Béremelések: átverésre figyelmeztetnek a tanügyben dolgozók

Kőrössy Andrea 2017. augusztus 23., 16:45 utolsó módosítás: 2017. augusztus 23., 16:48

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) vezetői kedden, a kormányhivatalban tartott találkozón arra hívták fel Mihai Tudose miniszterelnök figyelmét, hogy a kabinet által beharangozott tanügyi béremelések az ígéretekhez képest kisebb mértékűek lesznek – közölte a Hotnews.ro hírügynökség.

Fotó: Veres Nándor

Rámutattak: a 2018. január elsejétől érvénybe lépő 25 százalékos, majd a márciusi 20 százalékos bérkiegészítés a gyakorlatban

nem a kormány által bejelentett 50, hanem egyéb intézkedések miatt csak mintegy 20–25 százalékos fizetésnövekedést fog eredményezni.

Jövő év elejétől az oktatási rendszerben dolgozók esetében is alkalmazzák a 2017/153-as számú közalkalmazotti bértörvényt, ennek értelmében részesülnek a pedagógusok és más alkalmazottak 25 százalékos bérnövekedésben. Ugyancsak január elsejétől azonban – a pénzügyminisztérium bejelentése szerint – a munkaadók helyett teljes egészében az alkalmazottakat fogja terhelni a különböző állami hozzájárulások befizetése.

A szakszervezet rámutatott: emiatt a béremelés elenyésző mértékben fog érződni a tanügyisek nettó juttatásában. Példaként egy kezdő tanárt hoztak fel, aki jelenleg körülbelül nettó 1440 lejt keres, a január elsejei 25 százalékos béremelés pedig a gyakorlatban mindössze 3,8 százalékos fizetéskiegészítést fog jelenteni, miután a munkavállaló kifizeti az államnak járó közterheket.

A kezdő pedagógus így alig 55 lejjel vihet majd haza többet.

Egy 40 éves munkaviszonnyal rendelkező tanár, akinek fizetése most nettó 2770 lej, januártól 2887 lejt fog keresni, ami 117 lejes, csak 4,2 százalékos növekedést jelent. A kormány tervei szerint márciusban újabb, 20 százalékos béremelés következik a tanügyben: a kezdő tanár bére ennek nyomán 1795 lejre emelkedik, ami a mostani értékhez képest 24 százalékos kiegészítést eredményez. A 40 éve a pályán levő pedagógus eközben 3465 lejt vihet majd haza, 25 százalékkal többet, mint jelenleg. A bruttó 50 százalékos béremelés ellenére tehát a nettó érték alig 25 százalékkal növekszik.

A szakszervezet képviselői közleményükben arról számoltak be: a keddi találkozón „a FSLI 170 ezer tagjának nevében” átiratot adtak át a miniszterelnöknek, akitől azt kérték, sürgősen orvosolja a helyzetet. A beszélgetésen ugyanakkor újabb találkozóban egyeztek meg, amelyre hétfőn, augusztus 28-án kerül sor.

Simion Hancescu szakszervezeti elnök úgy véli: becsületbeli kérdésről van szó, elfogadhatatlan ugyanis, hogy miközben 50 százalékos béremelést ígérnek, a kormány részéről senki nem magyarázza el, hogy ez a bruttó összegre vonatkozik, korántsem a kézbe kapott fizetésre.

Kormányígérgetésekben ugyanakkor továbbra sincs hiány: mint beszámoltunk, Florian Bodog egészségügyi miniszter szerdán kijelentette: jövő évre az egészségügyi alkalmazottak fizetése megközelíti majd az európai uniós bérszintet, „amire eddig nem volt példa”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat