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

Madárinfluenza-vírus veszélyére figyelmeztetnek, megelőző intézkedéseket javasolnak Szatmár megyében
2024. április 23., kedd

Idén is kiemelt finanszírozásban részesül a Kolozsvári Magyar Napok az önkormányzat részéről

Több mint 16,2 millió lejjel támogatja Kolozsvár önkormányzata a kulturális szférában tevékenykedő egyesületek projektjeit ebben az évben; a képviselő-testület keddi ülésén szavazott a támogatások odaítéléséről.

Idén is kiemelt finanszírozásban részesül a Kolozsvári Magyar Napok az önkormányzat részéről
2024. április 23., kedd

Marosvásárhelyen alpolgármesteri székre pályázik, az RMDSZ-t szószegéssel vádolja az EMSZ

Száztíz helyszínen indít jelölteket Erdélyben a június 9-ei helyhatósági választáson az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), amely a márciusban kötött országos megállapodás ellenére számos településen és megyében kutya-macska barátságot ápol az RMDSZ-szel.

Marosvásárhelyen alpolgármesteri székre pályázik, az RMDSZ-t szószegéssel vádolja az EMSZ
2024. április 23., kedd

Záporok, zivatarok, havas eső: rossz időre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Jelentős csapadékra és a szél megélénkülésére figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 12 megyére.

Záporok, zivatarok, havas eső: rossz időre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
2024. április 23., kedd

A PSD–PNL-koalíció Temes megyei tanácselnök-jelöltjét támogatja az RMDSZ

A Szociáldemokrata (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét támogatja az RMDSZ a Temes megyei tanácselnöki tisztségért zajló küzdelemben, de saját tanácsosi listát állítanak.

A PSD–PNL-koalíció Temes megyei tanácselnök-jelöltjét támogatja az RMDSZ
2024. április 22., hétfő

Románia csak ugródeszka: újabb határsértők és migránscsempészek ellen indult büntetőeljárás

Büntetőeljárás indult egy ukrán, illetve egy moldovai-bolgár kettős állampolgárságú férfi ellen, miután Magyarországra próbáltak meg átcsempészni 19 migránst – közülte hétfőn az Arad megyei határrendészet.

Románia csak ugródeszka: újabb határsértők és migránscsempészek ellen indult büntetőeljárás
2024. április 22., hétfő

Megpályázza Nagybánya polgármesteri székét, román szavazatokra is számít az RMDSZ

Önerőből jutna vissza a megyei önkormányzatba az RMDSZ Máramaros megyében, hét településen saját polgármesterjelöltet is indít – közölte hétfőn az MTI-vel Pintér Zsolt megyei elnök.

Megpályázza Nagybánya polgármesteri székét, román szavazatokra is számít az RMDSZ
2024. április 22., hétfő

Így „élte körbe” Erdélyt az autonómia „hosszútávfutója”

Helyesen látja Tóth László kézdivásárhelyi újságíró, hogy nincs izgalmasabb kaland az egyéni életutaknál. Bakk Miklós politológus, újságíró gazdag pályája méltán tart számot a (köz)érdeklődésre, ezért könyvbe „öntése” hasznos és időszerű volt.

Így „élte körbe” Erdélyt az autonómia „hosszútávfutója”