Az állattenyésztés leépítésének brüsszeli tervéről is szó esett a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumán

Az állattenyésztés leépítésének brüsszeli tervéről is szó esett a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumán

Erdély minden részéből érkeztek résztvevők a szovátai gazdafórumra

Fotó: Pelsőczy Csaba/Agrárminisztérium

Szovátán tartotta ötödik találkozóját a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma. A csütörtöki rendezvényre Erdély minden részéből meghívták a gazdaszervezetek képviselőit, mezőgazdasági szakembereket és a magyarországi társszervezeteket. A magyar kormányt Nagy István agrárminiszter képviselte. A népes gazdafórum a magyar uniós elnökségre való készülődés jegyében megfogalmazta a román és az uniós agrárpolitikával kapcsolatos elvárásait. Becze István főszervezővel, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökével beszélgettünk.

Makkay József

2024. március 22., 21:142024. március 22., 21:14

2024. március 23., 06:422024. március 23., 06:42

– Melyik gazdaszervezetek képviselői hivatalosak a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumára?

– Ahhoz, hogy egy gazdaszervezet részt vehessen a fórumon, képviselője együttműködési nyilatkozatot kell aláírjon a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületével, onnantól fogva szeretettel várjuk rendezvényeinkre. Az első egyeztető fórumot 2018-ban szerveztük meg a zágoni Mikes-kúriában, Háromszéken, azóta évi rendszerességgel összehívjuk a gazdaszervezetek képviselőit. Idén kivételes alkalom volt, mert

Idézet
egész Erdélyből, a Partiumból és a Bánságból is meghívtuk a falugazdászokat, a magyar gazdaszervezetek képviselőit.

Sok polgármester, parlamenti képviselő, mezőgazdasági szakember is eljött. A magyar kormányt Nagy István mezőgazdasági miniszter képviselte.

– Mi az egyeztető fórumok fő célja?

– Stratégiaalkotó szerepe van, ahol bemutatjuk az évi cselekvési tervünket, illetve a fórum keretében a mezőgazdaság minden ágazatát átfogó nyolc szekcióülésen a gazdák képviselői szakemberekkel közösen átbeszélik a legfontosabb teendőket: mire kell odafigyelni, min kell változtatni ahhoz, hogy a gazdaszervezet és a falugazdászhálózat jól működjön.

Galéria

Nagy István agrárminiszter az erdélyi magyar gazdák érdekeit is képviseli Brüsszelben

Fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

– Mitől volt rendkívüli a Szovátán megtartott idei találkozó?

– A szovátai fórum kiemelt jelentőségét az adta, hogy felkérés érkezett a budapesti Agrárminisztérium részéről. A magyar szaktárca tudni akarja, hogy az erdélyi gazdák részéről milyen módosító javaslatok érkeznek a közös uniós agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban, amit az uniós magyar elnökség képviselni fog az év második felében, Brüsszelben.

Idézet
Teret adtunk a gazdatüntetések nyomán megfogalmazódott elégedetlenségnek is, hiszen gazdáink Erdély-szerte részt vettek a tiltakozó megmozdulásokban.

Arra kerestük a választ, hogy a követelések közül miben illetékesek a bukaresti, illetve az európai uniós hatóságok. Az idei fórumnak kiemelt jelentőséget adott, hogy Romániában többrendbeli választások elé nézünk. Fontos, hogy a Brüsszelbe küldött erdélyi magyar EP-, valamint a Bukarestbe kerülő parlamenti képviselők és szenátorok olyan feladatlistát kapjanak, amit tág körben tárgyalt és elfogadott a romániai magyar gazdatársadalom.

– Mennyire különbözőek az Erdély-szerte élő gazdák elvárásai az uniós és a hazai agrárpolitikával szemben?

– Erdély egy országnyi terület, ezért sokszor nehéz egységes álláspontokat összehozni. Úgy érzem, ez csütörtökön, Szovátán mégis sikerült. A hegyvidéknek kicsit más az érdeke és a problémája, mint az alföldnek – más a Partiumnak és más a Székelyföldnek –, de azért vannak közös pontok, amiket sikeresen megtaláltunk. Az erdélyi gazdák számára (is) a legnagyobb probléma az Európai Unió által megkövetelt zöld átállás.

Idézet
Az EU vezetői a mezőgazdaságot teszik meg felelősnek a klímaváltozásért, ami nem igaz.

Mértékadó kimutatások szerint a mezőgazdasági termelés a klímaváltozás okai között mindössze két százalékkal szerepel. Az Európai Bizottság meg akarja szüntetni, le akarja építeni az állattenyésztést, és drasztikusan csökkentené a húsfogyasztást. Ez óriási érvágás lenne a székelyföldi gazdatársadalom számára.

Galéria

Becze István, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke házigazdaként köszöntötte a résztvevőket

Fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

– Az idei gazdatüntetések mennyire bírták jobb belátásra az Unió vezetőit?

– A gazdamegmozdulások jól mutatják, hogy nagy a baj. Az európai döntéshozók valamilyen szinten visszakoznak, de továbbra is éberségre van szükség, nehéz időszak elé nézünk. Vincze Loránt EP-képviselő a találkozón úgy fogalmazott, hogy új mandátuma során a mezőgazdasági szakbizottságban szeretne tevékenykedni, így első kézből kapnánk információkat. Szoros együttműködés épült ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK), ugyanakkor szövetségesünk a budapesti Agrárminisztérium.

– És mit várnak el a román kormánytól?

– A székelyföldi növénytermesztő és állattartó gazdák számára nagy kihívás a vadkár. Korábban ígéretet kaptuk, hogy megkönnyítik a kártésítési procedúrát, ezzel szemben bürokratikusabb lett, a gazdák számára nagyon megnehezítették az igénylést.

Idézet
Több papír és több nyilvántartás kell, miközben tudjuk, hogy a gazda legnagyobb ellensége a bürokrácia.

Javaslatcsomagon dolgozunk, ami szakterületenként tartalmazza a gazdák elvárásait.

Galéria

A nyolc szekcióülés egyikében a kertészeti ágazatban dolgozók osztották meg tapasztalataikat

Fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

– A tanácskozáson szóba került a szövetkezés kérdése is. Erdélyben már észlelhető elmozdulás e téren, de még távol állunk a két világháború közötti szövetkezeti mozgalomtól. Miként lehet ide eljutni?

– A pozitív elmozdulás annak köszönhető, hogy több pályázati kiírás esetében plusz pontot hoz a szövetkezeti tagság. Ez önmagában azonban még nem jelent akkor felhajtó erőt, hogy látványos sikert érjünk el, ehhez a szövetkezetekre méretezett támogatáspolitika szükséges. Azt szeretnénk elérni, hogy a szövetkezetek ne ugyanolyan feltételek mellett jussanak finanszírozáshoz, mint a nagyüzemek.

Idézet
A szövetkezetek finanszírozási rendszerén kell könnyíteni. Szövetkezetek nélkül ugyanis a családi gazdaságok nem tudnak fennmaradni.

Azt látjuk, hogy a működő tejszövetkezetek esetében nem csökkent olyan mértékben a tej felvásárlási ára, mint a nagyüzemekben. Ez azt mutatja, hogy a szövetkezetek jobban tudnak idomulni a piaci körülményekhez.

korábban írtuk

A székelyföldi gazdák összefogását dicsérte Szovátán Nagy István agrárminiszter
A székelyföldi gazdák összefogását dicsérte Szovátán Nagy István agrárminiszter

Kihívásokkal teli időszakot élünk, azonban jó hír, hogy nem vagyunk egyedül, számíthatunk egymásra – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Szovátán, az 5. Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumán.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 26., szerda

A felkorbácsolt indulatok ellenére a románok és a cigányok is bíznak a székelykocsárdi magyar polgármesterben

Fehér megye legdurvább magyarellenes kampánya ellenére 50 százalék fölötti eredménnyel újrázott a 22 százalékban magyarok lakta Székelykocsárd község polgármestere, Csegezi Edit Zsuzsanna, aki magyar szórványiskolát működtet az aranyosszéki faluban.

A felkorbácsolt indulatok ellenére a románok és a cigányok is bíznak a székelykocsárdi magyar polgármesterben
2024. június 25., kedd

Jogerősen felmentették a DNA vádjai alól a pandémia temesvári „sztárorvosát”

A Temes megyei ítélőtábla kedden jogerősen felmentette a hivatali visszaélésre való felbujtás vádja alól a temesvári járványkórház orvosát, Virgil Mustát, akit három kollégájával együtt egy Covid-tesztekkel kapcsolatos ügyben állított bíróság elé a DNA.

