Bocskai-zarándoklat Erdélyben: a fejedelem koronájának másolatát is elhozták az emlékkörútra

Krónika 2018. február 18., 16:15

Több erdélyi település érintésével – immár tizenkettedik alkalommal – zajlott le a Bocskai-zarándoklat a hétvégén, a magyarországi hajdúvárosok küldöttségének részvételével. A zarándokok a fejedelem koronájának másolatát is magukkal hozták.

Fotó: Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája

Tizenkettedik alkalommal szervezték meg a magyarországi hajdútelepülések elöljárói a Bocskai-zarándoklatot, amely a hajdú múlt ápolása és őrzése mellett a határok fölötti magyar nemzeti egységet is hivatott szolgálni és demonstrálni.

A Hajdúnánás–Debrecen–Kolozsvár–Gyulafehérvár–Nagyenyed–Nagyvárad–Debrecen–Hajdúnánás útvonalat követő delegáció a Bocskai István erdélyi fejedelem életéhez és uralkodásához kapcsolódó helyszíneket, emlékhelyeket kereste fel a hétvégén.

A rendezvény résztvevői pénteken Kolozsvárra érkeztek, ahol megemlékező ünnepségen vettek részt a Bocskai-házban, a fejedelem szülőházában, majd megkoszorúzták a fejedelem mellszobrát és a kültéri domborművet.

A Bocskai-zarándoklat részvevői a hazaúton érkeztek szombat délben Nagyváradra, ahol Bocskai István egykor várkapitány volt, és ahol 2009-ben felavatták emléktábláját a most a Partiumi Keresztény Egyetemnek (PKE) otthont adó református püspöki palota belső udvarán található úgynevezett partiumi panteonban –- tájékoztatott Tökés László európai parlamenti képviselő sajtóirodája.

Fotó: Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint a vendégeket Pálfi József, a PKE rektora köszöntötte, rámutatva, hogy a fejedelem történelmi szerepe példamutató a szabadságért való küzdelem, a kereszténység védelme és a vallásszabadság biztosítása tekintetében. „Ezek a törekvések máig élők, és meg is kell határozzák mindennapjainkat" – fogalmazott Pálfi. A nagyváradi Bocskai-megemlékezésen Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének üdvözletét Nagy József Barna EMNT-régióelnök adta át a zarándokoknak.

Szolláth Tibor hajdúnánási polgármester – a megemlékezés főszervezője – köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy

a hajdúk leszármazottai soha nem feledik el Bocskait.

Buczkó József néprajzkutató, a hajdúnánási Móricz Pál Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója vázolta a fejedelem koronájának történetét, annak magukkal hozott hasonmását két ifjú hajdú őrzésében mutatták be. A megemlékezés Bocskai István emléktáblájánál folytatódott, ahol előbb Gacsályi Gábor hajdúnánási református lelkipásztor mondott igei köszöntőt, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékhelyet.

Fotó: Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája

Tőkés László EMNT-elnök nevében munkatársai, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nevében Csomortányi István megyei elnök, Moldován Lajos nagyváradi elnök és Habineac István elnökségi tag koszorúztak, majd a hajdútelepülések képviselői hajtottak fejet a Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész alkotta domborműves emléktáblánál.

Bocskait 1605. február 21-én az erdélyi országgyűlés Nyárádszeredában Erdély, április 20-án a szerencsi országgyűlés Magyarország fejedelemévé választotta, majd pedig az év november 11-én királlyá is koronázták. Tisztségeit a következő év december 29-én bekövetkezett korai haláláig viselte olyan uralkodóként, akinek legnagyobb történelmi érdeme Erdély szuverenitásának és a Magyar Királyság jogállásának megtartása volt nagyhatalmi torzsalkodások, háborús viszonyok és politikai megosztottság közepette.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat