Egy kis rásegítéstől az életveszélyes öngyógyításig: rohamosan hízik az étrend-kiegészítők piaca Romániában

Egy kis rásegítéstől az életveszélyes öngyógyításig: rohamosan hízik az étrend-kiegészítők piaca Romániában

Fotó: Pexels.com

A romániai lakosság évente 1,3–1,4 milliárd eurót költ étrend-kiegészítőkre, immár nagyjából annyit, mint a vényköteles vagy anélkül is kapható gyógyszerekre összesen. Az élelmiszernek minősülő, ám a rendkívül agresszíven nyomatott reklámokban „mindenre is” jó csodaorvosságokként bemutatott készítmények rohamos, ellenőrizhetetlen terjedése miatt egyre nagyobb az aggodalom orvosberkekben. Bár a táplálék-kiegészítők bizonyos esetekben hasznosak lehetnek, túlnyomórészt feleslegesek, mértéktelen és célszerűtlen fogyasztásuk árthat az egészségnek, de ami a legveszélyesebb: elhiteti az emberekkel, hogy egyedül is képesek gyógyítani magukat.

Páva Adorján

2023. június 04., 18:422023. június 04., 18:42

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke a minap egy gyógyszeripari konferencián közölte, egyeztetések zajlanak az egészségügyi minisztériummal, hogy szigorítsák valamilyen formában a táplálék-kiegészítők romániai piacát, mert „sajnálatos, hogy a lakosság ennyi pénzt költ vitatott hatású, kevés haszonnal járó dolgokra”. Az eseményen Dan Zaharescu, a nemzetközi gyógyszergyártók romániai egyesületének vezetője elmondta: becslések szerint az étrend-kiegészítők piaca elérte a vényköteles, illetve recept nélkül kapható gyógyszerekét együttvéve, évente 1,3–1,4 milliárd eurósra tehető.

Chiriţoiu az általa vezetett intézmény tavaly készült kutatásának eredményei alapján kijelentette, jelentős növekedés tapasztalható a táplálék-kiegészítők terén. „Az általam levont tanulság, hogy erőteljesebb szabályozásra vagy hatásellenőrzésre lenne szükség.

Idézet
Aggódom amiatt, hogy a lakosság nagyon sok pénzt költ olyan termékekre, amelyek vitatott hatással bírnak. Látják, hogy a gyógyszerek esetében milyen rigorózus az ellenőrzés. Megérné, hogy az étrend-kiegészítőkre is szigorúbban tekintsünk, hogy megbizonyosodjunk: valóban használnak”

– nyilatkozta a Versenytanács elnöke.

Uniós szabályozás

Egyébként valamennyire jelenleg is, uniós szinten is szabályozzák a táplálék-kiegészítők gyártását-forgalmazását. Az EU hivatalos leírása szerint az étrend-kiegészítőt gyártó, forgalmazó, illetve importáló cégeknek gondoskodniuk kell arról, hogy termékeik megfeleljenek az uniós szabályozásnak, illetve az általános élelmiszer-címkézési szabályoknak.

Fel kell tüntetni rajtuk a termék ajánlott napi fogyasztási mennyiségét; figyelmeztetést, hogy a fogyasztó ne vegyen be az ajánlott napi adagnál többet; nyilatkozatot arról, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást; figyelmeztetést arra, hogy a termékeket kisgyermekektől elzárva kell tárolni.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Mi az és mikor ajánlott valóban?

Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy más táplálkozási, illetve élettani hatással bíró anyagokat. Az emberek az étrend-kiegészítőkkel pótolni kívánják szervezetükben a hiányzó tápanyagokat, gondoskodni szeretnének arról, hogy bizonyos tápanyagokból elegendő mennyiséghez jussanak, vagy bizonyos élettani funkciók javítására törekednek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az étrend-kiegészítők lehetnek vitaminok, ásványi anyagok, növényi hatóanyagok, vagy mindezek keverékei. A magyarországi intézmény szakemberei hangsúlyozzák: egészséges felnőtt számára a megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott étrend és életmód elegendő ahhoz, hogy fedezze a szükséges fehérje, zsír és szénhidrát mennyiségét. Ez a legtöbb vitaminra és ásványi anyagra is igaz, azonban akadnak kivételek, mint például a D-vitamin, amihez a szervezet az őszi-téli hónapokban szinte csakis valamilyen étrend-kiegészítő útján tud megfelelő mennyiségben hozzájutni.

Az ilyen esetektől eltekintve az étrend-kiegészítők szedése nem létszükséglet – azonban vannak olyan speciális diéták vagy életmódok (pl.: stresszes életmód, folyamatos éjszakázás, nehéz fizikai munka stb.), amikor az étrend-kiegészítők erősen hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez.

A kiegészítők szedése megfontolandó várandós vagy szoptató nők esetén;
diagnosztizált tápanyaghiányos állapotokban (pl.: vashiány); táplálkozási zavar esetén; gyomor bypassműtétjét követően; vékony- vagy vastagbél sztómát viselőknek; olyan étrendek esetén, amelyek során bizonyos tápanyagokat mellőznek.

Negatív hatások

Ugyanakkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ a lehetséges negatívumokra is figyelmeztet. Ilyenek a lehetséges kölcsönhatások: a szedett táplálék-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek más ételekkel, egymással, illetve a szedett gyógyszerekkel is. A kölcsönhatások eredményeképpen a két hatóanyag erősítheti vagy gyengítheti egymás hatását, de előfordulhat, hogy együttesen más, nem várt mellékhatáshoz vezetnek.

Magas dózis esetén toxikussá válhatnak: az étrendkiegészítőkben található vitaminok, ásványi anyagok és növényi hatóanyagok esetén van egy mennyiség, amely fölött a hatóanyag az egészségre káros, mérgező lehet. Emellett bizonyos étrendkiegészítők akár a javasolt dózis mellett is kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak (például emésztési zavarok, allergiás tünetek).

mivel az étrendkiegészítők nem állnak olyan szigorú szabályozás alatt, mint a gyógyszerek, sok esetben megkérdőjelezhető lehet a hatóanyagtartalmuk és minőségük. Előfordul, hogy bizonyos készítmények egyenesen más hatóanyagot tartalmaznak, vagy nem olyan mennyiségben, mint a ráírt mennyiség – hívja fel a figyelmet az egészségügyi intézmény.

Ezért érdemes gyógyszernek minősített táplálék-kiegészítőket vásárolni, mivel ezek ugyanolyan bevizsgáláson mennek át a forgalomba hozataluk előtt, mint a gyógyszerek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is tudnivalókat közöl honlapján az étrend-kiegészítőkről. Az anyaországi szakemberek hangsúlyozzák: napjainkban egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, így az élelmiszerek között ez a kategória egy folyamatosan bővülő termékcsoportot jelent.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

„Tapasztalataink alapján a lakosság tájékozottsága ennek ellenére nem megfelelő a témában, sokan ugyanis nincsenek tisztában az étrend-kiegészítők funkciójával és hajlamosak összekeverni azokat a gyógyszerkészítményekkel. A termékcsoporttal kapcsolatos tájékozatlansághoz nagymértékben hozzájárulhatnak a sok esetben félrevezető reklámok is. Annak ellenére, hogy a jelölésre vonatkozó szabályokat a reklámozás során is be kell tartani,

Idézet
számos alkalommal előfordul, hogy az étrend-kiegészítők reklámjában terápiás, betegség-megelőző hatást vagy valótlan, tudományosan nem megalapozott hatásokat tulajdonítanak a terméknek, esetleg a termék fogyasztása kapcsán gyors fogyást ígérnek”

– figyelmeztetnek az intézmény szakemberei.

Súlyos következmények

A fentiekből kihámozható, „hol van a kutya elásva”, melyek az étrend-kiegészítők világának legnagyobb csapdái. Mivel nem esnek át szigorú ellenőrzéseken, nem tudni, pontosan mit tartalmaznak, mennyire hatékonyak – ám közben az agresszív reklámkampányokban ilyen és olyan bajt biztosan gyógyító termékként „adják el”. Közben kihasználják az emberek közismert orvos- és intézményfóbiáját is, hiszen semmiféle vizsgálat, szakembervélemény, recept nem kell, csupán el kell fáradni a legközelebbi patikába-boltba, vagy akár online is meg lehet rendelni a „csodaorvosságot”.

A Fanatik.ro portál összeállításában román orvosok is felhívják a figyelmet az ellenőrizetlen, túlzott étrend-kiegészítő-fogyasztás csapdáira, veszélyeire. Ezek csomagolása megtévesztően hasonlít a gyógyszerekére, hogy az emberek azt higgyék, ugyanaz a hatásuk. Egészségügyi hatásuk alapból vitatott, nem ismert, mivel nem mennek át sokéves teszteken, ellenőrzéseken, mint a valódi orvosságok.

Súlyos probléma, hogy az emberek bizonyos sejtésekre alapozva, vagy a „szomszéd” tanácsára kezdenek szedni valamit, miközben nagy valószínűséggel rossz a hasraütéses „diagnózis”, hiszen nem vizsgálatok alapján, kezelőorvos állapította meg. Pedig még a vitaminok felesleges túlszedése is egyfajta méreg a test számára.

Mivel az étrend-kiegészítőket csupán egy saját felelősségű nyilatkozattal kell bejelenteni forgalmazás előtt, a laza szabályozások láttán egy-egy gyártó azt is megengedi magának, hogy a leírásban fel nem tüntetett, akár gyógyszernek minősülő hatóanyaggal is „feltuningolja” készítményét. Az efféle visszaélések áldozatai egyes élsportolók is, akiknek étrend-kiegészítők révén jutott szervezetükbe tiltott, a terméken fel nem tüntetett hatóanyag.

Szakemberek szerint rendkívül aggasztó, hogy a reklámok jelentős hányada étrend-kiegészítőkről szól: az inkább marketingre, mint a valódi orvoslásra épülő ágazat egyre inkább elhiteti az emberekkel, hogy képesek az öngyógyításra. Ennek pedig súlyos következményei vannak, hiszen az egészségügyi vizsgálatok, a háziorvos, szakorvos, kezelőorvos mellőzése azt eredményezi, hogy egy-egy komolyabb betegséget már csak előrehaladott stádiumban tudnak felfedezni a valódi szakemberek.

Tehát ami a legfontosabb: a táplálék-kiegészítők nem pótolják a változatos étrendet, amelyet ettől függetlenül tartani kell, szedésük pedig csakis a kezelőorvos javaslatára ajánlott. Másként legjobb esetben felesleges pénzkidobás, de az egészségre is veszélyes lehet.

korábban írtuk

Tévelygés gyógyszerek, étrend-kiegészítők között: a piac szabályozását javasolja a Versenytanács
Tévelygés gyógyszerek, étrend-kiegészítők között: a piac szabályozását javasolja a Versenytanács

A vény nélkül kapható gyógyszerek és az áruházakban és interneten is hozzáférhető étrend-kiegészítők romániai forgalmazását szabályozná a Versenytanács. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt
2024. május 10., péntek

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban

Lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontját indítják el május közepétől az Arad megyei sürgősségi kórházban.

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban
2024. május 10., péntek

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem

Kibővíti és középiskolai szintre is kiterjeszti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem (ÓE) – jelentette be Kovács Levente rektor pénteken Temesváron, a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK) megnyitóján.

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem
2024. május 10., péntek

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma

Augusztusra elkészülhet a Bihar megyei gazdaságokat és a helyi mezőgazdasági termékeket megjelenítő térkép. A termelői vásárok új Bihar megyei helyszíneken is megjelennek, és bővülhet a nagyváradi helyszínek köre is.

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma
2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe