HIRDETÉS

„Beutalnák” a közellátásba a magánkórházakat – Számos kérdést felvet az állami támogatás kiterjesztése

Bíró Blanka 2020. február 03., 08:24 utolsó módosítás: 2020. február 03., 09:06

Megosztja az orvostársadalmat az egészségügyi minisztérium kezdeményezése, miszerint a magánszolgáltatókat is bevonnák az állami biztosítási pénztár által támogatott intézmények körébe. Bár a kezdeményezés a betegek érdekeit szolgálja, félő, hogy a több feladatot ellátó, ám eddig is alulfinanszírozott közkórházak húzzák a rövidebbet.

Fekszik a betegnek. A kezdeményezés a páciens érdekeit szolgálja Fotó: Gábos Albin

 A magánkórházakra és magánklinikákra is kiterjesztené az országos egészségügyi programok révén biztosított ellátást a szaktárca. Az egészségügyi reform 2006/95-ös számú törvényének módosítását célzó sürgősségi rendelet tervezetét közvitára bocsátották a minisztérium honlapján. A Krónika által megszólaltatott szakemberek szerint a kezdeményezést olyan szabályozással kell megerősíteni, amely szavatolja a közszféra fenntarthatóságát; ugyanakkor az államnak olyan szintre kellene fejlesztenie a közkórházakat, hogy felvehessék a versenyt.

Veszélyben a közkórházak

Romániában a biztosított krónikus betegek – például a rákos betegek, a HIV-vírussal fertőzöttek, a tüdőbetegek, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők – az országos egészségügyi programok révén részesülnek ellátásban. Ha a tervezet életbe lép, e tekintetben nem lenne diszkrimináció a köz- és a magánszféra között. Jelenleg a magánkórházak csak abban az esetben számolhatnak el pénzt a programokból, ha olyan szolgáltatást biztosítanak, amely a közkórházban nem elérhető.

„Ha korszerűsítünk az egészségügyben, előkerül a magánosítás szelleme. Azt szeretnénk, ha a beteg állna a rendszer középpontjában, és bízzuk rá a választást” – mondta Victor Costache egészségügyi miniszter, hozzátéve, nem privatizálnak, hanem liberalizálják a szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Hangsúlyozta, csak a felszerelést és az egészségügyi anyagok értékét térítik meg a programok révén, a szolgáltatóknak fel kell vállalniuk az esetleges anyagi veszteségeket. A szociáldemokraták viszont azért aggódnak, hogy veszélybe kerülnek a közkórházak, valamint azok a betegek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy kifizessék a magánszféra által felszámolt pluszköltségeket. „Ha a magánkórházak több pénzt kapnak az államtól, csökken a közkórházak költségvetése. Miből fizetik majd az orvosokat, és ez milyen hatással lesz a betegellátásra?” – teszi fel a kérdést Florian Bodog volt egészségügyi miniszter, a PSD szenátora.

A jelenlegi miniszter is elismeri, hogy a szolgáltatások értékét újra kell számolni, ugyanakkor leszögezte, hogy a betegeknek nem kell több pénzt kifizetniük a zsebükből, ha kiterjesztik az országos programokat a magánszférára.

Részletes szabályozás a közszféra védelmében

Meglehetnek az előnyei az országos egészségügyi programok kiterjesztésének a magánszférára, ám megfelelő, részletesen kidolgozott szabályozást kell mellérendelni a közszféra védelmére, hogy az fenntartható legyen – szögezte le megkeresésünkre Vass Levente. Az RMDSZ szakpolitikusa rámutatott, jót tesz az egészségügyi rendszernek, hogy a közbeszédbe kerülnek ezek a kérdések: a vitára szükség van, minden felet meghallgatva, nyitottan kell kezelni a kérdést. „Egészségpolitikai szempontból kell megközelíteni a Nemzeti Liberális Párt kezdeményezését, és a Szociáldemokrata Párt ellenvéleményét is”– szögezte le Vass levente.

Emlékeztetett, hogy három hónappal ezelőtt éppen szociáldemokrata javaslatra fogadta el a parlament, hogy a magánkórházak az egészségbiztosítási pénztár által elszámolt finanszírozáson kívül pluszpénzt kérhetnek a betegektől. „Mi ezt aggályosnak tartottuk, az RMDSZ nem szavazta meg. Felhívtuk a figyelmet, hogy újabb törvénycsomagokra van szükség a betegek és a közszféra fenntarthatóságának védelmére. Ez irányban nem történt semmi, sőt a liberális kormány megfejelte egy újabb kezdeményezéssel, amely ismét a magánkórházakat segíti” – részletezte a Maros megyei parlamenti képviselő. Szerinte

a jogszabály elfogadása során pontosan tisztázni kell, hogy a kórházak finanszírozására szánt teljes összegből mennyi fordítható a magánszférára, hiszen ha ez az arány túllép egy határt, veszélybe kerülhet a közszféra.

Vass Levente ugyanakkor kifejtette, a kezdeményezésnek megvannak a pozitívumai, hiszen több ízben javasolták, hogy a biztosítás a beteget kövesse, és ne az legyen a szempont, hogy melyik egészségügyi intézménynél veszi igénybe a szolgáltatást. Ha egy betegnek csípőprotézisre van szüksége, és a magánkórház mellett dönt, akkor a protézis értékét mindenképpen fizesse ki a biztosító – érvelt a szakpolitikus. Hozzátette, a megfelelő szabályozás mellett, ez a kezdeményezés reális alternatívákat nyithat meg azzal, hogy a magánszektor előrukkol az innovációval. Ez megakadályozhatja, hogy a betegek külföldi kórházakban keressék a gyógyulást, arra hivatkozva, hogy az ottani innovatív megoldások a hazai egészségügyi rendszerben nem elérhetők – emiatt az ország évente 100 millió eurót fizet ki a külföldi kezelésekre, mutatott rá Vass Levente.

Szűrőpróba. A közvitára bocsátott tervezet szerint a biztosítással rendelkező beteg választhatna közkórház és magánklinika között Fotó: Veres Nándor

Ne korlátozzák, hanem kövessék a közpénzt

Nem korlátozó, hanem megengedő törvényekre van szükség Romániában – szögezte le lapunknak Benedek Imre. A marosvásárhelyi egyetemi professzor, a Kardiomed magánkórház alapítója kifejtette, a jogszabályokra általában az jellemző, hogy csak egy csoportnak biztosítanak jogokat.

A romániai törvényekre, az egészségügy szabályozására a fanarióta, kommunista mentalitás jellemző. Meg kell engedni, hogy mindenütt használják a közpénzt, természetesen annak maximális utánkövetésével. Üdvözlendő, hogy most alternatív megoldással próbálkoznak. Lehet, hogy nem lesz tökéletes, de utánkövetéssel a hibák kivédhetők”

– szögezte le az orvos.

Hozzátette, az elmúlt időszakban az egyetemi intézményekben, a közkórházakban romlott a teljesítmény, ez pedig oda vezetett, hogy például a marosvásárhelyi egyetemi kórházból a brassói magánkórházakba küldik a betegeket, vagy hatalmas összegeket fizet ki a állam a bécsi magánkórházaknak, mert a betegek elégedetlenek a hazai egészségügyi szolgáltatásokkal. Az állami kórházakban megfelelő felszereltségre, szakemberekre, és a munkához való viszonyulás megváltozására lenne szükség. „Elfogadhatatlan, hogy a közszférában fél kettőig dolgoznak az orvosok, utána a beteg már hiába áll az ajtó előtt. Az egyetemi oktatás drasztikusan leromlott. Eljött a verseny ideje. Nem lehet, hogy azt mondom, gyertek hozzám, meggyógyítalak, aztán elteszem a közpénzt, és mégsem gyógyítalak meg” – részletezte az orvosprofesszor. Benedek Imre szerint jelenleg az állam becsapja a közkórházakat, az adófizetőket, sőt a magánszolgáltatókat is, ezen a hozzáálláson változtatni kell.

