„Belegázol” az észak-erdélyi autópálya a római castrumba – nyomvonal-módosítást kérnek Szilágy megyében

Hírösszefoglaló 2019. június 20., 13:10 utolsó módosítás: 2019. június 20., 14:00

Az észak-erdélyi autópálya nyomvonalának módosítását kéri a Limes Országos Bizottság, azzal érvelve, hogy a jelenlegi tervek szerint a sztráda áthaladna a Szilágy megyei Zutor település területén felfedezett római castrum lelőhelyén.

Képünk illusztráció Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

A bizottság szerdai közleményében rámutat, az ásatások során a térségben egy római katonai tábor (castrum) nyomaira bukkantak, amelyhez hozzátartozik egy fürdő – ezt nemrég tárták fel –, továbbá egy civilek számára fenntartott, kiterjedt lakóövezet, valamint egy temető is – közölte az Agerpres.

Az észak-erdélyi autópálya Pusztatopa és Zutor közötti szakaszának nyomvonala érinti a castrum egy részét, a fürdőt, illetve részben a civil települést és a temetőt, ezért

azt kérik, hogy új helyre költöztessék a tervezett autópálya-csomópontot úgy, hogy a le- és felhajtó sávok legalább 200 méter távolságra haladjanak el a lelőhelytől.

A Limes Országos Bizottság ugyanakkor azt is leszögezi, kezdeményezték, hogy a zutori régészeti lelőhelyet vegyék fel az UNESCO világörökségi listájára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat