Dicsőséges bevonulás: virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Krónika 2019. április 14., 09:18

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Az ünnepen Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények.

Archív felvétel Fotó: Iochom Zsolt

A virágvasárnapi szentmisék a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődnek. A hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, „ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt” – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátették: a virágvasárnapi liturgia része a hívek által hozott barkák megáldása. A pap ilyenkor ezt mondja:

Mindenható, örök Isten, szenteld meg áldásoddal ezeket az ágakat, hogy mi, akik most örvendezve lépünk Krisztus Király nyomába, őáltala egykor az örök Jeruzsálembe is eljussunk.”

Ez a vasárnap „az Úr szenvedésének vasárnapja” néven ismert a liturgiában, a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, „elhozva ezzel a megváltást, amely az örök élet reményét táplálja minden hívőben” – írták.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat