Egyre környezettudatosabbak az erdélyi magyar fesztiválok, de infrastruktúra is kell a zöldszemlélethez

Krónika 2019. szeptember 14., 18:41

Törvénnyel kényszerítené környezettudatosságra a romániai rendezvényszervezőket a bukaresti kormány. A Krónika által megkérdezett erdélyi és partiumi fesztiválszervezők azt mondják, ők eddig is ebben a szellemben szervezték eseményeiket, és a jövőben is ekként kívánnak eljárni.

Fokozatosan zöldülnek. Évről évre többet tesznek környezetükért az erdélyi és partiumi fesztiválok Fotó: Pixabay.com

Kizöldítené a romániai fesztiválpalettát a környezetvédelmi minisztérium közvitára bocsátott törvénytervezete. A javaslat célja, hogy csökkentse a különböző koncerteken, falu- vagy városnapokon, ünnepségeken, politikai vagy vallási eseményeken keletkező hulladékmennyiséget, és ezáltal csökkenjen a különböző rendezvények környezetre gyakorolt negatív hatása.

„Románia a házigazdája többnek is az Európai Unió legnagyobb fesztiváljai közül, és a hasonló események száma és dimenziója egyre nő. Évente több mint egymillió ember vesz részt a zenei fesztiválokon. Ehhez még hozzáadódnak a sport- vagy kulturális események, vásárok, város- vagy falunapok, vallási és politikai rendezvények résztvevői” – mutat rá az Act for Tomorrow környezetvédelmi szervezet, amely a minisztérium partnere volt a törvénytervezet kidolgozásában.

A jogszabályjavaslat egyebek mellett előírná, hogy ezeken az eseményeken minimum három különböző részre – reciklálható, nem újrahasznosítható, valamint lebomló anyag – osszák a keletkező szemetet,

megfelelő tájékoztatást nyújtsanak a résztvevőknek a szelektív hulladékgyűjtésről, a helyszíneken legyenek öko mobil illemhelyek, biztosítsák a helyszínek takarítását, a szemét elvitelét, valamint az élelmiszerek és italok csomagolása legyen újrahasznosítható vagy lebomló.

Szentgyörgyön tudják, „merre van az előre”

„Nem árt, hogy szabályozzák a fesztiválokon a környezettudatosságot, de

Sepsiszentgyörgyön és általában Erdélyben nem Grațiela Gavrilescu exminiszternek kellett megmutatnia a rendezvényszervezőknek, hogy merre van az előre”

– szögezte le megkeresésünkre Erdély András, a Szent György Napok sajtószóvivője. Hangsúlyozta, Kovászna megye nemcsak a fesztiválokon, hanem a hétköznapokban is élen jár Romániában a szelektív hulladékgyűjtés terén, országos első helyen áll azzal, hogy a hulladék 20 százaléka már nem kerül a lerakóba, hanem újrahasznosítják, így a rendezvényszervezőknek is könnyű a meglevő rendszert kihasználva környezettudatosabbnak lenni.

Erdély egyik legrégebbi és legnagyobb városnapi rendezvénye a Szent György Napok, és már a kezdetektől odafigyeltek a szervezők, hogy ne borítsa el a szemét az utcákat, több kukát helyeztek ki, és azokat folyamatosan ürítették.

Az idei Szent György Napokon a köztisztasági vállalat 304 hulladékgyűjtő edényt tett ki, amit napközben tíz alkalmazott ürített. Reggelenként 50 ember takarított, és a négy nap alatt összesen 350 köbméter szemetet gyűjtöttek össze, idézte fel a szóvivő.

A Kultúrkertben működő borudvarban ugyanakkor már évekkel ezelőtt bevezették a visszaváltható poharat, de idén „zöldült ki” fokozottan a rendezvény: a városnapok legújabb helyszíne, a SzimPlatz azt vállalta, hogy a környezettudatos fesztiválozás előfutára szeretne lenni. A meghívott mozgó ételárusok kiválasztásában is döntő szempont volt a nem pazarló, korszerű csomagolás, a helyi termelőktől beszerzett, friss alapanyag, valamint lehetőség szerint az újrahasznosított tányérok és evőeszközök megléte.

Erdély András rámutatott, a kínálatban ehető tányér is szerepelt, de van, aki arra is figyelt, hogy a grillező is újrahasznosítható anyagból készüljön. Bevezették az újrahasznosítható poharakat, a vastag falú műanyag pohár akár kétszáz mosást is kibírt, és a fesztiválozók a három kihelyezett mosóponton önkiszolgáló rendszerben kimoshatták saját poharukat, hogy abba aztán újabb italokat kérjenek. A SzimPlatz „zöldítési” törekvéseit folyamatosan népszerűsítették, arra törekedtek, hogy hozzászoktassák a fesztiválozó nagyközönséget, hogy a környezettudatos gondolkodásmód nem áll meg a fesztiválok bejáratánál, bizonyítva, úgy is lehet tömegeket szórakoztatni, hogy a helyszínt nem borítja el a műanyaghulladék – összegezte Erdély András.

Double Rise, a természetbarát fesztivál

„Az idei évben jóval nagyobb hangsúlyt fektettünk a Double Rise zöldebbé tételére, és erre a Gyere ki a zöldbe! jelmondatunkkal is szerettünk volna utalni.

Egy ilyen méretű és jellegű rendezvény 100 százalékban zölddé tétele szinte lehetetlen, azonban fontos számunkra, hogy a környezetre gyakorolt negatív hatásokat a lehető legkisebb szintre csökkentsük”

– mondta el a Krónika megkeresésére Gazdag Balázs, a torockói fesztivál főszervezője. Hozzátette, ez hosszú és összetett folyamat, hiszen infrastrukturális és logisztikai szinten is át kell gondolniuk a lehetőségeket, és azok egymásra gyakorolt hatását.

Kifejtette, idén számos lépést tettek a szemétmennyiség visszaszorítása érdekében, valamint a hulladékkezelést is alapjaiban újragondolták, ezzel is szebb, tisztább fesztiválkörnyezetet kapva. Nagyjából 20 százalékkal termeltek kevesebb szemetet, mint az előző években azzal, hogy a szívószálakat kitiltották, a csapolt sör árusítását minimálisra csökkentették, nem nyomtattak programfüzetet, valamint szponzorainktól, partnereinktől is azt kérték, hogy szórólapot, illetve egyszer használatos reklámtárgyat ne hozzanak a fesztiválra.

Jövő évre is vannak terveink, ezek inkább az infrastruktúra átalakítására vonatkoznak, de reméljük, hogy egy-két éves távlaton belül méltán kiérdemelhetjük a természetbarát fesztivál címet”

– fogalmazott a főszervező.
A környezettudatosságot kötelező törvénytervezettel kapcsolatban elmondta, egyetértenek vele, és nagyon hasznos intézkedésnek tartják, azonban fontos, hogy a rendezvényszervezők véleményét is meghallgassák ezen intézkedések bevezetése előtt.

Zöld megoldás. Számos erdélyi fesztiválon, így a Kolozsvári Magyar Napok egyik helyszínén is visszaváltható pohárban kínálták a sört Fotó: KMN

A VIBE-on prioritás a környezettudatosság

A Maros-parton szervezett VIBE fesztivál kommunikációs koordinátora, Polacsek Péter elmondása szerint a 2019-es marosvásárhelyi rendezvény kiemelt témája volt a környezettudatosság, de Romániában még gyerekcipőben jár az infrastruktúra hozzá.

A fesztiválunknak kötelessége a fiatalok ilyen irányú nevelése főleg olyan kontextusban, hogy az erdélyi magyar tizen- és huszonévesek jelentős része részt vett a VIBE-on (a 48 ezer résztvevő 22,6%-a 14 és 17 év, 65,4%-a 18 és 24 év közötti)”

– mondta érdeklődésünkre a koordinátor. Hozzátette, az első kiadás óta tematizálják a környezettudatosságot: minden évben csatlakoztak a Marosvásárhelyi Rádió Közösen kitakarítjuk nevű kampányához, melynek célja a Maros-part megtisztítása. A VIBE Koliban nagyon sok előadás szólt a zöld megoldásokról, a fesztivál területén is voltak ilyen típusú intézkedések, az infrastruktúra nagy részét újrahasznosították előző évekből. Ezen kívül néhány partnerük is segített, a Toyota például hibrid fesztiválautókkal támogatta a harmadik alkalommal szervezett rendezvényt.

Mindezek ellenére idén még nem voltunk teljesen felkészülve, a szelektív hulladékgyűjtést nem tudtuk megoldani, mert jelenleg nincs meg az infrastruktúra hozzá.

A szívószálak kiiktatásával is foglalkoztunk, de csak minimalizálni tudtuk. Tehát a próbálkozás, a felismerés megtörtént, 2020-ra szeretnénk igazán környezettudatos fesztivállá válni. Törvénnyel vagy törvény nélkül, ez nekünk mindenképp prioritás lesz” – hangsúlyozta Polacsek Péter.

Zöldtudat a KMN-en is

Környezettudatos fesztiválnak nevezte megkeresésünkre a Kolozsvári Magyar Napokat Szabó Lilla programigazgató. Mint emlékeztetett,

idéntől bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, a lacikonyhák az ételeket már tavaly óta kartontányéron kínálják – tény, hogy az evőeszköz még műanyag, de Szabó Lilla szerint már ez is félsiker.

A borutcában eközben már évek óta visszaváltható üvegpoharakban kínálják a termelők a nedűt, és idén kísérleti jelleggel a Bánffy-palota udvarán visszaváltható sörös korsókat használtak, amit sokan vissza se váltottak, hanem hordozták magukkal a rendezvény egész ideje alatt, és mindig abba kérték az italt. A szervezők remélik, hogy jövőre minden helyszínen ilyen pohárban kínálják majd a sört.
Előadások is minden évben szóltak ugyanakkor a környezettudatos életmódról a Kolozsvári Magyar Napokon, idén például az urbanizáció és a környezetszennyezés összefüggéseit járták körül az előadók főként Kolozsvár vonatkozásában.

Egyre zöldebb a Szent László Napok is

A nagyváradi Szent László Napok szervezői számára a kezdetektől fontos volt a környezettudatosság, 2018-tól pedig még inkább középpontba került a zöldszemlélet.

Ennek egyik kulcsa a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése volt az Ave Bihar céggel partnerségben, és a szervezők szerint természetesen a kihelyezett tájékoztatók ellenére sem száz százalékos a szelektálás, de egyik évről a másikra is hatalmas a fejlődés.

A sör ugyan még idén is műanyag pohárban volt, de a bort egyénített fesztiválpohárban mérték, aki akarta, meg is vásárolhatta azt, mások csak egy „bérelték”. A lacikonyhákban eközben komposztálható tányérokban és fa evőeszközökkel kínálták a finomabbnál finomabb falatokat.
Ugyanakkor idén már nem voltak szórólapok, a szervezők is csak azt nyomtatták ki, ami elengedhetetlen volt.

A zöldtudatot volt hivatott erősíteni, hogy Szent László Napok feliratú vászon szatyrot is vásárolhattak a fesztiválozók. Volt ugyanakkor ökosátor, ahol a hulladék-újrahasznosításról tudhattak meg érdekességeket a résztvevők, és ki is próbálhatták azt, a legkisebbek környezetvédelemmel kapcsolatos játékokat játszhattak, volt beszélgetés a fenntartható fejlődésről, és a fesztivál vendége volt Kump Edina környezetkutató, zero waste szakértő, aki a hulladékmentes életmód témában tartott előadást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.