Jogerősen felmentették a DNA vádjai alól a pandémia temesvári „sztárorvosát”
2024. június 25., kedd

Még a vizsga ideje alatt kiszivárogtak a kisérettségi romántételei, eljárás indul

Még a délelőtt 9 és 11 óra közt tartott vizsga lejárta előtt megjelentek a sajtóban a kisérettségi keddi romántételei, az ügyben eljárás indul.

Még a vizsga ideje alatt kiszivárogtak a kisérettségi romántételei, eljárás indul
2024. június 24., hétfő

Összeköt a lovagkirály kultusza: elrajtolt a 12. Szent László Napok Nagyváradon

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Boldogasszony tenyerén című előadásával hétfőn hivatalosan elrajtolt Nagyváradon a 12. Szent László Napok, amely változatos programokkal várja közönségét a következő hat nap során.

Összeköt a lovagkirály kultusza: elrajtolt  a 12. Szent László Napok Nagyváradon
2024. június 24., hétfő

Sokan bujkálnak rokonoknál, ismerősöknél a jogerősen kirótt szabadságvesztés letöltése elől

Sokan próbálnak kibújni a jogerős szabadságvesztés letöltése elől. Van, aki hónapokig bujkál ismerősöknél, mások külföldre menekülnek. Szilágy megyében az elmúlt napokban három elítéltet tartóztattak le.

Sokan bujkálnak rokonoknál, ismerősöknél a jogerősen kirótt szabadságvesztés letöltése elől
2024. június 24., hétfő

Élőben közvetítik a szertartást: öt fiatal diakónust szentelnek pappá Gyulafehérváron

Öt diakónust szentelnek pappá szombaton a Gyulafehérvári Főegyházmegyében – közölte a közösségi oldalon a Gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Római Katolikus Papnevelő Intézet (Seminarium Incarnatæ Sapientiæ).

Élőben közvetítik a szertartást: öt fiatal diakónust szentelnek pappá Gyulafehérváron
2024. június 24., hétfő

Háborúk kora – Az aktuális geopolitikai helyzetről Somkuti Bálinttal a Szent László Napokon

2022. február 24. – beleégett tudatunkba a dátum, ami gyökeresen megváltoztatta az életünket, hiszen azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, már semmi sem olyan, mint régen volt.

Háborúk kora – Az aktuális geopolitikai helyzetről Somkuti Bálinttal a Szent László Napokon
2024. június 24., hétfő

BEC: nem sértett törvényt az RMDSZ urnabiztosa és szóvivője a Tőkés-ügyben

Nem ütközik törvénybe az Országos Választási Iroda szerint, ha egy urnabiztos nyilvánosságra hozza egy választópolgárról, élt-e szavazati jogával. A Krónika a Csoma Botond és Tőkés László között kirobbant vita kapcsán kérte ki a BEC álláspontját.

BEC: nem sértett törvényt az RMDSZ urnabiztosa és szóvivője a Tőkés-ügyben
2024. június 24., hétfő

Jól vetettek, de nem mindig jól aratnak. Az aradi falugazdász szerint a felvásárlóké a haszon

A szokásosnál valamivel korábban kezdődött az aratás Arad megyében. A korai csapadék, majd a nyáriasan meleg tavasz miatt hamarabb értek be a kalászosok, így a repcét, árpát már vágják a kombájnok, de napokon belül a búza betakarításának is nekifognak.

Jól vetettek, de nem mindig jól aratnak. Az aradi falugazdász szerint a felvásárlóké a haszon
2024. június 24., hétfő

Visszatérő történet: Nyugat-Európából lopott kocsit hoztak Romániába, a magyar határon buktak le

Francia hatóságok által körözött személyautót szűrtek ki a forgalomból a magyar rendőrök a Csanádpalota-Nagylak magyar-román határátkelőnél. Idén ez már a sokadik bűneset.

Visszatérő történet: Nyugat-Európából lopott kocsit hoztak Romániába, a magyar határon buktak le