Az egészségügyi magánszolgáltatók munkáltatói szövetsége (PALMED) egyébként üdvözli a kezdeményezést. Szerintük mindez abban segít majd, hogy a betegeknek ne kelljen várakozniuk, ugyanakkor ők is hangsúlyozzák: a pénznek a biztosított beteget kell követnie, függetlenül attól, hol kér ellátást.

A szövetség képviselői szerint a módosítással felszámolják a jelenlegi diszkriminációt, hiszen a köz- és magánkórházak az általuk nyújtott szolgáltatásokkal arányosan részesülnek finanszírozásban, miközben a betegek a rendszerben maradnak, és nem csorbul az ellátáshoz való joguk.

Nem tisztességes versenyhelyzet

Ezzel szemben András-Nagy Róbert szerint a kezdeményezés nem teremt tisztességes versenyhelyzetet a köz- és a magánkórházak között, hiszen egy újabb kaput nyit meg arra, hogy a magánszféra tovább szélesítse szolgáltatásainak kínálatát, miközben kevesebb feladatot drágábban lát el. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója úgy véli, az egészségügyi intézmények közötti versennyel nincs gond, hiszen az a betegek érdekét szolgálja, ám első lépésben az államnak arról kellene gondoskodnia, hogy a közkórházak megfelelő infrastrukturális és felszereltségi szintre jussanak, hogy azonos feltételekkel indulhassanak a versenyben. Az igazgató szerint a szakemberek szempontjából jelenleg sincs különbség, hiszen senkinek nem érdeke, hogy olyan orvost foglalkoztasson, akire panaszkodnak a betegek. A közkórházaknak ugyanakkor a magánszférához képest több feladatot kell ellátniuk: a sürgősségi eseteken kívül például fel kell legyenek készülve egy katasztrófa sérültjeinek ellátására, ami a magánkórházakat nem érinti, terheli. Ugyanakkor más a betegszelekció, hiszen a magánkórház egyéb költségeket is felszámol: csak azok a betegek veszik igénybe szolgáltatásaikat, akik felvállalják a pluszkiadásokat.

András-Nagy Róbert azt is jelezte, ugyanazért a szolgáltatásért más a közkórház és a magánkórház jövedelme. Példaként említette, hogy egy epeműtétért 2500 lejt számol el az egészségbiztosító, ám a magánkórház hotelszolgáltatás címen még felszámol 7–10 ezer lejt, tehát háromszoros a jövedelme. Mindezeket figyelembe véve az igazgató a jelenlegi helyzetben visszásnak találja a kormány kezdeményezését.

Alulfinanszírozásra figyelmeztet a szakszervezet

Eközben a Sanitas szakszervezet arra figyelmeztet, hogy az elmúlt évben nagyon kevés pénzt kapott a romániai egészségügyi rendszer, a legkevesebbet az Európai Unió országai közül. Közleményükben leszögezik, az ágazat krónikus alulfinanszírozottsággal küzd, ráadásul a kormány még azt a kevés pénzt is „szétszórja a magánszféra zsebeibe” anélkül, hogy a döntésről konzultálna az érintettekkel. Emlékeztetnek, hogy az egészségügyi magánszolgáltatások után kizárólag abban az esetben köthet szerződést a biztosító, ha azok elérhetetlenek a közszférában. Utóbbinak kell biztosítania az alapellátást azok számára is, akik nem engedhetik meg maguknak a magánszolgáltatásokat, ezért a Sanitas követeli, hogy a minisztérium hozzon nyilvánosságra egy tanulmányt, amely alátámasztja a kezdeményezést, vagyis hogy annak milyen konkrét hatása lesz az anyagi források eloszlására, és a betegek ellátására.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.