Állami tulajdonban marad a Székely Mikó Kollégium

Bíró Blanka , Pap Melinda 2016. május 31., 16:49 utolsó módosítás: 2016. május 31., 18:56

FRISSÍTVE – Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután a bukaresti restitúciós bizottság kedden szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét – közölte Laczikó Enikő államtitkár-helyettes.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának képviselője – aki maga is tagja a héttagú testületnek –, az MTI-nek elmondta, hogy a keddi ülésen egyedül ő támogatta az épület visszaadását, a bizottság többi hat tagja ellene voksolt.

Számítottak a bizottság kedvezőtlen döntésére – értékelt lapunknak Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. „Nem a mai Romániában élnénk, ha a restitúciós bizottság másként mert volna dönteni, elismerve a református egyház tulajdonjogát” – jelentette ki Kató.
Elmondta, az egyházkerület számára ennek ellenére fontos a bizottság döntése, mert ez alapján elindíthatják a polgári pert, bírósági útra terelhetik a Székely Mikó Kollégium tulajdonjogáért folyó küzdelmet. Amint hivatalosan közlik az elutasító döntést, benyújtják a keresetet a brassói táblabíróságon, és visszakérik a román államtól az iskolaépületet, melyet bizonyíthatóan a református egyháztól kobzott el a kommunista hatalom, közölte Kató.

A restitúciós bizottságban azért került ismét terítékre a Mikó-ügy, mert a kollégium korábbi visszaszolgáltatását a ploieşti-i táblabíróság 2014-ben szabálytalannak minősítette, és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, megsemmisítetve a református egyház tulajdonjogát. Az egyházi és kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásában illetékes bukaresti testület áprilisban meghallgatta az épületet visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület képviselőinek érveit is, a szavazást viszont a májusi ülésre halasztotta.

Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője akkor elmondta: a 2014-es büntetőjogi ítélet után a restitúciós eljárás visszakerült korábbi állapotába, vagyis ismét arról kellett döntenie az államnak, visszaszolgáltatja-e a református egyháztól a kommunizmus idején elkobzott iskolaépületet. Az ügyvéd nem tartotta kizártnak, hogy amennyiben a bizottság ismét az egyház javára dönt, az perújrafelvételi alapot teremt a korábbi restitúciós testület börtönbüntetésre ítélt tagjai számára. Ez azonban nem következett be: a mostani restitúciós bizottság tagjainak többsége nem vállalta egy olyan restitúciós döntés megismétlést, amiért a testület korábbi tagjait felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották.

A ploieşti-i táblabíróság Markó Attila RMDSZ-es képviselőt, Marosán Tamást, a református egyház jogtanácsosát és Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját három-három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a visszaszolgáltatásról 2002-ben hozott döntés miatt. „Ha valaki eddig kételkedett volna bennünk: nem lehetett volna visszaállamosítani a Mikót, ha valahogy – bárhogy! – el nem ítélnek... Ebből is látszik, mennyire lényegtelen az igazság” – reagált a bizottság keddi határozatára a Facebookon Markó Attila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat