Erdélyi román ébredés autonómiaügyben? – üdvözlik a nagybányai polgármester önrendelkezéspárti nyilatkozatát

Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. június 21., 11:43 utolsó módosítás: 2018. június 21., 13:26

Üdvözölték a Krónika által megkérdezett székelyföldi elöljárók Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester múlt heti, autonómipárti nyilatkozatát. Úgy vélik, az erdélyi románok kezdenek rájönni, hogy Bukarest becsapja őket.

Új szelek fújnak? Sokak szerint egyre több erdélyi román érzi úgy, nem akar többé Bukaresttől függni (archív felvétel) Fotó: Facebook/Autonomy for Transylvania

Az erdélyi románok kezdenek rájönni arra, hogy Bukarest a magyarveszéllyel riogatva elveszi a pénzüket, közben pontosan látják, hogy mi a valós helyzet a régióban – jelentette ki a Krónika kérdésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármesterét annak kapcsán kérdeztük, hogy múlt csütörtökön Cătălin Cherecheş, Nagybánya polgármestere egy szakmai fórumon kijelentette: nem decentralizációra van szükség, hanem gazdasági és közigazgatási autonómia kell Romániában a dél-tiroli mintát követve.

Antal Árpád a felvetés kapcsán rámutatott: évtizedek óta riogatják Bukarestből az erdélyi románokat azzal, hogy a decentralizáció, az autonómia veszélyezteti az országot, és csak azért, hogy a magyaroknak ne legyen jó, az egész országot átalakították, gyakorlatilag túlközpontosították.

Egyértelmű volt, hogy ez a túlközpontosítás elsősorban Erdélyt érinti negatívan, és csak idő kérdése volt, hogy az erdélyi román önkormányzati vezetők megérezzék és kimondják, hogy tulajdonképpen az erdélyiek pénzén építik Bukarestet, Romániát.

Elindult egy folyamat, nekünk ezt hagyni kell, hogy járja a maga útját, hiszen pontosan érzik Nagybányától Brassóig, hogy hamis a magyarveszély, amivel Bukarest riogat, erre hivatkozva elveszik az erdélyi románok pénzét” – jelentette ki Antal Árpád.

Antal Árpád: elindult egy folyamat, nekünk ezt hagyni kell, hogy járja a maga útját Fotó: Kocsis B. János

„Nekünk most hallgatni kell”

Szerinte ezekben a kérdésekben a magyar önkormányzati vezetőknek most inkább hallgatniuk kell, mert bármit mondanak, Bukarest rögtön eltereli a lényegről a figyelmet. Az erdélyi román polgármestereknek, megyei tanácselnököknek már régóta ez a véleményük, csak eddig senki nem mondta ki nyíltan, mint ahogy megtette most a nagybányai polgármester. Antal Árpád úgy fogalmazott,

Romániában a regionális identitástudatban nagyon sok ki nem használt emocionális energia rejlik, ez ugyanúgy megvan a máramarosiakban, a bukovinaiakban, a Bánságban vagy a Barcaságban, ha ezeket szerveznék rendszerbe, sokkal jobban működne az ország.

Izsák: „a nap még nem kelt fel”

„Ragyognak a csillagok az égen, de a nap még nem kelt fel” – fogalmazott Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester múlt heti állásfoglalása kapcsán Izsák Balázs. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke úgy véli, azontúl, hogy határozottan elutasítja a központosított államformát, nem teljesen világos, mit akart mondani Cherecheş. Az SZNT vezetője szerint a bányai elöljáró nyilatkozatából nem derül ki, hogy a polgármester tisztában van-e egyáltalán azzal, hogy a déli-tiroli önrendelkezés elsődleges célja a régióban élő német közösség segítése identitásának megőrzésében.

Izsák Balázs: vannak olyan román emberek, akik úgy támogatják a dél-tiroli modellt, hogy teljesen tisztában vannak a lényegével Fotó: Facebook/Székely Nemzeti Tanács

Függetlenül attól, hogy mit tudott vagy nem tudott Cherecheş, vannak olyan román emberek, akik úgy támogatják a dél-tiroli modellt, hogy teljesen tisztában vannak a lényegével. Az ilyen fajta politikusokkal, véleményformálókkal, közszereplőkkel érdemes nekünk párbeszédet folytatnunk.

A szomorú az, hogy a fontosabb döntéseket nem ők hozzák meg, hanem egy olyan hatalmi struktúra, amely nem sokat változott ’89 óta, és nem sok köze van a demokratikus jogrendszerhez” – szögezte le lapunknak Izsák. Kérdésünkre, hogy melyik hatalmi struktúrára gondolt, az SZNT elnöke kimondta tisztán, hogy „a mélyállamra, arra, amely a döntéseket befolyásolja”.

Amint beszámoltunk róla, a máramarosi üzletemberek egyesületének múlt csütörtöki alakuló gyűlésén Cătălin Cherecheş arról beszélt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter jelenlétében, hogy a gazdasági és közigazgatási autonómia lehetne Románia új országprojektje.

„Én nem a régiósítás, hanem az autonómia híve vagyok. Nem decentralizációra, hanem gazdasági és közigazgatási autonómiára van szükség. Én azt gondolom, hogy

Romániának az olaszországi Dél-Tirolról kellene mintát vennie, egy olyan autonómiáról, amely ösztönzi a helyi befektetőket, és a hasznot is helyben hagyja, nem megszűri egy fővároson keresztül, amely egyáltalán nem biztos, hogy Nagybánya, Suceava, Arad vagy Bákó érdekeit nézi.

Azt gondolom, hogy a százéves Romániának új országprojektre van szüksége. Idejétmúlt Románia mai közigazgatási szervezése” – jelentette ki az Agerpres szerint Cherecheş.

Az észak-erdélyi nagyváros polgármestere egy másik beszólásával üzent a fővárosiaknak: kijelentette, jön, hogy a Bukaresti út nevét Bécsi útra változtassa Nagybányán. Azzal érvelt, hogy egyrészt oda egyszerűbb és kényelmesebb eljutni, másrészt nem érzi magát megalázva, mint akkor, amikor Bukarestbe megy.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat