Éjjel-nappal lovakat gyógyít a székelyföldi állatorvos

Éjjel-nappal lovakat gyógyít a székelyföldi állatorvos

A csíkszentkirályi állatorvosi rendelő kezelőtermébe érkező ló

Fotó: Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége

A Csíki-medence legismertebb lógyógyásza, dr. Nagy Tibor állatorvos nemcsak kiváló állategészségügyi szakemberként, hanem közösségszervezőként is sokat tesz a környékbeli gazdák boldogulásáért. Szent György napi gazdatalálkozón beszélgettünk arról, merre tart a székelyföldi lótartás és tenyésztés.

Makkay József

2024. április 27., 18:072024. április 27., 18:07

2024. április 30., 09:372024. április 30., 09:37

Népes gazdaközösség előtt tartott lovakról szóló előadást Csíkszentgyörgyön a Szent György Napok rendezvénysorozat keretében megszervezett gazdanapon dr. Nagy Tibor állatorvos, a Csíki-medence ismert lógyógyásza, aki a kolozsvári állatorvosi egyetem elvégzése után posztgraduális képzés keretében Budapesten szakosodott a lovak gyógyítására.

Csíkszentkirályon kiépített, modern állatorvosi rendelője nagy állatok fogadására alkalmas helyiségekből áll, röntgen- és háromféle ultrahangkészülékkel, endoszkóppal, valamint számos laboratóriumi eszközzel felszerelve.

A kezelő-, altató- és műtőteremből álló rendelőbe távolabbi településekről is hoznak lovat, főleg olyan értékes állatokat, amelyek kezelése, gyógyítása, műtése megéri a ráfordított energiát és pénzt.

A Csíkszentléleken élő állatorvos állatkórházat nem működtet, de a kezelésre szoruló lovak számára betegbokszokat rendezett be, és a rendelőhöz kovácsműhely is tartozik.

Nagy Tibort sokan arról ismerik, hogy a környéken négy faluban körzeti állatorvosként és további mintegy tíz falut kiszolgálva éjjel-nappal riasztható, ami manapság kevés állatorvosról mondható el. Az egyetem befejezése előtt álló több fiatal szakember is segíti munkáját, akik a kolozsvári állatorvosképzés szüneteiben, vakációiban vagy hétvégeken hosszú évek óta besegítenek csíki mentoruknak, akitől megtanulhatják a szakma gyakorlati tudnivalóit. Diplomaosztás után visszavárja őket immár alkalmazott állatorvosként a rendelőjébe.

Galéria

Dr. Nagy Tibor éjjel-nappal elérhető a gazdák számára

Fotó: Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége

Éjszakai riasztás és nehéz műtétek

,,Éjt nappallá téve dolgozunk. Nagyon sokat köszönhetek a feleségemnek, aki teljesen elfogadta ezt az életmódot. Soha nem volt belőle konfliktusunk, hogy éjszaka is hívnak sürgősségi esetekhez, de a nappali munka is rendszerint az esti vacsoránál ér véget, de akkor is csöng a telefon” – magyarázza a háromgyerekes édesapa, akinek neje szintén mezőgazdasági szakemberként a növényvédelem területén dolgozik.

Éjszakai riasztásokon legtöbbször nehéz elléshez vagy görcsölő lóhoz hívják az állatorvost, de ahogyan a mentősökkel is megesik, olyan esetben is telefonálnak, ami nem jelent sürgősséget, főleg nem éjszakait.

Elismert szakértelme mellett a csíki állatorvos népszerűségének másik magyarázata, hogy más állategészségügyi rendelők tarifáihoz képest nem dolgoznak magas árakon, és akkor sem utasítanak vissza gazdákat, ha történetesen nincs pénzük. Mivel az állategészségügyi beavatkozások zöme önköltséges – minden rendelő a piacból él –, ezért a gazdák ilyen szempontból is megnézik, hogy kit keresnek szívesebben.

Galéria

A lógyógyász az állatok fogazatát is kezeli, gyógyítja

Fotó: Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége

A gazdasági lehetőségek bővülésével Erdélyben is egyre több a kedvtelésből vagy sportcélból tartott ló, miközben a mezőgazdasági termeléshez használt igavonó állatok létszáma folyamatosan csökken. ,,Versenysportban tevékenykedő ügyfelek is megkeresnek értékes lovakkal, állataikat igyekszünk azon a szinten ellátni. Komplexebb műtéteket is végzünk, de csak annyit vállalunk, amire erőnk és kapacitásunk van, hiszen az egész napi lótás-futás mellett nem mindig marad idő a nehéz operációkra” – magyarázza portálunknak a szakember.

Nagy Tibor szerint szarvasmarhát nem szoktak bevinni a műtőtermekbe, mert a tehén az a haszonállat, hogy ha gyógyítása ekkora befektetést igényel, nem éri meg sem a gazdának, sem az állatorvosnak.

Galéria

Székelyföldön nagy becsben áll a lótartás, sokan kedvtelésből vásárolnak tenyészállatot

Fotó: Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége

Túlzásba vitt állatvédelem

Napjainkban Székelyföld Erdély szinte egyetlen olyan régiója, ahol még mindig sok a portákon a haszonállat. Amikor Nagy Tibortól azt kérdezem, mennyire éri meg a gazdáknak a máshol már elfeledett 1-2-3 tehenet vagy lovat tartani, viccesen azt mondja, ,,mi nem haldoklunk, hanem így élünk”. Elismeri, hogy a mai Európai Unióban ez a gazdálkodási modell egyre nehezebben érvényesül, mert ,,aki állatot tart, annak húsz ellenőrt is a nyakára küldenek”, az uniós előírások és szigorítások nagyon megnehezítették az állattartó gazdák boldogulását.

A csíki szakember azt is kifogásolja, hogy ,,mindenkinek beleszólása van az állattartásba, csak az állatorvosnak marad egyre kevesebb mozgástere”.

Példaként egy közelmúltban történt esetet mesél el, amikor az egyik község alpolgármestere a falu utcáin kóborló és közveszélyt jelentő eb ügyében riasztotta. ,,Kimentem a helyszínre, és ételbe kevert altatóval közelítettem meg, majd elaltattam a veszélyes kutyát. Ehhez állatorvosként hatósági jogom van. Olyan állatvédő civilek – akik nem ismerik a hatósági állatorvos hatáskörét – rendeztek belőle egy ribilliót, hogy miért altattam el a kutyát. Engem nem zavart a támadás, mert sokan ismernek ahhoz, hogy ez ne befolyásolja a napi munkámat, de egy kezdő állatorvos bizony ezt nem teszi meg, merthogy mit szól a világ. Inkább továbbra is szabadon kóboroljon az emberre veszélyes állat” – magyarázza a túlzásba vitt állatvédelem fonákságait Nagy Tibor.

Galéria

Nagy Tibor rendszeresen találkozik a gazdákkal, ezúttal a csíkszentgyörgyi gazdanapon tartott előadást

Fotó: Nagy Ildikó

A jövőbe mutató Székely ló program

A csíki állatorvos részt vesz a Mereklye Egyesület által felügyelt Székely ló program lebonyolításában is, amelynek célja a II. világháborúig törzskönyvezett székely ló újbóli kitenyésztése. A budapesti Agrárminisztérium által támogatott székelyföldi tenyésztési programba magyarországi ménes is bekapcsolódott, így a közös munka várhatóan már a közeljövőben eredményes lesz.

Idézet
Azt szeretnénk, hogy a székely lovat újra lehessen törzskönyvezni, amihez legalább száz kancára van szükség.

Magyarországon elfogadták a tenyésztési programot, és már úgynevezett ,,besütött törzskönyvezett csikókat” tudunk felmutatni. A román állami bejegyzés egy későbbi cél lehet” – fogalmazott portálunknak a csíki állatorvos.

A Szent György Napok keretében tartott tematikus gazdanapra Nagy Tibor szervezőként erdélyi és magyarországi előadókat hívott meg gondolatébresztő előadásokkal. Azt szeretné, hogy a székely gazdák jobban tájékozódjanak a lehetőségek felől, mert ,,csak krumpliból és tejelő marhából egyre nehezebb megélni”. Mint fogalmaz, többek között ezért indították el a Székely ló programot is.

Galéria

A székely ember ragaszkodik a lovához. Az állatorvos lótartásról szóló előadása osztatlan sikert aratott

Fotó: Nagy Ildikó

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Az egyházaknak szánt támogatás negyedét kapják a magyar felekezetek Kolozsváron, magyar iskolát újítanak fel

Több mint 4 millió lejes támogatást szavazott meg az egyházak számára keddi ülésén Kolozsvár képviselő-testülete; a kiutalt összegből felújítják többek között az egyik központi magyar iskolát. 14 millió lejes támogatást kapnak a kolozsvári kórházak.

Az egyházaknak szánt támogatás negyedét kapják a magyar felekezetek Kolozsváron, magyar iskolát újítanak fel
2024. május 28., kedd

Ittas állapotban kezeli pácienseit az egyik erdélyi kórház sebésze kollégái szerint

Belső vizsgálat indult a nagyszebeni megyei kórházban, miután az intézmény több orvosa azzal vádolta meg Iulian Făgeţan osztályvezető sebészt, hogy „ittasan érkezik munkába, és ittasan kezeli a pácienseket” – számolt be a kórház orvosigazgatója.

Ittas állapotban kezeli pácienseit az egyik erdélyi kórház sebésze kollégái szerint
2024. május 28., kedd

Fellépést sürget a klánok ellen: Szomszédjukat terrorizáló romákról készült videót tett közzé Temesvár polgármestere

Szomszédjukat terrorizáló roma család tagjairól készül videót tett közzé kedden Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, ezzel szólítva a város lakóit arra, hogy fogjanak össze az erőszak ellen.

Fellépést sürget a klánok ellen: Szomszédjukat terrorizáló romákról készült videót tett közzé Temesvár polgármestere
2024. május 28., kedd

Nem tanácsos otthon hagyni az esernyőket Erdély keleti megyéiben

Kiadós esőkre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat 17 megyére.

Nem tanácsos otthon hagyni az esernyőket Erdély keleti megyéiben
2024. május 28., kedd

Újabb Bihar megyei település körgyűrűjét nyitották meg a forgalom előtt

Kedd reggel 7 órakor megnyitották a forgalom előtt a Nagyváraddal szinte összenőtt Váradszentmárton körgyűrűjét, amely a községközpont mellett kikerüli a termálvizéről híres, népszerű turisztikai célpontnak számító Püspökfürdőt és Félixfürdőt is.

Újabb Bihar megyei település körgyűrűjét nyitották meg a forgalom előtt
2024. május 28., kedd

A szenvedélybetegek több mint fele kigyógyul a magyarózdi terápiás központ hosszú távú kezelésén

A Bonus Pastor Alapítvány szenvedélybetegeket kezelő magyarózdi terápiás központját 2005-ben adták át. Az ország egyetlen magyar nyelvű, hosszú terápiás központjának igazgatójával, Adorjáni Éva szociális munkással beszélgettünk.

A szenvedélybetegek több mint fele kigyógyul a magyarózdi terápiás központ hosszú távú kezelésén
2024. május 28., kedd

Négy személy vesztette életét egy közúti balesetben Bihar megyében

Négy személy életét vesztette kedd reggel egy Bihar megyei közúti balesetben: személygépkocsi és kamion ütközött össze az 1-es jelzésű főúton, Pusztaújlak településen.

Négy személy vesztette életét egy közúti balesetben Bihar megyében
2024. május 27., hétfő

Szijjártó Marosvásárhelyen: szorosabbá fűzzük a magyar kormány és az RMDSZ közötti együttműködést

A június 9-ei európai parlamenti és helyhatósági választás Magyarországon és Romániában is rendkívüli fontosságú, és minél több képviselője lesz a Fidesznek és az RMDSZ-nek, annál erőteljesebb lesz a béke hangja Brüsszelben – Szijjártó Péter szerint.

Szijjártó Marosvásárhelyen: szorosabbá fűzzük a magyar kormány és az RMDSZ közötti együttműködést
2024. május 27., hétfő

Erdélyi megyékben végeztek házkutatásokat, többeket csempészettel gyanúsítanak

Összesen 91 házkutatás végeztek, több tucat személyt hallgattak ki és 25 gyanúsítottat állítottak elő hétfőn a nyomozó hatóságok adócsalással, csempészettel, csalással és környezeti bűnözéssel kapcsolatos ügyekben.

Erdélyi megyékben végeztek házkutatásokat, többeket csempészettel gyanúsítanak
2024. május 27., hétfő

Idén már több mint száz alkalommal láttak medvét Hargita megyei települések környékén a Ro-Alert adatbázisa alapján

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) idén eddig 210-szer figyelmeztette Ro-Alert üzenetben a lakosságot medvék jelenlétére lakott területek közelében.

Idén már több mint száz alkalommal láttak medvét Hargita megyei települések környékén a Ro-Alert adatbázisa alapján